Mødedato: 17.11.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Indgåelse af udlejningsaftale mellem Københavns Kommune og BL - Danmarks Almene Boliger for perioden 2015-18

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal godkende, at kommunen indgår en udlejningsaftale med BL - Danmarks Almene Boligers 1. Kreds (BL’s 1. kreds) om fælles rammer for udlejning og anvisning af almene boliger i perioden 2015 – 2018.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Socialudvalget, Teknik- og Miljøudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.
at Københavns Kommune indgår aftale med BL’s 1. kreds om rammerne for udlejning af almene boliger i perioden 1. januar 2015 – 31. december 2018 (bilag 1)

2.
at aftalen udbredes til alle boligorganisationer med almene boliger i København, uanset om de er medlemmer af BL.


Såfremt 1. at-punkt vedtages, indstiller Teknik- og Miljøforvaltningen og Socialforvaltningen endvidere, at Teknik- og Miljøudvalget og Socialudvalget godkender,

3. at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til i samarbejde med Socialforvaltningen at indgå konkrete aftaler med hver enkelt boligorganisation om andelen af fleksibel udlejning og boligsocial anvisning indenfor de rammer, der er angivet i rammeaftalen (i begrænset omfang tilpasset lokale forhold).

4. at Teknik- og Miljøforvaltningen og Socialforvaltningen bemyndiges til at forlænge de nuværende aftaler i en eventuel overgangsperiode, indtil nye aftaler kan træde i kraft.

5. at Teknik- og Miljøforvaltningen og Socialforvaltningen bemyndiges til sammen at justere i aftalerne i indsatsperioden, såfremt der skulle vise sig behov herfor.

Problemstilling

Københavns Kommune har siden 2007 haft rammeaftaler om udlejning af almene boliger med BL’s 1. kreds, som repræsenterer 99 % af de almene boliger i København. Udlejningsaftalerne fastsætter fordelingen af udlejning mellem den almindelige venteliste, fleksibel udlejning og boligsocial anvisning. Den nuværende aftale er konkret udmøntet i individuelle aftaler mellem kommunen og 19 boligorganisationer. Både Udlejningsaftalen og de individuelle aftaler udløber 31. december 2014. Evaluering af indsatsen forelægges udvalgene og Borgerrepræsentationen sideløbende med denne indstilling.

Løsning

Repræsentanter for de involverede forvaltninger og BL’s 1. Kreds har i løbet af 2014 udarbejdet forslag til en ny aftale om udlejning af almene familie- og ungdomsboliger i perioden 1. januar 2015 – 31. december 2018.

 
Det overordnede formål med aftalen er, at København skal være en mangfoldig storby med plads til alle og med en stærk social sammenhængskraft. Det er visionen, at der på sigt ikke må være områder, hvor mere end 33 % af beboerne står udenfor arbejdsmarkedet.

 

Andelen af boligsocial anvisning og fleksibel udlejning

Udlejningsaftalen introducerer en trappetrinsmodel, der afgør andelen af boligsocial anvisning og fleksibel udlejning i familieboligafdelinger. Fleksibel udlejning betyder, at ressourcestærke får fortrinsret til en del af de ledige boliger, jf. nedenfor. I boligafdelinger med mange arbejdsløse beboere, suspenderes den boligsociale anvisning helt eller delvist og andelen af fleksibel anvisning øges tilsvarende. Andelen af kommunal anvisning og almindelig ventelisteudlejning er størst i afdelinger med lav arbejdsløshed, jf. figur 1.

 
Figur 1. Trappetrinsmodel

 

Hver familieboligafdeling indplaceres på et af de tre trin efter andelen af beboere over 18 år, der var uden for arbejdsmarkedet ultimo 2013. Der tages samtidig højde for, om den enkelte boligafdeling ligger i et område med mange almene boliger, hvor fraværet af andre ejerformer kan øge risikoen for en opdelt by. I afdelinger i store almene boligområder (mindst 1.000 beboere) prioriteres fleksibel udlejning højere. Indplaceringen kan justeres på grund af udviklingen i en afdeling.

 

I afdelinger, der udelukkende består af ungdomsboliger, reduceres kommunens anvisningsret fra en tredjedel til to niendedele af de ledige boliger for at kompensere for en højere fraflytningsprocent.  

De fleksible kriterier
Aftalen viderefører de fleksible kriterier med visse justeringer, jf. bilag 2. Kriterierne giver fortrinsret til personer i arbejde og uddannelse samt i mindre omfang seniorer og personer, der er blevet skilt. Med justeringerne får boligorganisationerne mulighed for at prioritere studerende højere i forhold til personer i arbejde.

Kriterierne kan i begrænset omfang tilpasses lokale forhold, og aftalen er ikke til hinder for igangsætning af enkeltstående mere vidtgående forsøg, fx fortrinsret til uddannelsesinstitutioner i lokalområdet. Aftalen indeholder dog nogle principper, som udelukker kriterier, der tilgodeser meget specifikke målgrupper. Det betyder blandt andet, at der ikke igangsættes forsøg med fortrinsret for særlige faggrupper. Fortrinsret til særlige faggrupper var et af de redskaber, der indgik i strategiaftalen mellem BL’s 1. kreds og Københavns Kommune, der blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 31. maj 2012. Strategiaftalen afløses af den nye hovedaftale, jf. indstilling herom.

Bofællesskaber
Budget 2015 muliggør bl.a. etablering af nye seniorbofællesskaber. Idéen med et bofællesskab er at skabe optimale rammer for et socialt fællesskab, som beboerne aktivt har tilvalgt. Aftalen indeholder fælles retningslinjer for udlejning af boliger i sådanne bofællesskaber. Retningslinjerne skal dels sikre bofællesskaberne indflydelse på indflytning, dels sikre åben og lige adgang til boligerne. De vil umiddelbart gælde ved etablering af nye bofællesskaber. Herudover vil forvaltningen ved indgåelsen af de konkrete udlejningsaftaler vurdere om de eksisterende bofællesskaber lever op til principperne om åbenhed og gennemsigtighed i udlejningen. Retningslinjerne berører ikke bofællesskaber etableret i kommunalt regi med 100 % anvisning.


Deleboliger – ny form for boligsocial anvisning
Det er de seneste år i stigende grad blevet vanskeligt for kommunen at anvise boliger til unge, fordi lejepriserne i København er for høje i forhold til de unges betalingsevne. I 2013 blev der alene anvist til 758 ud af 1.376 boliger, der blev tilbudt kommunen til boligsocial anvisning, og unges ventetid er stigende. Derfor afprøves et Deleboligkoncept, hvor flere unge anvises til en bolig, hvor de får eget værelse, men deler fælles faciliteter som køkken og bad. De unge i Delebolig tilbydes samtidig støtte fra et tværfagligt udgående team, der guider dem i forhold til uddannelse/ beskæftigelse og sociale udfordringer. Det tværfaglige team skal endvidere afhjælpe, at der opstår store konflikter dels internt i den delte bolig, dels i forhold til naboer.

 

Deleboligkonceptet muliggør anvisning til dyrere boligafdelinger, der i dag ikke modtager anvisning og vil bidrage til, at anviste ikke koncentreres i relativt få boligafdelinger, hvor boligerne er billigst. Dermed medvirker Deleboligerne til at styrke den sociale sammenhængskraft i de almene boligområder. Der er i forbindelse med budget 2015 afsat midler til anvisning og særlig støtte til beboerne i disse boliger.


Aftaler med alle boligorganisationer i kommunen
Hvis kommunen har indgået en samlet aftale om udlejning og anvisning, som omfatter mere end 50 % af kommunens almene familieboliger, har kommunen mulighed for at beslutte, at aftalen skal benyttes af samtlige organisationer i kommunen. Forvaltningerne anbefaler, at aftalen udbredes til alle almene boligorganisationer - også de få organisationer, som ikke er medlemmer af BL.


Kontaktpersonordningen

Aftalen fastholder det succesfulde samarbejde i regi af kontaktpersonordningen, hvor boligrådgivere udgør den direkte indgang til kommunen for ansatte i boligorganisationerne, som oplever problemer eller har bekymringer for beboere.

 

Øvrige forhold

På baggrund af evaluering af den hidtidige Udlejningsaftale, justeres indsatsen på en række områder. Disse justeringer fremgår af bilag 2.

 

Økonomi

I forbindelse med budget 2015 (vedtaget af A, B, F, O og Ø) er der afsat 2 mio. kr. i 2015, 3,2 mio. kr. i 2016 og 3,6 mio. kr. i 2017-18 til tværfaglig støtte og håndholdt visitation af unge, som anvises til delebolig. I takt med at flere unge i løbet af perioden anvises til en delt bolig, øges antallet af medarbejdere, der skal yde støtte i boligen.


Aftalen har ikke i øvrigt bevillingsmæssige konsekvenser, da fordelingen af midler afsat til området fastholdes.

 

Aktivitet

2011-14 (1.000 kr.)

2015-18 (1.000 kr.)

Boligrådgivere

3.500

3.500

Styrkelse af opsøgende indsats (fastholdelse i egen bolig og forebyggelse af udsættelser)

2.000

2.000

Administration og koordination af indsatsen

500

500

I alt

6.000

6.000

Videre proces

Udlejningsaftalen forelægges BL’s 1. Kreds’ repræsentantskab den 24. november 2014 til endelig godkendelse.


Efter politisk godkendelse skal aftalen implementeres ved indgåelse af individuelle aftaler mellem kommunen og hver enkelt boligorganisation. Det er Teknik og Miljøforvaltningen, der i samarbejde med Socialforvaltningen indgår de konkrete individuelle aftaler. Det kan blive nødvendigt at forlænge nuværende aftaler, i en kortere overgangsperiode, til nye aftaler kan træde i kraft. 


Teknik- og Miljøforvaltningen og Socialforvaltningen vil i 2018 gennemføre en samlet evaluering af indsatsen, som forelægges relevante udvalg og Borgerrepræsentationen med henblik på indgåelse af en ny fireårig aftale. I den mellemliggende periode følger forvaltningerne indsatsen via årlige nøgletalsmålinger, som, - afhængigt af udviklingen i den enkelte almene boligafdeling - kan danne grundlag for justeringer.




Anette Laigaard         Pernille Andersen          Birgitte Hansen           Bjarne Winge

Beslutning

Punkt 8 og 9 blev behandlet under et.

Der blev begæret afstemning om punkt 9:

For stemte: 8 (A, B, F, Ø)
Imod stemte: Ingen
Undlod: 2 (C, I)

Indstillingen blev godkendt.

Der var følgende protokolbemærkning fra I:
Liberal Alliance er bekymret for at der i forsøget på at tage demografiske og sociale hensyn, bliver fortrængt svage borgergrupper.
Til top