Københavnermålet for beskæftigelse
Indstilling og beslutning
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at beskæftigelsmålet i Københavnerfortællingen er: København skal være den by blandt de sammenlignelige kommuner, der har færrest borgere uden job og uddannelse.
Problemstilling
Københavnerfortællingen er Københavns Kommunes overordnede vision, der skal sikre vækst og livskvalitet. Fortællingen skal omsættes i en række konkrete mål under overskriften københavnermålene. De dækker over syv indsatsområder: Vækst, Beskæftigelse, Uddannelse, Sundhed, Storbykultur, Social mobilitet og Grøn by.
Københavnerfortællingen er forankret i kredsen af forvaltningernes administrerende direktører.
Københavnerforællingen skal fremadrettet forankres i relevante politiske udvalg, og de konkrete mål skal fremlægges på Økonomiudvalgets budgetseminar i januar 2015. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er ansvarlig for københavnermålet om beskæftigelse, og dette mål skal derfor godkendes i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
De nuværende mål om beskæftigelse i Københavnerfortællingen er eliminering af overledigheden og reduktion af ungeledigheden. Disse mål er bl.a i kraft af ændret opgørelsesgrundlag på tæt på at være nået, og derfor skal der vælges et nyt københavnermål for beskæftigelse.
Løsning
Forvaltningen forslår, at københavnermålet for beskæftigelse skal være:
København skal være den by blandt de sammenlignelige kommuner, der har færrest borgere uden job og uddannelse.
Med dette Københavnermål for beskæftigelse er der fokus på alle målgrupper i forvaltningen - dvs. ikke kun unge og ledige, men også sygemeldte, svage kontanthjælpsmodtagere, borgere på ledighedsydelse m.fl.
Centralt for at realisere københavnermålet er, at Københavns Kommune påtager sig en aktiv rolle som en rummelig arbejdsplads. Konkret er ambitionenen, at 10 pct af kommunens ansatte er ansat i særlige job. Der forelægges en særskilt indstilling for udvalget herom senere.
København er aktuelt placeret som den 10. bedste kommune blandt de sammenlignelige kommuner. For at opnå en topplacering vil det på nuværende tidspunkt kræve, at ca. 10.000 flere borgere kommer i job eller uddannelse.
Opfølgningen på BIUs københavnermål vil indgå i resultatstatus, der forelægges BIU. Forvaltningen vil i forbindelse med næste års budgetproces foreslå, hvordan udvalget får mulighed for at prioritere målopnåelsen i de kommende års budgetlægning.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt indstillingen godkendes, vil det nye københavnermål for beskæftigelse blive fremlagt på Økonomiudvalgets budgetseminar i januar 2015.