Drøftelse af Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets studietur til Canada
Indstilling og beslutning
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter den studietur, som udvalget var på den 2. - 10. juni 2012 til Calgary og Vancouver i Canada.
Problemstilling
Der er udarbejdet en erfaringsopsamling fra turen (bilag 1), og heri vedlagt præsentationer fra hovedparten af de oplæg (bilag 1.2 - 1.13), som blev holdt i forhold til det program (bilag 1.1), der var for turen.
Udvalget skal drøfte udbyttet af turen.
Løsning
4 temaer:
- Borgerne har en høj grad af ansvarlighed for fremdriften i jobsøgningen, og myndighedernes beskæftigelsesindsats understøtter borgernes initiativer.
- Selvbetjeningsløsninger for borgerne
- Modtagelsen af indvandrere i landet
- Brugen af socialøkonomiske virksomheder i samarbejde med det offentlige.
Ad 1) En stor del af beskæftigelsesindsatsen i Canada bygger på frivillighed, - og aktivering er en service, som borgere tilbydes. Forskellige løsninger tilbydes til forskellige målgrupper. Der er også fokus på svage grupper, som f.eks. unge, indvandrere og aboriginals. Konkret fik delegationen kendskab til initiativer, som f.eks. Motive Action, de overordnede rammer for beskæftigelsessystemet - frivillighed, variabel dagpengelængde, incitamenter mm.
Ad 2) De strukturelle forhold i Canada nødvendiggør selvbetjeningsværktøjer i indsatsen. Det er i høj grad lykkedes de forskellige aktører, at udarbejde løsninger, som understøtter dette. De borgere, som ikke magter selvbetjening, understøttes af personlig hjælp. Delegationen hørte i den forbindelse om de konkrete selvbetjeningsværktøjer og brugen af disse, f.eks. de værktøjer, som blev præsenteret på Calgary Youth Employment Centre, i Vancouver, herunder app'en til unge om valg af uddannelse mm. Der var et særligt fokus på at understøtte de svagere ledige, som ikke magter selvbetjenning.
Ad 3) Det kan være relativt svært, at komme ind i Canada som indvandrer, jfr.pointsystemer mm. Når først en indvandrer er kommet ind, bliver der ydet offentlig hjælp i kort tid, jf. f.eks. Immigrant Service Society of British Columbias velkomst hus. Derefter forventes indvandrere, ligesom andre canadiere, at være selvforsørgende. I forhold til de konkrete services, som kan tilbydes, fik delegationen indsigt i velkomst huset i Vancouver, Centre for Newcomers i Calgary samt i de offentlige/private samarbejder, som blev præsenteret i Calgary (Calgary Catholic Immigration Service mm.).
Ad 4) I Canada bruges socioøkonomiske virksomheder bl.a. til at hjælpe svagere borgere ind på arbejdsmarkedet. For de ansatte har det en dobbelt værdi, idet de får en højere indtægt end offentlige ydelser, samtidigt med at de får hjælp med deres problemer. For samfundet har arbejdet også betydning. Delegationen hørte i den forbindelse om nogle af de konkrete socioøkonomiske virksomheders arbejde (Clean Street Project i Vancouver el. Mission Possible) og rammevilkårne for socioøkonomiske virksomheder mm.
Økonomi
BILAG
- Erfaringsopsamling fra studieturen til Canada den 2. - 10. juni 2012
1.1. Program
1.2 Jim Frideres
1.3. Alberta Works
1.4. Calgary YEC
1.5. Motive Action
1.6. BC MSD
1.7. BC MJTI
1.8. BC HRSDC
1.9. City of Vancouver
1.10. OL
1.11. Vancouver School Board
1.12. ISS of BC
1.13. BC MJTI - immigration branch
Morten Binder /Jan Ellebye