Mødedato: 17.09.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Drøftelse af Beskæftigelsesplan 2013

Se alle bilag

BIU skal drøfte indhold og målniveauer i Beskæftigelsesplan 2013. Endelig godkendelse skal ske på BIU-mødet 12. november 2012.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter Beskæftigelsesplan 2013.

Problemstilling

Kommunen er forpligtet til at udarbejde en årlig beskæftigelsesplan til Beskæftigelsesregionen. Udkast til Beskæftigelsesplan 2013 indeholder en samlet redegørelse for de vigtigste beskæftigelsespolitiske udfordringer samt beskrivelse af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens konkrete strategier i 2013. I udkastet er beskrevet de indsatser, der er besluttet med beskæftigelsesaftalen for 2013, samt øvrige vigtige politisk besluttede indsatser, der vil blive iværksat i 2013. Derudover er der en kort præsentation af den generelle indsats i jobcentret.

 
Det lokale Beskæftigelsesråd har haft planen i høring, og forvaltningen har udarbejdet en kommenteret oversigt over høringssvarerne, som er blevet drøftet på rådets møde d. 5. september 2012, jf. bilag 2. Høringssvarene har givet anledning til ændringer, som er indarbejdet i det foreliggende udkast til planen, jf. bilag 1.

Løsning

Udkastet til Beskæftigelsesplan 2013 er struktureret omkring Beskæftigelsesaftale 2013. Således svarer planens hovedkapitler til aftalens centrale målgrupper: Ufaglærte, BIF/SOF-fællesborgere med sundhedsproblemer (SUF) og AC'ere/nyuddannede.

Udkastet til beskæftigelsesplanen indeholder derudover (og i henhold til Arbejdsmarkedsstyrelsens skabelon for beskæftigelsesplanen) et kapitel om hovedudfordringerne for beskæftigelsesindsatsen inklusiv de beskæftigelsespolitiske mål, som Beskæftigelsesministeren hvert år udmelder, samt et kapitel om samarbejdet med virksomheder. 

Beskæftigelsesregionen har fastlagt og udmeldt niveaumål som udgør den regionale målsætning:

  1. Flere unge skal have en uddannelse: Der foreligger endnu ikke data for dette mål.
  2. Bedre og mere helhedsorienteret hjælp til ledige på kanten af arbejdsmarkedet – færre personer på førtidspension: Et fald på 7 procent fra december 2011 til december 2013
  3. Langtidsledigheden skal bekæmpes: Et fald på 18 procent fra december 2011 til december 2013
  4. En tættere og styrket dialog med de lokale virksomheder. Kommunen skal selv opstille og formulere et konkret mål.

Herudover skal det enkelte jobcenter fastsætte egne resultatmål for ministermålene med udgangspunkt i jobcentrets individuelle situation og beskæftigelsespolitiske udfordringer. 

I Beskæftigelsesplan 2013 er målniveauer for Jobcenter København for de fire ministermål fastsat ud fra en forventning om, at det vil være muligt at nå dem, med den ekstra indsats, der er besluttet med Beskæftigelsesaftale 2013. Måleniveauerne følger i vid udstrækning beskæftigelsesregionens anbefalinger.

Ministermålene og måleniveauerne er:

  1. Flere unge skal have en uddannelse: Uddannelsesgraden for unge uden uddannelse i jobcenteret skal i december 2013 (år til dato) være på X procent, svarende til en stigning på X procentpoint fra december 2011 til december 2013. (Afventer udmelding fra Beskæftigelsesministeriet)
  2. Bedre og mere helhedsorienteret hjælp til ledige på kanten af arbejdsmarkedet - færre personer på førtidspension: Tilgangen af personer til førtidspension skal begrænses til 499 personer i december 2013 (rullende år), svarende til et fald på 0 procent fra december 2011 til december 2013.
  3. Langtidsledigheden skal bekæmpes: Antallet af langtidsledige – dvs. ledige, der har været ledige i min. 80 procent af tiden inden for de seneste 52 uger - skal begrænses til 6.670 personer (antal personer) i december 2013, svarende til et fald på 18 procent fra december 2011 til december 2013.
  4. En tættere og styrket dialog med de lokale virksomheder: Med udgangspunkt i Jobcenter Københavns Virksomhedsstrategi sikres en tættere kontakt og styrket dialog med de lokale virksomheder.             

Som led i udarbejdelsen af Beskæftigelsesplan 2013 blev der i marts afholdt en konference. Arbejdsmarkedets parter og udvalget var inviteret til at debattere de beskæftigelsesmæssige udfordringer i København i 2013.

Henover sommeren har beskæftigelsesplanen været i høring i Det lokale Beskæftigelsesråd (LBR) med frist d. 15. august 2012. Der indkom høringssvar fra LO, FTF, AC, DA og PLO. Generelt er høringssvarerne positive og har karakter af tilkendegivelser mere end ændringsforslag.

Forvaltningens kommentarer og høringssvarerne er blevet drøftet på LBR-mødet d. 5. september 2012, hvorefter forvaltningen har rettet beskæftigelsesplanen til. Det er den tilrettede version, som BIU skal drøfte på mødet d. 17. september 2012.

På baggrund af de konkrete høringssvar har forvaltningen foretaget en række rettelser, der er skrevet ind i beskæftigelsesplanen markeret med rødt.

I henhold til den officielle tidsplan har beskæftigelsesplanen henover sommeren ligeledes været i høring i Beskæftigelsesregionen Hovedstaden & Sjælland. I deres høringssvar, der er vedlagt som bilag 3, kvitterer beskæftigelsesregionen for, at Københavns Kommunes beskæftigelsesplan beskriver de væsentligste beskæftigelsespolitiske udfordringer og problemstillinger samt kommunens planlagte indsats på områderne. Beskæftigelsesregionen finder således, at beskæftigelsesplanen er fyldestgørende og dækkende.

Det foreliggende udkast til beskæftigelsesplan, vil blive færdiggjort på baggrund af udvalgets kommentarer.

Økonomi

Ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter drøftelse i udvalget d. 17. september 2012 vil forvaltningen færdiggøre beskæftigelsesplanen med henblik på endelig godkendelse i BIU d. 12. november 2012, hvorefter den fremsendes til Beskæftigelsesregionen og Det regionale beskæftigelsesråd. Det regionale beskæftigelsesråd indgår herefter en kontrakt med beskæftigelsesministeren, der indeholder mål for beskæftigelsesindsatsen.

Planen offentliggøres senest d. 31. januar 2013.

De nuværende måleniveauer tager udgangspunkt i den officielle ledighedsprognose fra Økonomi- og Indenrigsministeriet fra maj 2012. Økonomi og Indenrigsministeriet vil i efteråret komme med en ny prognose, som kan give anledning til en revurdering af måleniveauerne. Hvis den nye prognose kommer inden udvalgsmødet det 12. november, vil de eventuelt nye måleniveauer være indarbejdet i den plan, der bliver præsenteret for udvalget. Bliver den nye prognose offentliggjort på et senere tidspunkt, og giver den anledning til ændringer i måleniveauerne, vil forvaltningen på udvalgsmødet bede om bemyndigelse til at foretage en teknisk justering af måleniveauerne - alternativt forelægge en indstilling for udvalget herom.


Morten Binder     / Kaj Ove Christiansen
                                                                
BILAG
  1. Udkast til Beskæftigelsesplan
  2. Oversigt over høringssvar fra LBR samt rettelser i Beskæftigelsesplan 2013
  3. Beskæftigelsesregionens høringssvar

Beslutning

Indstillingen blev drøftet.
Til top