Mødedato: 17.08.2006, kl. 14:15

Projekt "Flere nydanskere i arbejde og uddannelse" (fællesindstilling BIF/BUF)

Se alle bilag

Projekt "Flere nydanskere i arbejde og uddannelse" (fællesindstilling BIF/BUF)

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 17. august 2006

 

 

3.      Projekt "Flere nydanskere i arbejde og uddannelse" (fællesindstilling  BIF/BUF)

      BIU 137/2006

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrations­forvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Børne- og Ungdoms­udvalget overfor Økonomiudvalget og Borger­repræsentationen anbefaler,

at ansøgningen til Socialfondens Mål 3 om støtte til projekt "Flere nydanskere i arbejde og uddannelse" godkendes.

 

at Københavns Kommune medfinansierer projekt "Flere nydanskere i arbejde og uddannelse" med i alt 2,4 mill. kr.

 

at der anvises finansiering på i alt 2,4 mill. kr. i 2006 over funktion 5.98 beskæftigelsesordninger fra mindreforbrug af 9 mill. kr. puljen afsat i budget 2002 til indsats for unge med hensyn til uddannelse og beskæftigelse.

 

 

RESUME

Danmarks Radio (DR), Beskæftigelses- og Integrations­forval­tningen/Københavns Jobcenter og Børne- og Ungdoms­forvaltningen/Ungdommens Uddannelsesvejledning København har indgivet ansøgning til Socialfondens Mål 3, København og Frederiksberg kommuners region om støtte til projekt "Flere nydanskere i arbejde og uddannelse" med forbehold for Børne- og Ungdomsudvalgets, Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets, Økonomiudvalgets og Borger­repræsentationens godkendelse.

Projektet skal via landsdækkende tv-udsendelser og web, med udgangspunkt i København og en række regionale kampagner motivere ledige unge, herunder særligt unge af anden etnisk herkomst end dansk, til arbejde og uddannelse.

Projektet har et samlet budget på 24,8 mill. kr., hvoraf DR medfinansierer 9,5 mill. kr., Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration medfinansierer 0,5 mill. kr., og Socialfondens Mål 3 yder 12,4 mill. kr. i støtte.

Københavns Kommunes medfinansiering udgør i alt 2,4 mill. kr.

Udgiften indstilles finansieret via mindreforbruget på i alt 2,4 mill. kr. af 9 mill. kr.´s puljen til øget fokus på indslusning, fastholdelse og udslusning fra ungdomsuddannelserne, herunder styrke unge indvandreres tilknytning til arbejdsmarkedet igennem virksomheds­relaterede tilbud og etablering af en mentorordning, afsat i budget 2002. Mindreforbruget er opstået dels som følge af lovændringer, der i dag finansierer mentorindsats for ledige borgere dels som følge af den positive udvikling på arbejdsmarkedet.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Projekt "Flere nydanskere i arbejde og uddannelse" har til formål at få flere borgere af anden etnisk herkomst end dansk i beskæftigelse eller uddannelse gennem en vedholdende og omfattende medie­indsats målrettet København og Frederiksberg kommuner.

Fokus for indsatsen er unge borgere af anden etnisk herkomst end dansk, der står foran indtrædelse på arbejdsmarkedet og lige har afsluttet folkeskolen eller har afbrudt en erhvervsuddannelse med ledighed til følge.

Medieindsatsen omfatter:

·        Holdningsbearbejdende og debatskabende TV målrettet borgere af anden etnisk herkomst end dansk som meningsdannere og normsættere for de unge, herunder virksomheder, erhvervsskoler og etniske danske, samt de unge selv og nyledige borgere af anden etnisk herkomst end dansk.

·        For det andet et informativt og interaktivt læringsunivers med test af egne og andres viden og holdninger. Herudover muligheder for søgning af yderligere information rettet mod hele målgruppen.

·        For det tredje lokale aktiviteter i form af særlig tilrettelagte ekstraordinære kampagner.

 

De regionale kampagner udvikles i tæt samarbejde med aktørerne i regionen og de konkrete aktiviteter tager udgangspunkt i tre målgrupper og tre del-formål:

·        De unge nyledige borgere af anden etnisk herkomst end dansk skal oplyses om de gode fremtidsmuligheder det giver at tage en uddannelse, herunder mulighederne for vejledning fra Københavns Kommune. Forældrene skal også inddrages i arbejdet med henblik på motivering af deres børn/unge til uddannelse.  

·        Uddannelsesinstitutionerne skal oplyses om, hvordan man gennem brobygningsprojekter og mentorordning skaber plads og rum til de unge nyledige borgere af anden etnisk herkomst end dansk.

·        Virksomhedernes medarbejdere og ledelse skal oplyses om muligheder og fordele ved at oprette flere lærlingepladser. Dette kan bl.a. ske gennem brug af sociale/frivillige klausuler i visse brancher, præmieordninger og lign.

 

Branding af København som vidensby

Det er forventningen, at de landsdækkende tv-programmer vil medvirke til en positiv branding af København og dets uddannelses­muligheder/-institutioner samt virksomheder. Ikke mindst overfor unge af anden etnisk herkomst end dansk, men også over for borgere generelt.

 

Varighed

Projektet gennemføres fra efteråret 2006 og afsluttes ultimo 2007.

 

Organisering

Projektholder er DR, der er ansvarlig overfor Socialfondens Mål 3 for gennemførsel af projektet, overholdelse af EU's betingelser m.v. for anvendelse af midlerne herunder kravene til admini­stration.

Projektet ledes af en styregruppe på direktionsniveau fra DR, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Det praktiske arbejde varetages af en arbejdsgruppe, der ledes af DR. Til varetagelse af de regionale kampagner etableres et projekt­sekretariat under arbejdsgruppen.

 

Evaluering

Evaluering sker dels gennem DR's målinger og dels efter de af Borgerrepræsentationen fastsatte standarder for evaluering af integra­ti­ons­­indsatsen jf. Københavns Kom­munes Integrations-politik (BR 395/06).

Endelige krav til aktiviteter, mål og effekter afventer godkendelse fra Socialfondens Mål 3 og drøftelse med aktørerne på området. Den overordnede forventning er dog et mærkbart fald i ledigheden for nyledige unge.  

 

ØKONOMI

Projektet har et samlet budget på 24,8 mill. kr., som søges finansieret som følger:

·        DR:                                                       9,5 mill. kr.

·        Københavns Kommune:                     2,4 mill. kr.                     

·        Integrationsministeriet:                     0,5 mill. kr.

·        Socialfondens Mål 3:                       12,4 mill. kr.

Midlerne anvendes dels til gennemførelse af 30 landsdækkende tv-udsendelser med udgangspunkt i København samt tilhørende internethjemmeside m.v. og dels til gennemførelse af 6 regionale kampagner. Herudover er der disponeret midler til evaluering, administration mv.

 

DR har modtaget bevillingstilsagn fra Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration. Det regionale Socialfondsudvalg for Socialfondens Mål 3, København og Frederiksberg kommuners område, har den 5. april 2006 bevilget 12,4 mill. kr. til projektet, vedlagt.

Finansiering af Københavns Kommunes bidrag på 2,4 mill. kr.                   

Københavns Kommune afsatte med budget 2002 en pulje med 9 mill. kr. til initiativer, der skulle øge fokus på indslusning, fastholdelse og udslusning fra ungdomsuddannelserne, herunder styrke unge indvandreres tilknytning til arbejdsmarkedet igennem virksomhedsrelaterede tilbud og etablering af en mentorordning

Af de 9 mill. kr. blev 4,4 mill. kr. disponeret til et samarbejds­projekt mellem den tidligere Familie- og Arbejdsmarkeds­forvaltning og den tidligere Uddan­nelses- og Ungdomsforvaltning om en fælles mentorordning m.v. for 15 – 29 årige.

Behovet for disponering af særlige midler til denne indsats er imidlertid bortfaldet. Dels på grund af lovændring med hensyn til anvendelse af mentorer for ledige borgere, som betyder at udgiften til mentorer for unge i aktiv tilbud på en virksomhed eller uddannelsesinstitution i dag afholdes over Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats kapitel 14 "Mentor".

Dels som følge af den positive udvikling på arbejdsmarkedet, som har reduceret antallet af unge nyledige borgere med behov for tilbud. Antallet af unge borgere, der modtog kontanthjælp udgjorde således i gennemsnit:

·        I 2003: 8.235.

·        I 2005: 5.492.

Indsatsen for de unge indgår fra 1. juni 2006 i Københavns Jobcenters ordinære drift. 

Primo 2006 er 2,4 mill. kr. af de 4,4 mill. kr., der er disponeret med budget 2002 aftalen til samarbejdsprojektet mellem forvaltningerne ikke anvendt som op­rinde­ligt planlagt som følge af ovenstående udvikling. Midlerne kan hermed disponeres til anden aktivitet jf. formålet med 9 mill. kr. puljen.  

Det er Beskæftigelses- og Integrations­forvalt­ningen og Børne- og Ungdomsforvaltningens vurdering, at kombinationen af landsdækkende TV og specifikke regionale kampagner overfor unge, herunder ikke mindst unge af anden etnisk herkomst end dansk, er i overens­stemmelse med formålene med 9 mill. kr.'s puljen, og repræsen­terer nye muligheder for at komme i kontakt med de unge på en hensigtsmæssig måde om betydningen af uddannelse og arbejde i deres fremtid.

 

Det indstilles på den baggrund, at de resterende 2,4 mill. kr., afsat på ramme 1601009, funktion 5.98 beskæftigelsesordninger, konto 809901307 til samar­bejds­projektet mellem forvaltningerne, omdisponeres til gen­nem­­førelsen af projekt "Flere nydanskere i arbejde og uddannelse".

 

ANDRE KONSEKVENSER

Den Europæiske Socialfonds Mål 3

Den Europæiske Socialfonds Mål 3 er en europæisk arbejds­markeds­fond, der støtter en række forskellige indsatser, herunder indsats for unge ledige borgere i EU. Det er et krav at aktiviteterne skal være additionelle, dvs. skal ligge udover den nationale lovpligtige indsats.

Som følge af den fortsatte udbygning af beskæftigelses­lovgiv­ningen i Danmark til gavn for bl.a. unge, er det blevet stadig vanskeligere for Socialfondens Mål 3 at støtte innovative indsatser for bl.a. unge nyledige, med heraf følgende mindre­disponering af midlerne til indsats for bl.a. unge nyledige i Dan­mark. 

Ikke anvendte midler fra København og Frederiksberg kommuners region returneres til Staten, der herefter tilbagebetaler uforbrugte midler i Danmark til EU.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens og Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljø­vurderes.

 

HØRING

Integrationsrådet har afgivet høringssvar med vedlagte brev af 8. juni 2006.

Integrationsrådet bemærker bl.a., at:

1)     Integrationsrådet finder, at betegnelsen "nydansker" som udgangspunkt er stigmatiserende, og rådet finder det derfor ønskeligt, at projektet fik en anden titel.

2)     Integrationsrådet finder det formålstjenstligt, at have et medlem i styregruppen.

3)     Integrationsrådet finder det vigtigt at inddrage de unge i projektet.

4)     Integrationsrådet finder at det ikke er motivationen blandt de unge, der er problemet, men derimod at der mangler praktik­pladser og arbejdspladser til de unge.

5)     Integrationsrådet anbefaler lokale aktiviteter for at hjælpe unge i arbejde.

6)     Integrationsrådet finder, at kampagnen måske vil ramme ved siden af målgruppen grundet de valgte medier.

7)     Integrationsrådet finder, at der er tale om et for kort tidsperspektiv

8)     Integrationsrådet anbefaler en løbende evaluering.

 

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen samt Børne- og Ungdomsforvaltningen skal bemærke følgende:

Ad 1) Administrationen for Socialfondens Mål 3 har oplyst, at det ikke er et problem at få ændret navnet på projektet. Arbejdsgruppen vil, under forudsætning af Borgerrepræsentationens godkendelse af projektet, forelægge styregruppen forslag til nyt navn for projektet. 

Ad 2) I forhold til Integrations­rådets øvrige bemærkninger om aktiviteter m.v., vurderes det mere hensigtsmæssigt, at Integrationsrådet bliver repræsenteret i arbejdsgruppen frem for i styregruppen, idet det er arbejdsgruppen der varetager gennem­førelsen af projektet. Dette bl.a. i forhold til de af Integrationsrådet tilkendegivne bemærkninger i forhold til inddragelse af unge, kampagnernes fokus, valg af medier mv. jf. efterfølgende besvarelser på Integrationsrådes høringssvar.

Integrationsrådet vil på den baggrund, under forudsætning af Borgerrepræsen­tationens godkendelse af projektet, blive inviteret til at indgå i arbejdsgruppen.

Ad 3) Som led i implementeringen af projektet er det bl.a. hensigten at gennemføre en for-evaluering af projektet med henblik på at konkretisere mål og effekter samt midler. I den sammenhæng er det bl.a. hensigten at nedsætte en fokusgruppe bestående af unge.

Ad 4) Som også påpeget af Tænketanken om udfordringer for integrationsindsatsen i Danmark i statusrapporten "Udviklingen i udlændiges integration i det danske samfund" juni 2006, er der problemstillinger i erhvervslivet med hensyn til at tilvejebringe tilstrækkeligt med lærepladser.

Københavns Kommune har i forhold til at tilvejebringe lærer­pladser indtil dato haft god succes med at tilvejebringe praktikpladser via informations­kampagner.

Således blev der rettet henvendelse fra ca. 110 virksomheder til Københavns Kommune efter den sidste kampagne "Vi vil gerne være fremtidens arbejdskraft – så giv os lærerpladser", der blev gennemført med støtte fra Koordinationsudvalget.

Virksomhederne er – som beskrevet i projektforslaget – en af de 3 målgrupper, sammen med de unge, deres familier og miljøer samt uddannelsesinstitutionerne. Projektet vil via kampagnerne hermed også være med til at tilvejebringe konkrete lærerpladser til unge jf. projektbeskrivelsen.

Med hensyn til målgruppen af unge, deres familier og miljøer, skal det bemærkes, at projektforslaget jf. beskrivelsen særligt vægter vejledning og motivering overfor de unge, der har problemer med at fastholde en position på arbejdsmarkedet eller forblive i et uddannelsesforløb. Information i forhold til de unges familie og venner antages, at ville skabe bedre mulighed for at de unges familie og miljøer i højere grad kan understøtte de unge i deres uddannelse/adgang til arbejdsmarkedet.

Det skal i den sammenhæng bemærkes, i følge Center for Ungdomsforskning ved Danmarks Pædagogiske Universitet, at unge har en ret markant forestilling om valg af uddannelse, som ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med de faktuelle forhold i uddannelserne, ikke mindst i forhold til erhvervsuddannelserne. 

Med hensyn til uddannelsesinstitutionerne har Tænketanken om udfordringer for integrationsindsatsen i Danmark i statusrapporten "Udviklingen i udlændiges integration i det danske samfund" juni 2006, bl.a. påpeget behovet for at udvikle erhvervsskolernes rummelighed.

Projektforslaget er jf. ovenstående ikke kun et spørgsmål om at på­virke motivationen positivt hos de unge med hensyn til valg af uddannelse og arbejde, men også at påvirke virksomheder og uddannelses­institutioners holdning til henholdsvis tilvejebringelse af flere lærerpladser og skabe større inklusion i undervisningen/tilrettelæggelsen af undervisningen.

Projektet vil hermed arbejde helhedsorienteret på at understøtte de mange forskellige elementer, der er nødvendige for at opnå et succesfuldt resultat med hensyn til at få flere unge i arbejde og uddannelse. 

Ad 5) Der er intet, der i forbindelse med de regionale kampagner forhindrer, at der gennemføres lokale events, der kan understøtte målene med projektet.

Tværtimod er der i tidligere kampagner gennemført af DR indgået flere lokale events, der har sikret såvel synergi med mediedækningen som lokal aktivitet og opmærksomhed omkring emnet.

I projekt "Klikstart" indgik f.eks.:

·        En kampagnebus der aflagde besøg på torve, pladser mv. i 45 kommuner. Her havde borgere mulighed for at afprøve forskellige IT-teknologier samt modtage vejledning og undervisning m.v. 

·        50 computerarrangementer i lokale sportshaller m.v., med tilbud om at lære IT på en dag.

 

I projekt "Arbejdsliv" indgik bl.a.:

·        Et skib, der sejlede til 15 danske havne, hvor der blev afholdt lokale kampagneaktiviteter, konference m.v.

·        Musik- og teateraktiviteter på 15 lokale arbejdspladser med henblik på drøftelse af arbejdsliv nu og i fremtiden.

 

Arbejdsgruppen vil inddrage Integrationsrådets anbefaling i tilrettelæggelsen af kampagnerne, og Integrationsrådet kan via deltagelsen i arbejdsgruppen være med til at tilrettelægge gennemførelsen af de konkrete lokale aktiviteter i kampagnerne.

Ad 6) Jf. besvarelsen under 3).

Ad 7) Projektforslaget er, som alle projekter, der modtager støtte fra Socialfondens Mål 3, tidsbegrænset og additionelt, dvs. at projektet ligger udover den almindelige politisk fastsatte service­niveau og har fokus på at afprøve metoder i forhold til kontakt til og motivation til de beskrevne målgrupper for projektet.

Et væsentligt element for Socialfondens Mål 3 er af samme årsag mainstreaming af opsamlede erfaringer, så de kan implementeres i den ordinære drift, hvad enten det her handler om Københavns Kommunes eller DR's information til borgere.

Erfaringerne fra projektet, såfremt det godkendes af Borger­repræsentationen, vil hermed blive indarbejdet i Københavns Kommunes informationsstrategi og indgå i Kommunens fremadrettede arbejde. 

Ad 8) Projektbeskrivelsen omfatter 2 former for evaluering. Dels en løbende evaluering af tv-programmer, der bl.a. omfatter antal seere jf. DR's generelle evalueringsmodel, dels en evaluering af de regionale kampagner efter Københavns Kommunes standard for evaluering af integrations­projekter jf. Københavns Kommunes integrations­politik. Der er intet der forhindrer at dette også finder sted som procesevaluering.

 

BILAG

1.      Ansøgning til Socialfondens Mål 3 for projekt "Flere nyd anskere.

2.      Bevillingsskrivelse af 10. april 2006 fra Socialfondens Mål 3.

3.      Integrationsrådets høringssvar af 8. juni 2006.

 

 

Morten Binder                   Else Sommer                                            

 

 

 

 


 

Til top