Mødedato: 17.06.2024, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Forslag til udmøntning af midler under Handleplan mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser

Se alle bilag

Resume

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har den 11. december 2023 besluttet at afsætte yderligere 3,5 mio. kr. til indsatser mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser i 2024. Heraf er 0,5 mio. kr. øremærket indsatser mod antisemitisme. Med denne sag forelægges forslag til udmøntning af midlerne. Sagen er udarbejdet med inddragelse af følgegruppen for handleplanen mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forslag til udmøntning af 3,5 mio. kr. til 11 indsatser i 2024 mod racisme, etnisk diskrimination, hadforbrydelser og antisemitisme. 
  2.  at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager oversigt over øvrige forslag fra følgegruppemødet til efterretning.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) har den 11. december 2023 afsat yderligere 3,5 mio. kr. til indsatser mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser. Heraf har udvalget besluttet, at 0,5 mio. kr. øremærkes til indsatser mod antisemitisme. På mødet i BIU den 27. februar 2024 godkendte udvalget en procesplan for inddragelse af udvalg og følgegruppe i prioritering af nye indsatser. Jf. procesplanen er der den 3. april 2024 afholdt møde i følgegruppen, som drøftede aktuelle udfordringer og forslag til nye indsatser, som kan gennemføres i 2024.

Løsning

På baggrund af den involverende proces foreslår forvaltningen 11 nye indsatser i 2024. De forslag, som foreslås prioriteret, er udvalgt på baggrund af følgegruppens drøftelser og en efterfølgende faglig vurdering af forslagene. Vurderingen er sket med udgangspunkt i, om indsatsen:

  • Falder inden for rammen af kommunalfuldmagten. 
  • Falder inden for handleplanens fem fokusområder (arbejdsmarkedet, bolig, uddannelse, foreningsliv og det offentlige rum). 
  • Falder inden for handleplanens genstandsfelt (racisme, diskrimination og hadforbrydelser på baggrund af etnicitet, race, hudfarve, religion og tro samt af ”multiple” årsager). 
  • Er realistisk at gennemføre i 2024.

Indsats 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10 og 11 udmønter 3,0 mio. kr. afsat til forebyggelse af diskrimination i bred forstand, mens indsats 7, 8 og 9 udmønter 0,5 mio. kr. afsat specifikt til forebyggelse af antisemitisme. Forvaltningen bemærker, at der i indkomne forslag er overlap ml. indsatser målrettet racisme, etnisk diskrimination, hadforbrydelser og antisemitisme, hvorfor nedenstående oversigt ikke er opdelt i hhv. indsatser vedr. ”diskrimination i bred forstand” og ”antisemitisme”.

Forvaltningen foreslår på den baggrund, at BIU afsætter 1,5 mio. kr. til følgende to udvalgsgodkendte indsatser, som allerede indgår i handleplanen mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser, men som endnu ikke er finansieret:

Indsats

Formål

Beløb

Leverandør

1. Aktivitetspulje til støtte af civilsamfunds-aktiviteter mod racisme, diskrimination, hadforbrydelser og antisemitisme

Civilsamfundsaktører kan søge om støtte til konkrete aktiviteter eller udarbejdelse af materialer til forebyggelse af racisme, etnisk diskrimination, hadforbrydelser og/eller antisemitisme. Der vil blive gennemført en ansøgningsrunde med frist i august og forvaltningen vil understøtte koordinering af tiltag.

900.000 kr. (heraf afsættes 100.000 kr. til administration og koordinering)1

 

Civilsamfunds-organisationer

2. Støtte til etablering af værested for LGBT+-flygtninge i samarbejde med organisationen LGBT - Asylum

Etablering og drift af værested, der kan danne ramme om aktiviteter og fællesskabsbaserede indsatser, som styrker integration, medborgerskab og trivsel for LGBT+ personer med flugtbaggrund i København.

600.000 kr.

LGBT-Asylum


1 Administration af ansøgninger til aktivitetspuljen og koordinering af nye indsatser vil medføre en betydelig arbejdsmængde, hvorfor det foreslås, at der af beløbet afsættes midler til forvaltningen i anden halvdel af 2024.

Forvaltningen foreslår desuden at BIU afsætter 2,0 mio. kr. til følgende ni nye indsatser:

Indsats

Formål

Beløb

Leverandør

3. Brobyggerkorps til forebyggelse af fordomme og generaliseringer mod muslimer og jøder

Der uddannes 30-40 personer til at indgå i et brobyggerkorps, som holder oplæg, der udfordrer og nuancerer fordomme. Oplæg vil gennemføres på bl.a. uddannelser, arbejdspladser og i foreninger.

 

500.000 kr.

Brobyggerne – Center for Dialogkaffe

4. DinTro-MinTro dialogindsats til forebyggelse af fordomme og generaliseringer mod religiøse minoriteter

DinTro-MinTro er et religionsdialogisk-projekt under Københavns Stift, som holder oplæg for skoleklasser fra 3.-10. klassetrin. Gæstelærere fortæller om jødedom, kristendom og islam og medbringer forskellige artefakter, der anvendes i det religiøse liv. Med bevillingen kan DinTro-MinTro sende gæstelærere ud til mindst 60 københavnske folke- og friskoler i resten af 2024.

200.000 kr.

Københavns Stift

5. Dialogtilbud under Åben Skole

En række eksisterende leverandører under Åben skole (den såkaldte medborgerskabspulje og fri- og privatskolepulje) har oplyst, at der er skoler på venteliste til deres workshops i 2024. Med en øget bevilling gennemføres yderligere workshops om medborgerskab, trivsel, elevdemokrati, god dialog og digital dannelse mv.

 

300.000 kr.

AVI – Center for forebyggelse

Talte tanker

Mind Mover / Jamil F. Mehdi

Kottpoulsen

6. Barometer for Politisk Vold

En analyse gennemført af Finn Nørgaard Foreningen (FNF) viser, at der de seneste år er sket en stigning i accepten af vold med politisk motiv, herunder hadforbrydelser. På baggrund af analysen afholdes fem oplysnings- og dialogarrangementer i udsatte boligområder i samarbejde med almene boligselskaber. Desuden vil rapporten ’Politisk Motiveret Vold’ blive brugt til opkvalificering af relevant fagpersonale.

100.000 kr.

Finn Nørgaard Foreningen

7. Interaktivt undervisnings-materiale om antisemitisme til implementering i Københavns synagoge

Jødisk Informationscenter (JIC) udarbejder et interaktivt undervisningsmateriale til synagogens rum som ved hjælp af udstillingselementer og QR-koder opfordrer københavnske elever og besøgende til at gå på opdagelse i historier om jøder og jødedommen. Materialet vil perspektivere den historiske antisemitisme med nutidige eksempler.

200.000 kr.

Jødisk Informations-center

8. Oplysnings-kampagne på sociale medier om antisemitisme i København

Kendskabet til jødisk liv er begrænset blandt københavnere – især blandt unge. Med en kampagne målrettet københavnere på sociale medier vil JIC sætte fokus på, hvordan antisemitisme udspiller sig online samt på hvad det vil sige at være jøde i København.

 

100.000 kr.

Jødisk Informations-center

9. Kvalitativ undersøgelse af hvordan tiden efter 7. oktober 2023 har påvirket københavnere med jødisk baggrund.

Det Jødiske Samfund har gennemført kortlægninger, som viser stigende antisemitisme. Der findes imidlertid ingen kvalitative undersøgelser af, hvordan situationen påvirker københavnere med jødisk baggrund, hvorfor denne indsats har til formål at afdække dette samt at udarbejde anbefalinger til den fremadrettede indsats i Københavns Kommune. Undersøgelsen koordineres med forslag 10.

200.000 kr.

Det Jødiske Samfund (AKVAH)

10. Kvalitativ undersøgelse af hvordan tiden efter 7. oktober 2023 har påvirket københavnere med muslimsk baggrund.

Muslimernes Fællesråd har gennemført kortlægninger, som viser markant oplevet diskrimination blandt muslimer. Der findes imidlertid ikke kvalitative undersøgelser af, hvordan situationen påvirker københavnere med muslimsk baggrund, hvorfor denne indsats har til formål at afdække dette samt at udarbejde anbefalinger til den fremadrettede indsats i Københavns Kommune. Undersøgelsen koordineres med forslag 9.

200.000 kr.

Muslimernes Fællesråd

11. Udsmykning af Jobcenter København med kunst fra Grønland

I tråd med Jobcenter Københavns indretningsstrategi indkøbes kunst med grønlandske motiver, som skal understøtte oplevelsen af inklusion og tryghed for grønlændere/inuit, som har deres gang i Jobcenteret. Hertil kommer, at billederne kan være med til at øge øvrige københavneres positive opmærksomhed på Grønland. Desuden oversættes relevante informationsmaterialer (fx flyers) til grønlandsk.

200.000 kr.

Der afsøges mulighed for indkøb af billeder af grønlandsk kunstner, fx foto-kunst

Udover ovenstående forslag har følgegruppen foreslået en række tiltag, som forvaltningen ikke anbefaler at udmønte på nuværende tidspunkt. Baggrunden er, at tiltagene ikke vurderes at kunne gennemføres inden årets udgang og/eller at formålet i vid udstrækning er dækket af de ovenstående forslag, som forvaltningen foreslår prioriteres. Forvaltningen vil imidlertid tage de indkomne forslag med i det videre arbejde, hvor de kan komme i betragtning til udmøntning i 2025 eller 2026. Det drejer sig om følgende:

Oversigt over øvrige forslag fra følgegruppemødet

Indsats

Baggrund for foreløbigt fravalg

A) Udvikling af mangfoldigt undervisningsmateriale til brug for lærere, fagpersoner og alm. københavnere

Forslaget forventes pga. tidspres ikke at kunne gennemføres i 2024 og vurderes at være mere hensigtsmæssigt at overveje til prioritering i 2025/2026.

B) Workshops om håndtering af diskrimination og ubevidste bias blandt lærere på Københavnske grundskoler

Forslaget forventes pga. tidspres ikke at kunne gennemføres i 2024 og vurderes at være mere hensigtsmæssigt at overveje til prioritering i 2025/2026.

C) Konference om håndtering af racisme og diskrimination på skolerne for læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole

Forslaget forudsætter koordinering med Københavns Professionshøjskole og evt. øvrige tiltag på Børne- og Ungdomsforvaltningens område og vurderes at være mere hensigtsmæssigt at overveje til prioritering i 2025/2026.

D) Relancering af Mangfoldighedsfest - Smag Verden

Forslaget vurderes at være hensigtsmæssigt at koordinere med eksisterende madevents i sommerhalvåret og forventes derfor ikke at kunne gennemføres i 2024. På den baggrund vurderes det at være mere hensigtsmæssigt at overveje til prioritering i 2025/2026.

E) Kommunal medborgerskabsundersøgelse

Forslaget har i et vist omfang overlap til indsats 9 og 10 ”Kvalitativ undersøgelse…”. På den baggrund vurderes det at være mere hensigtsmæssigt at overveje til prioritering i 2025/2026.

F) Oplysningskampagne om rygtepatruljen under Finn Nørgaard Foreningen

Forslaget kan evt. henvises til at søge støtte under indsats 1 ”aktivitetspulje”.

Økonomi

Indstillingen udmønter 3,5 mio. kr. i 2024.

Politisk handlerum

Udvalget kan godkende forvaltningens forslag i indstillingen eller vælge at prioritere en anden skalering eller andre indsatser, herunder indsatser foreslået af følgegruppen eller som fremgår af handleplanen mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser side 20-21 og som endnu ikke er finansierede. Se bilag 1: Indsatser i handleplan.

Det bemærkes, at det vil være vanskeligt at nå at udmønte midlerne i 2024, hvis udvalget vælger ikke at godkende indsatser på nærværende møde.

Videre proces

Hvis Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen arbejde videre med udmøntningen af de forslåede indsatser i 2024. Udvalget vil ultimo 2024 blive forelagt en sag med forslag til udmøntning af frie midler (3 mio. kr. årligt) i 2025 og 2026.

Henrik Lund / Marianne Becker Andersen

Beslutning

Sagen blev drøftet og indstillingens første at-punkt blev godkendt og indstillingens andet at-punkt blev taget til efterretning.

Ændringsforslag

Dansk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):

  • at 100.000 kr. til administration og koordinering af aktivitetspuljen i stedet tilgår selve aktivitetspuljen, som således stiger til 1 mio. kr.

     

    Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):

  • at 100.000 fra aktivitetspuljen i stedet gives som foreningsstøtte til Afro Collective Danmark. Imod:

     

    Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF3):

  • at 100.000 fra aktivitetspuljen gives til Finn Nørgaard foreningen og bruges på en kampagne mod racisme.

Det af Dansk Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 5 stemmer mod 4. Ingen af de tilstedeværende medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Å, C, O, B

Imod stemte: Ø, F, A

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 5 stemmer mod 4. Ingen af de tilstedeværende medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, F, Å

Imod stemte: A, C, O, B

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF3) blev forkastet med 6 stemmer mod 2. Alternativet undlod at stemme.

For stemte: Ø

Imod stemte: F, A, C, O, B

 

Protokolbemærkninger

Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning, som Det Konservative Folkeparti tilsluttede sig:

”Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti mener, at der skal skabes bedre overblik over, hvem der modtager den vigtige forebyggelsesindsats, og foreslår derfor, at der holdes tjek med hvilke folke- og friskoler, som modtager den faktiske dialogindsats. Det er vigtigt, at man efter en aftalt tidsperiode, rent faktisk kommer rundt på de enkelte skoler. Da det især har været svært at få tilladelse til at besøge byens friskoler, bør der være fokus på dette problem.”

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning, som Alternativet tilsluttede sig:

Enhedslisten og Alternativet savner vi elementer i denne udmøntning af midler til anti-diskrimination. For det første er vi ærgerlige over, at der ikke er nævnt et eneste initiativ for vores afrodanske medborger. Dette er på trods af, at vi har en sørgelig rangering som et af de lande i Europa, hvor der er størst diskrimination af afro-europæere. Dette gør, at vi i Enhedslisten og Alternativet er uforstående overfor, at der ikke er sat penge af til en eneste indsats, der har det formål at forbedre vilkårene eller at forbygge racisme. Når det er sagt, er der flere dele af planen, som vi værdsætter, blandt andet at der endelige kommer et projekt med LGBT+ asylum.   

Til top