Justering af business case om tidlig indsats til akademikere
Resumé
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har på møde den 20. maj 2019 taget den foreløbige evaluering af business casen om tidlig indsats til akademikere til efterretning. Udvalget godkendte samtidigt, at forvaltningen følger op med en indstilling om justering af business casen med henblik på at øge resultatskabelsen.
Denne indstilling indeholder et forslag til justeret business case, som forvaltningen beder Beskæftigelses- og Integrationsudvalget om at godkende.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller;
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forslag til justering af business casen ”Intensiv jobhjælp til akademikere”.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen har i budgetaftalen 2017 bevilget i alt 12,35 mio. kr. til en business case i perioden 2017 – 2019 målrettet intensiv jobhjælp til akademikere i lav-risikogruppen. Business casens forløbsnavn er ”Godt fra Start”, som anvendes herefter.
Forvaltningen har i maj 2019 gennemført en foreløbig evaluering af resultaterne i ”Godt fra Start”. Den viser, at:
-
23,3 pct. af de ledige akademikere, som har deltaget i ”Godt fra Start” er i job eller uddannelse i 2. mdr efter endt forløb
- Det planlagte optag på i alt 2.500 borgere forventes nået
- Den forventede forkortelse i ledighedslængden blandt deltagerne med 2 uger er ikke nået men derimod forøget med 0,6 uger i gennemsnit (de 0,6 uger er dog ikke signifikant)
- Der er stor deltagertilfredshed med forløbet
- Den interne målsætning om, at alle deltagerne som minimum opnår en virksomhedspraktik er ikke nået.
Hovedmålet om forkortelse i ledighedslængden blandt deltagerne med 2 uger er således ikke nået, og samtidig er den interne målsætning om, at alle deltagerne som minimum opnår en virksomhedspraktik heller ikke nået.
Forvaltningen vurderer, at det er nødvendigt at lave en justering af forløbet for at forbedre resultaterne.
Løsning
Nyledige akademikere skal ligesom øvrige dagpengemodtagere i henhold til loven senest aktiveres ved henholdsvis 13. og 26. ledighedsuge afhængigt af alder.
Den nuværende model for ”Godt fra Start”
”Godt fra Start” er p.t. opbygget som et traditionelt jobsøgnings- og vejledningsforløb på 4 uger, 30 timer ugentligt. Borgerne visiteres i første fællessamtale med a-kassen (ca. uge 4) til forløbet, som så afvikles i 5.-8. ledighedsuge.
Målgruppen er nyledige akademikere med lav risiko for langtidsledighed, og forløbet består af undervisning i klassiske jobsøgningsdiscipliner som udarbejdelse af jobansøgninger og CV samt kompetenceafklaring, netværk, og uopfordret virksomhedskontakt.
Undervisningsdelen er suppleret med selvstændig jobsøgning, hvor deltagerne arbejder med egen jobsøgning samt har adgang til individuel sparring. Endeligt indgår eksterne oplæg.
Målgruppen til det justerede forløb ”Godt fra Start”
Målgruppen for det justerede forløb vil fortsat være nyledige akademikere i lav-risikogruppen, og forvaltningen arbejder fortsat på, at nå den oprindelige målsætning om, at i alt 2.500 borgere i business casens periode deltager i forløbet. Ændringen af modellen vil dog kunne have afledte konsekvenser for optaget, men omfanget kendes endnu ikke fuldt ud.
Forudsætninger for justeringen af ”Godt fra Start”
Justeringen af ”Godt fra Start” bygger på viden om, hvad der virker, samt de erfaringer, som er gjort igennem de første halvandet år med business casen. Formålet med justeringen er at komme tættere på det mål, som var forudsat i den oprindelige business case (forkortelse i ledighedslængden med 2 uger).
Den nye indsats baseres på, at:
- Mange borgere går i job i de første 10-12 ugers ledighed
- Tidligere forsøg har vist, at tidlig og hyppig kontakt i kombination med fremrykket aktivering har effekt
- Målgruppen er ressourcestærke akademikere, som er vant til at modtage kompleks information
- Der er dokumentation for, at virksomhedsrettede forløb virker.
Som nedenstående figur 1 viser, aftager andelen af borgere, som afgår fra dagpenge omkring uge 13.
Figur 1. Afgang fra ydelse ift. ledighedsuge (overlevelseskurve) for akademikere i København, 3. kvartal 2018
Justeret model for ”Godt fra Start”
Den nye model består af følgende elementer:
- Ledighedsuge 4: I første fællessamtaler modtager borger relevante redskaber og opgaver til brug for hans/ hendes jobsøgning
- Ledighedsuge 5-8: Borger søger job
- Ledighedsuge 9: Borger deltager i et forløb med 2 x ½ dags workshop, hvor fokus er på konkret virksomhedskontakt. Borger bliver:
- præsenteret for ledige job fx ved jobspeed-arrangementer
- præsenteret for virksomheder fx ved matcharrangementer
- og forsøgt formidle til konkrete jobåbninger via korte, individuelle samtaler med konsulenten
- Endeligt trænes borger i telefonisk kontakt til virksomheder med instruktion fra konsulenten.
- Ledighedsuge 10-12: Borger fortsætter egen jobsøgning. Jobcentret bistår på sidelinjen, primært pr. telefon, med råd og redskaber, som støtter borger i den fortsatte fremdrift i jobsøgningen. Det kan omfatte rådgivning men også egentlig jobformidling.
- Ledighedsuge 13: Borger påbegynder et to-ugers forløb på ca. 20-25 timer ugentligt, hvis borger fortsat er ledig. Forløbet har opstart i 13. ledighedsuge, hvor overlevelseskurven flader ud, og færre afgår fra forsørgelse.
Der vil under to-ugers forløbet være tale om kombinationer af holdundervisning, individuel coaching, og at den enkelte ledige selv arbejder med de erhvervede redskaber. Borger og konsulent skal tæt på hinanden, og der vil blive lagt kræfter i at udfordre den enkeltes jobsøgningsintensitet, faglige og geografiske mobilitet. Samtidigt styrkes virksomhedsvinklen, bl.a. via egentlig omvendt formidling – hvor borger formidles til ledige job - og via uopfordret kontakt til virksomheder med henblik på job eller støttet beskæftigelse. Virksomhedskontakten sker i tæt samarbejde mellem borger og konsulent.
Figur 2. Foreslået indsats og nuværende indsats
I den foreslåede nye indsats er første samtale i jobcentret, de to workshops og opfølgningen ikke ét samlet forløb, men enkeltstående elementer i en sammenhængende række. Hele tiden med henblik på, at borgerne afgår til job hurtigst muligt og helst før to-ugers forløbet. Pauserne mellem forløbene i uge 5-8 og 10-12 lægges ind, så borgerne her kan anvende de redskaber og den information, som de har fået til at styrke jobsøgningen.
Borgernes fysiske fremmøde i det nye to-ugers forløb betyder en reduktion i timetallet fra i alt ca. 120 til ca. 60 timer. Dermed får den enkelte borger mere tid til at koncentrere sig om jobsøgning og virksomhedskontakt end i det nuværende forløb. Samtidig bruger jobcentret ikke unødvendige ressourcer på længerevarende undervisningsforløb til borgere, som alligevel går i job indenfor kort tid. Jobcentret kan i stedet – via en tilpasset indsats med enkelte redskaber/opgaver – fokusere på at fremme tidspunktet for afgang til job for dem, der har brug for jobcentrets hjælp.
Sammenfatning
I den nye ”trappemodel” begynder trin 1 med første fællessamtale, på trin 2 anvender borger det tillærte i egen jobsøgning, på trin 3 suppleres med workshops, på trin 4 understøttes borgers jobsøgning med opfølgende kontakt, og på trin 5 påbegyndes det to-ugers hovedforløb. De borgere, som efter hovedforløbet ikke er gået i job, vil have mulighed for at anvende jobcentrets generelle tilbud om råd og vejledning.
”Trappemodellen” frigør midler til en styrket håndholdt og direkte indsats til dem med mest behov, hvilket forventes at øge effekten af indsatsen. Forventningen understøttes af to forsøg med tidlig intensiv indsats til nyledige forsikrede ledige igangsat af den daværende Arbejdsmarkedsstyrelsen (nu STAR) i AF-Storstrøm og AF-Sønderjylland i 2005/ 2006 og i Region Nordjylland, Midtjylland, Syddanmark og Sjælland i 2008 [1] Her blev forskellige kombinationer af hyppig kontakt og tidlig aktivering afprøvet med positive resultater, og forløbet bringes nu tættere på den model, som i de tidligere forsøg viste god effekt.
Resultaterne af det justerede forløb
Forvaltningen vil evaluere resultaterne af det justerede forløb, når der foreligger sikre data i foråret 2020. Resultaterne af forløbet vil så vidt muligt blive sammenlignet med resultaterne i en kontrolgruppe med borgere, som ikke har deltaget i forløbet. Kontrolgruppen vil naturligvis blive mindre end i den hidtidige model, da forløbet er skubbet fra start i uge 5 til start i uge 13. Dermed vil flere være gået i job.
Økonomi
Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser, da de foreslåede justeringer sker indenfor den eksisterende bevilling.
Videre proces
Forvaltningen påbegynder justering af Business casen i forlængelse af udvalgets beslutning med henblik på, at forløbet er omlagt snarest muligt efter sommerferien. Økonomiforvaltningen er orienteret om dette.
Tanja Franck/ Michael Baunsgaard Schreiber
[1] ”Hurtigt i gang” I og II. Kilde: Socialforskningsinstituttet 2007, Rosholm og Svarer, 2009.
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning
Socialdemokratiet og SF fremsatte følgende protokolbemærkning, som Radikale Venstre, Venstre, Enhedslisten og Alternativet tilsluttede sig:
”Vi ser frem til løbende evaluering, og til at resultaterne af “Godt fra Start” forhåbentlig bliver forbedret, samtidig med at samarbejdet med virksomheder i og udenfor København bliver styrket, så virksomhederne får gavn af mere højtuddannet arbejdskraft og de ledige kandidater kommer hurtigere i job.”