Mødedato: 17.02.2025, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Medlemsforslag fra Radikale Venstre om forsøg med "Ungebudgetter"

Se alle bilag

Medlemsforslag

Indstilling

Det indstilles,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget pålægger Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen at afdække mulighederne for at igangsætte et projekt om ungebudgetter i Københavns Kommune.

Motivering

Flere kommuner driver aktuelt projekter om ungebudgetter, der skal hjælpe unge ud af ledighed gennem øget selvbestemmelse og egetansvar. Projekterne om ungebudgetter henter inspiration fra forsøg om borgerstyrede budgetter. Et borgerstyret budget er et beløb (udover den ordinære ydelse), som en ledig borger kan benytte relativt frit i samarbejde med en sagsbehandler. Beløbet skal øge muligheden for at komme i beskæftigelse eller uddannelse samt øge mental og fysisk velbefindende. I projekterne om ungebudgetter får et antal tilfældigt udvalgte langtidsledige unge på samme måde mulighed for selv at forvalte et pengebeløb, som skal hjælpe dem tættere på beskæftigelse eller uddannelse. Målgruppen er uddannelsesparate unge (18 – 29 år), som har minimum et års ledighed bag sig og således betegnes som langtidsledige.

Det første pilotprojekt om ungebudgetter blev startet af Aarhus Kommune i samarbejde med Lind Foundation og Center for Social Nytænkning i 2021 – 2023. Projektet havde til formål at undersøge effekten af, at give 20 unge inden for målgruppen mulighed for selv at bestemme, hvordan de ville gøre brug af et budget på op til 25.000 kroner. Således benyttedes de unges individuelle ønsker og behov som drivkraft gennem øget indflydelse og større medansvar i forbindelse med at rykke dem tættere på beskæftigelse eller uddannelse.

Pilotprojektet afsluttedes i 2023, og evalueringen viste, at deltagergruppen i gennemsnit havde 620 flere beskæftigelsestimer end kontrolgruppen, hvilket er en markant forskel. Lind Foundation konkluderer desuden, at for hver 1 krone investeret i projektet blev der skabt 3,20 kroner i værdi for samfundet. Efter projektets afslutning afsatte byrådet i Aarhus en fireårig bevilling på 550.000 kr. til at fortsætte indsatsen.

På baggrund af de positive resultater fra pilotprojektet om Ungebudgetter afprøver andre af landets kommuner aktuelt lignende projekter. Det gælder bl.a. kommunerne Esbjerg, Holbæk, Køge og Roskilde.

Regeringen har netop meldt ud, at forhandlingerne til en kommende beskæftigelsesreform er startet op, hvor der b.la. lægges op til at frisætte kommunerne. Med dette medlemsforslag lægges der op til at opnå erfaringer om ungebudgetter i Københavns Kommune, herunder i projektet at give de unge en større medbestemmelse ift. deres forløb.

(Stillet af Radikale Venstre)

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Til top