Ny praksis for indkvartering af udrejste beboere i den midlertidige indkvartering
Resumé
Københavns Kommune indkvarterer aktuelt cirka 2.620 flygtninge og ukrainske fordrevne. Siden indkvarteringen af ukrainske fordrevne startede i 2022, har forvaltningen registreret cirka 1.000 korte og længerevarende fraflytninger relateret til udrejse. Sagen beskriver forslag til en ny og mere restriktiv praksis for beboernes muligheder for udrejse i den midlertidige indkvartering.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender justering af praksis i forhold til beboernes muligheder for udrejse fra den midlertidige indkvartering.
Problemstilling
I Københavns Kommune er det på nuværende tidspunkt gældende praksis, at kommunekvoteflygtninge og ukrainske fordrevne, som kommer tilbage til kommunen efter længere tids udrejse, anvises et midlertidigt indkvarteringstilbud på ny. Genindkvarteringen i forbindelse med beboernes udrejser giver dog logistiske og administrative udfordringer, bl.a. fordi det bliver vanskeligt at beregne kapaciteten og udnytte pladserne i indkvarteringen optimalt. Med de aktuelle prognoser risikerer København at komme i kapacitetsmangel ultimo maj 2025. Hertil kommer de initiativer til at øge kapacitetsudnyttelsen i indkvarteringen, som udvalget vedtog d. 20. januar 2025, hvilket betyder, at tidspunktet for kapacitetsmangel vil rykke sig. Forvaltningen oplever også, at de løbende udrejser skaber udfordringer med genetablering af selvforsørgelses- og hjemrejseprogrammet, ligesom de kan skabe barrierer for match til ordinær beskæftigelse hos de indkvarterede.
Andre kommuner har en mere restriktiv praksis på området. I Aarhus Kommune er det praksis, at flygtninge og fordrevne bliver vejledt skriftligt om, at de mister retten til midlertidig indkvartering, hvis de forlader indkvarteringen i mere end fire uger fx i forbindelse med en udrejse.
Udvalget skal med denne sag godkende forvaltningens justering af praksis for udrejse fra den midlertidige indkvartering.
Løsning
Udlændinge (herunder også ukrainske fordrevne) med opholdstilladelse i Danmark har efter Udlændingeloven ret til midlertidigt at rejse ud af Danmark og fortsat beholde deres opholdstilladelse. Opholdstilladelsen bortfalder, når udlændingen har opholdt sig uden for landet i mere end seks på hinanden følgende måneder. Grundet særloven er det dog for ukrainske fordrevne gældende, at de må opholde sig i Ukraine i længere tid end de seks måneder uden at miste deres opholdstilladelse, hvis der et anerkendelsesværdigt formål med rejsen.
I Københavns Kommune er det praksis i dag, at en beboer i den midlertidige indkvartering har mulighed for at udrejse i op til tre uger, betale sin husleje og fastholde sit værelse på indkvarteringsstedet. Udrejser beboeren i mere end tre uger er der ikke krav om huslejebetaling, men ”pladsen” i indkvarteringen risikerer at blive flyttet – enten til et andet værelse eller til en anden lokation, hvor der er ledig kapacitet. I København anvises beboere, som kommer tilbage til kommunen efter længere tids udrejse, en midlertidig indkvarteringsplads på ny. Den gennemsnitlige rejselængde for beboerne, der udrejser og returnerer til kommunens midlertidige indkvartering, er pt. cirka 2,5 måneder. Forvaltningen genindkvarterer i gennemsnit to beboere om måneden, eller cirka 4 pct. af dem, der udrejser. Den resterende gruppe af de udrejste vender ikke tilbage.
Det er forvaltningens vurdering, at der kan indføres en mere restriktiv praksis vedr. udrejser fra den midlertidige indkvartering. Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) under Udlændinge- og Integrationsministeriet har tidligere oplyst til kommunerne, at det er ministeriets vurdering, at i de tilfælde, hvor udlændinge har eller må anses for at have opsagt deres midlertidige opholdssted fx ved længere tids udrejse, må kommunens boliganvisningsforpligtelse anses for at være ophørt. Forvaltningens vurdering er, at en undtagelse til en afgørelse om mistet ret til midlertidig indkvartering dog vil være, hvis beboeren tilkendegiver, at vedkommende skal på ferie og oplyser en konkret hjemrejsedato, da den pågældende således ikke kan anses for at have opsagt sit midlertidige opholdssted.
Forvaltningen foreslår på den baggrund, at der indføres en mere restriktiv praksis på området. Alle beboere, der fremover udrejser fra indkvarteringen, har som udgangspunkt ikke ret til en plads i Københavns Kommunes midlertidige flygtningeindkvartering, hvis de forlader indkvarteringen i mere end fire uger og samtidig ikke oplyser en hjemrejsedato inden for seks måneder fra udrejsetidspunktet. Praksisændringen vil således gælde for alle beboere som fremover udrejser og således ikke for beboere, som på nuværende tidspunkt er udrejst fra indkvarteringen.
Ændringen vurderes at reducere udfordringen med løbende genindkvarteringer, og samtidig vil den afledte konsekvens være, at flere mister deres ret til midlertidig indkvartering. Det vil også medføre, at nuværende udfordringer med genetablering af selvforsørgelses- og hjemrejseprogrammet mindskes.
Den mere restriktive praksis i forbindelse med udrejser indebærer en mulig risiko for en stigning i hjemløshed blandt de berørte beboere. I disse tilfælde er det borgerens eget ansvar at finde en anden boligløsning. Lykkes det ikke, vil borgeren kunne få vejledning hos Socialforvaltningens Hjemløse- og Udsatteenhed.
Eventuelle situationer, der opstår som følge af praksisændringen, vil blive håndteret i det eksisterende samarbejde med Socialforvaltningen på flygtningeområdet. Forvaltningen vender tilbage til udvalget, hvis der vurderes at opstå behov for yderligere tiltag på området.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Den nye praksis forventes dog løbende at føre til flere ledige pladser i indkvarteringen, hvilket kan nedbringe udgifter til tilvejebringelsen af yderligere kapacitet på sigt.
Politisk handlerum
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan stille ændringsforslag til sagen, hvis udvalget vurderer, at en anden model er mere hensigtsmæssig. Udvalget kan undlade at godkende sagen, hvis det ønskes at fastholde eksisterende praksis.
Videre proces
Med udvalgets godkendelse vil den nye praksis træde i kraft hurtigst muligt i løbet af foråret 2025. Nuværende og kommende beboere i den midlertidige indkvartering vil få den nødvendige information og vejledning om den nye praksis, inden den træder i kraft. Herefter vil borgere, der planlægger at udrejse, også løbende blive orienteret om rammerne for udrejse fra den midlertidige indkvartering.
Henrik Lund / Marianne Becker Andersen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.