Mødedato: 17.02.2020, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Igangsættelse af arbejdet med udbud af indsatser til akademikere

Resumé

De eksisterende rammeaftaler om indsats til akademikere udløber den 28. februar 2021.

Der skal tages stilling til, om der skal igangsættes udbud af indsatser for akademikere. Samtidig skal der tages stilling til en evt. mindre forlængelse af de eksisterende rammeaftaler med 4 måneder. 

Hvis indstillingen tiltrædes, vil Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i 2. halvår 2020 få forelagt indstilling om gennemførelse af udbuddet.  

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at arbejdet med udbud af indsats for akademikere igangsættes.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forlængelse af de nuværende rammeaftaler om indsats til akademikere så de udløber d. 30. juni 2021.

Problemstilling

Jobcenter København har i dag rammeaftaler med As3 Employment, Konsulenthuset Ballisager og Marselisborg om levering af aktiveringstilbud til akademiske dagpengemodtagere. Rammeaftalerne udløber den 28. februar 2021.

Der skal på den baggrund tages stilling til udbud af den fremadrettede indsats for akademikere.

Løsning

København har i en årrække haft en udfordring med en relativ høj akademikerledighed, ikke mindst dimittendledighed. Der er ca. 6.100 ledige akademikere (helårspersoner) og akademikerne udgør 45 pct. af alle dagpengemodtagere. Dimittenderne udgør 46 pct. af ac-dagpengemodtagerne (alle tal målt for 4. kvartal 2018 – 3 kvartal 2019).

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte i oktober 2019 ”Handleplan for arbejdskraft til virksomhederne”. Målgruppen for handleplanen er jobparate kontanthjælpsmodtagere og dagpengemodtagere og hermed også akademikere. Handleplanen sætter nogle pejlemærker for indsatsen for jobparate, herunder særskilt at der skal være ”Færre ledige akademikere” (Pejlemærke 6). Et andet vigtigt pejlemærke, er at de ledige ”både fagligt og geografisk [skal] øge bredden i jobsøgningen”. Handleplanen og den nye forenkling af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats vil udgøre rammen for arbejdet med et evt. nyt udbud.

AC- tilbud i dag

Hvis ikke den ledige hurtigt får et job er en virksomhedsplacering som udgangspunkt første prioritet, da aktivering i en virksomhed generelt er det mest effektive redskab i beskæftigelsesindsatsen. 57 pct. af al aktivering til akademikere foregik i 2019 via virksomhedsplaceringer.

Uddannelse gives kun i begrænset omfang til akademikergruppen, fx danskundervisning på CBSI til udenlandske akademikere, hvor sprog vurderes at være en særlig barriere for at komme i job og evt. ordinære uddannelsestilbud på positivlisten for den regionale uddannelsespulje. 8 pct. af al aktivering til akademikere var i 2019 uddannelsestilbud.

Indsatsbudgettet anvendes primært til aktivering via såkaldte øvrig vejledning og opkvalificeringstilbud. Det er fx forskellige typer af job- og virksomhedsrettede jobsøgningskurser, individuelle vejledning og opkvalificeringssamtaler, jobrettede opkvalificerings- og redskabskurser, private kurser/uddannelser mv. Der er typisk tale om forløb med en varighed på mellem 2-6 uger. Aktivering via øvrig vejledning og opkvalificering udgjorde de resterende 35 pct. i 2019.

De nuværende leverandører på rammeaftalerne stod i 2019 for ca. 75 % af Jobcenter Københavns øvrige vejledning og opkvalificeringsforløb til akademikere. I 2019 svarede det til ca. 5.700 forløb på leverandørernes rammeaftaler. 

Koordinering med andre initiativer

BIU godkendte med udmøntningen af budget 2020 [1] et eftersyn af akademikerindsatsen (2020-2021). Udarbejdelsen af et evt. nyt udbud vil blive en integreret del af eftersynet. Forvaltningen vil derudover fortsætte den dialog, som borgmesteren i januar 2020 har indledt med interessenter på akademikerområdet. Input herfra samt øvrig viden om hvad der virker, vil være fundamentet i planlægningen af et evt. nyt udbud.

Udbud af beskæftigelsesindsats

Systematisk køb af beskæftigelsesindsats indenfor en periode på 48 måneder, der har en værdi over udbudsgrænsen (ca. 6 mio. kr.), skal udbydes jf. udbudsloven.

Som udgangspunkt kan stort set alt beskæftigelsesindsats udbydes, hvis det ønskes, ligesom stort set alt beskæftigelsesindsats kan varetages af kommunen selv, hvis det ønskes.

I en lang årrække har aktiveringen af akademikere primært været varetaget af eksterne aktører. Forvaltningen vurderer, at det vil være forbundet med en uforholdsmæssig stor udgift at skulle opbygge kapaciteten til at varetage indsatsen in-house. Forvaltningen vurderer samtidig, at der er et stort marked, herunder også aktører som specialiserer sig i indsatsen til akademikere. Aktørernes specialisering består af et stort kendskab til ac-arbejdsmarkedet og, hvordan akademikerne kommer ud i virksomhederne.

Forvaltningen vurderer derudover, at markedet alt andet lige vil kunne levere billigere end kommunen selv, og dermed kunne købe indsats til flere ledige akademikere indenfor budgettet. 

Det indstilles på den baggrund, at arbejdet med udbud af indsats for akademikere igangsættes.

Forlængelse af rammeaftaler

For at give tid til tilstrækkelig inddragelse af markedet, politisk behandling samt for at sikre en vis sammenhæng mellem tilrettelæggelsen af arbejdet med udbuddet og initiativet i budget 2020 om et eftersyn af akademikerindsatsen, foreslår forvaltningen en mindre 4 måneders forlængelse af de nuværende rammeaftaler, så de ophører d. 30. juni 2021.

I forbindelse med igangsætningen af arbejdet med ny udbudsproces forekommer det, at der ved offentlige indkøb, sker korte forlængelser af eksisterende rammeaftaler eller kontrakter af hensyn til at sikre forsyningen indtil en allerede igangsat udbudsproces kan være gennemført – forlængelsen skal i dette tilfælde bl.a. mindske forstyrrelserne i borgernes lovpligtige beskæftigelsestilbud.

Selvom det er et legitimt hensyn i forvaltningens optik, kan andre leverandører på markedet være kritiske overfor en beslutning om en kort forlængelse – hvilket også kan indebære risiko for udtalt kritik og en klage. I praksis ses der sjældent klager over en kort forlængelse, når igangsætningen af arbejdet med et nyt udbud er påbegyndt. Forvaltningen vurderer samlet set, at en forlængelse for yderligere 4 måneder kun indebærer en mindre procesrisiko.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser i sig selv. Udgiften til selve udbuddet afholdes indenfor forvaltningens ramme.

Købet på de eksisterende rammeaftaler for akademikere var ca. 18 mio. kr. i 2019. I 2020 er budgettet til køb på rammeaftalerne ca. 16,5 mio. kr.

Videre proces

Såfremt indstillingen tiltrædes, vil forvaltningen igangsætte arbejdet med udformning af udbuddet, herunder iværksætte markedsdialog.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil i 2. halvår af 2020 blive forelagt en indstilling om rammerne for udbuddet og forslag til en tildeling- og vægtningsmodel.

Et evt. udbud skal være afsluttet, så de nye rammeaftaler træder i kraft den 1. juli 2021.

Tanja Franck / Marianne Sørensen

 

 


[1] Udvalgsbehandling den 11. november 2019

 

 

 

Beslutning

Sagen blev udskudt.

 

På baggrund af bemærkninger fra udvalget fremlægges en ny sag på mødet i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 30. marts.
Til top