Mødedato: 17.02.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Tilbagemelding fra Eksperttænketanken, status på Integrationsbarometret og Inklusionsaftale 2013 samt proces for ny integrationspolitik

Se alle bilag
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges en række beslutninger på integrationsområdet.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
  1. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager Eksperttænketanken for Integrations anbefalinger til en kommende politik til efterretning (bilag 1 og 2)
  2. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at Eksperttænketanken for Integration afvikles (bilag 3)
  3. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager status for Inklusionsaftalen 2013 til efterretning (bilag 4)
  4. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at orientering om opdateringen af Integrationsbarometret sendes til de øvrige forvaltninger (bilag 5 og 6)
  5. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager tidsplan for ny integrationspolitik til efterretning

 

Problemstilling

Ifølge Københavns Kommunes styrelsesvedtægt er Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forpligtet til at følge op på kommunens samlede integrationspolitik:

”Udvalget har ansvaret for den tværgående integrationsindsats. Udvalgets erklæring skal endvidere indhentes om enhver sag, der vedrører kommunens integrationsindsats. Herudover varetager udvalget revision og opfølgning på kommunens samlede integrationspolitik samt projektudvikling og overvågning”, (Københavns Kommunes styrelsesvedtægt, § 20, stk. 4)

Kommunens nuværende integrationspolitik ’Bland dig i byen. Medborgerskab + Inklusion’ udløber med udgangen af 2014.

Eksperttænketanken for Integration, som er et rådgivende organ nedsat af Borgerrepræsentationen for perioden 2010-13, har sidste år fået til opgave at udarbejde anbefalinger til en ny integrationspolitik. Tænketankens 4-årige mandat er udløbet med udgangen er 2013, jf. bilag 1, 2 og 3.

I indstillingen indgår derudover en status for Inklusionsaftale 2013. Med Inklusionsaftalen for 2013 indgik BIU en samlet aftale på integrationsområdet finansieret af integrationsindtægter og af den nedlagte tværgående integrationspulje. Aftalen indeholdt i alt 13 prioriterede initiativer med en samlet økonomisk ramme på 10,2 mio. kr. Der gives med indstillingen en slutstatus på initiativerne af forvaltningens indsatser, jf. bilag 4.

Endelig orienteres i indstillingen om den årlige opdatering af Integrationsbarometret, som følger udviklingen på mål for indeværende integrationspolitik, jf. bilag 5 og 6.

Løsning

Eksperttænketanken for Integrations anbefalinger til ny integrationspolitik
Eksperttænketanken for Integration blev d. 16. juni 2010 nedsat af Borgerrepræsentationen som et § 17 stk. 4 udvalg under Beskæftigelses- og Integrationsudvalget for en 4-årig periode (BR 16.06.10, punkt 41).
 
Tænketanken har i perioden 2010-13 refereret til udvalget med det formål at yde kvalificeret sparring i form af anbefalinger baseret på forskningsbaseret viden og veldokumenteret praktisk erfaring i forhold til et tema prioriteret af BIU.

Udvalget besluttede i juni 2013, at Eksperttænketanken for Integration i efteråret 2013 skulle udarbejde anbefalinger til, hvilke hovedudfordringer en kommende integrationsindsats bør tage hånd om (BIU 10.06.13, punkt 4). Anbefalingerne er sammenfattet i bilag 1. Som supplement henvises til de samlede anbefalinger, som tænketanken har fremsat gennem de sidste fire år (bilag 2).

I sine anbefalinger henstiller tænketanken bl.a. til, at en vellykket integrationsindsats bør:         
  • Differentiere i indsatser såvel som i sprogbrug        
  • Fastholde dokumentation og analyse af området 
  • Inddrage primære målgrupper for at kvalificere indsatserne og øge sammenhængskraft  
  • Udvikle et sprogbrug, der rummer et ressourcesyn på mangfoldighed og samtidig tager fat i de udfordringer, som kan ligge i at være en mangfoldig by 

Tænketanken peger på to hovedudfordringer som temaer for en ny integrationspolitik: 

  1. Den sammenhængende by: Sikre en afbalanceret beboersammensætning, hvor borgere interagerer på tværs af etniske såvel som socio-økonomiske skel.
  2. Lige muligheder i service: Sikre kvalitet i den kommunale service for alle borgergrupper ved at levere en differentieret kernedrift, der har afsæt i et ressourcesyn på den enkelte. 

Afvikling af Eksperttænketanken for Integration
Eksperttænketanken for Integrations mandat udløb ved årsskiftet. På Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde d. 9. december 2013 blev forslag til en ny model for tænketanken drøftet med henblik på endelig beslutning i det nyvalgte udvalg primo 2014 (BIU 09.12.13, punkt 8). Jf. bilag 3 indstiller forvaltningen, at Eksperttænketanken for Integration lukkes. 

Status for Inklusionsaftale 2013
I Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets inklusionsaftale for 2013 er der 13 indsatser, som alle er blevet monitoreret i forvaltningen. Jf. bilag 4 har alle indsatserne under Inklusionsaftale 2013 haft god fremdrift. 

Nye tal på Integrationsbarometret
BIU har ifølge styrelsesvedtægten ansvaret for at monitorere integrationspolitikken. Københavns Kommunes gældende politik dækker perioden 2011-2014. Der er 8 hovedmål i politikken, som Borgerrepræsentationen har besluttet, at kommunen skal forfølge. I forbindelse med den aktuelle opdatering er der nye data på 13 af barometrets 14 indikatorer. Resultaterne offentliggøres på www.kk.dk/inklusionsbarometret,  umiddelbart inden Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets behandling af sagen.

Forvaltningen foreslår, at borgmesteren på vegne af udvalget sender vedlagte brev med orientering om opdateringen og kommentarer til de øvrige fagudvalg (bilag 5). Brevet er vedlagt et notat med en gennemgang af de enkelte mål og indikatorer (bilag 6).

Barometret viser, at udviklingen går for langsomt på de store velfærdsområder. Som eksempler kan nævnes, at der ikke er målt nogen fremgang siden 2010 i karakterer eller deltagelse i ungdomsuddannelse for etniske minoriteter, og at ledigheden for etniske minoriteter fortsat er mere end dobbelt så høj som for gennemsnittet.

Tidsplan for ny integrationspolitik
Københavns Kommune har med sin nuværende politik ’Bland dig i byen. Medborgerskab + Inklusion’ sat sig ambitiøse mål om integration - blandt andet et mål om at blive Europas mest inkluderende storby i 2015. Pt. ligger København på en 3. plads i Intercultural Cities indekset over de mest inkluderende storbyer i Europa.

Der er dog fortsat integrationsudfordringer på de store velfærdsområder som uddannelse og beskæftigelse (jf. bilag 6 med gennemgang af mål og indikatorer fra Integrationsbarometret). En COWI undersøgelse fra 2013 peger desuden på en tæt sammenhæng mellem bl.a. adgangen til beskæftigelse og erhvervskompetencegivende uddannelse og oplevelsen af inklusion, herunder tillid til medborgere.

En udjævning af det strukturelle gab mellem minoritet og majoritet på uddannelse og beskæftigelse for især unge synes derfor at være grundforudsætningen for al øvrig integrationsindsats. Indsatsen skal nytænkes og målrettes for at opnå stærkere resultater i kernedriften.

Som aftalt på BIUs introduktionsseminar den 30. januar skal de politiske drøftelser om ny politik gennemføres i efteråret (efter budgetforhandlingerne den 28. august - 12. september), og  Borgerrepræsentationen skal have forelagt politikken til godkendelse på førstkommende BR-møde i januar 2015.

Tidsplan for ny integrationspolitik:

BIU møde 17. februar

BIU orienteres om proces for ny integrationspolitik

 

Uge 38 og 39
(15.09.-26.09.)

Politiske forhandlinger om ny integrationspolitik

 

BIU møde 6. oktober

Ny integrationspolitik behandles i BIU mhp. udsendelse i høring

Uge 41-46
(07.10-14.11.)

Høring af fagudvalgene (6 uger)

 

BIU møde 15. december

Politik vedtages i BIU

 

Januar 2015

Politik behandles i ØU og vedtages efterfølgende i BR

 


Økonomi

Såfremt Eksperttænketanken for Integration lukkes, vil der fra 2014 og fremefter være et mindreforbrug årligt på 850.000 kr., hvoraf 400.000 kr. går til sekretariatsbistand og 450.000 kr. til drift. 

Videre proces

Såfremt udvalget godkender indstillingen, afvikles Eksperttænketanken for Integration, og forvaltningen sender brev om Inklusionsbarometret til øvrige forvaltninger.
Birgitte Hansen    / Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Indstillingens 1. at blev taget til efterretning, 2. at blev godkendt
3. at blev taget til efterretning, 4. at blev godkendt og 5. at blev taget til efterretning.
 
Der var følgende protokolbemærkning fra Enhedslisten:
Ø går ind for at nedlægge Eksperttænketanken, men finder det vigtigt at der ikke samlet set bliver brugt færre midler på integrationsindsatsen.
Til top