Mødedato: 16.11.2006, kl. 14:15

International handleplan for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen 2007-2009

International handleplan for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen 2007-2009

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 16. november 2006

 

 

5.      International handleplan for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen 2007-2009

      BIU 217/2006

INDSTILLING

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tiltræder forslag til international handleplan for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen 2007-2009

 

 

RESUME

Den internationale handleplan skal målrette, udvikle og optimere det internationale arbejde i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

I den internationale handleplan opstilles der tre hovedformål med det internationale arbejde i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen:

 

1)     Netværksdannelse

2)     Fundraising

3)     Videndeling og erfaringsudveksling

Der udover foreslås det, at det internationale arbejde samt valget af temaer i det internationale arbejde kobles på årshjulet for integrationspolitikken. Følgende fire temaer foreslås i prioriteret rækkefølge:

 

1)      Udsatte boligområder

2)      Øget beskæftigelse for indvandrere

3)      Diskrimination

Derudover foreslås der tre målsætninger for det internationale arbejde i perioden fra 2007-2009. Desuden foreslås relevante samarbejdspartnere for det internationale arbejde i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

 


SAGSBESKRIVELSE

1. Formål

Formålet med udarbejdelsen af en international handleplan for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens område er at få opstillet en række langsigtede mål for det internationale arbejde i forvaltningen fra 2007-2009. Den internationale handleplan skal således målrette, udvikle og optimere det internationale arbejde i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

Baggrunden for udarbejdelse af en international handleplan er Københavns Kommunes internationale strategi, der blev behandlet af Borgerrepræsentationen d. 11. december 2003 (BR 585/03).

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens internationale handleplan skal først og fremmest understøtte Københavns Kommunes Integrationspolitik og dermed hjælpe til en yderligere kvalificering af implementeringen af Integrationspolitikken.

Der vurderes at være tre hovedformål med det internationale arbejde i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen:

1.      Understøtte netværksdannelse på bilateralt niveau med andre byer på ledelses- og politikerniveau, f.eks. i forbindelse med planlægning af studiebesøg.

2.      Afsøge muligheder for fundraising på EU-niveau samt igangsætte projekter med relevante transnationale partnere.

3.      Generel videndeling og erfaringsudveksling med andre byer igennem deltagelse i forskellige netværk. Herunder f.eks. benchmarke København i forhold til andre byer.

Alle tre hovedformål med det internationale arbejde harmoniserer med  målsætningen om den "Lærende by" i Københavns Kommunes internationale strategi (International videndeling og erfaringsudveksling er en grundlæggende forudsætning for en fortsat udvikling af byen til glæde for borgere og virksomheder)

 

2. Processen og tidsperspektivet

Det vurderes, at det internationale arbejde med fordel kan kobles på årshjulet for integrationspolitikken, således at politikken mere direkte bliver understøttet af det internationale arbejde.

 

 


Figur 1. Udvalgte dele af integrationspolitikkens årshjul koblet til det internationale arbejde

 

 

2.1. Screening

Det foreslås derfor, at det internationale arbejde frem til sommeren 2007 sætter fokus på en screening af integrationsarbejdet i andre europæiske byer. Screeningen skal bl.a. afklare, hvilke samarbejdspartnere, der kan være relevante for København at samarbejde med, samt hvor, der er erfaringer, som er relevante for København.

Efter denne grundlæggende screening, der løbende skal fortsætte frem til udgangen af 2009, indledes samarbejde med relevante samarbejdspartnere.

Valget af samarbejdspartnere anbefales at tage udgangspunkt i et specifikt tema. Dette tema bør vurderes i sammenhæng med de mål, der opstilles i forbindelse med årshjulet for integrationspolitikken i maj/juni måned. Det foreslås, at der hvert år vælges et nyt tema.

Det vurderes på nuværende tidspunkt især at være indenfor følgende fire temaer (i prioriteret rækkefølge).

 

1.      Udsatte boligområder.

2.      Øget beskæftigelse for indvandrere, organisering af jobformidling og beskæftigelsesindsats.

3.      Diskrimination

Temaerne er blandt andet udvalgt på grund af deres centrale status i integrationspolitikken, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens påvirkningsmulighed samt forventningen om, at der er mulighed for at lære af andre byer.

Der arbejdes således internationalt med et tema, indtil der i marts måned måles på udbyttet af arbejdet, og der vælges et nyt tema.

Da arbejdet bliver tematisk og koblet op til integrationspolitikken forventes det, at der vil være større udbytte af det internationale arbejde, som samtidigt bliver mere synligt. For at understøtte dette opstilles, der tre generelle målsætninger for det internationale arbejde, så der også kan måles på udbyttet af arbejdet.

 

2.2. Forslag til målsætninger

For at understøtte og målrette tre hovedformål foreslås opstillet følgende målsætninger:

a. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indgår i mindst et nyt integrationsprojekt for indvandrere med transnationale partnere inden 2009.

b. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen præsenterer som minimum en indstilling til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget hvert år med forslag til alternative integrationsløsninger i 2007-2009, baseret på internationale erfaringer.

c. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen tilvejebringer sammenlignelig statistik på integrationsområdet senest ved udgangen af 2009 med henblik på kvalifikation af integrationsbarometeret. Herunder opstilling af fælles sociale indikatorer, helst 3-5 andre større byer bør indgå i sammenligningen.

 

2.3. Samarbejdspartnere

På nuværende tidspunkt vurderes det, at det er følgende samarbejdspartnere være relevante:

·  Eurocities Social Affairs Forum samt udvalgte arbejdsgrupper under forummet, som Integration og Beskæftigelse.

·  Cities for local integration policies (CLIP-netværk), hvor der fra 2005-2007

·&nb sp; Relevante Forskningsinstitutioner

·  Bilaterale aftaler med relevante byer

·  Øvrige forvaltninger i Københavns Kommune. 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Udgifter til den internationale handleplan afholdes indenfor Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budget

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen andre konsekvenser

 

HØRING

Ingen høring

 

BILAG

Københavns Kommunes Internationale Strategi

 

 

Morten Binder  

/Kaj Ove Christiansen

 


 

Til top