Mødedato: 16.09.2019, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Midtvejsevaluering af forsøg med lavere sagsstammer

Se alle bilag

Resume

I denne sag præsenteres en midtvejsevaluering af forsøg med lavere sagsstammer, hvor både de kvalitative og kvantitative resultater fremgår. Forsøget har været i gang siden januar 2018 og slutter med udgangen af december 2019. Denne midtvejsevaluering præsenterer resultater for perioden januar 2018 – december 2018.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager midtvejsevalueringen til efterretning.

Problemstilling

Det 2-årige forsøg er etableret som følge af vedtagelsen af budget 2018, hvor det fremgår:

Der udmøntes midler til et pilotprojekt i Center for Jobindsats. Formålet er at undersøge og dokumentere effekterne af lavere sagsstammer pr. sagsbehandler på kvalitet, udgifter til overførsler og længden af ledighedsforløb.

På BIU-mødet den 8. april holdt Docent Mikkel Bo Madsen fra Københavns Professionshøjskole oplæg om den sagsgennemgang, de netop har gennemført, samt de borger- og sagsbehandler interview, der har været afholdt siden forsøgets start.

Det blev på mødet aftalt, at udvalget inden budgetforhandlingerne for 2020 præsenteres for en samlet skriftlig midtvejsevaluering af forsøget, hvor både de kvalitative og kvantitative resultater fremgår.

Løsning

I bilag 1 præsenteres forvaltningens sammenskrivning af de kvantitative og kvalitative resultater af forsøget. Hovedresultaterne er:

Lavere sagsstammer betyder øget fremdrift

Der er flere borgere, der er kommet i job fra forsøgsafdelingen end i kontrolgruppen. I tabel 1 ses, at 68 borgere (7 pct.) fra forsøgsafdelingen og 49 borgere (6 pct.) fra kontrolgruppen kommet i beskæftigelse.

Der er en lille forskel i forhold til, hvor mange borgere fra de to grupper, der har småjob samt hvor mange borgere, der er kommet i uddannelse jf. tabel 1. Til gengæld er flere borgere i forsøgsafdelingen visiteret til ressourceforløb, fleksjob og førtidspension end i kontrolgruppen.

Tabel 1: Oversigt over borgere i forsøgs- og kontrolgruppens afgang i perioden januar 2018 – december 2018. Antal borgere er angivet først, mens andelen er angivet i parentes.

 

Beskæftig

else

Små

job

Uddann

else

Ressour

ce-

forløb

Førtids-

pension

Fleks

job

For

søgs-

afdeling

 

68 (7 pct.)

11

(1 pct.)

12 (1 pct.)

58 (6 pct.)

15 (2 pct.)

8 (1 pct.)

Kon

trol-

gruppe

 

49 (6 pct.)

16

(2 pct.)

16 (2 pct.)

8 (1 pct.)

3 (-)

3 (-)

Note: Måleperioden er januar 2018 til december 2018. Der er 917 borgere i forsøgsafdelingen og 856 borgere i kontrolgruppen. DREAM-data. Data er ikke statistisk signifikante

Selvom tallene for afgang til job for borgere i forsøgsafdelingen er højere end for borgere i kontrolgruppen, er der ikke tale om en statistisk signifikant forskel*.

Der er signifikant forskel på, hvor mange fra deltagergruppen der visiteres til ressourceforløb, fleksjob og førtidspension, hvis de tre visiteringsmuligheder slås sammen. Det vil sige, at hvis der ses samlet på antallet af borgere fra deltagergruppen, der er visiteres til ressourceforløb, fleksjob og førtidspension, er forskellen signifikant**.

Der er flere borgere, der er i virksomhedspraktik i forsøgsafdelingen end i kontrolgruppen såvel som, at der er flere borgere i forsøgsafdelingen, der får deres samtale rettidigt.

Sagsbehandlerne oplever mulighed for bedre kvalitet i sagsarbejdet

Ifølge sagsbehandlerne i forsøgsafdelingen peger de selv på, at lavere sagsstammer øger deres mulighed for at levere sagsarbejde af højere kvalitet, at tættere kontakt med læger og sundhedsvæsen sikrer fremdrift i sagen, og at fleksibel og løbende opfølgning samt dialog med borgerne giver tillidsfulde relationer og mere meningsfulde forløb.

Sagsgennemgang viser, at der er sket et løft i sagsarbejdet

Sagsbehandlernes positive oplevelse af lavere sagsstammer, bekræftes ved gennemgangen af 20 borgersager, hvor det er tydeligt, at der sker et markant løft i sagsbehandlingen, i forbindelse med at sagsbehandlerne får færre sager. Således konkluderes i sagsgennemgangen, at der både sker bedre bestillinger af leverandørforløb og rekvirering af lægeoplysninger, der følges bedre op på oplysningerne og der handles hurtigt på nye oplysninger. Samtidig inddrages borgerne i højere grad og der etableres kontakt med borgere, der før havde ustabil kontakt med jobcentret.

Borgerne oplever en mere tillidsfuld relation med sagsbehandler

Borgerne oplever en klar positiv forskel i takt med, at sagsbehandlerne har fået færre sager. Der peges på, at sagsbehandlerne er bedre forberedte, lytter mere og har kendskab til sagen. Det skaber en mere tillidsfuld relation. Samtidig oplever borgerne at blive inddraget i egen sag.

Måleperiode

I den kvantitative opgørelse er der målt på perioden januar 2018 – december 2018. Det vil sige, at borgere, der i løbet af 2018 er gået i job, uddannelse, eller visiteret til ressourceforløb, førtidspension eller fleksjob tæller med i opgørelsen. Den relativt korte måleperiode skyldes, at der er ca. 6 mdr. forsinkelse på validerede data.

I den kvalitative evaluering er data indsamlet i perioden februar 2018 – marts 2019 og bygger på to interviewrunder af medarbejdere, ledere og borgere samt en sagsgennemgang af 20 borgersager.

Økonomi

Med budget 2018 blev der bevilliget 9,5 mio. kr. årligt i 2018 og 2019 til etablering af forsøgsafdelingen. Forsøget stopper ved udgangen af december 2019.

Videre proces

Efter projektets afslutning i december 2019 udarbejdes en endelig evaluering, hvortil der foretages nye interviewes med medarbejdere, ledere og borgere. I den endelige evaluering vil der ligeledes indgå en kvantitativ opgørelse af forsøgets resultater for hele perioden. Den endelige evaluering vil blive præsenteret for udvalget i 2020, når der foreligger valide kvantitative data for hele forsøgsperioden.

Tanja Franck / Inger Suppli

 

 

*Statistisk signifikans betyder sandsynligheden for, at et resultat ikke skyldes en tilfældighed.

**Der er ikke nok borgere, der er afsluttet til hhv. ressourceforløb eller til fleksjob eller til førtidspension til at der kan foretages en signifikans udregning af de enkelte afgange.

Beslutning

 

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top