Mødedato: 16.09.2019, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Indarbejdelse af forebyggelse af ekstremisme som principområde i Sikker By strategi (fællesindstilling)

Se alle bilag

Resumé

Københavns Kommunes tværgående strategi og handleplan for forebyggelse af radikalisering udløber med udgangen af 2019. Det anbefales, at det strategiske ophæng for indsatser mod ekstremisme og radikalisering fremadrettet sikres gennem forankring i Sikker By-strategien.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Socialudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler

  1. at indsatser mod ekstremisme fremadrettet skrives ind som principområde i Sikker By-strategien fremfor, at der udarbejdes en selvstændig strategi på området, når den nuværende strategi udløber med udgangen af 2019.

  2. at godkende vedlagte udkast til principområde til indarbejdelse under Sikker By-strategien.

Problemstilling

Københavns Kommunes tværgående strategi og handleplan for forebyggelse af radikalisering udløber med udgangen af 2019. Der skal derfor tages stilling til, hvordan der fremover sikres et politisk strategisk ophæng for indsatsen mod ekstremisme og radikalisering.

Den nuværende strategi for forebyggelse af radikalisering er udarbejdet af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen og blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 22. juni 2016.

Løsning

Ekstremisme er et problem med potentielt vidtrækkende konsekvenser. Der er derfor fortsat brug for en koordinerende indsats mod ekstremisme og radikalisering på tværs af kommunens forvaltninger. I lyset af at indsatsen er gået fra en opbygningsfase til en driftsfase, vurderes det dog ikke, at det længere er nødvendigt med en særskilt strategi på området, men at forebyggelse af ekstremisme med fordel kan skrives ind som et principområde i Sikker By-strategien, som blev godkendt af BR den 1. marts 2018. Omdrejningspunktet for Sikker By er et tæt og forpligtende samarbejde mellem kommunens forvaltninger, SSP København og Københavns Politi. Ved at forankre den fremtidige strategi for indsatser mod ekstremisme og radikalisering under Sikker By sikres fokus på snitflader til øvrige kriminalpræventive indsatser. Det vil fortsat vil være de enkelte forvaltninger, som er ansvarlige for konkrete indsatser.

Vedlagte forslag til nyt principområde om forebyggelse af ekstremisme er bygget op som de øvrige principområder i Sikker By-strategien med en kort beskrivelse af udfordringer i København, eksisterende tiltag og fremadrettet fokus. Principområdet lægger op til fremover at fokusere på indsatser på tre planer:

  • Styrkelse af medborgerskab og stærke positive fællesskaber via dialog med børn, unge og deres familier

  • Vidensformidling og rådgivning af fagpersoner, så de er klædt på til at handle, hvis de møder bekymrende adfærd hos en borger

  • Indsatser for borgere, der enten er i risiko for radikalisering eller udviser ekstremistisk adfærd

Eftersom den aktuelle Sikker By-strategi først udløber i 2021, vil principområdet om ekstremisme indgå som appendiks til den nuværende Sikker By-strategi for 2018-2021. Efter 2021 vil principområdet blive skrevet ind i selve Sikker By-strategien, når denne fornyes.

Økonomi

En stor del af de Sikker By-midler, som har finansieret den nuværende strategi og handleplan, udløber i 2019. Der foreligger budgetnotat om dette i budgetforhandlingerne for Budget 2020. Såfremt der i Budget 2020 ikke afsættes midler til indsats mod ekstremisme og radikalisering, vil det kun være muligt at opretholde en begrænset indsats under principområdet.

Videre proces

Der opstilles ikke separate mål for forebyggelse af ekstremisme i Sikker By-strategien i forbindelse med tilføjelsen som principområde, da de overordnede mål i den eksisterende Sikker By-strategi også er dækkende for forebyggelse af ekstremisme. I forbindelse med udarbejdelsen af evt. handleplaner kan der opstilles specifikke mål for indsatserne på ekstremismeområdet.

Afrapportering vil ske over for de relevante fagudvalg og overfor Økonomiudvalget i sammenhæng med den årlige afrapportering på kommunens Sikker By-indsatser.

Søren Tegen Pedersen          Nina Eg Hansen                 Tanja Franck

 

Beslutning

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag til indstillingens principområde, hvor begrebet ekstremisme konsekvent præciseres fra:

”ekstremisme”

Til:

”anti-demokratisk ekstremisme”.

 

Der blev begæret afstemning om ændringsforslaget

For stemte: 4 (Ø og Å)

Imod: 5 (A, B og V)

Undlod: 1 (F)

Ændringsforslaget blev dermed forkastet.

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag til indstillingens principområde, hvor der skal indsættes følgende definition på begrebet ekstremisme, der anvendes af Det nationale Center for Forebyggelse af Ekstremisme:

“Ekstremisme betegner personer eller grupper, som begår eller søger at legitimere vold eller andre ulovlige handlinger med henvisning til samfundsforhold, de er utilfredse med”.

 

Der blev begæret afstemning om ændringsforslaget

For stemte: 7 (A, B, F, V og Å)

Imod: Ingen

Undlod: 3 (Ø)

Ændringsforslaget blev dermed godkendt.

 

Indstillingens at-punkter blev herefter godkendt uden afstemning.

Til top