Mødedato: 16.08.2021, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

2. regnskabsprognose og bevillingsmæssige ændringer pr. august

Se alle bilag

Resumé

Med denne sag skal Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkende regnskabsprognosen for august 2021 – samt godkende bevillingsmæssige ændringer.

Corona-krisen og den gradvise genåbning betyder, at der er en større usikkerhed omkring skønnet for antal ydelsesmodtagere og udgifter i denne regnskabsprognose.

Overførselsrammen

På overførselsrammen giver Økonomisk Redegørelse pr. maj 2021 anledning til et mindreforbrug på 343,0 mio. kr. Skønnet er i lyset af corona-krisen usikkert og revurderes frem mod 3. regnskabsprognose i oktober 2021 på grundlag af Økonomisk redegørelse pr. august 2021, samt udviklingen i antallet af ydelsesmodtagere i de kommende måneder.

Indsatsrammen

På indsatsrammen forventer forvaltningen et merforbrug på 9,7 mio. kr. primært som følge af merudgifter til danskuddannelse efter fjernelse af startgebyr på området. Merforbruget forventes dækket via en ekstrabevilling i forbindelse med budgetforhandlingerne til efteråret, hvor forvaltningen udarbejder et need-to-budgetnotat vedrørende merudgifterne på danskuddannelsesområdet.

Servicerammen

På servicerammen forventer forvaltningen at overholde budgettet, bortset fra direkte corona-relaterede udgifter, f.eks. ekstra rengøring mv. på 13,9 mio. kr. Økonomiforvaltningen har meddelt, at de i forlængelse af augustprognosen vil forelægge Økonomiudvalget og Borgerrepræsentation en særskilt sag, hvor faktisk afholdte merudgifter i 1. halvår som følge af COVID-19 kompenseres og at der i forbindelse med augustprognosen vil der blive taget stilling til håndtering af merudgifterne i 2. halvår.

Anlægsrammen

På anlægsrammen forventes ingen afvigelse.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, 

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender regnskabsprognosen for august 2021
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender de bevillingsmæssige ændringer i bilag 2.

Problemstilling

Denne indstilling vedrører to forhold:

  1. Regnskabsprognose pr. august 2021
  2. Bevillingsmæssige ændringer

1. Regnskabsprognose

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal løbende følge op på forvaltningens økonomi, hvorfor forvaltningen tre gange årligt udarbejder en regnskabsprognose. Den udarbejdes efter 1., 2. og 3. kvartal.

På baggrund af regnskabsprognoserne indberettes forventet regnskab til Økonomiudvalget.

2. Bevillingsmæssige ændringer

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan fire gange om året anmode Borgerrepræsentationen om bevillingsmæssige ændringer. Det er alene Borgerrepræsentationen, der har bemyndigelse til at give og ændre bevillinger.

Det betyder, at hvis Beskæftigelses- og Integrationsudvalget fx ønsker at omplacere midler mellem beskæftigelsesindsatsen og administration, skal det godkendes af Borgerrepræsentationen. Det samme gør sig gældende, hvis der skal ske bevillingsmæssige ændringer som følge af tilførsel af eksterne midler, fx statslige puljer.  

Derimod kan Beskæftigelses- og Integrationsudvalget indenfor udvalgets egne bevillinger løbende godkende omplaceringer af midler, fx indenfor beskæftigelsesindsatsen.

Løsning

1. Regnskabsprognose

Af tabel 1 fremgår den forventede afvigelse mellem Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budget for 2021 og det forventede forbrug for 2021.

Af tabellen fremgår:

A. Budget 2021 vedtaget af Borgerrepræsentation (BR) i oktober 2020

B. Korrigeret budget vedtaget af BR pr. juni 2021

C. Forslåede korrektioner i forbindelse med 2. regnskabsprognose

D. Korrigeret budget pba. af tidligere godkendte korrektioner og korrektioner i 2. regnskabsprognose

E. Forventet regnskab 2021

F. Forskellen mellem forventet regnskab (E) og forventet korrigeret budget (D). Merforbrug er vist med negativt fortegn og mindreforbrug uden fortegn.

Tabel 1: Forventet afvigelse mellem budget og forbrug i 2021*

* Ordforklaringer: 

  • Servicerammen omfatter udgifter til fx den borgerrettede service i jobcentre (primært samtaler) og Ydelsesservice samt tværgående administration. 
  • Anlægsrammen omfatter udgifter til anlæg.
  • Overførsler mv. omfatter a) overførselsrammen (udgifter til forsørgelsesydelser til modtagere af kontanthjælp og sygedagpenge mv. samt medfinansiering af dagpenge), og b) indsatsrammen (udgifter til aktive beskæftigelsestilbud, mv., herunder drift af kommunens egne beskæftigelsescentre).
  • Finansposter omfatter balanceposter, fx gæld og tilgodehavender.

Nedenfor fremgår en uddybning af regnskabsprognosen, jf. tabel 1.

Servicerammen

På servicerammen forventer forvaltningen ingen afvigelse på den almindelige drift.

Dog betyder corona-relaterede udgifter til fx ekstra rengøring, at der forventes et merforbrug på 13,9 mio. kr., jf. kolonne F tabel 1.

Økonomiforvaltningen har meddelt, at de i forlængelse af augustprognosen vil forelægge Økonomiudvalget og Borgerrepræsentation en særskilt sag, hvor faktisk afholdte merudgifter i 1. halvår som følge af COVID-19 kompenseres og at der i forbindelse med augustprognosen vil der blive taget stilling til håndtering af merudgifterne i 2. halvår.

Anlægsrammen

På anlægsrammen forventes ingen afvigelse i forhold til budgettet (inkl. korrektioner), jf. kolonne F tabel 1.

Overførselsrammen

På overførselsrammen giver Økonomisk Redegørelse pr. maj 2021 anledning til et mindreforbrug på 343,0 mio. kr. i forhold til budgettet (inkl. korrektioner), jf. kolonne F i tabel 1.

Mindreforbruget skyldes primært færre ydelsesmodtagere end forudsat i budgettet, som er baseret på Økonomisk Redegørelse pr. august 2020, hvor forventningerne til ledighedsudviklingen var mere pessimistiske.

Skønnet er baseret på Økonomisk Redegørelse pr. maj 2021. Skønnet er i lyset af corona-krisen og den gradvise genåbning usikkert og revurderes frem mod 3. prognose i oktober 2021 på grundlag af Økonomisk redegørelse pr. august 2021 samt udviklingen i antallet af ydelsesmodtagere i de kommende måneder.

Indsatsrammen

På indsatsrammen forventes et samlet merforbrug på 9,7 mio. kr. (inkl. korrektioner), jf. kolonne F i tabel 1.

Merforbruget på 9,7 mio. kr. er sammensat af bevægelser på følgende:

1. Merforbrug på danskuddannelsesområdet som følge af en markant stigning i efterspørgslen på dansk til selvforsørgede efter fjernelse af startgebyret. Bevægelsen er tidligere behandlet i forbindelse med BIU´s behandling af 1. regnskabsprognose.

Det samlede finansieringsbehov forventes fortsat som i 1. regnskabsprognose at udgøre 50 mio. kr.

I forhold til 1. regnskabsprognose er DUT-kompensationen nu udmeldt fra statens side. Københavns andel udgør kun 17,3 mio. kr.. Det dækker ikke finansieringsbehovet. Det resterende finansieringsbehov udgør 32,7 mio. kr. Forvaltningen har drøftet håndteringen af finansieringsbehovet med Økonomiforvaltningen. I indkaldelsescirkulæret, der blev vedtaget af Økonomiudvalget 26/1-2021, fremgår det, at sager, der medfører større merudgifter i budgetåret og frem, og som er forårsaget af lovgivning, falder i kategorien for ”need-to – risikosager”. Af indkaldelsescirkulæret fremgår det ligeledes, at ”Forvaltningerne er forpligtet til at undersøge, hvorvidt udgifterne kan dækkes af kompenserende besparelser og interne omprioriteringer”. Forvaltningen har ultimo juni 2021 været i dialog med Økonomiforvaltningen, der bekræfter forpligtelsen til først at søge kompenserende besparelser og interne omprioriteringer. I 2021 er der et mindre udisponeret råderum, der muliggør at en del af finansieringen kan tilvejebringes indenfor egne rammer jf. nedenfor.

2. Mindreforbrug på beskæftigelsestilbud grundet en ny intern afregningsmodel for STAR-puljer midler. Der er ikke tale om nogen tilførsel af midler, men alene en ændring i afregningsmetoden og periodisering af refusion, så der i 2021 er 23 mio. kr. i ikke-disponerede midler.

Samlet bevægelse

Finansieringsbehovet på danskuddannelsesområdet på 32,7 mio. kr. håndteres delvist af de resterende 23 mio. kr. med følgende:

  • En varig tilbageførsel af 8,2 mio. kr. til området for Danskuddannelse og Integration.

     

    I forbindelse med 2. regnskabsprognose 2019 besluttede BIU at flytte 8,2 mio. kr. (i 2021 p/l) fra Danskuddannelse til Beskæftigelsestilbud, da danskområdet dengang var i overskud på grund af den faldende tilgang til danskuddannelse som følge af indførelsen af deltagerbetaling. Midlerne foreslås tilbageført til danskuddannelsesområdet, nu hvor tilgangen igen er stigende grundet fjernelsen af deltagergebyret.

     

  • Tilførsel af 14,8 mio. kr. fra beskæftigelsestilbud til dækning af merforbruget i 2021 på Integration og Danskuddannelse.

Det betyder at det resterende budgetbehov på danskuddannelsesområdet i 2021 er 9,7 mio. kr., som udgør merforbruget på indsatsrammen.

Den skæve DUT på 9,7 mio. kr. i 2021 søges dækket via en ekstrabevilling i forbindelse med budgetforhandlingerne 2022. Her stiller forvaltningen et need-to budget ønske på merudgifterne på danskuddannelsesområdet fra indeværende år og frem.

I fald udviklingen i forbruget på danskuddannelsesområdet afviger fra det forudsatte og der opstår overskydende midler, vil de blive tilbageført til kommunekassen i forbindelse med 3. regnskabsprognose.

Som følge af reglerne for need-to i indkaldelsescirkulæret, samt at finansieringsbehovet med den udmeldte DUT i juli overstiger mindreforbruget, er der i 2. regnskabsprognose desværre ikke frie udisponerede midler til politisk beslutning fx til de lokalforankrede tilbud.

Finansposter

På finansposterne forventes ingen afvigelse.

Der henvises i øvrigt til bilag 1, hvor der er redegjort nærmere for forvaltningens skøn på de enkelte områder.

 

2. Bevillingsmæssige ændringer

De bevillingsmæssige ændringer knytter sig især til to områder, bevillingsmæssige ændringer og anlægsperiodisering, hvor der forventes korrektioner.

Herudover kan Beskæftigelses- og Integrationsudvalget foretage omplaceringer af budget mellem hovedaktiviteter inden for hver enkel bevilling, jf. ovenfor nævnte omplacering af 23,0 mio. kr. mellem hovedaktiviteterne Beskæftigelsestilbud og Integrationsprogrammer og danskundervisning. Forvaltningen vil frem mod 3. regnskabsprognose til oktober vurdere behovet for yderligere omplaceringer mellem hovedaktiviteter inden for de enkelte bevillinger.

Tabel 2 viser de samlede forventede korrektioner til budgettet. De samlede korrektioner i kolonne D i tabel 2 svarer til kolonne C i tabel 1.

Tabel 2: Forventede korrektioner til budgettet (mio. kr.)

Bevillingsmæssige ændringer i forhold til egne bevillinger og andre udvalg

For det første afgives samlet 0,2 mio. kr. til andre udvalg, herunder kommunekassen, jf. kolonne A i tabel 2.

Der er tale om følgende poster (i 2021-priser):

  • Omplacering vedrørende regulering af husleje.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen afgiver på servicerammen 0,1 mio. kr. i 2021 og frem til Økonomiudvalget. Omplaceringen skyldes, at en genberegning af husleje for lejemål i Johan Krohns Vej 9 betyder, at huslejen falder svarende til omplaceringen.

  • Omplaceringer vedrørende gavlmaleri af Ib Spang Olsen.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget afgiver på servicerammen 0,1 mio. kr. i perioden 2021-2030 til Kultur- og Fritidsudvalget. Omplaceringen vedrører overdragelse af ansvar og økonomi for maleriet til Kultur- og Fritidsudvalget.

  • Omplaceringer vedrørende SurveyXact.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen afgiver på servicerammen 0,02 mio. kr. i 2021 og frem til Økonomiudvalget. Omplaceringen vedrører udvalgets finansieringsbidrag relateret til online spørgeskemaprogrammet, SurveyAct.

Der henvises til bilag 2, hvor der er yderligere oplysninger om omplaceringerne.

Anlægsperiodisering

For det andet ses der korrektioner omkring anlægsperiodisering, som betyder, at der samlet overføres 3,5 mio. kr. fra 2021 til 2022, jf. kolonne B i tabel 2.

Korrektionerne omfatter en reperiodisering af anlægsudgifter, der indebærer at udgifter på 3,5 mio. kr. udskydes fra 2021 til 2022. Udskydelsen vedrører primært anlægsprojektet, Nytteindsats, hvor udgifter på 3,0 mio. kr. flyttes til 2022 fordi dele af anlægsprojektet ifølge den seneste tidsplan først udføres i 2022.

I bilag 1 er redegjort nærmere for periodiseringen, herunder for fordelingen på de enkelte anlægsprojekter. Anlægsperiodiseringen godkendes forventeligt af Borgerrepræsentation på møde 23. september 2021.

Øvrige bevillingsmæssige ændringer

For det tredje modtages samlet 24,9 mio. kr., jf. kolonne C i tabel 2, i forbindelse med DUT-sagen, hvor BIU kompenseres for mer- og mindreudgifter som følge af ny lovgivning.

  • DUT-sagen som væsentligst omfatter kompensation for merudgifter som følge af dels fjernelse af startgebyr på danskuddannelse dels administration af seniorpensionsordningen, betyder, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen modtager 19,7 mio. kr. på indsatsrammen og 5,2 mio. kr. på servicerammen.

Ændringerne forventes godkendt af Borgerrepræsentation 2. september 2021.

Økonomi

Se ovenfor.

Videre proces

Det forventede regnskab er afleveret til Økonomiforvaltningen primo august 2021 med forbehold for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse.

Økonomiforvaltningen udarbejder en samlet regnskabsprognose for Københavns Kommune og samler de enkelte udvalgs anmodninger om bevillingsmæssige ændringer med henblik på forelæggelse for Økonomiudvalget (25. august 2021) og Borgerrepræsentationen (2. september 2021).

Økonomiforvaltningen foretager i forbindelse med udarbejdelsen af den samlede regnskabsprognose et konsolideringsarbejde, og der kan i den forbindelse blive belyst forhold, der kræver justeringer i forvaltningernes materiale, herunder i nærværende indstilling til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

 

Line Nørbæk / Jeppe Bøgh Andersen

 

 

 

 

Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte indstillingen uden afstemning.

Til top