Mødedato: 16.08.2007, kl. 17:30

Statusrapport for integrationspolitikken

Statusrapport for integrationspolitikken

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 16. august 2007

 

 

2.      Statusrapport for integrationspolitikken

                      BIU 137/2007

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal drøfte statusrapport og forslag til udtalelse om integrationstilstanden 2007

 

INDSTILLING OG Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.                  at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler, at statusrapport for integrationsindsatsen 2007 (bilag 1) tages til efterretning,

2.                  at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender vedlagte forslag til udtalelse om status for integrationstilstanden i Københavns Kommune (bilag 2).

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2007

 

A, B, F og Ø stillede følgende ændringsforslag

Rapporten om status for integrationstilstanden i Københavns Kommune viser, at der er igangsat en lang række initiativer, der kan bidrage til at nå målene i kommunens integrationspolitik. Samtidig er der behov for at iværksætte yderligere konkrete initiativer på en række indsatsområder med henblik på at indfri målene.

 På den baggrund foreslås som et nyt 3. at:

-         at finansieringen af følgende initiativer til en samlet udgift på 20,0 mio. kr. i 2008 og 19,0 mio. kr. årligt i 2009 og frem indgår i drøftelserne om budget 2008:

·        Kultur- og sprogformidling via biblioteket: Med afsæt i projekt "Sprogporten" på Nørrebro bibliotek skal bibliotekernes rolle som kulturelle og sproglige læringscentre styrkes. Der afsættes bl.a. en pulje til fremme af samarbejde mellem biblioteker, skoler, sundhedsplejersker med henblik på en opsøgende indsats for børnefamilier med anden etnisk baggrund end dansk og etablering af socialpædagogiske indsatser i tilknytning til bibliotekerne, f.eks. målrettet piger fra ressourcesvage familier i udsatte boligområder (3,5 mio. kr. årligt)

·        "Sommercamps" i udsatte boligområder: Med henblik på at forebygge rodløshed blandt børn og unge etableres "sommercamps" i skoledistrikter med heldagsskoler, hvor unge i områderne kan deltage i fritidsaktiviteter organiseret i samarbejde idrætsklubber eller andre frivillige foreninger og under inddragelse af forældrene (3,5 mio. kr. årligt)

·        Etniske minoritetspigers deltagelse i foreningslivet: Der indgås integrationspartnerskab med 1-2 foreninger med henblik på at foreningerne kan tiltrække og fastholde piger med etnisk minoritetsbaggrund i alderen 8-14 år. Integrationspartnerskabet skal forankres i den frivillige indsats i foreningerne, og pigernes forældre skal inddrages (1,0 mio. kr. årligt)

·        Etablering af et ressourcecenter på ydre Nørrebro, som kan danne ramme om frivillige aktiviteter - afstemt efter de lokale behov – målrettet især sårbare unge med etnisk minoritetsbaggrund (7,5 mio. kr. i 2008 og 6,7 mio. kr. i 2009 og frem)

·        Indgåelse af partnerskab med en eller flere større frivillige organisationer om udvikling af det frivillige arbejde med integrationsformål, herunder f.eks. forældrerådgivning, lektiehjælp, fritidsaktiviteter, frivillige mentorer i forbindelse med valg og gennemførelse af uddannelse, job- og praktik pladssøgning mv. (1,1 mio. kr. årligt)

·        Integrationsrådet skal fremover i højere grad end hidtil anvendes som "tænketank", der kan give Borgerrepræsentationens politikere rådgivning og inspiration på integrationsområdet. Det drøftes med rådet, hvordan rådets hidtidige funktion som høringspart i integrationssager kan tilrettelægges mest hensigtsmæssigt. Erfaringerne med rådet evalueres inden sommeren 2009 med henblik på stillingtagen til rådets fremtid (0,2 mio. kr. i 2008).

·        Lokale partnerskaber i udsatte boligområder: Med henblik på at styrke samarbejdet mellem centrale og lokale kræfter om implementeringen af integrationspolitikken i de udsatte boligområder kan kommunen indgå partnerskabsaftaler med bl.a. boligselskaber om f.eks. helhedsplaner, områdeløft og andre tværgående indsatser i området

·        Fejring af den kulturelle mangfoldighed i København. Med udgangspunkt i en markeringskalender over forskellige nationale og religiøse mærkedage afholdes henover året en række arrangementer på både kommunalt og lokalt plan i samarbejde med frivillige og lokale kræfter, f.eks. sprogbazar på Rådhuset, international dag, "landemåneder" i lokale medborgerhuse mv. (3,0 mio. kr. årligt)

·        Initiativer mod diskrimination (opfølgning på diskriminationskonferencen den 20. juni 2007) (0,23 mio. kr. årligt)

·        Der igangsættes et nært samarbejde med Lokaludvalgene om løsningen af konkrete integrationsproblemer i bydelen

·        Der skal arbejdes for en styrkelse af indvandrerforældres deltagelse i skole- og daginstitutionsbestyrelser.

Ændringsforslaget blev godkendt.

Herefter blev indstillingens 1. at taget til efterretning, og 2. at godkendt.

Carl Christian Ebbesen (O) tog forbehold med henblik på de kommende budgetforhandlinger.

 

 

Problemstilling

Af Københavns Kommunes integrationspolitik, vedtaget i BR den 14. juni 2006 (BR 395/06), fremgår, at Borgerrepræsentationen hvert år i august skal have forelagt en statusrapport for integrationsindsatsen i Københavns Kommune.

Statusrapporten for 2007 foreligger nu (bilag 1). Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har desuden udarbejdet et forslag til udtalelse om integrationstilstanden i Københavns Kommune på baggrund af rapporten (bilag 2).

 

Løsning

Statusrapporten tager udgangspunkt i integrationsbarometrets baseline-målinger for 2007 og i de enkelte fagudvalgs budgetredegørelser på integrationsområdet. Dette års statusrapport giver et her-og-nu billede af tilstanden på integrationsområdet og redegør for igangsatte initiativer, der bidrager til at nå konkrete aktivitetsmål og mere overordnede mål i integrationspolitikken.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har endvidere foretaget en foreløbig vurdering af, hvorvidt der er igangsat tilstrækkeligt med initiativer til at nå målene i integrationspolitikken.

I næste års statusrapport vil der være et mere solidt grundlag for vurdering af resultater og effekter, fordi der er en udvikling at forholde sig til.

 

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser forbundet med denne indstilling.

Det bemærkes, at det er forbundet med betydelige vanskeligheder at opgøre, hvor mange penge Københavns Kommune bruger på integration. Der findes i en lang ræk ke tilfælde ikke autoriserede konti i kommunernes kontoplan til integrationsindsatser eller – projekter. Derfor er der i et vist omfang tale om skøn i rapportens opgørelser, ligesom der kan være overlap mellem integrationsindsatser og –projekter. Forvaltningen vil arbejde videre med mere præcise opgørelsesmetoder frem mod næste statusrapport.

 

Videre proces

Under forudsætning af Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse sendes statusrapport og indstilling til videre behandling i Borgerrepræsentationen. Efter behandling i Borgerrepræsentationen indarbejdes Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets udtalelse i den endelige statusrapport, som offentliggøres på kommunens hjemmeside og optrykkes i et mindre antal eksemplarer.

 

Bilag

1.      Statusrapport for integrationsindsatsen 2007 inkl. bilag

2.      Forslag til udtalelse om status for integrationstilstanden i Københavns Kommune

 

 

Morten Binder                                         / Kaj Ove Christiansen

 

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2007


 

Til top