Mødedato: 16.04.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Opfølgning på resultater af den fremskudte beskæftigelsesindsats

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager opfølgningen på resultater for den fremskudte beskæftigelsesindsats i Tingbjerg og Urbanplanen til efterretning.

Problemstilling

På baggrund af budgetaftalen for 2016 har Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) på udvalgsmødet den 8. februar 2016 besluttet at videreføre den fremskudte beskæftigelsesindsats i Tingbjerg og Urbanplanen. Den fremskudte beskæftigelsesindsats afholdes i lokaler i Tingbjerg og Urbanplanen, og målgruppen er de aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år, der er bosiddende i områderne. Indsatsen har omfattet ca. 1.500 borgere siden opstart.

Konkret besluttede BIU, at indsatsen skulle videreføres i form af:

         1. Afholdelse af jobsamtaler

De obligatoriske myndighedssamtaler afholdes i lokaler i hhv. Tingbjerg og Urbanplanen.

         2. Åben rådgivning 

I den åbne rådgivning i hhv. Tingbjerg og Urbanplanen kan alle borgere henvende sig og få rådgivning i forbindelse med job og uddannelse samt koordinering med andre forvaltningers indsatser.

         3. Virksomhedsforberedende forløb

Oprettelse af et begrænset antal særlige forløb i Tingbjerg og Urbanplanen med det formål, at borgerne kommer i virksomhedspraktik eller løntilskud og på længere sigt kommer i ordinær beskæftigelse, uddannelse, deltidsbeskæftigelse eller fleksjob. Indsatsen har kapacitet til 34 helårspersoner. Forløbene skal give borgerne mulighed for at snuse til forskellige brancher og arbejdsopgaver og få et indtryk af de faglige og sociale krav på en arbejdsplads.

Den 8. februar 2016 besluttede BIU, at forvaltningen halvårligt skal fremlægge status på indsatsen for udvalget.

Løsning

1. Afholdelse af fremskudte jobsamtaler

Af tabel 1 fremgår resultaterne for rettidighed i hhv. jobsamtaler og aktivering samt andel udeblivelser fra jobsamtaler.

 

Tabel 1: Resultater for den fremskudte beskæftigelsesindsats (jobsamtaler) sammenlignet med JKI som helhed:

*) Målniveauerne er sammenligninger med JKI’s realiserede niveau i perioden. Opgørelsen er baseret på 1.324 borgere, som er det antal borgere, der har været i indsatsen siden sidste evaluering, som målte t.o.m. maj 2017.

2. Den åbne rådgivning

Den åbne rådgivning genåbnede i maj 2016 i Tingbjerg og Urbanplanen. Åbningstiden i den åbne rådgivning er øget fra 2 x 1½ time til 4 x 3 timer siden starten af 2017.

Siden januar 2017 har der været 767 borgere i den åbne rådgivning i Urbanplanen og 617 borgere i Tingbjerg. Henvendelserne har primært drejet sig om jobplans-revision for at opstarte en praktik, booke et nyt aktiveringsforløb m.m., spørgsmål til ydelse, partshøring, vurdering om ret til ferie og hjælp til at forstå breve fra jobcentret og andre myndigheder.

3. Fremskudte virksomhedsforberedende forløb

Forvaltningen har fået adgang til en ny metode at opgøre effekter på, som vil blive anvendt til at opgøre effekten af alle forvaltningens tilbud. Derfor vil denne metode også nu og fremadrettet blive anvendt til at opgøre effekten af de fremskudte virksomhedsforberedende forløb. Den nye metode betyder, at resultaterne ikke direkte kan sammenlignes med tidligere evalueringer.[1]



 

[1] Metoden indebærer, at der bliver målt på afgang til job, uddannelse, deltidsbeskæftigelse og fleksjob to måneder efter forløbet er afsluttet. Samtidig bliver der målt på påbegyndte virksomhedsplaceringer under eller op til tre uger efter borgeren har været i et forløb. I de forrige evalueringer blev de fremskudte virksomhedsforberedende forløb målt på andelen, der kom i ordinær beskæftigelse, deltidsbeskæftigelse, fleksjob eller uddannelse inden for 52 uger efter opstartet forløb samt andelen, som påbegyndte en virksomhedsplacering inden for 26 uger efter opstartet forløb.

 

I alt har der været 210 forløb fordelt på 123 borgere i indsatsen siden opstarten i januar 2016.

Af tabel 2 fremgår resultaterne af de fremskudte virksomhedsforberedende forløb:

Tabel 2: Resultater for den fremskudte beskæftigelsesindsats: Virksomhedsforberedende forløb

Indikator

Mål

Resultat

Andel afsluttede forløb, hvor borgeren er kommet i ordinær beskæftigelse, deltidsbeskæftigelse, fleksjob eller uddannelse

5  pct.

8 pct.

Andel, der er har påbegyndt en virksomhedsplacering

70 pct.

41 pct.

Note: Andel afsluttede forløb, hvor borgeren er kommet i ordinær beskæftigelse, deltidsbeskæftigelse, fleksjob eller uddannelse er målt for perioden siden opstart i januar 2016 t.o.m. september 2017, som er den seneste måned vi har oplysninger om efterfølgende forsørgelsesgrundlag for. Andel påbegyndte virksomhedsplaceringer er fra indsatsens start frem t.o.m. februar 2018.  Målsætningen på 5 pct. afgang til job/uddannelse blev fastsat på baggrund af tidligere erfaringer med, at ca. 2 pct. af de aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere var i job året efter. Målsætningen om 70 pct. i virksomhedsplacering er baseret på resultater fra et tidligere STAR-projekt kaldet Integrationspålægsprojektet. Begge målsætninger er vedtaget af BIU.

Som det fremgår af tabel 2, er  8 pct. af de afsluttede forløb afsluttet til beskæftigelse, deltidsbeskæftigelse, fleksjob eller uddannelse. Dermed er målet på 5 pct. indfriet. 

Desuden viser tabel 2, at der er blevet etableret en virksomhedspraktik i 41 pct. af forløbene. Dermed er målet på 70 pct. ikke indfriet. Årsagen til at målet ikke er nået er, at en del borgere har så store kombinationer af psykiske, sociale og fysiske udfordringer, at det har været vanskeligt at finde velegnede virksomhedsplaceringer. De er i stedet i interne praktikker på Kofoeds Skole, får danskundervisning eller får udarbejdet en forberedende plan med henblik på ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension.

Økonomi

Ved budgetforhandlingerne i 2016 blev der bevilget 1,2 mio. kr. i 2017 og 1,1 mio. kr. i 2018 til den fremskudte beskæftigelsesindsats i Tingbjerg og Urbanplanen. I 2016 blev indsatsen finansieret af Center for Jobindsats.

Bevillingen i 2017-18 skal anvendes til husleje, åben rådgivning, sikkerhedsindretning, koordinering med lokale aktører og ekstra administration til udsøgning af borgerne.

Der er afsat 2,16 mio. kr. til de virksomhedsforberedende forløb i 2018.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil som ønsket få en ny opfølgning på resultaterne i efteråret 2018.

Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber

 

 

 

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning, som hele udvalget tilsluttede sig:
”Socialdemokraterne vil gerne rose medarbejderne for deres initiativ og deres resultater med den fremskudte indsats og vil især gerne rose at sætte borgerne i centrum og understøtte hvad der giver mening for den enkelte.”

 

Til top