Temadrøftelse af regeringsudspillet 'En forenklet beskæftigelsesindsats'
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter regeringsudspillet 'En forenklet beskæftigelsesindsats' med udgangspunkt i bilag 1.
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at Beskæftigelses- og Integrationsborgmesteren, på vegne af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, sender et brev til Beskæftigelsesministeren og Folketingets beskæftigelsesudvalg med Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets input til udspillet.
Problemstilling
Regeringen har i november 2017 fremlagt et udspil til en gennemgribende forenkling af beskæftigelsesindsatsen.
Udspillet forhandles pt. mellem partierne på Christiansborg og det forventes, at der indgås en politisk aftale snarest.
På udvalgsmødet d. 12. marts bad Socialdemokratiet om at få en gennemgang af udspillet med henblik på, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan give et samlet input til forhandlingerne om en politisk aftale i Folketinget.
Centralt i regeringens udspil 'En forenklet beskæftigelsesindsats' er forslag om:
- Færre og mere enkle proceskrav, fx i forhold til borgernes kontaktforløb
- Flere ens regler på tværs af målgrupper, og
- Flere digitale løsninger for virksomheder og borgere
Derudover er der i udspillet fokus på:
- Forenkling af den økonomiske styring af beskæftigelsesindsatsen
- Fokus på benchmarking af kommunernes resultater.
Udspillet betyder bl.a. at:
- Ledige på dagpenge og kontanthjælp senest efter 6 måneders ledighed skal have ét ret-og-pligt tilbud. Regler om ret og pligt til gentagende aktivering afskaffes.
- Alle ledige skal have mindst fire samtaler med jobcentret løbende de første seks måneder. Dagpengemodtagere skal fortsat til to fællessamtaler med jobcentret og a-kassen i denne periode, i alt mindst 6 samtaler.
- Efter de første seks måneders ledighed aftales kontaktforløb individuelt mellem jobcentret og borgeren, mens arbejdsdelingen mellem jobcentre og a-kasser bevares.
- Ansøgninger om virksomhedspraktik og løntilskud automatiseres ved digitalisering, og obligatorisk selv-booking af samtaler udvides til flere målgrupper end dagpengemodtagere som et led i at sikre, at borgeren selv tager ansvar for egen situation.
Løsning
Hvis der er enighed i udvalget om hovedpunkterne i et brev til Beskæftigelsesministeren og Folketingets Beskæftigelsesudvalg, vil forvaltningen udarbejde det med udgangspunkt i udvalgets drøftelse.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
På baggrund af oplægget og udvalgets input udarbejder forvaltningen et brev på vegne af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til Beskæftigelsesministeren og Folketingets Beskæftigelsesudvalg.
Bjarne Winge / Lars Eriksen Videbæk