Mødedato: 16.01.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Status for Eksperttænketanken for Integrations temavalg 2012, Byens Borgerinddragelse

Indstillingen giver en status over Eksperttænketanken for Integrations (ETIs) arbejde i 2012 med temaet Byens Borgerinddragelse.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager status for Eksperttænketanken for Integrations arbejde i 2011 til efterretning

Problemstilling

Eksperttænketank for Integration (ETI) er pga. sit arbejde på tværs af forvaltningsområderne nedsat efter Lov om kommunernes styrelse § 17 stk. 4. Tænketanken refererer til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget med det formål at yde kvalificeret sparring og indsamle viden til løsning af integrationsproblematikker i Københavns Kommune. Eksperttænketank for Integration blev med beslutning i Borgerrepræsentationen nedsat d. 16. juni 2010. Eksperttænketanken havde ifølge kommissoriet til opgave i efteråret 2010 at formulere et høringssvar til Københavns nye integrationspolitik for 2011-2014. I 2011 arbejdede Eksperttænketanken med emnet ”Skolen i byen”, og fremkom i den forbindelse med ni anbefalinger til BIU vedrørende skolen som inkluderende faktor.

 

Ifølge kommissoriet for Eksperttænketank for Integration skal tænketanken udvælge et inklusionstema med relevans og vigtighed for Københavns Kommune. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Borgerrepræsentationen skal herefter godkende inklusionstemaet for ETIs arbejde.

ETI skal i den kommende periode beskæftige sig med borgerinddragelse, som vej til Inklusion i København. Temaet Byens Borgerinddragelse blev godkendt af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 31. oktober 2011 og af Borgerrepræsentationen den 1. december 2011. 

BIU bad i sit møde den 31. oktober om at blive orienteret om hvordan ETI vil arbejde med temaet. ETIs forkvinde Agis Csonka vil derfor på BIU mødet den 16. januar 2012 præsentere vidensindsamlingen for udvalget. ETIs endelige anbefalinger vil blive præsenteret for udvalget den 23. april 2012.   

Løsning

Baggrund 
Københavns Kommunes inklusionsbarometer 2011 viser, at 74 pct. af københavnerne med etnisk majoritetsbaggrund føler sig inkluderet, mens dette kun gælder for 68,5 pct. af borgerne med etnisk minoritetsbaggrund (Inklusionsbarometeret mål 6). Inklusionsindikatoren måler inklusion gennem tillid og fællesskab. Således spørges i undersøgelsen dels til borgerens tillid til 1) Naboer, 2) Mennesker på gaden, 3) Politiet, 4) Kommunale institutioner, 5) Københavns borgerrepræsentation og 6) Folketinget, og dels til borgerens oplevelse af fællesskab med 1) Familie/venner, 2) Andre mennesker end familie og venner i dagligdagen, 3) Det danske samfund og 4) København. Inklusionsbarometer for 2011 viser, at borgere med etnisk minoritetsbaggrund både oplever en lavere grad af tillid og fællesskabsfølelse, som det måles i inklusionsbarometeret. 

Ifølge Integrationsministeriets rapport "Medborgerskab i Danmark" fra 2011 kan det konkluderes, a) at deltagelse i foreningslivet er markant lavere blandt etnisk minoriteter end blandt etniske danskere, b) at graden af social tillid og tilliden til de bærende samfundsinstitutioner er lavere blandt etniske minoriteter end blandt den øvrige befolkning, c) at etniske minoriteter ikke oplever anerkendelse af deres indsats i samfundet i samme grad som etniske danskere, og d) at der eksisterer en lille gruppe af etniske minoriteter med dårlige danske sprogkundskaber, der stort set ikke deltager i foreningslivet hverken politisk eller kulturelt. Dette skal dog alt sammen ses i lyset af, at tillidsniveauet er meget højt i Danmark sammenlignet med andre europæiske lande. 

Det er et centralt mål i inklusionspolitikken, at københavns borgere skal opleve en så høj grad af inklusion som muligt, og at så mange borgere som muligt skal have lyst og evne til at blande sig aktivt i byen. Ifølge Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal målet om øget inklusion bl.a. nås ved, at der skabes et aktivt medborgerskab og medansvar for byens udvikling blandt byens borgere, hvorfor der skal arbejdes på, at borgerinddragelse sikres i alle bydele.

Flere af Københavns Kommunens syv fagudvalg peger dog i deres handleplaner til Inklusionspolitikken på, at det er en særlig udfordring at sikre repræsentation af etniske minoriteter i lokale foreninger, bestyrelser etc., hvorfor borgerinddragende tiltag bør iværksættes. 

Indsatserne i Københavns udsatte byområder er særligt relevante for inklusionsarbejdet, da disse byområder er kendetegnet ved at have en høj andel af beboere med lav indkomst, lavt uddannelsesniveau, arbejdsløshed og høj andel af beboere med etniske minoritetsbaggrund. Der er tale om befolkningsgrupper der alle er kendetegnet ved at have en lavere deltagelse i borgerinddragende aktiviteter end resten af byen.

Status for Eksperttænketankens arbejde i 2011-2012
ETI har siden november 2011 arbejdet med emnet ”Byens Borgerinddragelse”. Med dette emne undersøger ETI muligheden for anvendelse af borgerinddraglse som metode til inklusion.

Eksperttænketankens formål er at yde kvalificeret sparring på baggrund af evidensbaseret viden. Til indsamling af evidensbaseret viden anvender Eksperttænketanken i forbindelse med Byens Borgerinddragelse flere forskellige metoder;

1.      Vidensindsamling

2.      Dialogmøde med relevante aktører

3.      Kontakt til kommunens øvrige forvaltninger

Ad 1. ETI har anmodet om tilbud på vidensindsamling hos SFI- Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), Niras, Center for Byudvikling, Rambøll og Hausenberg. Grundet opgavens korte tidsfrist bød kun Niras og Rambøll på opgaven. Rambølls tilbud blev valgt, fordi Rambøll i tilbudsmaterialet har udvist et stort kendskab til inklusionsbegrebet, og den måde dette anvendes i kommunens arbejde. Desuden er det Eksperttænketankens vurdering, at Rambøll er den udbyder, der stiller med det højest kvalificerede hold af fagpersoner. De har alle en akademisk baggrund og profil, der giver særligt gode forudsætninger for at løse opgaven. Bl.a. er ph.d. Jørgen Anker projektleder på vidensindsamlingen. Jørgen Anker arbejder sideløbende på en evaluering af den boligsociale indsats i samarbejde med SFI.  Rambøll er ligeledes valgt pga. deres særligt gode forudsætninger for at inddrage international forskning og viden. ETI har udarbejdet rammen for vidensindsamlingen, ligesom det er ETI, der bidrager med relevant forskning og prioriterer den indsamlede viden. ETI kvalitetsikrer rapporten 3 gange inden den endeligt leveres d. 17. februar 2012.

Formålet med den udbudte opgave består i at udarbejde et notat, der samler hovedresultaterne fra arbejdet med borgerinddragelse i de boligsociale indsatser, herunder også erfaringer fra kvarterløftsprojekter, og med særligt fokus på helhedsplansarbejdet, som skal danne det nødvendige overblik og grundlag for Eksperttænketankens videre analyser og arbejde med anbefalinger til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i april 2012. ETIs anbefalinger skal give politikerne indsigt i, hvad der virker i boligsocial kontekst men også danne grundlag for at lave mere generelle anbefalinger til, hvordan borgere kan inddrages og bidrage til udviklingen af kommunens indsatser.

Rambølls notat skal:  

  1. Beskrive hvordan forskellige typer af boligindsatser virker.
  2. Identificere de borgerinddragende indsatser der giver særligt gode resultater. Herunder også at identificere barrierer for inddragelse (f.eks. kulturelle, opdragelsesmæssige eller religiøse barrierer) samt at identificere hvad der får borgere til at involvere sig.
  3. Indsamle empirisk forskning, herunder evalueringer og undersøgelser af borgerinddragende værktøjer i boligsociale indsatser i København og internationalt. Forskningen skal identificere metoder, der virker, og dermed bidrage til opfyldelsen af Københavns Inklusionspolitik.

 Ad 2. Eksperttænketanken afholder et dialogmøde. Som led i dataindsamlingen, afholder Eksperttænketanken et dialogmøde, hvor relevante aktører inviteres til at diskutere temaet. Den viden, der opbygges her, skal anvendes som perspektivering til Rambølls vidensindsamling, og dels være med til at sikre kvaliteten af det indsamlede materiale, dels være med til at sikre en sammenhæng mellem teori og praksis i den videre proces med udarbejdelsen af anbefalingerne.

Ad 3. Eksperttænketanken inddrager kommunens 7 forvaltninger. ETIs medlemmer har udpeget relevante aktører fra kommunens syv forvaltninger, som inddrages i arbejdet, for at sikre at anbefalingerne får relvans for kommunens arbejde med borgerinddragelse.

ETIs analyserer og diskuterer den indsamleder viden og fremsætter på den baggrund ETI et sæt anbeflainger om "Byens Borgerinddragelse".

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser, idet Borgerrepræsentationen har vedtaget et årligt vidensbudget for Eksperttænketanken på 450.000 kr. for dens fireårige periode 2010-2014.

Videre proces

Eksperttænketankens forkvinde Agi Csonka vil, som ovenfor beskrevet, præsentere ETIs endelige anbefalinger for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 23.april 2012. Herefter vil ETI deltage i Inklusionskonferencen "Borgerinddragelse og Inklusion" den 24.maj 2012, og præsentere anbefalingerne for offentligheden samt diskutere anbefalingerne med interesserede aktører. Inklusionskonferencen vil samle borgere, politikere, frivillige og andre aktører, og her skabe grobund for en bred dialog om anvendelsen af ETIs arbejde.
Morten Binder    / Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top