Mødedato: 15.11.2007, kl. 14:15

Status for økonomi (Regnskabsprognose 3. kvartal)

Status for økonomi (Regnskabsprognose 3. kvartal)

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 15. november 2007

 

 

4.      Status for økonomi (Regnskabsprognose 3. kvartal)             BIU 212/2007

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal løbende følge op på økonomien og kvartalvist indberette et forventet regnskab til Økonomiudvalget.

 

Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.  at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender regnskabsprognosen, herunder at udvalget godkender:

·        at det udmeldte stop, for igangsættelse af allerede indgåede aftaler om nye tilbud hos eksterne leverandører vedr. kontanthjælpsmodtagere i 2007 ophæves,

·        at det udmeldte stop, for nye aftaler vedr. både kontanthjælpsmodtagere og sygedagpengemodtagere i 2007 fastholdes, og

·        at IT-udgifter på 6,1 mio. kr. udskydes fra 2007 til 2008.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 15. november 2007

Indstillingen blev godkendt.

 

Jette Gottlieb (Ø) havde følgende protokolbemærkning:

Ø tager indstillingen til efterretning med det forbehold, at Ø ikke kan godkende fastholdelsen af det udmeldte stop, så længe der ikke kan redegøres for de evt. merudgifter, der måtte være forbundet hermed. (forlængelse af sygedagpengeforløb, eller aktiveringsafbrydelser). Derudover er vi overordentlig bekymrede for det faktum at de manglende ressourcer skaffes ved et mindreforbrug til ordinær uddannelse for revalidender.

 

Signe Goldmann (F) og Kasper Johansen (B) havde følgende protokolbemærkning:

F og B er bekymrede for om det kan føre til merforbrug i fht. det efterspørgelsesstyrede område.

 

Heidi Wang (V), Carl Christian Ebbesen(O) og Peter Schlüter (C) havde følgende protokolbemærkning:

VOC tager forbehold da forvaltningens finanseringsforslag er forbundet med for meget økonomisk usikkerhed, herunder er VOC usikre på om det vil gå ud over revalidenderne.

 

 

Problemstilling

Økonomiforvaltningen har den 20. september 2007 indkaldt Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets regnskabsprognose for 3. kvartal 2007. Regnskabsprognosen er udvalgets opfølgning på, om budgettet overholdes. 

 

2007 har været præget af mange omstillinger og tilpasninger af indsats og budget som følge af udviklingen i målgrupperne for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsats, jf. april- og augustprognoserne. Henover sommeren har der været iværksat en kampagne for at få løst en stor opgave med at bringe "ny chance" gruppen i aktivering. Det har medført en stigning i aktiveringsgraden og dermed også øget statsrefusion. Der kan samtidig konstateres en positiv udvikling i antallet af kontanthjælpsmodtagere, hvilket kan have sammenhæng med den øgede aktivering.

 

Det øgede aktiveringsomfang har imidlertid samtidig betydet, at budgettet til køb af tilbud hos eksterne leverandører overskrides. Regnskabsprognosen behandler primært denne problemstilling og hvordan der, på trods af dette, kan skabes balance på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets driftsramme.

 

Økonomiudvalget har den 30. oktober 2007 behandlet en indstilling om budgetoverholdelse og økonomistyring på jobcentrene i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (ØU 383/2007). Økonomiudvalget har i den forbindelse taget til efterretning, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har meddelt, at budgettet for 2007 forventes overholdt, samt at der vil blive redegjort herfor i forbindelse med fremlæggelsen af regnskabsprognosen for oktober måned for Økonomiudvalget. Økonomiudvalget vil samtidig i forbindelse med behandlingen af regnskabsprognosen tage stilling til de tiltag, som Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har iværksat for at forbedre økonomistyringen på jobcentrene.

 

Løsning

Driftsrammen

Der forventes et merforbrug på 38,7 mio. kr. til køb af tilbud til kontanthjælpsmodtagere i 2007, jf. tabel 1.

Tabel 1. Regnskabsprognose for driftsrammen pr. oktober 2007

Driftsudgifter (2007-pl)

Mio. kr.

Budget driftsrammen, drift og anlæg augustprognosen

Dut reguleringer m.v. 

Budget driftsrammen, drift og anlæg oktoberprognosen

753,3

58,2

811,5

Omplaceringer

1,5

 

Overførsel til delvis kompensation af refusionstab pga. færre kontanthjælpsmodtagere (75 % af 18,9 mio. kr.), jf. tabel 21

14,2

 

Overførsel af merindtægter på grund- og resultattilskud

Tilbagebetaling af DUT-kompensation vedr. danskundervisning

-8,8

-3,9

Budget til disposition

813,0

Væsentlige afvigelser2

0,0

 

Merforbrug til køb af tilbud til kontanthjælpsmodtagere

38,7

 

Stop for indgåelse af nye aftaler for sygedagpengemodtagere

-5,1

 

Mindreforbrug køb af ordinær uddannelse til revalidender

-16,6

 

Nyt skøn for administrative udgifter

-10,1

 

Øgede resultattilskud

-2,9

 

 Udskydelse af IT-investeringer mv. i centralforvaltningen

-6,1

 

Reserve til uforudsete udgifter

2,1

Forventet regnskab 2007

813,0

1)       Når kontanthjælpsomfanget falder, falder også indtægterne fra staten i form af statsrefusion af udgifter til beskæftigelsestilbud. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens driftsramme kompenseres dog delvist for dette refusionstab ved en overførsel fra det efterspørgselsstyrede budget, jf. bilag 6.

2)       Der fokuseres på de skøn, der er ændret i forhold til augustprognosen.

 

Merforbruget på køb af tilbud skyldes især en øget aktiveringsindsats i 3. kvartal 2007 over for "ny chance" gruppen, dvs. gruppen af ledige, der har været passive i mindst et år forud for aktiveringen. Den øgede aktivering har medført, at aktiveringsgraden i 2007 er steget fra 36 pct. i starten af året til 47 pct. i august-september, hvilket øger statens refusion af kontanthjælpsudgifterne, jf. afsnittet om de efterspørgselsstyrede overførsler.

Merforbruget på de 38,7 mio. kr. forudsætter, at det udmeldte stop for indgåelse af nye aftaler om tilbud til kontanthjælpsmodtagere hos eksterne leverandører i 2007 fastholdes (jf. Redegørelse for opbremsning i anvendelse af eksterne leverandører drøftet på udvalgets møde den 26. oktober 2007 (BIU 205/2007)).

Merforbruget på de 38,7 mio. kr. tillader dog samtidig, at det udmeldte stop for igangsættelse af allerede indgåede aftaler ophæves. I modsat fald reduceres merforbruget til 36,2 mio. kr. Ophævelsen indebærer således isoleret set merudgifter på 2,5 mio. kr.

Efter gennemgang af forvaltningens bevillinger i forbindelse med regnskabsprognosen viser, at det er muligt at finde finansiering inden for den samlede driftsramme til dækning af merforbruget på de 38,7 mio. kr. Finansieringen er sammensat af:

·        Fastholdelse af udmeldt stop for indgåelse af nye aftaler om tilbud til sygedagpengemodtagere hos eksterne leverandører i 2007 (5,1 mio. kr.).

·        Forventet mindreforbrug til køb af ordinær uddannelse til revalidender (16,6 mio. kr.).

·        Nye skøn for administrationsudgifter i centraladministration og centre (10,1 mio.kr.)

·        Efterregulering af resultattilskud for integrationsudlændinge (2,9 mio. kr.). Revisionsdirektoratet havde i revisionsprotokollatet peget på, at forvaltningen har tolket reglerne for hjemtagelse af resultattilskud for stramt. Forvaltningen har nu gennemgået sagerne for 2004 og 2005 efter revisionsdirektoratets anbefaling, hvilket giver en merindtægt.

·        Udskydelse af visse it-udgifter til 2008 (6,1 mio. kr.). Der er alene tale om udskydelser, der efter forvaltningens vurdering ikke påvirker forvaltningens drift.

Finansieringsbidragene udgør i alt knap 41 mio. kr. Det tillader en reserve til uforudsete udgifter på godt 2 mio. kr.

Det er forvaltningens forventning, at der med ovenstående finansieringsbidrag opnås balance på udvalgets driftsramme i 2007. Der er dog væsentlige usikkerhedsmomenter omkring forbruget i resten af året.

For det første er der betydelig usikkerhed omkring de faktiske udgifter til køb af ordinære uddannelser til revalidender, jf. ovenfor. Usikkerheden skyldes, at kommunerne først fra og med 2007 har haft finansieringsansvaret på dette område. Der er dog i det udgiftsskøn, der indgår i regnskabsprognosen, indarbejdet en betydelig reserve til udgifter i resten af 2007.

For det andet er der usikkerhed om de forbrugsafhængige udgifter til IT og telefoni i 2007. Der findes således ikke et grundlag for at sammenknytte forvaltningens forbrug og udgifter. Denne problemstilling gav anledning til uforudsete udgifter ultimo året i 2006. Det er dog forvaltningens vurdering, at reserven på 2,1 mio. kr. kan dække eventuelle ekstraregninger.

I forlængelse af merforbruget til køb af tilbud hos eksterne leverandører vil Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i øvrigt tage en række initiativer til en forbedring af økonomistyringen i jobcentrene, blandt andet med bistand fra et eksternt revisionsfirma, jf. bilag 7. Dette afrapporteres snarest til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og til Økonomiudvalget.

 

Efterspørgselsstyrede overførsler

Regnskabsprognosen peger ligesom augustprognosen på et merforbrug på 166,5 mio.kr. til forsørgelsesydelser. På baggrund af det samlede merforbrug har Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ansøgt Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om en tillægsbevilling (BIU 11. oktober 2007). Denne ansøgning er endnu ikke afklaret, og der er derfor ikke indarbejdet en budgetforhøjelse i prognosen.

 

Det uændrede merforbrug er sammensat af forskydninger mellem udgiftsskønnene for de enkelte forsørgelsesydelser, jf. tabel 2.

 

 

 

Tabel 2. Regnskabsprognose for efterspørgselsstyrede overførsler pr. oktober 2007

 

Mio.kr.

Korrigeret budget efterspørgselsstyrede overførsler

2.231,7

 

Overførsel til delvis kompensation af refusionstab pga. færre kontanthjælpsmodtagere (75 % af 18,9 mio. kr.), jf. tabel 11

-14,2

Budget til disposition

2.217,5

Væsentlige afvigelser2

166,5

 

Flere helårsmodtagere af sygedagpenge

182,5

 

Færre helårsmodtagere af kontanthjælp

-32,0

        

Finansiering af overførsel til delvis kompensation af refusionstab pga. færre kontanthjælpsmodtagere, jf. tabel 1

14,2

 

Øvrige afvigelser

1,8

Forventet regnskab

2.384,0

1)       Når kontanthjælpsomfanget falder, falder også indtægterne fra staten i form af statsrefusion af udgifter til beskæftigelsestilbud. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens driftsramme kompenseres dog delvist for dette refusionstab ved en overførsel fra det efterspørgselsstyrede budget, jf. bilag 6.

2)       Der fokuseres på de skøn, der er ændret i forhold til augustprognosen.

 

Sygedagpenge

Der forventes en merudgift til sygedagpenge på knap 182,5 mio. kr. i 2007. I forhold til augustprognosen er skønnet for de forventede merudgifter nu øget med 13,1 mio.kr.

 

Ændringen i forhold til augustprognosen skyldes et øget antal langvarige sygedagpengesager (med en varighed på mere end 52 uger). Det må således konstateres, at antallet af langvarige sager fortsat er stigende, selvom det samlede sagsomfang er faldende. Stigningen i de langvarige sager er særligt økonomisk belastende, fordi der ikke hjemtages statsrefusion på de langvarige sager.

 

Forvaltningen undersøger i øjeblikket baggrunden for stigningen i antallet af langvarige sager. Forvaltningen kan konstatere, at stigningen primært kan henføres til en lavere afgang end forventet og ikke til en højere tilgang end forventet. Forvaltningen har derfor udtaget en stikprøve for at undersøge årsagen til den lave sagsafgang, herunder om en påbegyndelse allerede i 2007 af den styrkede indsats som led i budgetaftalen for 2008 vil kunne medvirke til at få kurven til at knække.

 

Den aktuelle prognose forudsætter, at sagsomfanget for de langvarige sager i resten af året stabiliseres på niveauet i september måned.

 

Kontanthjælp

På kontanthjælpsområdet var der i augustprognosen forventet et mindreforbrug på 25,6 mio. kr. Dette er nu øget til 32,0 mio. kr. Stigningen i mindreforbruget på 6,4 mio. kr. skyldes dels, at der nu forventes færre kontanthjælpsmodtagere i forhold til augustprognosen, dels en højere aktiveringsgrad, som giver flere refusionsindtægter fra staten, jf. ovenfor. Det lavere kontanthjælpsskøn har samtidig medført en øget overførsel på 1,5 mio. kr. til driftsrammen som kompensation for faldende refusionsindtægter jf. i øvrigt bilag 6.

 

Øvrige forsørgelsesydelser

På øvrige forsørgelsesydelser er mindreforbruget steget med 8,2 mio. kr. siden augustprognosen. Dette skyldes især en lavere udnyttelse af løntilskud til dagpengemodtagere, da der er færre henvisninger fra AF.

 

Samlet set er det fortsat forventningen, at der med den ansøgte tillægsbevilling på 166,5 mio.kr. (jf. BIU 187/2007) vil være balance på det samlede overførselsbudget.

 

Økonomi

Se ovenfor.

 

Videre proces

Regnskabsprognosen er den 31. oktober 2007 sendt til Økonomiforvaltningen med forbehold for udvalgets godkendelse. Økonomiforvaltningen udarbejder en samlet regnskabsprognose for Københavns Kommune, som forelægges Økonomiudvalget den 27. november 2007. De enkelte udvalgs regnskabsprognoser vil indgå som bilag.

 

Bilag

1. Status på økonomi 3. kvartal 2007

2. Forventet regnskab 2007 pr. oktober

3. Kvartalsregnskab (bevillingsoversigt)

4. Mål og resultater

5. Væsentligste afvigelser i regnskabsprognosen 2007 pr. oktober

6. Forklaring omkring kompensation for faldende statsrefusion

7. Initiativer i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen til forbedring af økonomistyring

 

 

Morten Binder                  /Thomas Thellersen Børner

 

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 15. november 2007


 

Til top