Mødedato: 15.09.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Evaluering af Fælles strategi for syge og udsatte borgere i BIF, SUF og SOF (fællesindstilling)

Se alle bilag

Fællesstrategien fra 2011-2013 for syge og udsatte borgere i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen er blevet evalueret.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.  at Socialudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager evalueringen af Fællesstrategi for syge og udsatte borgere til efterretning (bilag 1).

Problemstilling

Udsat fra BIU mødet den 18. august 2014.

Fællesstrategien for syge og udsatte borgere i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen 2010-2013 (BIF-SUF-SOF strategien), vedtaget i de tre udvalg i maj 2010, er blevet evalueret.

Målsætningen med den fælles strategi mellem Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF), Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) og Socialforvaltningen (SOF) er at styrke indsatsen, så udsatte og syge borgere i højere grad fastholdes på og opnår tilknytning til arbejdsmarkedet. Det er sket gennem en øget koordinering, så borgerne tilbydes en sammenhængende og helhedsorienteret indsats, der er tilpasset de ofte komplekse problemstillinger, som hindrer den enkelte borger i at være i job og i øvrigt udnytte sine ressourcer.

Udvalgene forelægges her evaluering af fællesstrategien. 

Løsning

Strategien indeholder i alt 13 aktiviteter. Aktiviteterne tager udgangspunkt i de enkelte forvaltningers eksisterende indsatser.

BIF-SUF-SOF strategiens temaer og indsatser

Nr.

Tema/Aktivitet

Ansvarlig forvaltning

Tema 1 – Sundhedsfremme for sygemeldte borgere

1

Sundhedsindsats for sygemeldte kontanthjælpsmodtagere

SUF

2

Helhedsforståelse om sundhed i jobcentret

SUF

3

Kombinerede sundheds- og beskæftigelsestilbud

BIF

4

Beskæftigelsesfremmende tilbud for sygedagpengemodtagere

BIF

Tema 2 – Mere sundhed for unge københavnere

5

Sundhedsprogram til unge på mobiltelefonen

BIF

6

Sundhedsindsats for ledige unge

SUF

7

Kortlægning af indsatser for unge med psykiske lidelser

SOF

8

Hurtig udredning af sygemeldte unge

BIF

Tema 3 – fokus på sundhed og beskæftigelse i udvalgte boligområder

9

Øget fokus på det opsøgende arbejde i boligområder

SOF

Tema 4 – Arbejdsfastholdelse og jobfremme for borgere med kroniske lidelser

10

Hurtig udredning af sygemeldte kontanthjælpsmodtagere med rygproblemer

SUF

11

Mere viden om livsstilssygdomme

SUF

12

Sammenhængende forløb for syge og sygdomsramte personer

SOF

13

Tidlig rådgivning til potentielt sygemeldte

BIF

 

 





















Til strategien er der knyttet to kvantitative effektmål:
For det første skal andelen af kontanthjælpsmodtagere med sygdom over 14 dage reduceres med 20 pct. fra 2010-2012. For det andet skal minimum 65 % hhv. 68 % af nye sygedagpengemodtagere i 2011 og 2012 ophøre på sygedagpenge inden deres 26. uge. 75 % af de ophørte i begge år skal vende tilbage til beskæftigelse

Hovedkonklusionerne fra evalueringen af fællesstrategien for syge og udsatte borgere i BIF, SUF og SOF er, at:

  1. Det første effektmål ikke nået. Andelen af kontanthjælpsmodtagere med sygdom over 14 dage er steget fra 21,9 pct. i 2010 til 22,5 pct. i 2012.
  2. Det andet effektmål er delvist opfyldt. Den første del – at i 2011 og 2012 skal min. 65 pct. hhv. 68 pct. af nye sygedagpengemodtagere, herunder borgere med kronisk sygdom, ophøre på sygedagpenge inden deres 26. uge - er indfriet. Den anden del – at 75 pct. af de, som er ophørt fra sygedagpenge i begge år, skal vende tilbage til beskæftigelse – er ikke opnået. Der er i stedet tale om 65 pct.
  3. Samlet ses der ikke nogen sammenhæng mellem strategiens aktiviteter og en forbedret beskæftigelsessituation for den deltagende målgruppe.
  4. Indsatserne implementeret i regi af strategien har styrket sundheden for de ledige og syge københavnere.  Via strategien har det været muligt at tilbyde sundhedsaktiviteter til syge og ledige borgere. 
  5. Strategien har også givet mulighed for at iværksætte nye tiltag og kvalificere eksisterende indsatser, herunder Basis- og Kombinationsforløb, hvor BIF kombinerer egen forløb med forløb til syge og udsatte ledige hos SOF og SUF.  
  6. Fællesstrategien har bidraget til at styrke og udbygge det tværfaglige og det tværforvaltningsmæssige samarbejde samt afdækket et yderligere potentiale for at samarbejde fremover.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser forbundet med denne indstilling.

Videre proces

Strategien er udløbet. Som nævnt ovenfor vil forvaltningerne fortsat udvikle og styrke samarbejdet på tværs. De tre forvaltninger vil i særlig grad samarbejde indenfor den lovbestemte ramme i førtidspensionsreformen, kontanthjælpsreformen og den kommende sygedagpengereform.  Alle tre reformer indebærer et øget lovbundet tværgående forvaltningssamarbejde.

Samarbejdet mellem de pågældende forvaltninger om kernedriften vil blevet styrket ved etablering af rehabiliteringsindsatsen, hvor borgere får deres sager forelagt et tværfagligt rehabiliteringsteam bestående af fagkompetencer fra de tre involverede forvaltninger.



Katja Kayser                                Anette Laigaard                         Birgitte Hansen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top