Mødedato: 15.09.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Budgetudfordring på CBSI Sprogcenter

Se alle bilag
Orientering om de aktuelle økonomiske udfordringer på den kommunale sprogskole.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget,
  1. at udvalget drøfter sprogsskolens aktuelle situation
  2. at udvalget tager orienteringen i indstillingen til efterretning.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget fik i forbindelse med mødet den 18. august 2014 udleveret et notat med orientering om de økonomiske udfordringer på CBSI's sprogskole.

Under mødet blev fremsat et ønske om, at orienteringen blev sat på dagsordenen til et følgende møde. Desuden blev der bedt om en oversigt over aktivitetsudviklingen på skolen.

Løsning

CBSI’s sprogskole er taksameterstyret ligesom de private sprogskoler. Det fremgår af danskuddannelsesloven, at den ordinære danskundervisning på både kommunale og private skoler skal finansieres via faste takster. Det gælder både den undervisning, der gives i form af en af de tre danskuddannelser, og det nyere tilbud om 250 timers introdansk.

Taksterne for danskuddannelse på CBSI og de fire private sprogskoler, der har driftsaftale med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen om danskuddannelse, er fastlagt af BIU. CBSI får samme takster som de tre af de private sprogskoler, der ligesom CBSI tilbyder alle tre danskuddannelser.

En stigende del af aktiviteten på samtlige sprogskoler er introdansk, der i dag er første tilbud til flertallet af de nyankomne. Taksterne for introdansk er fastlagt af staten og gælder for alle sprogskoler.

I henhold til danskuddannelsesloven må takstbetalingerne ikke efterreguleres. Der skal derfor være balance på sprogskolen mellem indtægterne fra undervisningen og udgifterne til lønninger og lokaler mv.

Kun i forbindelse med betaling for deltagere henvist efter lov om aktiv beskæftigelsesindsats kan kommunerne eventuelt vælge andre løsninger end taksameterbetaling. I København finansieres denne del undervisningen dog også via taksameterbetaling.

Budgetprognose
I forbindelse med regnskabsprognosen for 2. halvår 2014 har forvaltningen opdaget, at sprogskolen vil have en budgetudfordring i 2014. Udfordringen er af en sådan karakter, at der er iværksat tiltag for at imødekomme et potentielt merforbrug i 2014. Samtidig vil øgede driftsudgifter på sprogskolen fra 2015 nødvendiggøre udgiftsreduktioner på skolen.

Budgetudfordringen for 2014 handler om, at der uden hurtig handling ikke vil være balance mellem skolens indtægter og udgifter. Prognosen estimerer et merforbrug på ca. 5,5 mio. kr., hvis ikke der iværksættes udgiftsreducerende tiltag. Det primære problem er, at lønudgifterne er for høje. De har gennem en periode været stigende, og indtægterne forventes ikke at kunne følge med.

På den baggrund har forvaltningen igangsat en række initiativer, som skal imødegå et eventuelt merforbrug i 2014:
  • stop for nyansættelser
  • stop for anvendelse af timelærere
  • udlån af 8 lærere i 2. halvår 2014 til den del af CBSI, der arbejder med beskæftigelsesindsatsen for ledige.

De 8 lærere, der skal udlånes til beskæftigelsesindsatsen, er udvalgt på baggrund af deres kompetencer inden for helt specifikke områder. Planen er, at de pågældende skal medvirke til at styrke aktiveringsindsatsen for borgere med sproglige barrierer – fx i forhold til at overkomme sprogbarrierer i forbindelse med deres jobsøgning.

Budgetudfordringen fra og med 2015 handler om, at udgifterne til drift af skolen fra 2015 stiger med 4-4,5 mio. kr. Sprogskolen betaler et beløb for at være lokaliseret på Hejrevej, dvs. en andel af den fælles huslejeudgift, samt et beløb, som dækker alle de fælles udgifter, der kan siges at høre under dette. Sprogskolens andel af det samlede centers udgifter beregnes via en fordelingsnøgle. Denne fordelingsnøgle er blevet opdateret, hvilket fører til, at sprogskolen skal betale omkring 66 procent mere fra 2015.

Budgetudfordringen for 2015 skal imødekommes gennem en permanent udgiftsreduktion på sprogskolen. Dette vil ske gennem en personalereduktion og dermed en tilpasning af udgifterne på skolen til det niveau, hvor budgettet er i balance.

CenterMED blev på et ekstraordinært møde mandag den 11. august 2014 orienteret om dette og drøftede og besluttede herefter, hvilke handlinger der skal iværksættes på sprogskolen for at sikre økonomien i både 2014 og derefter.

Umiddelbart efter mødet i CenterMED den 11. august 2014 blev der afholdt et personalemøde på sprogskolen, hvor der blev orienteret om økonomiudfordringen i 2014 og 2015 og de konsekvenser, der må drages heraf.

Konkret er der onsdag den 13. august 2014 blevet varslet 9 medarbejdere til afskedigelse fra sprogskolen. Varslingerne gives nu, da der er opsigelsesvarsler, der rækker ind i 2015 blandt nogle af skolens ansatte.

Der er vedlagt en oversigt over udviklingen i indtægter og udgifter samt udviklingen i danskuddannelsesaktiviteten. Aktiviteten er målt i påbegyndte eller afsluttede undervisningsmoduler, da det er i disse situationer, taksten udløses.

Økonomi

Ingen yderligere bemærkninger.
Birgitte Hansen    /   Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top