Mødedato: 15.08.2016, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Opfølgning på resultater af den fremskudte beskæftigelsesindsats

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal tage opfølgningen på resultater for den fremskudte beskæftigelsesindsats i Tingbjerg og Urbanplanen til efterretning.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager opfølgningen på resultater for den fremskudte beskæftigelsesindsats i Tingbjerg og Urbanplanen til efterretning.

Problemstilling

På baggrund af budgetaftalen for 2016 har Beskæftigelses- og Integrationsudvalget på udvalgsmødet den 8. februar 2016 besluttet at videreføre den fremskudte beskæftigelsesindsats i Tingbjerg og Urbanplanen. Konkret besluttede BIU, at indsatsen skulle videreføres i form af:

  1. Afholdelse af fremskudte jobsamtaler
  2. Åben rådgivning
  3. Fremskudte virksomhedsforberedende forløb

Målgruppen for den fremskudte beskæftigelsesindsats er aktivitetsparate borgere over 30 år. Indsatsen omfatter ca. 900 borgere.

På udvalgsmødet d. 8. februar 2016 fremsatte udvalget et ønske om en halvårlig rapportering vedr. resultaterne af indsatsen. Udvalget forelægges nu den første halvårlige rapportering.

Løsning

1. Afholdelse af fremskudte jobsamtaler

Forvaltningen har opstillet mål for resultaterne af afholdelse af fremskudte jobsamtaler, som kan sammenholdes med resultaterne for det resterende jobcenters indsatser. Af tabel 1 fremgår det, at den fremskudte beskæftigelsesindsats har bedre resultater i forhold til rettidighed for hhv. jobsamtaler og aktivering samt færre udeblivelser sammenlignet med Center for Jobindsats som helhed. Det lader ligeledes til, at indsatsen skaber bedre resultater i forhold til etablering af virksomhedspraktikker sammenlignet med Center for Jobindsats som helhed. Effekterne i forhold til virksomhedspraktik skal dog ses i sammenhæng med, at nogle af borgerne i de to områder har deltaget i et beskæftigelsesprojekt kaldet Integrationspålægsprojektet. Projektet har til formål hurtigt at få borgerne i en virksomhedsplacering gennem en indsats med et vedholdende virksomhedsfokus. Denne indsats har skabt markante resultater i forhold til virksomhedsplaceringer til målgruppen. Målgruppen for projektet er borgere med så store sprogvanskeligheder, at de har behov for tolk. Disse borgere er overrepræsenterede i de to områder.

Det fremgår også, at den fremskudte beskæftigelsesindsats ikke har indfriet målet om antal løntilskud og antallet af afgange til job og uddannelse.

Tabel 1:Resultater for den fremskudte beskæftigelsesindsats sammenlignet med JKI som helhed: Jobsamtaler

*) Resultaterne stammer fra data fra maj måned, da der pt. kun er tal for maj. Det skyldes, at borgerne, der har deltaget i den fremskudte beskæftigelsesindsats er udsøgt vha. personmarkeringer. Arbejdet med at flytte borgerne over i indsatsen (dvs. lave personmarkeringer) var først færdigt i maj. Opgørelsen er baseret på 877 borgere.

2. Den åbne rådgivning

Den åbne rådgivning genåbnede i maj 2016 i Tingbjerg og Urbanplanen. Center for Jobindsats har haft åbent 2 gange om ugen af halvanden times varighed i hvert af områderne. Det har resulteret i, at der har været 15 borgere i den åbne rådgivning i løbet af maj måned i Urbanplanen og 5 borgere i Tingbjerg. Henvendelserne har fx drejet sig om hjælp til at forstå breve fra andre myndigheder, vurdering om ret til ferie eller revidering af jobplanen.

3. Fremskudte virksomhedsforberedende forløb

Målet med de virksomhedsforberedende forløb i Tingbjerg og Urbanplanen er, at borgerne kommer i virksomhedspraktik eller løntilskud og på længere sigt kommer i ordinær beskæftigelse, deltidsbeskæftigelse eller fleksjob.

Det er målsætningen, at der opnås følgende resultater:

  • Inden for 26 uger er 70 procent af de borgere, som har deltaget i de virksomhedsforberedende forløb i Tingbjerg/Urbanplanen, i gang med eller har været i en virksomhedsplacering
  • Inden for 52 uger er 5 pct. af de borgere, som har deltaget i de virksomhedsforberedende forløb i Tingbjerg/Urbanplanen, i ordinær beskæftigelse, deltidsbeskæftigelse, fleksjob eller uddannelse

Da indsatsen først begyndte i slutningen af januar 2016, har ingen borgere nået at være i forløb i 26 uger endnu, og det er derfor ikke muligt at opgøre resultaterne endeligt. Resultaterne er derfor fremskrevet på baggrund af de foreløbige resultater og er forbundet med en betydelig usikkerhed, fordi der kun har været få borgere gennem indsatsen. De 5,3 pct. svarer til, at én borger afsluttes til job ca. hver fjerde måned. På nuværende tidspunkt er en enkelt borger afsluttet til job.

I tabel 2 fremgår de foreløbige resultater fremskrevet ud fra resultaterne i maj 2016 efter 16 ugers forløb.

Tabel 2: Resultater for den fremskudte beskæftigelsesindsats: Virksomhedsforberedende forløb

Indikator

Målniveau inden for 26 uger

Målniveau inden for 52 uger

Fremskrevne resultater efter hhv. 26 og 52 uger *)

Andel, der er i gang med eller har

været i en virksomhedsplacering

70 pct.

 

61 pct.

Andel, der er i ordinær beskæftig-  else, deltidsbeskæftigelse, fleksjob

eller uddannelse    

 

5 pct.

5,3 pct.

*)Opgørelsen er baseret på 32 borgere

Økonomi

Den fremskudte beskæftigelsesindsats medfører ekstraomkostninger til bl.a. husleje, ekstra administration og åben rådgivning. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget er på udvalgsmødet d. 8. februar 2016 blevet informeret om, at disse omkostninger svarer til ca. 1,1 mio. kr. årligt.  Disse udgifter finansieres pt. inden for Center for Jobindsats’ økonomiske ramme.

I forbindelse med budgetforhandlingerne vil der blive udarbejdet et budgetnotat, hvor ekstraomkostningerne ved den fremskudte beskæftigelsesindsats søges dækket.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil som ønsket få en ny opfølgning på resultaterne ved udgangen af 2016.

 

Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top