Ventetider på rehabiliteringsmøder juni 2020
Resumé
I denne sag præsenteres status for ventetider på rehabiliteringsmøder.
Der har siden begyndelsen af 2019 været stort fokus på at nedbringe ventetiderne på rehabiliteringsmøder, og der blev ved både overførselsforhandlingerne og budgetforhandlingerne i 2019 tilført ekstra midler til afholdelse af flere rehabiliteringsmøder.
På grund af suspenderingen af beskæftigelsesindsatsen ifm. COVID-19 er der siden 12. marts 2020 ikke blevet afholdt fysiske rehabiliteringsmøder. Det vil føre til stigende ventetider på rehabiliteringsmøder og betyde, at borgere skal vente længere på en afklaring af deres situation.
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering udstedte den 30. marts 2020 en bekendtgørelse, der gjorde det muligt at afholde virtuelle rehabiliteringsmøder under suspenderingen af beskæftigelsesindsatsen. Der er således siden påske afholdt virtuelle rehabiliteringsmøder. Afholdelse af de virtuelle rehabiliteringsmøder betyder, at ventetiden ikke stiger lige så markant, som ved en fuld nedlukning. Der vil dog fortsat være stigende ventetider, da det ikke er alle rehabiliteringsmøder, der kan afholdes virtuelt.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager status om ventetider på rehabiliteringsmøder til efterretning.
Problemstilling
Der er siden marts 2019 arbejdet på at nedbringe ventetiden dels ved at effektivisere mødeafholdelse og dels ved at tilføre ekstra midler til afholdelse af rehabiliteringsmøder. I februar 2020 var ventetiden nede på 9 uger. Der er tidligere fastsat et servicemål på 5 uger, og det var før COVID19 forventningen, at forvaltningen ville nå dette mål ved udgangen af 2020.
Suspenderingen af beskæftigelsesindsatsen og afholdelse af fysiske rehabiliteringsmøder har imidlertid få ventetiderne til at stige igen. I ugerne 12, 13 og 14 blev der ikke afholdt rehabiliteringsmøder, da afholdelsen af rehabiliteringsmøder var suspenderet. Der er siden uge 15 blevet åbnet op for at afholde virtuelle rehabiliteringsmøder. Selvom der nu afholdes virtuelle rehabiliteringsmøder, er det ikke muligt at holde det samme antal møder som før. Det skyldes, at der er en række sager, som ikke egner sig til et virtuelt møde fx fordi borger ikke er i stand til at deltage virtuelt, eller fordi det vurderes, at sagens kompleksitet nødvendiggør en mere omfattende dialog, der kræver et fysisk møde. Endelig skal borgeren give accept til, at mødet afholdes virtuelt.
Derudover kan borgeren bede om et nyt fysisk rehabiliteringsmøde, hvis borgeren ikke er enig i rehabiliteringsteamets indstilling.
Da Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering åbnede op for afholdelsen af virtuelle rehabiliteringsmøder, startede forvaltningen med at holde virtuelle rehabiliteringsmøder. Der blev i starten gennemført ca. 60 møder om ugen. For nuværende afholdes ca. 80 møder om ugen, mens der normalt gennemføres 120 møder om ugen.
Løsning
Udviklingen i ventetiden på rehabiliteringsmøder afhænger af mange faktorer, herunder særligt hvornår det er muligt at genoptage afholdelsen af fysiske rehabiliteringsmøder på fuld drift igen, og hvor mange borgere, der skal have deres sag behandlet på et rehabiliteringsmøde. Nedenstående graf viser et eksempel på, hvordan ventetiderne vil udvikle sig, hvis beskæftigelsesindsatsen genåbnes 1. august 2020, og der dermed kan holdes fysiske rehabiliteringsmøder på fuld drift.
Udvikling i ventetid på rehabiliteringsmøder i uger pr. måned mødet bookes
Note: Der er taget udgangspunkt i en tilgang på 350 sager pr. måned i det realistiske bud, en tilgang på 400 sager pr. måned i et worst case scenarie og tilgang på 300 sager pr. måned i et best case scenarie. I best case scenarie er der indregnet effektiviseringer, mens der er i det realistiske bud og worst case ikke er indregnet effektiviseringer. Alle scenarier tager udgangspunkt i, at det er muligt at genoptage afholdelse af rehabiliteringsmøder på fuld drift pr. 1. august 2020.
Kilde: Center for Afklaring og Beskæftigelse
Udviklingen i ventetiden på rehabiliteringsmøder afhænger bl.a. af:
- Hvor mange sager der skal behandles på et rehabiliteringsmøde i den enkelte måned.
- Hvornår det er muligt at genoptage afholdelse af rehabiliteringsmøder på fuld drift.
- Hvorvidt det er muligt at gennemføre de planlagte effektiviseringer fuldt ud. Dette afhænger af, at der indgås en ny aftale om økonomi med regionen.
Ventetiden vil i et best case scenarie stige til 9 uger i slutningen af 2020. Her er der tale om en situation, hvor der skal behandles 300 sager om måneden resten af året, og hvor de planlagte effektiviseringer kan gennemføres fuldt ud.
Ventetiden vil i et worst case scenarie stige til 23 uger i slutningen af 2020. Her er der tale om en situation, hvor der skal behandles 400 sager om måneden resten af året, og hvor det ikke er muligt at gennemføre de planlagte effektiviseringer.
Det mest realistiske bud er, at ventetiden vil stige til 19 uger i slutningen af 2020. Her er der tale om en situation, hvor der skal behandles 350 sager om måneden resten af året, og hvor det ikke er muligt at gennemføre de planlagt effektiviseringer.
Effektiviseringerne er ikke indregnet i det realistiske bud, fordi sundhedsmyndighedernes retningslinjer om rengøring og udluftning mellem hvert fysisk rehabiliteringsmøde betyder, at den tid, der via effektiviseringerne hentes på kortere møder, i stedet vil blive brugt på udluftning og rengøring.
Den kraftige stigning i ventetiden fra februar til marts fra en ventetid på 9 uger til 17 uger skyldes ophobningen af sager i uge 12, 13, og 14, hvor der slet ikke blev afholdt rehabiliteringsmøder.
Det bemærkes, at forvaltningen flere gange har bragt op over for Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at rehabiliteringssagerne bør blive omfattet af begrebet ” offentligt sektor, der er særligt udsat for ”sagspukler”, som er del af genåbningens fase 3. Senest i forbindelse med høringssvaret til bekendtgørelsen om delvis genåbning og fortsat delvis suspension af beskæftigelsesindsatsen som følge af COVID-19 i uge 21.
De foreløbige erfaringer med virtuelle rehabiliteringsmøder
Det er forvaltningens erfaring, at det i sager, hvor det er helt oplagt, at borgeren skal have en førtidspension eller et fleksjob (sager om fastholdelsesfleksjob og sager, hvor borgeren allerede har en aftale med arbejdsgiver om et konkret fleksjob), fagligt set giver god mening at gennemføre rehabiliteringsmødet virtuelt. Her er indstillingen forholdsvis klar, og dialogen med borgeren er derfor relativt begrænset. Samtidig vil der være borgere, der for eksempel på grund af angst eller lignende vil foretrække at deltage virtuelt hjemmefra. Derimod kræver sager om ressourceforløb langt mere dialog med borgerne i forhold til fastlæggelse af det fremadrettede forløb, hvorfor et fysisk møde giver bedre mening.
Videre proces
Forvaltningen følger tæt udviklingen i ventetiden på rehabiliteringsmøder og arbejder på at afholde så mange virtuelle rehabiliteringsmøder som muligt virtuelt, indtil genåbningen af beskæftigelsesindsatsen igen gør det muligt at holde fysiske rehabiliteringsmøder.
Tanja Franck / Marianne Sørensen
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.