Mødedato: 15.05.2023, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Temadrøftelse om virksomhedspraktikker

Se alle bilag

Resumé

Den nye lovgivning på beskæftigelsesområdet, der trådte i kraft den 22. marts 2023 forventes at medføre, at antallet af virksomhedsplaceringer vil stige, hvilket vil få betydning for jobcentrets arbejde herunder samarbejdet med erhvervslivet.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter virksomhedspraktikker og anvendelse heraf i Jobcenter København.

Problemstilling

I forlængelse af BIU’s drøftelser af konsekvenserne ved implementering af den nye lovgivning, der følger af aftalen om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen, er det valgt at holde en temadrøftelse om virksomhedspraktikker og Jobcenter Københavns anvendelse heraf. Den nye lovgivning, der trådte i kraft 22. marts 2023, betyder, at tilbud om øvrig vejledning og opkvalificering ikke længere tæller med i opgørelserne af ret og pligt samt fokusmål. Ret og pligt er det tilbud, som dagpengemodtagere, kontanthjælpsmodtagere og modtagere af overgangsydelse skal modtage inden senest 6 måneders ledighed. Til ret og pligt tæller fremadrettet virksomhedsplaceringer og ordinær uddannelse, herunder uddannelser på den regionale positivliste. Fokusmål, der blev indført med den nye lovgivning i 2020 fastsætter, at alle målgrupper skal have mindst et tilbud om året. Til fokusmål tæller udover virksomhedsplacering og ordinær uddannelse også ordinære timer (100 timer) samt FVU og ordblindeundervisning. Det betyder, at størstedelen af de borgere, der skal have ret og pligt tilbud forventes at komme i et virksomhedsrettet tilbud, som kan være en virksomhedspraktik. Den øgede anvendelse af virksomhedspraktikker får ikke kun betydning for indsatsen for borgerne, men også for samarbejdet med erhvervslivet.

Løsning

BIU blev på udvalgsmødet den 11. april orienteret om forvaltningens arbejde med implementering af delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen. Den nye lovgivning der er vedtaget som konsekvens af delaftalen betyder, at der vil ske en stigning i anvendelsen af virksomhedsplaceringer for samtlige målgrupper.

Virksomhedsplaceringer tæller job med løntilskud, nytteindsats og virksomhedspraktik. Alle redskaber indgår i dag i indsatsen i Jobcenter København, men virksomhedspraktikker er det mest anvendelige redskab på tværs af alle målgrupper.

Den forventede stigning i brugen af virksomhedspraktikker betyder, at der skal arbejdes på nye måder og med målgrupper, der traditionelt kun i mindre grad har været i en virksomhedspraktik, fx udsatte borgere. Det er vigtigt, at den øgede volumen ikke går ud over kvaliteten i de oprettede virksomhedspraktikker og at den enkelte borger fortsat får tilbud, som bringer pågældende tættere på ordinært arbejde eller bidrager til en positiv progression for den enkelte.

Overordnet set kan virksomhedspraktikker have tre formål:

  • Opnå løntimer: Gives, hvis borger vurderes at være næsten klar til at varetage et arbejde, men fx har brug for at styrke sit CV.
  • Træning af jobmålskompetencer: Gives til borgere, der har behov for at udvikle/opkvalificere specifikke kompetencer enten i forhold til et job/uddannelsesmål eller ift. personlige/sociale kompetencer.
  • Afklaring af job/uddannelsesmål: Gives til borgere, der har behov for at afdække, hvilken retning borgeren skal gå på arbejdsmarkedet.

Virksomhedspraktikker kan således bruges på forskellige måder til at understøtte borgerens vej ind på arbejdsmarkedet. Det er en træningsarena, hvor borgerne kan afklares eller opnå og videreudvikle kompetencer. Det ses fx i forhold til borgere, der har fået et kursus, som efterfølgende kommer i virksomhedspraktik, hvor de kan anvende deres nye kompetencer i praksis med det samme. Eller borgere langt fra arbejdsmarkedet, der skal have belyst deres kompetencer og eventuelle skånebehov.

En virksomhedspraktik kan vare op til 4 uger for jobparate borgere uden mulighed for forlængelse og 13 uger for udsatte borgere med mulighed for forlængelse. Der er ingen krav til timetal.

På dette temamøde vil udvalget blive præsenteret yderligere for, hvad virksomhedspraktikker er, hvordan de kan bruges og hvordan forvaltningen vil arbejde med dem fremadrettet.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

Politisk handlerum

Der kan stilles opfølgende spørgsmål til Jobcenter Københavns anvendelse af virksomhedspraktikker. Udvalget kan komme med forslag til, hvordan de ser anvendelsen af virksomhedspraktikker, som forvaltningen kan tage med videre.

Videre proces

Forvaltningen arbejder videre implementeringen af den nye lovgivning. Herunder arbejde for at sikre en fortsat kvalitet i virksomhedspraktikkerne. Borgmesteren afholder rundbordsmøde med relevante partnere den 22. maj 2022, hvor eventuelle input fra BIU kan indgå.

Henrik Lund / Marianne Becker Andersen

Beslutning

Indstillingen blev drøftet og udvalget får en opfølgende sag på udvalgsmødet om et halvt år.

Til top