Mødedato: 15.03.2021, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Høring af ny international strategi for Københavns Kommune i de politiske udvalg

Se alle bilag

Resumé

Økonomiforvaltningen har sendt udkast til ny international strategi for Københavns Kommune i høring blandt fagudvalgene (bilag 1). Forvaltningen har udarbejdet et forslag til høringssvar fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forslag til høringsvar fra udvalget vedrørende ny international strategi for Københavns Kommune med henblik på oversendelse til Økonomiforvaltningen.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede d. 27. februar 2020, at den internationale strategi for Københavns Kommune skulle opdateres. Økonomiforvaltningen har i samarbejde med de øvrige forvaltninger udarbejdet udkast til international strategi og sendt strategien i hørings i de politiske fagudvalg.

Løsning

Københavns Kommune fik første gang en strategi for sit internationale arbejde i 2003, hvor der var behov for at skabe en overordnet retning og samordne kommunens internationale aktiviteter.

Den internationale strategi sætter rammerne for fremtidens internationale samarbejde, herunder ambitionen om at Københavns skal være en bæredygtig og innovativ hovedstad. Strategien er bygget op omkring 7 principper for internationalt arbejde, som tager udgangspunkt i byens udfordringer, og er således et middel til at opnå faglige og politiske mål:

  • København vil opsøge og fortrinsvis prioritere internationalt samarbejde, som har til sigte at skabe bæredygtige, levedygtige byer, der bidrager positivt til den globale indsats mod klimakrisen
  • Københavns samarbejdspartnere indgår primært i de internationale bynetværk, som byen er en del af.
  • Anmodninger om internationale samarbejder og delegationsbesøg kan vurderes i forhold til disse bynetværk samt faglige, politiske og ressourcemæssige prioriteringer.
  • København kan indgå samarbejdsaftaler med andre byer om særskilte faglige områder i en afgrænset tidsperiode.
  • København kan som hovedstad vælge at indgå i konkrete samarbejdsrelationer eller aktiviteter baseret på klare nationale interesser og efterspørgsel fra andre danske byer.
  • Ved indgåelse af forpligtende internationale samarbejder skal det vurderes, om sagen skal forelægges Borgerrepræsentationen til godkendelse. I vurderingen skal indgå om indgåelsen af aftalen falder indenfor rammerne af en allerede godkendt sag i Borgerrepræsentationen.
  • Københavns Kommune vil sikre, at byens borger- og virksomhedsdata altid er tilstrækkeligt beskyttet i forbindelse med internationale samarbejder. Gældende retningslinjer findes i kommunens IT-sikkerhedshåndborg.

For så vidt angår Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets område nævner strategien en ambition om at arbejde målrettet med internationalt samarbejde til gavn for det københavnske erhvervslivs eksport og tiltrækning af internationale investeringer.

Det er forvaltningens vurdering, at den internationale strategi kan fungere som en overordnet ramme for kommunens internationale samarbejder, samt at strategiens principper er anvendelige for de fremtidige samarbejder. Det er dog forvaltningens vurdering, at principperne med fordel kunne flyttes frem i strategien for at gøre den mere handlingsorienteret.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har udarbejdet følgende forslag til høringssvar fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, som forelægges til udvalgets godkendelse:

Høringssvar fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

Økonomiforvaltningen har sendt udkast om ”International Strategi” i høring i kommunens fagudvalg.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har den 15. marts 2021 haft sagen på udvalgsmøde.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan støtte op om den fælles retning for det internationalt arbejde i Københavns Kommune som beskriver i den nye internationale strategi med to bemærkninger:

Udvalget ønsker, at der i indledningen indsættes et kort afsnit om, hvordan coronakrisen påvirker det internationale arbejde, og at strategien er udfærdiget, før alle konsekvenser af corona-krisen for Københavns Kommune er kendte.

For at gøre strategien mere anvendelsesorienteret forslår Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, at principperne for det internationale samarbejde flyttes frem i strategien.

Herudover har udvalget ikke bemærkninger til strategien. 

Øvrige bilag

Vedlagt til Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets orientering er også afdækning af internationalt arbejde i Københavns Kommune (bilag 2), notat om juridiske rammer for kommunens internationale arbejde (bilag 3) og bemærkninger fra den eksterne høring (bilag 4).

I bilag 3 fremgår forvaltningernes afdækning af Københavns Kommunes internationale samarbejder. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indgår i Nordic Safe Cities, som er et netværk bestående af 19 nordiske byer og har til formål at fremme vidensudviklingen mellem nordiske byer om forebyggelse af ekstremisme og polarisering. Dertil indgår forvaltningen i Capital Forum, der er et netværk for hovedstæderne i de nordiske lande om integration af flygtninge og indvandrere.  

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

 Forudsat at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender høringssvaret, oversendes svaret til Økonomiforvaltningen.

På baggrund af den høring forelægges den internationale strategi til godkendelse i Økonomiudvalget i marts måned. Det forventes, at Borgerrepræsentationen i april forelægges strategien til endelig godkendelse.

 

Jeppe Bøgh Andersen / Marianne Sørensen

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Ø fremsatte følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten vil stille krav om at tiltrækningen af udenlandske investeringer og arbejdskraft sker på vilkår, der svarer til de københavnske løn- og arbejdsvilkår, at udenlandske virksomheder skal være underlagt kommunens sociale klausuler, samt at de udenlandske virksomheder ikke benytter sig af skattely.

Enhedslisten støtter øget internationalt samarbejde omkring udbredelsen af socialøkonomiske virksomheder, små grønne virksomheder og kooperativer.

Enhedslisten støtter øget nordisk samarbejde mellem hovedstæderne om integration af flygtninge og indvandrere i forhold til uddannelse og jobs, samt bekæmpelse af diskrimination og racisme.”

Til top