Mødedato: 14.12.2020, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Status på Løft af lediges digitale kompetencer

Se alle bilag

Resume

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte d. 18. maj 2020 strategien for ’Løft af lediges digitale kompetencer’. Her er Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens første status på implementeringen af strategien til udvalget.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager status på implementeringen af strategien for 'Løft af lediges digitale kompetencer' til efterretning.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte d. 18. maj 2020 en strategi for ’Løft af lediges digitale kompetencer’. 

Strategien er udarbejdet med afsæt i ekspertgruppen om løft af lediges digitale kompetencers anbefalinger til forvaltningen. Strategien har to spor:

  1. Løft af basale digitale kompetencer (fundament)
  2. Pilotprojekter, der giver jobspecifikke digitale kompetencer (byggeklodser)

Implementeringen af spor 1 (løft af basale digitale kompetencer) indeholder digitale værksteder på jobcentret på Gammel Køge Landevej og på jobcentret på Lærkevej, hvor "eMentorer" tilbyder åben vejledning og ad hoc-indsatser med afsæt i de lediges behov.

Spor 2 (pilotprojekter) består af samarbejder med virksomheder og andre aktører om pilotprojekter, der giver ledige jobspecifikke digitale kompetencer. Forvaltningen kan fx samarbejde med virksomheder bl.a. SMV'er, og erhvervsorganisationer, brancheorganisationer, a-kasser, fagforeninger mv. om pilotprojekterne.

Løsning

Forvaltningen har etableret digitale værksteder på hhv. Gammel Køge Landevej og Lærkevej samt igangsat og afviklet pilotprojekter i samarbejde med virksomheder m.fl. Implementeringen følger således planen. I det følgende gives en status på strategiens to spor.

Status på spor 1: Basale digitale kompetencer

I spor 1 har vi oprettet to digitale værksteder på jobcentret, hvor ”eMentorer” hjælper borgere med deres digitale udfordringer. Formålet er at gøre borgerne så digitalt selvhjulpne som muligt. Borgerne kan fx komme til åben vejledning og få 1:1-hjælp, og de kan deltage på forskellige workshops. Der er fokus på hjælp-til-selvhjælp, og det vil ofte foregå på borgerens egen telefon, så læringen gøres praksisnær. For nogle borgere er det nødvendigt først at arbejde med et basisfundament af digitale kompetencer, før der kan arbejdes med mere jobrettede kompetencer. For andre borgere er det alene de jobrettede digitale kompetencer, der arbejdes med.

Indsatsen finder sted på jobcentret på Gammel Køge Landevej og på jobcentret på Lærkevej og er struktureret forskelligt, da målgrupperne og jobcenterstrukturen er forskellige de to steder.  

Det digitale værksted på Gammel Køge Landevej (GKL)

Jobcenter København - Arbejdsmarkedscentret (AMC) er tovholder på det digitale værksted på GKL, som er et åbent tilbud til alle borgere på tværs af centrene på Gammel Køge Landevej.

Da jobcentret startede op ultimo maj/primo juni efter forårets nedlukning, startede eMentorerne op i Jobrådgivningen på GKL, hvor ledige borgere kan komme og få hjælp fx til deres jobsøgning.

Efterfølgende etablerede GKL i august 2020 et fysisk digitalt værksted i et lokale over for Jobrådgivningen. Her har borgerne mulighed for at komme og få 1:1-hjælp hver eftermiddag, fx hjælp til at joblogge på Jobnet, til at oprette og vedligeholde deres Jobnet-cv, til digital jobsøgning og at navigere på offentlige hjemmesider. I værkstedet er der pc'er og en storskærm på væggen, hvor der kan vises relevante guidevideoer mv.

eMentorerne udvikler løbende workshops på baggrund af henvendelserne i det digitale værksted og i Jobrådgivningen. Det er frivilligt at deltage i workshops’ene, og borgerne får kendskab til dem via flyers og plakater i det digitale værksted eller via deres jobkonsulenter i jobcentret. Der afholdes pt følgende workshop:

  • Workshop i Jobnet: Råd og vejledning til brug af www.jobnet.dk
  • Workshop i offentlige hjemmesider: Råd og vejledning til selvbetjeningsløsninger
  • Workshop i datasikkerhed: Få grundlæggende viden om datasikkerhed, og om hvordan du beskytter dine profiler og data på nettet
  • Workshop i sociale medier: Sociale medier til jobsøgning, sociale netværk m.v.
  • Workshop i digital jobsøgning
  • Workshop i den digitale jobsamtale: Om jobsamtaler, der foregår digitalt via Teams, Zoom, Skype mv.

Det digitale værksted på Lærkevej

Det digitale værksted på Lærkevej er integreret i det åbne miljø i centerindgangen hos Jobcenter København - Center for Jobindsats (JKI). Her hjælper eMentorerne borgere med 1:1-hjælp i centrets åbne velkomstområde, og derudover anvender eMentorerne forskellige lokaler til workshops mv. Det er hovedsageligt aktivitetsparate borgere over 30 år, der får hjælp af eMentorerne på JKI.

Da næsten al kommunikation med borgerne hos JKI går via borgerens faste jobkonsulent, har eMentorerne fra starten forsøgt at involvere borgernes jobkonsulenter i arbejdet med digitale løft:

  • eMentorerne på JKI har undervist ca. 200 jobrådgivere i at tilgå Jobnet på mobilen for at kunne give borgerne digitale løft på det device (mobiltelefonen), som de fleste af JKI’s borgere anvender. Hensigten er, at jobkonsulenterne kan bruge værktøjet i forbindelse med deres daglige virksomhedsrettede arbejde med borgerne.
  • eMentorerne har oprettet en vagttelefon/tilkaldefunktion, så jobkonsulenterne på JKI under en samtale med en borger har mulighed for at ringe efter en eMentor, hvis samtalen kommer ind på digitale udfordringer, som borgeren har brug for hjælp til.
  • eMentorerne afholder workshops for borgere, bl.a. i hvordan man bruger Jobnet og opretter og vedligeholder et Jobnet-cv. Borgerne får kendskab til workshops via deres jobkonsulent. Ofte deltager jobkonsulenten også sammen med 1-3 af hendes/hans borgere, så konsulenten kan støtte borgerne i opgaveløsningen under workshoppen og i den efterfølgende dialog med borgeren har en fælles tilgang til det digitale.
  • eMentorerne inkorporerer og så digitale løft i nogle af JKI's brancherettede indsatser, hvor de fx bidrager med undervisning.

Status på spor 2: Pilotprojekter

I spor 2 sætter vi løbende pilotprojekter i gang, som skal give de ledige jobspecifikke digitale kompetencer. Hvis pilotprojekterne virker, integreres det i viften af aktiviteter for borgerne, og hvis de ikke virker, så lukkes de ned. Projekterne kan både være samarbejder med virksomheder, organisationer, a-kasser og fagforeninger mv.

Pilotprojekterne udvælges først og fremmest ud fra virksomhedernes behov. Covid-19 situationen har desværre ramt mange virksomheder, og det har også gjort det sværere at få samarbejder om pilotprojekter op at stå i 2020.   

Der er sat gang i fem pilotprojekter:

1.      Pilotprojekt med Microsoft om opkvalificering i Azure

Forvaltningen og Microsoft Danmark indgik i starten af 2020 et samarbejde om online-opkvalificering af akademikere i Microsofts cloudplatform Azure. Aftalen omfattede rekruttering af ca. 90 ledige til et 4-ugers e-learningsforløb i Azure, som afsluttes med en certificering.

Den oprindelige plan for projektet var en forventet eksamen/ certificering i slutningen af marts fulgt op af et matcharrangement i april med ni af Microsofts partnervirksomheder, som anvender Azure, og efterfølgende praktikstart i maj.

På grund af forårets nedlukning af samfundet valgte mange at sætte forløbet i bero. 15 personer bestod certificeringen i sommeren 2020, men matcharrangementet med Microsofts partnervirksomheder var ikke muligt. I efteråret 2020 er projektet genoptaget. Microsoft har sponsoreret 50 nye voucher koder, så de tilbageværende kandidater kan opnå certificering. Deltagerne skal gennemføre certificeringen i december, og i januar 2021 afholdes der matcharrangement med ni af Microsofts partnervirksomheder.

2.     Samarbejde med SMV Digital

Forvaltningen indgik et samarbejde med Erhvervshus Hovedstaden i juni 2020 om et pilotprojekt vedr. SMV Digital. SMV Digital er et program, som har til formål at fremme digitalisering og e-handel blandt små og mellemstore virksomheder (SMV’er) i Danmark. 

Projektet gik ud på at kontakte virksomheder, der har søgt støtte til digital transformation i SMV Digital, for at høre, om de i den forbindelse havde brug for en it-projektleder. Tanken var, at jobcentret kunne stå for et kort opkvalificeringskursus med efterfølgende sparringsforløb under en praktikperiode for ledige med den rette projektlederprofil. Der kom desværre ikke respons fra virksomhederne på trods af gentagne kontakter.

Forvaltningen nedlagde pilotprojektet i oktober 2020 ud fra princippet om, at hvis pilotprojekterne virker, prøver vi at integrere det i vores vifte af aktiviteter for borgerne, og hvis de ikke virker, så lukker vi dem ned.

3.     Pilotprojekt med a-kassen for journalister mv. (AJKS) om særindsatsen               Digital Koordinator Experienced for ledige 50+årige AJKS-medlemmer

Forvaltningen har indgået samarbejde med a-kassen for journalister og kommunikationsmedarbejdere (AJKS) om en variant af forløbet Digital Koordinator, kaldet ’Digital Koordinator Experienced’. Forløbet henvender sig til ledige 50+årige AJKS-medlemmer. Formålet med Digital Koordinator Experienced er at få de ledige i job i primært SMV’er, som efterspørger digitale kompetencer.

Status er, at 49 deltagere i juni 2020 har gennemført Digital Koordinator Experienced forløbet og har fået tildelt diplom. Foreløbigt tyder det på, at det går godt i forhold til, at en del deltagere er kommet i job eller virksomhedspraktik og løntilskud.

4.     Online marketing supporter for aktivitetsparate

’Online marketing supporter’ er et 6-ugers "Digital koordinator Light"-forløb for aktivitetsparate over 30 år. Deltagerne kan fx være angstramte akademikere og ufaglærte borgere mv. Målet er fx et småjob på få timer om ugen.

13 deltagere startede på forløbet i slut-august 2020. Midtvejs i forløbet blev der afholdt et matcharrangement med 14 virksomheder, der havde sagt ja til at tage en eller flere borgere ind i virksomheden til at løse en digital case. Forløbet ser ikke ud til at have en tilfredsstillende afgang til beskæftigelse og småjobs. Det vil blive undersøgt, om det giver mening at gentage forløbet med de nødvendige tilpasninger.

5.     Digital opkvalificering til byggebranchen

Hovedstadens Rekrutteringsservice (HRS) kører nu to kurser, hvor der er ekstra fokus på it-kompetencer udover kursets faste indhold:

  • Byggekoordinator – modul 1: Dette forløb indeholder erhvervsakademimodulet ”IT-værktøjer”, der gennemgår dokumentstyring, søgning og markering i pdf-dokumenter, tekstbehandling og regneark. Forløbet er afholdt med opstart i september 2020, og HRS er i gang med at formidle kandidaterne til ordinært arbejde eller videre uddannelse.
  • Specialarbejder, maskinfører: På dette forløb får kandidaterne AMU-kurset ”IT på byggepladsen”. Der var planlagt opstart i november 2020, men pga. kapacitetsproblemer på erhvervsskolen er forløbet udskudt til februar 2021.

Begge forløb kobler it-værktøjer til praktiske driftsopgaver på byggepladsen. Der er i gennemsnit 12-15 kandidater pr. hold, og kandidater fra alle kommunerne i HRS-området deltager.

Fokus på løft af digitale kompetencer i eksisterende aktiviteter

Der foregår herudover flere forskellige aktiviteter på job- og beskæftigelsescentrene og Københavns Erhvervshus, som også bidrager til digitale løft, og som integreres ind i eksisterende indsatser. Der kan bl.a. nævnes:

FVU Digital til ledige

Forberedende voksenundervisning Digital (FVU Digital) er et 3-ugers kursus, som styrker de basale digitale færdigheder, der både er brug for i et job og i hverdagen, fx at besvare mails, søge informationer og arbejde sikkert med persondata. Forløbet giver deltagerne erfaring med at anvende digitale løsninger, der benyttes på arbejdsmarkedet, og en forståelse for digitale løsningers indflydelse på arbejdslivet. Deltagerne lærer fx at hente og redigere, gemme og vedhæfte filer samt at finde og bruge information fra databaser, internettet eller intranet, samt at dele viden og opgaver digitalt med andre og at benytte selvbetjening på offentlige hjemmesider.

Tidligere var kurset kun for beskæftigede, men fra 7. september 2020 er der åbnet op for, at ledige også kan få FVU Digital-kurset. Baggrunden herfor er trepartsaftalen, som blev indgået sommeren 2020. Første dag, hvor KVUC måtte udbyde FVU Digital til ledige, havde Jobcenter København ledige borgere på kurset. I september startede 15 borgere på forløbet, hvor alle har gennemført og fået deltagerbevis, og i november startede 13 nye borgere op. Jobcenter København henviser herudover også borgere til FVU IT på AOF.

Digital koordinator

Forvaltningen har siden begyndelsen af 2019 løbende visiteret ledige til et ’Digital koordinator’-forløb hos KPI. ’Digital Koordinator’ er et forløb om digital markedsføring for ledige med lang, mellemlang eller kort uddannelse. Forløbet består af et kortere målrettet opkvalificeringsforløb, hvor ledige får en værktøjskasse til at kunne styrke virksomhedernes tilstedeværelse og markedsføring på nettet. I forlængelse af forløbet matcher Københavns Erhvervshus deltagerne med relevante virksomheder, med henblik på at der indgås en aftale om ordinært job, virksomhedspraktik eller løntilskud. Forløbet er både afholdt fysisk og online.

Digitale løft i den almindelige jobcenterindsats

Derudover inkorporeres digitale løft flere steder i den almindelige jobcenterindsats. Fx i jobsøgningsforløb på Center for Beskæftigelse, Sprog og Integration, hvor deltagerne lærer basale digitale kompetencer. I job- og uddannelsesklubberne på Jobcenter København - Ungecentret undervises de unge fx i brug af SoMe som en del af jobsøgningsstrategier og anvendelse af digitale redskaber ift. uddannelsesvalg og realistisk jobsøgning ved brug af fx Uddannelsesguiden og Arbejdsmarkedsbalancen. På Center for Kompetence og Brobygning (CKB) lærer borgerne bl.a., hvordan de kan holde kontakten med CKB via Teams på mobiltelefonen.

Test af borgernes digitale kompetencer

Ekspertgruppen om løft af lediges digitale kompetencer anbefalede, at jobcentret i videst muligt omfang tester ledige for at kunne vurdere niveauet af deres digitale kompetencer. Forvaltningen har undersøgt de tests, som allerede eksisterer, og der er ikke en test, der er målrettet beskæftigelsesformål. Det blev derfor vurderet, at der ikke er en eksisterende test på markedet til at imødekomme behovet. Vi starter derfor med at teste mindre grupper af borgere for at finde ud af, hvad der fungerer. Arbejdet med at udvikle en test er påbegyndt og fortsættes i 2021.

Økonomi

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget afsatte 2,2 mio. kr. i 2020-2021 fra de omlagte servicemidler i Budget 2020 til Løft af lediges digitale kompetencer.  

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen fik derudover 0,9 mio. kr. i overførselssagen 2019-2020 til at øge volumen i indsatsen bl.a. på de to digitale værksteder i Jobcenter København på Gammel Køge Landevej og Lærkevej i 2. halvår 2020.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen fik i Budget 2021 midler fra budgetpakken med anbefalinger fra Erhvervsrådets arbejdsgrupper til arbejdet med pilotprojekter. Der blev afsat 1,2 mio. kr. årligt til 2 konsulenter, der skal øge antallet af pilotprojekter samt 1,5 mio. kr. årligt til opkvalificering af ledige ifm. pilotprojekterne i fire år, 2021-2024.

Videre proces

Forvaltningen arbejder videre med at give borgere digitale løft i de digitale værksteder mv. og at oprette og afprøve flere pilotprojekter, der skal løfte borgernes jobrelaterede digitale kompetencer.

I 2021 ansætter forvaltningen to konsulenter med midler fra Budgetaftale 2021, som i fire år skal stå for at udvikle og drive samt øge antallet af pilotprojekter. De to konsulenter ansættes i centralforvaltningens 1. kontor, som skal drive pilotprojekterne i tæt samarbejde med centrene.

Udvalget får næste status på Løft af lediges digitale kompetencer til sommer 2021.

 

Tanja Franck / Marianne Sørensen

 

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top