Mødedato: 14.12.2006, kl. 14:15

Etablering af "Second chance" uddannelsesforløb (fællesindstilling)

Se alle bilag

Etablering af "Second chance" uddannelsesforløb (fællesindstilling)

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 14. december 2006

 

 

7.      Etablering af "Second chance" uddannelsesforløb (fællesindstilling)

      BIU 232/2006

INDSTILLING

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og til Børne- og Ungdomsudvalget

at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget godkender etableringen af et "second chance" uddannelsesforløb for unge, der ikke har folkeskolens afgangsprøver.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen vedtog på mødet den 14. juni 2006 en integrationspolitik, som sætter mål og rammer for integrationsindsatsen i Københavns Kommune i de kommende år. Som led i integrationspolitikken foreslår Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen med denne indstilling et af disse initiativer udmøntet, nemlig etablering af et "second chance" uddannelsesforløb for unge, der ikke har folkeskolens afgangsprøver.

Unge, som er droppet ud af folkeskolen før afslutningen på 9. klassetrin, skal have en ny chance for at tilegne sig faglige og sproglige kompetencer, som kan medvirke til at fastholde dem i et uddannelsesforløb. I ungdomsskolens regi etableres et "second chance" uddannelsesforløb, der afsluttes med folkeskolens afgangsprøver på 9. eller 10. klassetrin. Eleverne visiteres via Ungdommens Uddannelsesvejledning.

Udgifterne til indsatsen udgør 0,8 mio. kr. som foreslås finansieret gennem de midler, der i forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2007 er afsat på Børne- og Ungdomsudvalgets ramme til initiativet "Indsats for unge kriminelle, med særlig fokus for unge under 15 år".

 


SAGSBESKRIVELSE

1. Baggrund

Borgerrepræsentationen vedtog på mødet den 14. juni 2006 en integrationspolitik, som sætter mål og rammer for integrationsindsatsen i Københavns Kommune for 2007-2010 (BR 395/2006).

Ved vedtagelsen af budget 2007 blev der afsat 14 mio. kr. i 2007 til udmøntning af integrationsinitiativer. Herudover er der tilvejebragt yderligere finansiering på 6,8 mio. kr. i 2007, således at der i alt er 20,8 mio. kr. til nye initiativer i 2007.

 

2. Udmøntning af initiativet

Det er et mål i integrationsindsatsen at styrke overgangen mellem folkeskole og ungdomsuddannelse.

Børne- og Ungdomsforvaltningen har i en analyse for skoleåret 2004-05 opgjort, at antallet af elever på 9. klassetrin, som forlader folkeskolen uden afgangsprøver, udgør 0-2 pct. For 10. klasse er tendensen den samme.

I forbindelse med den seneste ændring af Lov om folkeskolen er folkeskolens afsluttende prøver gj ort obligatoriske.

Bekendtgørelse om elevers fravær fra undervisningen i folkeskolen er ændret ved Undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 768 af 5. juli 2006. I korthed går bekendtgørelsen ud på, at skolelederne skal give meddelelse til kommunen om elevers fravær, hvis fraværet ikke skyldes sygdom eller ekstraordinær frihed med skolelederens tilladelse. I overensstemmelse hermed har Børne- og Ungdomsforvaltningen effektiviseret procedurerne for registrering og indberetning af elever uden kendt skolegang.

Ungdommens Uddannelsesvejledning er i gang med at styrke procedurerne for at kunne identificere de unge, der har forladt folkeskolen uden at have aflagt afgangsprøver, og som ikke vil kunne rummes i folkeskolen.

Unge, der er droppet ud af folkeskolen uden afgangsprøver, skal have en ny chance for at tage de obligatoriske afgangsprøver. Målgruppen er primært tosprogede unge, men efter konkret vurdering kan der indgå etnisk danske unge. For målgruppen etableres i ungdomsskolens regi et "second chance" uddannelsesforløb, der afsluttes med folkeskolens afgangsprøver på 9. eller 10. klassetrin. Forløb og indhold udmøntes i samarbejde med det opsøgende specialteam under Ungdommens Uddannelsesvejledning. Målgruppen til "second chance" forløbet visiteres via Ungdommens Uddannelsesvejledning.

Indsatsmål: 90 procent af målgruppen skal tilbage i et ordinært skoleforløb eller have tilbudt et "second chance"-uddannelsesforløb inden udgangen af 2007.

Et "second chance" forløb etableres i tilknytning til ungdomsskolens øvrige heltidsundervisning med henblik på at udnytte synergieffekten i ressourceudnyttelsen. Indsatsen målrettes mod folkeskolens afgangsprøver.

I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2007 er der afsat 0,8 mio. kr. på Børne- og Ungdomsudvalgets ramme til initiativet "Indsats for unge kriminelle, med særlig fokus for unge under 15 år". Elevkapaciteten for et "second chance" forløb er 16 elevpladser.

 

3. Opfølgning

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget vil to gange årligt få forelagt en status for udmøntningen af initiativet. Den ene opfølgning vil ske i forbindelse med statusrapporten, som forelægges Borgerrepræsentationen.

 

ØKONOMI

Udgifterne til indsatsen udgør 0,8 mio. kr., som foreslås finansieret gennem de midler, der i forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2007 er afsat på Børne- og Ungdomsudvalgets ramme til initiativet "Indsats for unge kriminelle, med særlig fokus for unge under 15 år" konto 3.01.1 Folkeskoler.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

Bilag 1 – Uddrag af aftaleteksten til integrationspolitikken, uddannelse.

 

 

Else Sommer                     /Morten Binder

 

 

 


 

Til top