Mødedato: 14.12.2006, kl. 14:15

Høring vedr. udvidelse af Borgerrådgiverens kompetence med adgang til at iværksætte undersøgelser på eget initiativ (egen driftsfunktion)

Se alle bilag

Høring vedr. udvidelse af Borgerrådgiverens kompetence med adgang til at iværksætte undersøgelser på eget initiativ (egen driftsfunktion)

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 14. december 2006

 

 

16.      Høring vedr. udvidelse af Borgerrådgiverens kompetence med adgang til at iværksætte undersøgelser på eget initiativ (egen driftsfunktion)

      BIU 241/2006

INDSTILLING

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens høringssvar til Økonomiforvaltningen, herunder

at der tilkendegives en positiv holdning til udvidelse af Borgerrådgiverens kompetence med adgang til at iværksætte undersøgelser på eget initiativ (egen driftsfunktion),

at Borgerrådgiveren gennemfører egendrifts undersøgelser i samråd med den respektive forvaltning,

at Borgerrådgiveren udarbejder en årsplan for egendrifts undersøgelser, der er tilgængelig for forvaltningerne og

at mindst én egendrifts undersøgelse årligt, skal omfatte diskriminationsspørgsmål i kommunens forvaltninger.

 

RESUME

Økonomiudvalget godkendte den 14. november 2006 indstilling (ØU 403/2006) om udvidelse af Borgerrådgiverens kompetence til at iværksætte undersøgelser på eget initiativ (egen driftsfunktion).

Økonomiudvalget godkendte samtidig, at indstillingen om udvidelsen blev sendt til høring i Borgerrådgiverudvalget og de stående udvalg.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen finder, at der er tale om et positivt forslag, der kan være med til at sikre en uvildig behandling af klager og et uvildigt tilsyn.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har i overensstemmelse med det ovenfor anførte fremsendt høringssvar til Økonomiforvaltningen, idet høringsfristen den 8. december 2006 lå før udvalgets behandling af høringen.

Høringssvaret er sendt med forbehold for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen anbefaler dog, at det præciseres overfor Økonomiforvaltningen, at tilsynet efter lov om retssikkerhed og administration på det sociale område forbliver hos fagforvaltningerne, samt at Borgerrådgiverens egendrifts undersøgelser gennemføres i samråd med de respektive forvaltninger for dermed at undgå overlappende undersøgelser i regi af forvaltningen og Borgerrådgiveren.

I forlængelse heraf anbefales det, at Borgerrådgiveren udarbejder en årsplan for egendrifts undersøgelser, således at det allerede på et tidligt tidspunkt er muligt for forvaltningerne at tage højde for, at Borgerrådgiverens undersøgelser ikke overlapper egne undersøgelser.

< p class=MsoNormal>Endelig anbefales det, at mindst én undersøgelse årligt omfatter diskriminationsspørgsmål i kommunens forvaltninger

 


SAGSBESKRIVELSE

Økonomiudvalget har på sit møde den 14. november 2006 tiltrådt Økonomiforvaltningens indstilling (ØU 403/2006) om udvidelse af Borgerrådgiverens kompetence fra 1. januar 2007 med adgang til at iværksætte undersøgelser på eget initiativ (egen driftsfunktion).

Økonomiudvalget godkendte i denne forbindelse også, at indstillingen om udvidelsen skulle sendes til høring i Borgerrådgiverudvalget og de stående udvalg inden sagen forelægges Borgerrepræsentationen.

Forslaget om egen driftsfunktionen indebærer:

-         adgang til at tage sager op af egen drift, når der formodes at foreligge et principielt aspekt, eller såfremt der efter foreliggende oplysninger må antages at være tale om grove eller væsentlige fejl,

-         adgang til at gennemføre generelle undersøgelser af udvalgte forvaltningsområder efter samråd med Borgerrådgiverudvalget og

-         adgang til som en stikprøvekontrol at foretage inspektion af institutioner eller virksomheder samt tjenestesteder, der hører under Borgerrådgiverens virksomhed.

Formålet med forslaget om udvidelse af Borgerrådgiverens kompetence er at sikre et uafhængigt tilsyn og en uafhængig behandling af klager over grove og væsentlige fejl på plejeområdet og generelt i kommunen.

Folketingets Ombudsmand kan i medfør af ombudsmandslovens § 17, af egen drift optage en sag til undersøgelse samt gennemføre generelle undersøgelser af en myndigheds behandling af sager.

Borgerrådgiverens adgang til at tage sager op af egen drift begrænses således i forhold til ombudsmandens kompetence, idet Borgerrådgiveren alene får adgang til at tage sager op af egen drift, når der formodes at foreligge et principielt aspekt, eller såfremt der efter foreliggende oplysninger må antages at være tale om grove eller væsentlige fejl.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er positivt indstillet overfor Økonomiforvaltningens forslag om udvidelse af Borgerrådgiverens kompetence.

Efter § 16, i Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område har kommunen pligt til at føre tilsyn med, hvordan de kommunale opgaver løses. Tilsynet omfatter både indholdet af tilbudene og den måde, opgaverne udføres på. Efter § 39, i samme lov gælder en tilsvarende forpligtelse for amtsrådet i forhold til de amtskommunale opgaver.

Med forslaget om udvidelse af Borgerrådgiverens kompetence sker der formentlig ikke flytning af tilsynet efter Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område til Borgerrådgiveren.

Det er da også hensigtsmæssigt at bevare tilsynet under fagforvaltningerne, således at der sikres løbende kvalitetssikring af tilbud og opgaveudførelse, ligesom der sikres mulighed for hurtig adgang til ændringer, når der ses behov herfor.

Det anbefales, at det overfor Økonomiforvaltningen præciseres, at tilsynet efter Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område skal forblive under fagforvaltningerne.

Når Borgerrådgiveren efter 1. januar 2007 vil iværksætte en egendrifts undersøgelse, må det forventes, at Borgerrådgiveren forinden må afsætte en vis periode, hvor medarbejdere hos Borgerrådgiveren nærmere planlægger undersøgelsen.

Det indebærer således, at Borgerrådgiveren afsætter ressourcer til selve planlægningen af en undersøgelse.

Dette vil være en uhensigtsmæssig afsættelse af ressourcer, hvis det efterfølgende viser sig, at fagforvaltningen allerede har igangsat eller afsluttet en tilsvarende undersøgelse.

På denne baggrund henstilles det overfor Økonomiudvalget, at der indsættes et nyt stykke i Forretningsordenen for Borgerrådgiverudvalget, f.eks. som nyt § 2, stk. 4 (hvorefter det eksisterende stk. 4 bliver stk. 5):

"Undersøgelser efter stk. 3 sker i samråd med den respektive forvaltning."

Med dette forslag får fagforvaltningen ikke vetoret overfor Borgerrådgiverens egendrifts undersøgelser, men det sikres, at der ikke iværksættes ensartede undersøgelser af fagforvaltningen og Borgerrådgiveren, der mere hensigtsmæssigt og ressourcebesparende kunne være begrænset til udførelse af den ene part.

I forlængelse heraf anbefales det, at Borgerrådgiveren udarbejder en årsplan for egendrifts undersøgelser, der er tilgængelig for forvaltningerne. Dermed får forvaltningerne på et tidligt tidspunkt mulighed for at tage højde for, at Borgerrådgiverens undersøgelser ikke overlapper egne undersøgelser.

Det fremhæves, at udarbejdelse af en årsplan i kke begrænser Borgerrådgiverens mulighed for at starte en egendrifts undersøgelse på baggrund af aktuelle forhold.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen henleder opmærksomheden på, at der pt. er igangværende aktiviteter med hensyn til at styrke diskriminationstilsynet hos Borgerrådgiveren.

Én af disse indsatser er, - forudsat at Borgerrådgiveren tillægges mandat til egendrifts undersøgelser -, at mindst én sådan undersøgelse årligt skal omfatte diskriminationsspørgsmål i kommunens forvaltninger. Indstillingen herom skal behandles på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde den 14. december 2006.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller på denne baggrund, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forvaltningens høringssvar til Økonomiforvaltningen om udvidelse af Borgerrådgiverens kompetence til at iværksætte undersøgelser på eget initiativ (egen driftsfunktion).

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Der er ikke økonomiske konsekvenser af indstillingen.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Der er ikke andre konsekvenser.

 

HØRING

Indstillingen har ikke været til høring.

 

BILAG

1.      Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens høringssvar til Økonomiudvalget

2.      Høringsbrev og –materiale fra Økonomiudvalget

 

Torben Brøgger   /Jan Rix Rasmussen

                                               

 


 

Til top