Mødedato: 14.09.2020, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Udbud af brobygning til uddannelse

 

Resumé

Jobcenter Københavns rammeaftaler om brobygning til uddannelse for unge udløber den 31. juli 2021. Der skal på den baggrund tages stilling til, om opgaven skal udbydes igen.

Forvaltningen foreslår, at brobygningsforløbene genudbydes, men at det primært sker via brug af en bekendtgørelse om frivillig forudgående gennemsigtighed. Det betyder, at forvaltningen kan indlede forhandling med de i indstillingen nævnte skoler om tildeling af rammeaftaler om brobygning til uddannelse på erhvervsskoler (EUD), på Voksenuddannelsescenter (VUC) og tilbuddet HF-Inklusion, hvis der ikke modtages indsigelse(r) fra potentielle tilbudsgivere.

Mht. Brobygning på daghøjskoler forslås opgaven genudbudt via ordinært udbud, da der er mindst to daghøjskoler, der har interesse for opgaven.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at der offentliggøres en bekendtgørelse om frivillig for udgående gennemsigtighed forbrobygning til uddannelse mht. brobygning på EUD, VUC og tilbuddet HF-Inklusion
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at arbejdet med udbud af brobygning til uddannelse via daghøjskole igangsættes.

Problemstilling

Med Ungeaftalen, april 2015, https://www.kk.dk/artikel/aftale-om-unge-i-uddannelse, blev det bl.a. aftalt:

  • ”Aftaleparterne er enige om at satse massivt på brobygningsforløb og andre typer forløb på en uddannelsesinstitution”.

Brobygningsforløb er en kort uddannelsesrettet indsats, der foregår på en uddannelsesinstitution.
Formålet med indsatsen er, at unge uden en erhvervskompetencegivende uddannelse påbegynder uddannelse jf. lov om en aktiv beskæftigelsesindsats § 30 (uddannelsespålæg).

Forvaltningen gennemførte på den baggrund udbud af brobygning til uddannelse på forskellige områder, herunder erhvervsuddannelse (EUD). Aftalerne udløber den 31. juli 2021.

Der skal på den baggrund træffes beslutning om den fremtidige varetagelse af opgaven.

Løsning

Erfaringerne med brobygning til uddannelse

Det væsentlige i et brobygningsforløb er, at det gennemføres på en skole, så de unge bliver vant til at være i et uddannelsesmiljø. Under forløbet indgår de unge i skolens dagligdag og opkvalificeres fagligt, personligt og socialt til at kunne gennemføre en uddannelse.

Brobygning til uddannelse er et  område i beskæftigelsesindsatsen, hvor der er evidens for effekt, idet brobygningen bl.a. får flere unge til at gennemføre deres grund- og hovedforløb på en erhvervsskole ift. kontrolgruppen:https://www.star.dk/media/14704/opdateret-effektevaluering-af-brobygnin…. På den baggrund anbefales det, at opgaven genudbydes.

Indsatsen i dag

Brobygning til uddannelse omfatter i dag følgende områder:

Erhvervsuddannelsesinstitutioner (EUD)

  1. Fødevarer, jordbrug og oplevelser på HRS (Hotel og Restaurantskolen)
  2. Sundhed, omsorg og pædagogik på SOSU H
  3. Teknologi, byggeri og transport på TEC (Technical Education Copenhagen).

Brobygning til uddannelse har tidligere også omfattet brobygning ift. EUD-uddannelsesområdet kontor, handel og forretningsservice på Next. Aftalen blev dog opsagt af skolen, da det var svært at få indsatsen til at hænge sammen kvalitativt og økonomisk, da der er relativt få unge i målgruppen til brobygningsforløb på dette uddannelsesområde.

Unge, der har interesse indenfor kontor, handel og forretningsservice modtager i dag i stedet en anden indsats, fx virksomhedspraktik.

Voksenuddannelsescenter (VUC)

     4. Mentorstøtte på voksenuddannelsescenter (VUC) på Københavns Voksenuddannelsescenter
         (KVUC).

Daghøjskole

     5. Brobygning til uddannelse via daghøjskole på Kursustrappen Frederiksberg.

Andet

     6. HF Inklusion for unge med diagnose i autismespektret eller med tilsvarende støttebehov på
         KVUC.

Brobygningsindsatserne på skolerne
I det følgende gennemgås brobygningsindsatserne på områderne 1) – 5). Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges i oktober 2020 særskilt indstilling om HF Inklusion (6) mhp. drøftelse af den fremadrettede tilrettelæggelse af selve forløbet mht. brugen af mentorstøtte og særligt tilrettelagt uddannelse i forløbet. HF Inklusion skal dog uanset selve forløbets tilrettelæggelse udbydes

Brobygning på EUD

Erhvervsuddannelserne er sammensat af et grundforløb og et hovedforløb. Hovedforløbet veksler mellem perioder på en skole og perioder i praktik i en virksomhed. Et brobygningsforløb på erhvervsskole (1-3) består i dag af 2 faser, hhv.:

  • Fase 1, der er en kortvarig uddannelsesrettet indsats på en erhvervsskole i et ordinært uddannelsesmiljø, med mulighed for opkvalificering i dansk og matematik, aktiviteter på skolen, fx værkstedsundervisning og virksomhedspraktik. De unge har i forløbet en uddannelsesmentor, der udgør den røde tråd i forløbet. Fase 1 foregår inden den unge starter sin erhvervsuddannelse
  • Fase 2, hvor de unge tilbydes en fastholdelsesmentor, når de unge optages på grundforløbet på skolens erhvervsuddannelse og i overgangen til deres hoveduddannelse på skolen, herunder at praktikplads/skolepraktikplads er opnået.

Brobygning på VUC

Et brobygningsforløb på VUC (4) omfatter fastholdelsesmentor for unge, der tager enkeltfag i dansk og/eller matematik på VUC mhp. at opfylde de faglige krav for at blive optaget på en ordinær uddannelse.

Brobygning på daghøjskole

Brobygningsforløb på daghøjskole (5) er primært for aktivitetsparate unge med uddannelsespålæg, der vurderes ikke at ville kunne drage nytte af andre uddannelser eller brobygning til uddannelse endnu. De unge er karakteriseret ved kombinationer af faglige, sociale, helbredsmæssige og personlige udfordringer som fx manglende afgangsprøve kombineret med psykiske lidelser og/eller misbrug.

Brobygningen er et fleksibelt forløb på op til 25 timer om ugen, hvor den unge deltager i undervisning i dansk og/eller matematik i små grupper, som er tilrettelagt med udgangspunkt i den unges niveau. Herudover er der tilknyttet studievejledning m.v. Målet er at de unge kan påbegynde Forberedende Grunduddannelse (FGU), EUD eller brobygning til EUD efter afsluttet forløb.

Genudbud af brobygning til uddannelse via bekendtgørelse om frivillig forudgående gennemsigtighed

Da et af de bærende principper i brobygningsforløb er, at de gennemføres på en skole, er der i praksis et meget begrænset antal skoler i København og Frederiksberg kommuner, der kan byde på opgaven.

Udbudsloven omfatter mulighed for at indgå direkte aftale, når der alene er én leverandør, der reelt ønsker at levere ydelsen. Ved brug af en bekendtgørelse om frivillig forudgående gennemsigtighed, sikrer forvaltningen forudgående gennemsigtighed ift. at denne proces anvendes. Denne proces kan kun anvendes, når forvaltningen vurderer, at der objektivt kun er en leverandør, der ønsker at levere indsatsen.

Forvaltningen har derfor foretaget en tidlig og grundig markedsafdækning af interessen for at afgive tilbud på brobygning til uddannelse via offentliggørelse på kommunens hjemmeside den 13. maj 2020 og efterfølgende mail til kendte potentielle tilbudsgivere.

Det er forvaltningens krav, at leverandørerne til opgaverne skal være godkendte som skoler indenfor deres respektive uddannelsesområder efter gældende love og bekendtgørelser m.v. om hhv. erhvervsuddannelser, voksenuddannelsescentre og daghøjskoler, samt at forløbene skal leveres i København og Frederiksberg kommuner på de pågældende skoler, så de unge forankres i skolernes uddannelsesmiljøer.

Fristen for interessetilkendegivelser var den 2. juni 2020.

Følgende tabel 1 viser modtagne interessetilkendegivelser.

Tabel 1 – Modtagne interessetilkendegivelser på de eksisterende udbudsområder og forvaltningens bemærkninger

Udbudsområde

Interessetilkendegivelser

Bemærkninger

Teknologi, byggeri og transport

TEC

DEKRA Erhvervsskole Hovedstaden har også afgivet erklæring.

Skolen er dog beliggende i Brøndby, og DEKRA har oplyst, at de ikke planlægger at etablere en skole i København eller Frederiksberg kommuners område. På den baggrund bortfalder interessetilkendegivelsens relevans for evt. udbud.

Fødevarer, jordbrug og oplevelser

HRS

Ingen andre interessetilkendegivelser.

Sundhed, omsorg og pædagogik

SOSU H

Ingen andre interessetilkendegivelser.

Mentorstøtte på VUC

KVUC

Ingen andre interessetilkendegivelser.

Brobygning via
daghøjskole

Kursustrappen Frederiksberg 

AFUK Daghøjskole

Daghøjskolen for Indvandrer Kvinder

 

På baggrund af de modtagne interessetilkendegivelser er der den 2. juli 2020 afholdt møde.

Efter mødet har Daghøjskolen for Indvandrer Kvinder tilbagekaldt deres interessetilkendegivelse, da skolen ikke vurdere, at den kan tilbyde et ungemiljø på nuværende tidspunkt.

HF Inklusion

KVUC

Ingen andre interessetilkendegivelser

På baggrund af de modtagne interessetilkendegivelser er det forvaltningens vurdering, at der kun er en mulig leverandør for de fleste områder. Det indstilles på den baggrund, at der offentliggøres en bekendtgørelse om frivillig forudgående gennemsigtighed for brobygning til uddannelse mht. brobygning til uddannelse på EUD, VUC og tilbuddet HF-Inklusion.

Genudbud af brobygning til uddannelse via daghøjskole
Da markedsafdækningen har vist, at der er mindst 2 daghøjskoler, der er interesseret i at afgivet tilbud på opgaven, foreslås opgaven genudbudt via ordinært udbud.

Økonomi

Følgende tabel 2 viser antallet af unge på tilbuddene i 2019

Tabel 2 – Antal ungei brobygning til uddannelse i 2019

Områder

Antal unge i tilbud

EUD

448

Mentorstøtte på VUC

112

Daghøjskole

106

HF Inklusion

53

I alt

719

Følgende tabel 3 viser bevillingsrammerne for brobygning til uddannelse i 2020.

Tabel 3 - Bevillinger til Brobygning 2020 (i 1.000 kr.)

Områder

Vejledning og opkvalificering

Ordinæruddannelse

Mentorstøtte

I alt

EUD

                           7.539

0

500

       8.039

Mentorstøtte på VUC

0

0

1.439

       1.439

Daghøjskole

                      3.657

0

0

      3.657

HF Inklusion

                           1.551

                           1.347

                               205

       3.103

I alt

12.747

1.347

2.144

16.238

Videre proces

Brobygning til uddannelse på EUD, VUC og tilbuddet HF-Inklusion

Hvis indstillingen tiltrædes, offentliggøres bekendtgørelsen om frivillig forudgående gennemsigtighed mht. brobygning til uddannelse på EUD, VUC og tilbuddet HF-Inklusion.

Hvis der efter 10 kalenderdage fra offentliggørelsen af bekendtgørelsen ikke er modtaget indsigelse(r), overgår forvaltningen til forhandling med de i tabel 1 angivne leverandører på områderne. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget orienteres om resultaterne af forhandlingerne.

Hvis der modtages indsigelser på et, flere eller alle ovenstående områder, forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget indstilling om gennemførelse af ordinært udbud på det/de pågældende områder ultimo 2020.

Mht. drøftelse af den fremadrettede tilrettelæggelse af HF Inklusion, forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget indstilling herom i oktober 2020.

Brobygning til uddannelse via daghøjskole

Mht. udbud af brobygning til uddannelse via daghøjskole igangsætter forvaltningen arbejdet med udformning af udbuddet, herunder iværksætter markedsdialog. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil ultimo 2020 blive forelagt indstilling om gennemførelse af udbuddet.

 

Tanja Franck / Jeppe Bøgh Andersen

Beslutning

Indstillingen blev i sin helhed godkendt.

Til top