Mødedato: 14.09.2020, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Oplæg ved projekt Trædesten

Resume

Projekt Trædesten er et metodeudviklingsprojekt, hvor formålet er at tilvejebringe evidensbaseret viden om, hvordan udsatte borgere støttes i praktik og ordinær beskæftigelse. Projekt Trædesten har bedt om foretræde for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget for at fortælle om erfaringerne med at etablere en virksomhedsrettet indsats, og hvordan et tæt samarbejde med jobcentret understøtter dette arbejde. 

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, 

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager oplægget til efterretning.

Problemstilling

Projekt Trædesten er tilrettelagt som et partnerskab mellem Settlementet og Københavns kommune. Det er støttet af AP Møller Fonden og evalueres af VIVE. Projektet er igangsat 1. januar 2018 og løber frem til august 2021.  I alt visiteres mellem 300 - 360 borger til projektet fra Jobcenter Lærkevej – JKI.

I det følgende præsenteres kort indholdet i projektet og de foreløbige resultater.

Løsning

Omdrejningspunktet i projekt Trædesten er at tilrettelægge en helhedsorienteret beskæftigelsesrettet indsats, hvor udsatte borgere via praktik kommer i fleksjob eller ordinært job. Indsatsen er bygget op om aktiviteter i Saxogade på Vesterbro. Saxogade er en handelsgade, som består af en række socialøkonomiske virksomheder og kommercielle virksomheder, som er interesseret i at have udsatte borgere i praktik.

Første skridt for stort set alle borgere i projektet er at starte i én af de socialøkonomiske virksomheder placeret i Saxogade, dernæst videre i en ekstern praktik, fx i én af Saxogades kommercielle partnervirksomheder og derfra videre til job eller fleksjob.

Projektet er bygget op om 3 moduler, som strækker sig over minimum 52 uger. Kommer borgerne i job, fleksjob eller uddannelse, bliver de tilbudt efterværn i yderligere 52 uger. Efterværn betyder, at en mentor fra projekt Trædesten fortsat støtter borgeren ved at stå til rådighed for samtaler og rådgivning om håndtering af udfordringer, der kan få indflydelse på borgerens fastholdelse af arbejdet.

For at sikre fremdrift og hurtigst mulig afklaring til fleksjob for borgere, der er i målgruppen herfor, er projektet bygget op om et tæt samarbejde med Jobcenter København – Lærkevej. Det er erfaringen fra projektet, at fremdriften sikres ved, at det er de samme to personligt koordinerende sagsbehandlere fra jobcentret, der har ansvaret for borgerne i projekt Trædesten. Sagsbehandlerne indgår i tæt samarbejde med Trædestens mentorer, praktikvejledere samt virksomhedskonsulenter og understøtter derved arbejdet med borgerne.

Projektet mål

Nedenfor er opstillet projektets proces- og effektmål

Tabel 1: Proces- og beskæftigelsesmål for projekt Trædesten ved 300 borgere

Note: Et gennemført forløb betyder, at borger har været samtlige 52 uger i projektet, medmindre borgeren afgår til job, uddannelse eller afklares til fleksjob undervejs i perioden

Visitation til projektet

Projekt Trædesten er et randomiseret kontrolleret forsøg som betyder, at borgere til hhv. projektet og kontrolgruppen er tilfældigt visiteret. Forud for visitationen til projektet eller til kontrolgruppen sikres det, at borgerne opfylder målgruppekriterierne om ikke at være hjemløs, i behandling for misbrug og/eller psykisk sygdom samt er motiveret for at arbejde i en socialøkonomisk virksomhed.

Borgerne, der visiteres til kontrolgruppen, får normalindsatsen på JKI. Det betyder, at de enten er i aktiveringsforløb hos leverandørerne eller har en virksomhedskonsulent tilknyttet fra JKI[1].

Foreløbige resultater for projekt Trædesten

VIVE udarbejder en kvalitativ og kvantitativ evaluering af projektet i 2022.

VIVE udarbejder ikke foreløbige data midtvejs i en projektperiode. Til brug for denne indstilling har forvaltningen derfor trukket de foreløbige kvantitative data fra deltager- og kontrolgruppen. Der er trukket data fra perioden maj 2018 til januar 2020. Da borgerne er visiteret til projekt af tre omgange, betyder det, at de har været i projektet mellem 7 mdr. og 1,5 år.  

Mellem 25 - 35 pct. af borgerne har afsluttet deres forløb hos Trædesten, mens de resterende fortsat modtager indsats. De borgere, der har afsluttet forløb i projekt Trædesten, men ikke er kommet videre i job, uddannelse eller er visiteret til fleksjob eller ressourceforløb, er fortsat på kontanthjælp.

Det fremgår af tabel 2, at der er flere borgere fra projekt Trædesten, der går i beskæftigelse, end i kontrolgruppen. I alt er 12 borgere i beskæftigelse mod 10 borgere fra kontrolgruppen. Der er ligeledes to borgere fra projekt Trædesten, der er i delvis beskæftigelse/småjob.

Derimod er der flere fra kontrolgruppen, der gået i uddannelse. Således er fire borgere fra kontrolgruppen og én 1 borger fra projektet startet i uddannelse.                           

I alt har 15 borgere (7 pct.) opnået beskæftigelse/uddannelse, deltids- eller småjob. Målet for projektet er, at 30 pct. af de borgere, der har gennemført forløbet opnår beskæftigelse, deltids- eller småjob, jf. tabel 1 ovenfor om projektets mål.

Tabel 2: Antal borgere der er kommet i job, uddannelse eller delvis beskæftigelse

Forsørgelsesgrundlag

Trædesten

Kontrol

Beskæftigelse

12

10

Uddannelse

1

4

Delvis beskæftigelse (modtager offentlig ydelse og har lønindkomst)

2

0

I alt

205

203

Note: DREAM-data og BIFLIS: Afgang efter afsluttet kontaktforløb i perioden maj 2018 – januar 2020 for borgere i projekt Trædesten og kontrolgruppe

Borgere i fleksjob og ressourceforløb

Det fremgår af tabel 3, at der er én borger i projekt Trædesten og én borger i kontrolgruppen, der i perioden har fået fleksjob, mens fire borgere i projekt Trædesten er visiteret til fleksjobordningen, men endnu ikke fået et fleksjob og derfor er på ledighedsydelse. Der er fire borgere i kontrolgruppen, der har fået ressourceforløb, mens der er to borgere i projekt Trædesten. Ingen borgere har fået førtidspension.

Tabel 3. Antal borgere, der er i fleksjob, på ledighedsydelse eller ressourceforløb

Forsørgelsesgrundlag

Trædesten

Kontrol

Fleksjob

1

1

Ledighedsydelse

4

1

Ressourceforløb

2

4

I alt

205

203

Note: DREAM-data og BIFLIS: Afgang efter afsluttet kontaktforløb i perioden maj 2018 – januar 2020 for borgere i projekt Trædesten og kontrolgruppe

Det fremgår af tabel 4, at der stort set er samme antal borgere fra projekt Trædesten som fra kontrolgruppen, der har fået igangsat en forberedende plan. Således har 27 borgere fra projekt Trædesten fået igangsat en forberedende plan, mens der er 26 borgere fra kontrolgruppen, der har fået igangsat en forberedende plan.

Tabel 4. Opgørelse af borgere, der er i gang med en forberedende plan

Borgere i gang med forberedende plan

Trædesten

Kontrol

Borgere der er i gang med en forberedende plan

27

 

26

 

I alt

205

203

Note: BIFLIS. Indsatskuben

[1] Det betyder samtidig, at der i kontrolgruppen ikke er borgere fra ´Flere skal Med 1´ eller borgere fra forsøgsafdelingen med lavere sagsstammer. Det hænger sammen med, at de data, der præsenteres i sagen her, ikke dækker 2020, hvor alle borgere blev en del af Flere skal med II.

Økonomi

Ugeprisen i projekt Trædesten pr. borger ligger i intervallet 2.100- 2.500 kr. Til sammenligning ligger ugeprisen hos leverandørerne på rammeaftalerne mellem 1.300 og 2.000 kr.

I det igangværende projekt Trædesten udgør finansieringen fra AP Møller Fonden 25 mio. kr., mens Københavns kommune har finansieret 8,5 mio. kr. Heraf er 6,8 mio.kr. fundet ved budgetaftalen i 2018, jf. BI4 (2018). Midlerne er fordelt med 1,7 mio. kr. til fast kontaktperson (sagsbehandler) fra Jobcenter Lærkevej og 5,1 mio. kr. til aktiveringsforløb.

Videre proces

Projektet udløber i august 2021.

 

Tanja Franck / Marianne Sørensen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top