Mødedato: 14.09.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Anbefalinger fra ekspertgruppen til forebyggelse af radikalisering – videre proces og udtalelse fra Økonomiudvalget

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
  1. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at de to at-punkter, som Beskæftigelses- og Integrationsudvalget udsatte den 17. august 2015, bortfalder. 
  2. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen udarbejder forslag til en handleplan for den fremadrettede antiradikaliseringsindsats i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, herunder indsatsen i VINK, på baggrund af ekspertgruppens anbefalinger.  
  3. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager Økonomiudvalgets udtalelse til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget om ekspertgruppens rapport til efterretning.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget behandlede den 17. august 2015 indstillingen ”Anbefalinger fra ekspertgruppen til forebyggelse af radikalisering”. På mødet godkendte udvalget, at indstillingen blev videresendt til Økonomiudvalget med en anbefaling om, ”at rapporten fra ekspertgruppen drøftes og tages til efterretning”.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget udsatte samtidig følgende to at-punkter for at afvente Økonomiudvalgets behandling af sagen:

  • 2. at-punkt: ”at den videre proces for arbejdet med ekspertgruppens anbefalinger godkendes. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen udarbejder i samarbejde med relevante forvaltninger en strategi- og handleplan for anti-radikaliseringsindsatsen i Københavns Kommune, som senest i december 2015 forelægges til politisk godkendelse i relevante fagudvalg og efterfølgende i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. I den forbindelse forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget en strategi og handleplan for VINK til politisk godkendelse.”
  • 4. at-punkt: ”at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget, at det tages til efterretning, at Økonomiudvalget fremadrettet løbende vil blive orienteret på aflæggerbordet om den videre proces for arbejdet med ekspertgruppens anbefalinger.”

Økonomiudvalget behandlede sagen på sit møde den 25. august 2015. Økonomiudvalget besluttede at udtale følgende overfor Beskæftigelses- og Integrationsudvalget:

-       ”Rapporten indeholder en række anbefalinger, som kan inspirere til kommunens videre arbejde med antiradikalisering.”

-     ”Økonomiudvalget understreger behovet for yderligere juridisk og organisatorisk afklaring af nogle af anbefalingerne. Det gælder særligt kommunens rolle og ansvar i den foreslåede individorienterede indsats Pinpoint og udveksling af oplysninger mellem myndighederne. I dag har Københavns Kommune og Københavns Politi et samarbejde om at bekæmpe bandekriminalitet på Indre Nørrebro. Her anvendes den såkaldte Pinpoint metode, hvor politiet fører en logbog over de mest bandekriminelle og kriminalitetstruede unge. I rapporten anbefales det at anvende samme metode i forhold radikaliseringstruede og radikaliserede borgere. Økonomiudvalget vurderer ikke, at det er en kommunal opgave at føre en systematisk kortlægning af radikaliserede eller radikaliseringstruede borgere. I stedet bør kommunen følge sin nuværende arbejdsmetode ved gennem en styrket individorienteret indsats løbende at sætte ind overfor borgere, der udviser bekymrende adfærd, og videregive oplysninger til politi og PET, hvis bekymringerne udvikler sig til samfundstruende adfærd.”

-       ”Økonomiudvalget har siden 2010 drøftet og besluttet rammerne for kommunens samlede strategi for arbejdet med at forebygge kriminalitet og øge trygheden i København. Koordineringen mellem forvaltningerne og udarbejdelse af indstillinger til Økonomiudvalget herom varetages af Sikker By. Rapporten om antiradikalisering illustrerer, at der i høj grad er tale om et arbejde, der omhandler samtlige forvaltningers ressort. Økonomiforvaltningen vil derfor i oktober 2015 forelægge Økonomiudvalget en indstilling om, at det strategiske og politiske arbejde med antiradikalisering fremadrettet forankres under Økonomiudvalget og forvaltes af Sikker By, der også samarbejder tæt med Københavns Politi. Det vil indebære, at arbejdet med at udarbejde en strategi- og handleplan for det videre arbejde med antiradikalisering lægges i Økonomiforvaltningens Sikker By, som herefter vil koordinere arbejdet i tæt samarbejde med forvaltningerne. Det operative arbejde forankres fortsat i forvaltningerne, hvor de faglige kompetencer ligger.”

-       ”Det bør sikres, at indsatsen er evidensbaseret, og derfor bør effekten af kommende aktiviteter indgå i Sikker By effektarbejde.”

Det er forvaltningens juridiske vurdering, at såfremt Økonomiudvalget beslutter at forankre det strategiske og politiske arbejde med antiradikalisering under Økonomiudvalget, vil det betyde en ændring af Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets ressortansvar for området. Forvaltningen vurderer, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget siden etableringen af VINK i 2009 har haft ressortansvar for det strategiske og politiske arbejde med antiradikalisering i Københavns Kommune, herunder at understøtte og styrke koordinering af indsatsen på tværs af de involverede forvaltningers ressort. Københavns Kommunes overordnede mål for antiradikaliseringsindsatsen indgår samtidig i kommunens tværgående Integrationspolitik 2015-2018, som er besluttet i Borgerrepræsentationen 26. marts 2015. Ifølge Københavns Kommunes styrelsesvedtægt har Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ansvar for den tværgående integrationsindsats.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foreslår, at de to at-punkter, som Beskæftigelses- og Integrationsudvalget udsatte den 17. august 2015, bortfalder.  

For at håndtere diskrepanser mellem Økonomiudvalgets udtalelse og Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets nuværende ressortansvar for antiradikaliseringsindsatsen foreslår forvaltningen, at der udarbejdes en samlet fremadrettet handleplan specifikt for antiradikaliseringsindsatsen i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Den skal indeholde en plan for særlige indsats- og prioriteringsområder i antiradikaliseringsindsatsen under Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, og skal tage højde for eventuelle ekstra ressourcer til forvaltningens antiradikaliseringsindsats, herunder til VINK, i Budget 2016. Handleplanen baseres blandt andet på anbefalingerne fra ekspertgruppen til forebyggelse af radikalisering.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil sikre, at forslaget til forvaltningens egen handleplan for antiradikaliseringsindsatsen koordineres tæt med de relevante forvaltninger. Handleplanen forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til godkendelse senest december 2015.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Birgitte Hansen    /    Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Indstillingen blev behandlet som dagsordenspunkt 11 på den ordinære dagsorden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde den 14. september 2015.

Socialdemokraterne fremsatte ændringsforslag om, at 2. at formuleres som følger:

"2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen udarbejder forslag til en handleplan for den operative antiradikaliseringsindsats VINK i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen på baggrund af ekspertgruppens anbefalinger. Den operative handleplan skal samtænkes med den samlede strategi for kommunens tværgående antiradikaliseringsindsats."

Der blev begæret afstemning om ændringsforslaget.

For stemte: 5 (Ø, A)
Imod stemte: Ingen
Undlod: 5 (B, F, V, C)

Ændringsforslaget blev dermed vedtaget.

Indstillingen blev efterfølgende godkendt med det vedtagne ændringsforslag.

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

"Enhedslisten er helt imod flere af ekspertgruppens forslag til indsatser på det foregribende niveau. Enhedslisten ønsker ikke, at KK skal bidrage til at vække mistro mod alle unge i udsatte boligområder eller mod alle flygtningefamilier med traumer eller mod alle borgere, som skal løslades. Enhedslisten ønsker heller ikke, at hjemmesygeplejersker og andet sundhedspersonale skal holde øje med om en borger udtrykker sympati for den kurdiske sag eller lignende."

Venstre og Konservative afgav følgende protokolbemærkning:

"Venstre og Konservative undlader at stemme for S' forslag af følgende årsager:
Vi har været - og er fortsat - kritiske overfor Sikker By-konstruktionen, og er usikre på, om der er tale om en lovlig ændring og/eller reduktion af BIFs resortområde. Omvendt anerkender vi præmissen om, at det ikke er ønskværdigt at opbygge et nyt sekretariat med ansatte, sekretærer, kommunikationsfolk mm., hvorfor det kan give mening at forankre indsatsen i et bestående sekretariat."
Til top