Mødedato: 14.08.2008, kl. 14:15

dagsorden

dagsorden


1.                 Godkendelse af dagsorden

 

 

 

 


 

2.                 Statusrapport for integrationsindsatsen 2008

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal drøfte statusrapport for integrationsindsatsen og godkende forslag til udtalelse om integrationstilstanden 2008

INDSTILLING OG Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.         at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender vedlagte udtalelse om status for integrationstilstanden i Københavns Kommune,

2.         at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, at udtalelsen og statusrapporten for integrationsindsatsen 2008 tages til efterretning.

Problemstilling

Af Københavns Kommunes integrationspolitik, vedtaget i BR den 14. juni 2006 (BR 395/06), fremgår, at Borgerrepræsentationen hvert år i august skal have forelagt en statusrapport for integrationsindsatsen i Københavns Kommune.

Statusrapporten for 2008 foreligger nu (bilag 1). Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har desuden udarbejdet et forslag til udtalelse om integrationstilstanden i Københavns Kommune på baggrund af rapporten (bilag 2).

Løsning

Statusrapporten tager udgangspunkt i integrationsbarometrets målinger frem til juni 2008 og i de 7 udvalgs budgetredegørelser på integrationsområdet. Dette års statusrapport giver et her-og-nu billede af tilstanden på integrationsområdet og redegør for igangsatte initiativer, der bidrager til at nå konkrete aktivitetsmål og mere overordnede mål i integrationspolitikken.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har endvidere foretaget en foreløbig vurdering af, hvorvidt der er igangsat tilstrækkeligt med initiativer til at nå målene i integrationspolitikken.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser forbundet med denne indstilling.

Det bemærkes, at det er forbundet med betydelige vanskeligheder at opgøre, hvor mange penge Københavns Kommune bruger på integration. Der findes i en lang række tilfælde ikke autoriserede konti i kommunernes kontoplan til integrationsindsatser eller – projekter. Derfor er der i et vist omfang tale om skøn i rapportens opgørelser, som baserer sig på Københavns Kommunes 7 forvaltningers budgetredegørelser på integrationsområdet.

Videre proces

Under forudsætning af Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse sendes statusrapport og indstilling til videre behandling i Borgerrepræsentationen den 28. august. Efter behandling i Borgerrepræsentationen indarbejdes Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets udtalelse i den endelige statusrapport, som offentliggøres på kommunens hjemmeside og optrykkes.

Bilag

1.      Statusrapport for integrationsindsatsen 2008

2.      Forslag til udtalelse om status for integrationstilstanden i Københavns Kommune

De enkelte udvalgs redegørelser for integrationsindsatsen vil ligge til gennemsyn ved behandlingen af sagen og kan fås ved henvendelse til fuldmægtig Rune Puggaard, 33 17 33 02 eller Rune.puggaard@bif.kk.dk. Det bemærkes dog, at Teknik- og Miljøudvalget ikke har udarbejdet en redegørelse for integrationsindsatsen.

         Morten Binder                                / Kaj Ove Christiansen

 

 

bilag

Bilag 2 - BIUs udtalelse om integrationsindsatsen 2008


 

3.                 Integrationskonference 2009

Det foreslås at temaet for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets konference 2009 bliver ligestilling og at der gennemføres en kortlægning af indvandrerkvinders tilknytning til arbejdsmarkedet, uddannelsesniveau m.m.

INDSTILLING OG Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender

1.                  at temaet for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets Integrationskonference 2009 bliver ligestilling mellem kønnene blandt indvandrere,

2.                  at der bevilges 0,4 mill. kr. fra Den Tværgående Integrationspulje til afholdelse af Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets Integrationskonference 2009,

3.                  der Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen bemyndiges til at foretage en kortlægning af kønsdimensionerne i Integrationspolitikkens 6 fokusområder og i forhold til oplevet inklusion,

4.                  at der bevilges 0,5 mill. kr. fra Den Tværgående Integrationspulje 2008 til kortlægningen,

5.                  at der afholdes et tema-arrangement for BIU om ligestilling, som indgår i forberedelserne til Beskæftigelses - og Integrationskonferencen.

 

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har i 2008 haft fokus på bl.a. ligestilling, der er et af de 3 temaer for Den Tværgående Integrationspulje 2008.

I dag er der ikke et særskilt fokus på ligestilling i kommunens integrationspolitik og i integrationsbarometret. Det må derfor vurderes hensigtsmæssigt at initiere en større systematisk kortlægning for at kunne iværksætte nye politiske indsatser, der retter sig mod ligestillingsproblematikker som eksempelvis:

·        Svagere tilknytning til arbejdsmarkedet for indvandrerkvinder end for indvandrermænd.

·        Lavere Uddannelsesniveau blandt indvandrermænd end indvandrerkvinder.

·        Højere kriminalitetsfrekvens for indvandrerdrenge end indvandrerpiger

·        Social isolation blandt indvandrerkvinder

Der er behov for at Beskæftigelses- og Integrationskonferencen 2009 baseres på et bredt vidensgrundlag for at kunne udgøre grundlaget for de fremadrettede integrationsindsatser. Integrationsbarometeret har identificeret en række udfordringer i forskellene mellem danskere og indvandrere, men der ikke foretaget en analyse af kønsperspektivet i relation til de aktuelle integrationsproblematikker.

 

Løsning

Med henblik på at styrke mulighederne for målrettet og prioriteret indsats i Københavns Kommunes Integrationspolitik overfor indvandrer-kvinder og mænd, foreslås det at der gennemføres en kortlægning af målgruppen omfattende:

·        Kønsdimensionen på Integrationspolitikkens 6 opmærksomhedspunkter: Beskæftigelse, uddannelse, bolig, tryghed, kultur- og fritidsaktiviteter samt sundhed og omsorg.

·        Kønsdimensionen i forhold til oplevelsen af inklusion i København.

Det estimeres at en sådan kortlægning kan foretages for 0,5 mill. kr., idet andre afdæk-ninger kan inddrages, herunder ikke mindst undersøgelsen der gennemføres af Social-udvalget og Økonomiudvalget i projekt " Kortlægning af sociale forhold blandt isolerede kvinder med etnisk minoritetsbaggrund i Københavns Kommune" med støtte fra Den tværgående integrationspulje.

Kortlægningen kan i givet fald gennemføres i efteråret 2008 via eksternt konsulent-bureau, og resultaterne fremlægges på konferencen for dermed at kunne danne afsæt for praktiske og politiske initiativer.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets Integrationskonference 2009

Som led i mainstreaming af kønsdimensionen af Integrationspolitikken foreslås det, at temaet for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets Integrationskonference 2009 bliver kønsligestilling.

Kortlægningen vil udgøre det faglige grundlag for konferencen og omdrejningspunktet for workshops m.v. med henblik på generering af et idékatalog for initiativer og indsatser. Et tema i konferencen vil være kommunens egen personalepolitik, herunder kommunens service til indvandrerkvinder og mænd som omdrejningspunkt.

Konferencen foreslås gennemført ultimo januar 2009 med politiske debatter, netværksdannelse og mainstreaming.

Det estimeres at konferencen kan gennemføres indenfor 0,4 mill. kr., der jf. retningslinjerne for Den Tværgående Integrationspulje foreslås finansieret heraf. 

Som forberedelse til Beskæftigelses og Integrationskonferencen vil der blive gennemført et tema-arrangement for BIU i november 2008, for at drøfte ligestillingstemaet og forberede Beskæftigelses- og Integrationskonferencen.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil blive forelagt et konkret forslag til program m.v. for Integrationskonferencen 2009 til godkendelse. Herunder udmøntning af årshjulet for Integrationspolitikken 2009.

Integrationsrådet er blevet hørt i sagen. Høringssvaret udleveres på mødet.

Økonomi

Der tilbagestår for indeværende i alt 2,141 mill. kr. af Den Tværgående Integrations-pulje 2008 mill. kr. under forudsætning af, at tidligere indstillinger tiltrædes. Vedlagte notat redegør nærmere for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets puljemidler til integrationsformål. Under forudsætning af godkendelse af indstillingen disponeres 0,9 mill. kr. af Den Tværgående Integrationspulje. Følgende tabel 1 viser de økonomiske konsekvenser af indstillingen.

Tabel 1 – Økonomiske konsekvenser af indstillingen

Mill. kr. – 2008 priser

2008

1. Indstillingens udgiftsvirkning i alt

0,900

- Kortlægning

0,500

- Integrationskonference 2009

0,400

2. Resterende midler i Den tværgående integrationspulje 2008 før bevilling

2,141

3. Tilbage til disponering i 2008 efter bevilling

1,241

 

Videre proces

Såfremt udvalget godkender indstilling, vil initiativerne blive iværksat. 

 

Bilag

1.      Retningslinjerne for Den tværgående integrationspulje med temaer for 2008.

2.      Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets puljemidler på integrationsområdet, status juni 2008.

3.      Høringssvar fra Integrationsrådet (udleveres på mødet)

 

 

         Morten Binder                                / Kaj Ove Christiansen

 

 

 

bilag

Bilag 1: Gældende retningslinjer for Den tværgående integrationspulje

Bilag 2: Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets puljemidler på integrationsområdet - status ultimo juni 2008


 

4.                 3 ansøgninger til Den tværgående integrationspulje 2008

Der er modtaget 3 ansøgninger til Den tværgående integrationspulje. Ansøgningerne indstilles til bevilling.
 

INDSTILLING OG Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.      at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bevilger 437.500 kr. til Børne- og Ungdomsudvalget fra Den tværgående integrationspulje til projekt "Alle for en – fokus på familien og børnenes fremtid på Ydre Nørrebro" under forudsætning af, at Børne- og Ungeforvaltningen foretager evaluering af projektet jf. Borgerrepræsentationens beslutning om projektstyring på integrationsområdet (BR 112/07B).

2.      at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bevilger 500.000 kr. til Social-udvalget fra Den tværgående integrationspulje 2008 til fælles evaluering af bydelsmødre.

3.      at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bevilger 666.000 kr. til Kultur- og Fritidsudvalget fra Den tværgående integrationspulje til "Bydelsprojekt Nørrebro – Mangfoldighed og delagtighed i Københavns historie" under forudsætning af, at Kultur- og Fritidsforvaltningen foretager evaluering jf. Borgerrep ræsentationens beslutning om projektstyring på integrationsområdet (BR 112/07B).

4.      at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at der overflyttes 1.603.500 kr. fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Integrationsindsats, funktion 6.45.51, Sekretariat og forvaltninger med henholdsvis:

a.       437.500 kr. til Børne- og Ungdomsudvalget, org.nr. 38760, områdenr. 1105, kontonr. 4009900000, funktion 3.01.

b.      500.000 kr. til Socialudvalget, org.nr.: 60103, ramme nr. 2119, kontonr.: 3050-611700000, funktion 6.45.1.

c.      666.000 kr. til Kultur- og Fritidsudvalget, org, nr. 51210, områdenr. 1350, :  kontonr. 7909900000, funktion 3.35.60.1.

5.      Overflytningen sker teknisk ved førstkommende indstilling om økonomiske ændringer.

 

 

Problemstilling

Der er modtaget 3  ansøgninger til Den tværgående integrationspulje 2008.

Jf. retningslinjerne for Den tværgående integrationspulje kan puljen ansøges løbende af udvalgene efter behandlingen af ansøgninger ansøgt i forårsrunden, såfremt der er udisponerede midler tilbage i puljen. Retningslinjer med temaer for 2008 vedlagt.

Løsning

Følgende tabel 1 viser projekterne, ansøgende udvalg, ansøgte beløb samt Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens forslag til bevilling eller afslag.

Tabel 1 – Oversigt over projekter, ansøgende udvalg, ansøgte beløb og indstilling

Projekt

Ansøger

Ansøgt beløb i kr.

Indstillet til bevilling i kr.

Alle for en – fokus på familien og børnenes fremtid på Ydre Nørrebro".

BUU

  437.500

  437.500

Fælles evaluering af bydelsmødre

SUD

  500.000

  500.000

Bydelsprojekt Nørrebro – Mangfoldighed og delagtighed i Københavns historie".

KFU

  666.000

  666.000

I alt

 

1.603.500

1.603.500

På baggrund af gennemgangen af ansøgninger, bilag 5 vedlagt, gives følgende vurderinger af ansøgningerne:

·        Projekt "Alle for en – fokus på familien og børnenes fremtid på Ydre Nørrebro"

Bevilling som ansøgt på 437.500 kr., idet projektet vurderes at leve op til Integrations-politikkens mål og kriterier for puljen. Tematisk falder projektet indenfor tema 1 om tryghed. Bevilling er under forudsætning af, at Børne- og Ungeforvaltningen foretager evaluering af projektet jf. Borgerrepræsentationens beslutning om projektstyring på integrationsområdet (BR 112/07B).

·        Fælles evaluering af bydelsmødre

Bevilling som ansøgt på 500.000 kr., idet forslaget vurderes at leve op til Integrationspolitikkens mål og kriterier for puljen. Tematisk falder forslaget indenfor tema 3 om ligestilling.

·        Bydelsprojekt Nørrebro – Mangfoldighed og delagtighed i Københavns historie

Bevilling som ansøgt, idet forslaget vurderes at leve op til Integrationspolitikkens mål og kriterier for puljen. Tematisk falder forslaget indenfor tema 1 om tryghed. Bevilling er under forudsætning af, at Kultur- og Fritidsforvaltningen foretager evaluering af projektet jf. Borgerrepræsentationens beslutning om projektstyring på integrations-området (BR 112/07B).

Økonomi

Der tilbagestår i alt 3.744.500 kr. til disponering for resten af 2008. Vedlagte notat redegør nærmere for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets puljemidler til integrationsformål. Med indstillingen disponeres i alt 1.603.000 kr. Indstillingens økonomiske konsekvenser fremgår af tabel 2.

Tabel 2 – Økonomiske konsekvenser af indstillingen

Mill. kr. – 2008 priser

2008

1. Indstillingens udgiftsvirkning i alt

1,6030

- Alle for en

0,4375

- Fælles evaluering af bydelsmødre

0,5000

- Bydelsprojekt Nørrebro

0,6660

2. Resterende midler i Den tværgående integrationspulje 2008 før bevilling

3,7445

3. Tilbage til disponering i 2008 efter bevilling

2,1410

ØU 35/2008 – Overholdelse af vedtaget budget 2008

Som led i budgetoverholdelsen for et udvalg, skal der ved omplaceringen mellem udvalg ske tilsvarende ned-/opskrivning af de respektive udvalgs budgetrammer. På den baggrund skal budgetrammerne for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og de bevilgede udvalg reguleres i overensstemmelse med evt. bevillinger fra Den tværgående integrationspulje 2008. På den baggrund indstilles det, at der overflyttes midler i overensstemmelse med evt. bevillinger. Rent teknisk foreslås dette gennemført i førstkommende indstilling om økonomiske ændringer.

Videre proces

Indstillingen skal høres af Integrationsrådet.

 

Bilag

1.      Retningslinjer for Den tværgående integrationspu lje med temaer for 2008.

2.      Ansøgning fra Børne- og Ungdomsudvalget for projekt "Alle for en – fokus på familien og børnenes fremtid på Ydre Nørrebro".

3.      Ansøgning fra Socialudvalget om fælles evaluering af bydelsmødre.

4.      Ansøgning fra Kultur- og Fritidsudvalget om støtte til "Bydelsprojekt Nørrebro – Mangfoldighed og delagtighed i Københavns historie".

5.      Vurdering af ansøgningerne.

6.      Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets midler til integrationsformål, status ultimo juni 2008.

7.      Integrationsrådets høringssvar (vedlægges efter høring).

 

         Morten Binder                                / Kaj Ove Christiansen. 

 

 

bilag

Bilag 1: Gældende retningslinjer for Den tværgående integrationspulje

Bilag 1A: Programtema 1 for Den tværgående integrationspulje 2008: Tryghed

Bilag 1B: Programtema 2 for Den tværgående integrationspulje 2008: Opvækstvilkår for børn

Bilag 1C: Programtema 3 for Den tværgående integrationspulje 2008: Ligestilling

Bilag 2: BUU J. nr. 2008-61640

Bilag 2A: Projektbeskrivelse

Bilag 3: Socialudvalgets beslutningsprotokol 25. juni 2008

Bilag 3A: Ansøgning Fælles evaluering af bydelsmødreprojektet

Bilag 3B: Bydelsmødre Akcieparken m.v.

Bilag 3C: Bydelsmødre i Tingbjerg

Bilag 3D: Bydelsmødre på Nørrebro

Bilag 4: KFU 19. juni 2008 Beslutningsprotokol

Bilag 4A: Ansøgning fra Københavns Bymuseum til Den Tværgående Integrationspulje.DOC

Bilag 4B: Budget for Bydelsprojekt Nørrebro.XLS

Bilag 5: Vurdering af modtagne ansøgninger til Den tværgående integrationspulje

Bilag 6: Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets puljemidler på integrationsområdet - status ultimo juni 2008


 

5.                 Implementering af initiativet styrket forældreansvar (fællesindstilling)

 

Med Integrationsaftalen 2007 blev der bl.a. afsat 0,5 mill. kr. i 2008 og 2009 til styrket forældreansvar. Det foreslås at midlerne anvendes til opkvalificering af Socialcentrenes Børne- og Ungeteam i modeller for tidlig inddragelse af forældre til udsatte børn. 

 

INDSTILLING OG Beslutning

Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.      At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget godkender forslaget til implementering af Integrationsaftalen 2007 om styrket forældreansvar som beskrevet i indstillingen.

2.      At Socialudvalget forelægges evaluering af efteruddannelsen af medarbejderne i Socialcentrenes Børne- og Ungeteams.

3.      At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at midlerne afsat i Integrationsaftalen 2007 om styrket forældreansvar i 2008 og 2009 overføres fra Beskæftigelses- og Integrations-udvalget til Socialudvalget. Midlerne overføres teknisk ved førstkommende indstilling om økonomiske ændringer.

 

Problemstilling

Som led i Integrationsaftalen 2007 blev der under kapitlet "Mindre diskrimination –mere tryghed", afsnittet forældreansvar, afsat 0,5 mill. kr. i 2008 og 0,5 mill. kr. i 2009 til at forældrene til udsatte børn inddrages i den forebyggende indsats.

 

Løsning

Med henblik på at styrke inddragelsen af forældrene til udsatte børn tidligere i den forebyggende indsats foreslås midlerne udmøntet til efteruddannelse af medarbejdere i Socialcentrenes Børne- og Familieteams.

 

Efteruddannelsen vil indholdsmæssigt omfatte anvendelsen af modeller i arbejdet med inddragelse af forældre til udsatte børn som:

·        "Familierådslagning",

·        "Familien i fokus",

·        "Positive Inquiery",

·        "Signs of Safety" og

·        "Netværksmøder".

 

Metoderne, ikke mindst netværksmøder, har vist sig at være velegnede redskaber i arbejdet med dårligt fungerende familier, herunder dårligt fungerende familier med anden etnisk herkomst end dansk.

 

Der vil i efteruddannelsen blive lagt vægt på at inddrage medarbejdernes egne erfaringer, ligesom der vil blive lagt vægt på at færdighederne afprøves konkret i praksis.

 

Kursusforløbene vil typisk bestå af 2 dags undervisning med 1 dags opfølgning 3 måneder senere med henblik på, at medarbejderne kan drøfte konkrete erfaringer med afprøvningen af en eller flere af metoderne. Bilag 1 redegør nærmere for efteruddannelsen.

 

Følgende krav til aktiviteter, resultater og effekter foreslås fastsat for efteruddannelsen:

·        Aktivitet: Mindst 5 kursusforløb skal gennemføres inden udgangen af 2009.

·        Resultatmål: Mindst 100 medarbejdere skal have gennemført efteruddannelsen inden udgangen af 2009.

·        Effekt: Tilbagemeldinger på opfølgningsdagene skal allerede her vise en forøget anvendelse af metoderne og hermed tidligere inddragelse af forældre til udsatte børn.

 

Evalueringen af efteruddannelsen i relation til de 3 krav forelægges Socialudvalget.

 

Økonomi

Der er med Integrationsaftalen 2007 afsat 0,5 mill. kr. i 2008 og 0,5 mill. kr. i 2009 i Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetramme til formålet

Ved tiltrædelse af indstillingen overflyttes 0,5 mill. kr. i 2008 og 0,5 mill. kr. i 2009 fra Be­skæf­­­tigelses- og Integrationsudvalget, funktion 6.45.51, Sekretariat og forvaltninger, bevilling: Integrations­aktiviteter, rammebelagt drift til Socialudvalget, funktion 5.28.21.1 forebyggende foranstaltninger. Konsekvenserne af beslutningen fremgår af tabel 1.

Tabel 1 – Økonomiske konsekvenser af indstillingen

Mill. kr., 2008-priser

2008

2009

1. Indstillingens udgiftsvirkning i alt

0,5

0,5

2. Afsatte midler i budgettet

0,5

0,5

3. Difference

0,0

0,0

 

Den tekniske overførsel foreslås at ske ved førstkommende indstilling om økonomiske ændringer.

 

Videre proces

-

 

Bilag

1: Notat om efteruddannelse.

 

 

Morten Binder / Anette Laigaard

 

 

 

bilag

Bilag 1 - Notat om efteruddannelse


 

6.                 Sygedagpengerapportering, maj-juni 2008

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

 

1.      at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager status for merindsatsen i maj-juni 2008 til efterretning.

 

 

PROBLEMSTILLING

I aftalen om budget 2008 af 21. september 2007 blev det besluttet at afsætte 9 mio. kr. i både 2008 og 2009 til en ekstraordinær opfølgningsindsats over for sygedagpengesager med en varighed over 52 uger. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forpligtigede sig til at opnå en reduktion på 120 helårssager i 2008 og yderligere 720 helårssager i 2009. Som en del af denne forpligtelse indgår, at der hver anden måned følges op med en revisionspåtegnet statusrapport til Økonomiudvalget. Denne statusrapport forelægges inden da for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

 

LØSNING

Denne indstilling udgør statusrapporten for maj og juni til Økonomiudvalget.

Reduktionen af langvarige sygedagpengesager skal ske i forhold til det gennemsnitlige antal helårssager i 4. kvartal 2007 med en varighed over 52 uger, hvilket er 2.377 helårssager. Målet er derfor en nedbringelse til 2.257 helårssager i gennemsnit i 2008 og højest 1.537 helårssager i gennemsnit i 2009. I figuren nedenfor er indlagt den målkurve der sigtes efter for at nå dette niveau for helårssager.

Figur 1. Udviklingen i antallet af sygedagpengesager med varighed over 52 uger i forhold til aftale.

Samlet for perioden januar til juni kan det konstateres, at realiserede niveau for faktiske antal sager i perioden ligger 0,5% under målkurven for reduktion i antal sager. Det gennemsnitlige sagsantal har været 2.351 i de 6 første måneder af 2008, hvor det ifølge aftalen skulle være 2.364 løbende sager.

Især i maj har været en nedgang i antallet af sager, der overstiger forventningerne til forløbet. I juni ligger det realiserede tal også under målkurven, men der har været en mindre stigning i antallet af sager ift. majmåned. Stigningen i juni har en teknisk baggrund og skyldes, at afgangen er særlig kraftig i ugen omkring månedsskiftet. En uges sagsopgørelse tæller med i den måned hvor der falder flest dage og i juni måned er det på den baggrund sådan, at der ikke tælles uger med, hvor der sker det obligatoriske fald. De foreløbige tal for juli peger på, at sagstallet vil falde igen i juli måned og fortsætte den positive tendens.

Tekstboks: Deloitte har valideret afrapporteringen og ikke fundet anledning til anmærkninger jf. bilag 1.



Sammenfatning af Deloitte's bemærkninger:

 

 

 

 

 

ØKONOMI

Det faktiske sagsantal  i 1. halvår 2008 er 13 sager (svarende til 0,5 %) lavere end det budgetterede sagsantal. Såfremt antallet af helårssager fortsat i 3. kvartal ligger under målkurven, så kan det betyde nedjustering af udgiftsforventningerne til sygedagpenge for 2009.

 

Det skal bemærkes, at med en enhedspris på helårsplan på ca. 150.000 kr. pr. sygedagpengemodtager giver selv små udsving i sagsantallet sig udslag i ganske betydelige udsving i udgiften til sygedagpengemodtagere. I 2. kvartal 2008 lå det faktiske sagsantal eksempelvis 44 under det budgetterede sagsantal, hvilket i sig selv på årsplan ville betyde en reduktion i kommunens udgifter til sygedagpenge på ca. 6,6 mio. kr.

 

VIDERE PROCES

Indstillingen videresendes til Økonomiudvalget til orientering.

 

 

BILAG

 

1. Den uafhængige revisors udtalelse om aftalte arbejdshandlinger

 

 

                      Morten Binder                  /Kaj Ove Christiansen

 

 

bilag

Den uafhængige revisors erklæring om aftalte arbejdshandling


 

7.                 Indsats mod uberettiget brug af ydelser efter beskæftigelses- og integrationslovgivningen

 

INDSTILLING OG Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.      at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager redegørelsen til efterretning,

2.      at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at forvaltningen i det lokale kontaktudvalg vedrørende Fair Play vil undersøge muligheden for gennemførelse af flere koordinerede aktioner, og

3.      at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at forvaltningen i det lokale kontaktudvalg vedrørende Fair Play og ved direkte henvendelser til relevante myndigheder vil aftale, at myndighederne fremsender oplysninger om "sort arbejde" for ydelsesmodtagere i Københavns Kommune til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

 

Problemstilling

Beskæftigelsesministeren udtalte i en tale på konference om social kontrol den 27. maj 2008, at det er under halvdelen af landets kommuner, der har givet sanktioner til kontanthjælpsmodtagere i 2007.

For så vidt angår Københavns Kommune var tallet 72, mens det til sammenligning var 62 for Svendborg Kommune.

Beskæftigelsesministeren anbefaler derfor, at hver enkelt kommune kigger sine arbejdspladser efter i sømmene.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er ressortforvaltning for en række ydelser, herunder kontanthjælp, starthjælp, revalidering, introduktionsydelse og sygedagpenge.

Borgeren har efter § 11, stk. 2 i Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område pligt til at oplyse om ændringer, der kan have betydning for hjælpen.

Der vil dog altid være tilfælde, hvor der ikke oplyses om sådanne ændringer. På denne baggrund er det afgørende, at myndigheden selv har en indsats mod uberettiget modtagelse af hjælp.

1. Sideløbende A-indkomst

Når en arbejdsgiver udbetaler A-indkomst, skal der foretages en indberetning til SKAT. Oplysningerne sammenkøres med registre over bl.a. ydelser efter beskæftigelses- og integrationslovgivningen, hvilket indebærer, at kommunen modtager en advisering, hvis f.eks. en kontanthjælpsmodtager samtidig modtager A-indkomst.

Med virkning fra den 1. januar 2008 er der etableret et eIndkomst-register. Registret indeholder de oplysninger, som de indeholdelsespligtige skal indberette til skattevæsnet

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har implementeret eIndkomst-registeret, hvorfra der modtages papirbaserede adviseringer, ligesom medarbejdere kan autoriseres til at slå op i registeret.

Med implementering af KMD Sag i efteråret 2008, vil adviseringer fra eIndkomst-registeret ske elektronisk.

Det er forvaltningens opfattelse, at med indførelsen af eIndkomst-registeret, vil der være tale om en betydelig effektivisering af forvaltningens indsats på området, særligt når KMD Sag implementeres, idet adviseringer herefter sker elektronisk med mulighed for opfølgning på, om de modtagne adviseringer er behandlet.

2. "Sort arbejde"

Henset til at "sort arbejde" netop ikke indberettes, vil oplysninger om "sort arbejde" ikke fremgå af eIndkomst-registeret. Indsats mod "sort arbejde" foregår derfor som kontrol i forbindelse med besøg i virksomheder.

I medfør af § 12a i Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, har kommuner til enhver tid uden retskendelse adgang til en virksomheds lokaler m.v. samt på arbejdssteder uden for virksomhedens lokaler med henblik på at kontrollere de oplysninger om borgernes løn- og arbejdsforhold, som ligger til grund for udbetaling af ydelser i sager.

I 2005 lancerede Skatteministeren en kampagne mod "sort arbejde" under overskriften Fair Play.

Den tidligere Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltning, og fra 2006 Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, har fra start af deltaget og deltager fortsat i kontrolaktioner under Fair Play.

Der er som noget nyt nedsat et lokalt kontaktudvalg vedrørende Fair Play, hvor Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er repræsenteret sammen med Frederiksberg og Tårnby kommuner, Arbejdsdirektoratet, Fødevareregion Øst, Københavns Politi samt SKAT.

Fair Play aktioner gennemføres normalt to gange om året. En Fair Play aktion i samarbejde med Skattecenter København omfatter typisk 75 – 100 virksomhedsbesøg indenfor de udvalgte brancher.

Med virkning fra den 1. august 2008 er det Ydelsesservice København, der varetager indsatsen mod "sort arbejde" i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, og herunder også varetagelse af repræsentationen i det lokale kontaktudvalg vedrørende Fair Play.

Udover deltagelse i Fair Play aktioner, modtager Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen tillige anmeldelser fra andre offentlige myndigheder i løbet af året, herunder fra SKAT og Arbejdsdirektoratet.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har således en indsats mod "sort arbejde" ved deltagelse i Fair Play aktioner og løbende samarbejde med andre myndigheder.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen finder, at med indførelsen af eIndkomst-registeret og KMD Sag vil forvaltningen have en meget effektiv indsats i forbindelse med sideløbende A-indkomst, som ydelsesmodtagere ikke har oplyst forvaltningen om.

I forbindelse med "sort arbejde" er det afgørende at sikre, at myndigheder er særlige opmærksomme på, at oplysninger relevante for andre myndigheder også videregives til disse, således at resultatet af indsatsen udnyttes fuldt ud.

For at sikre at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen modtager sådanne indberetninger om "sort arbejde", vil forvaltningen derfor i det lokale kontaktudvalg vedrørende Fair Play og ved direkte henvendelser til relevante myndigheder aftale, at myndighederne fremsender oplysninger om "sort arbejde" for ydelsesmodtagere i Københavns Kommune til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil herudover rette henvendelse til beskæftigelsesministeren og til socialministeren med opfordring til, at der på vegne af regeringen udsendes en skrivelse til offentlige myndigheder om at sikre, at oplysninger om "sort arbejde" altid fremsendes relevante myndigheder.

Endelig vil Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i det lokale kontaktudvalg vedrørende Fair Play undersøge muligheden for gennemførelse af flere koordinerede aktioner.

BILAG

1: Notat om indsats mod uberettiget brug af ydelser efter beskæftigelses- og integrationslovgivningen

2: Beskæftigelsesministerens tale på konference om social kontrol den 27. maj 2008

         Morten Binder                                /Kaj Ove Christiansen

 

bilag

Bilag 1: Notat om indsats mod uberettiget brug af ydelser efter beskæftigelses- og integrationslovgivningen

Bilag 2: Beskæftigelsesministerens tale


&nb sp;

8.                 Udmøntning af udviklingspuljen på 5 pct. af købsbudgettet for match 4 og 5

Med udviklingspuljen øremærkes 5 pct. af beskæftigelsesbudgettet i 2009 (ca. 15 mill. kr.) til projekter og metodeudvikling for udsatte kontanthjælps-modtagere i matchgruppe 4 og 5.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.      at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender ansøgnings-kriterierne til puljen i 2009.

2.      at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender den overordnede tidsplan for udvælgelse af projekter, herunder at BIU på mødet den 30. oktober 2008 tager stilling til de projekter, som forvaltningen peger på.

 

 

Problemstilling

I forbindelse med udvalgets godkendelse af indstilling om udbud af beskæftigelsesindsatsen for kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 4 og 5 (BIU 32/2008, lukket dagsorden) vedtog udvalget, at der etableres en udviklingspulje med henblik på at fremme metodeudvikling i beskæftigelsesindsatsen.

 

Formålet med puljen er at sikre udvikling af nye metoder, der kan anvendes i beskæftigelsesindsatsen. BIU skal tage stilling til og godkende de nødvendige og tilstrækkelig rammer, således at forvaltningen kan gennemføre udmøntningen af puljen, herunder at ansøgninger til anvendelse af puljen forelægges udvalget til godkendelse 30. oktober 2008.

 

Annoncen for udviklingspuljen er vedlagt til orientering (bilag 2).

 

Løsning

I udvælgelsen af projekter sigtes mod få velfunderede projekter, som opfylder en række metodiske kriterier (se nedenfor), og som retter sig mod følgende indsatsområder og målgrupper.

 

Job mod marginalisering gennem en helhedsorienteret indsats

Mange kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 4-5 har væsentlige funktions-nedsættelser, der enten kan henføres til helbredsmæssige, psykiske, misbrugs-relaterede eller sociale forhold. De har brug for en indsats forankret i flere forvaltninger eller endog hos flere myndigheder (kommune og region). Det er ledige med så komplekse problemstillinger, at den eksisterende beskæf-tigelsesindsats hidtil ikke har kunnet rumme dem i tilstrækkeligt omfang.

 

1. Projekter med en sundhedsfremmende indsats

Over halvdelen af kommunens kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 4-5 angiver helbredet som årsag til, at de ikke magtede deres sidste job og ser en styrkelse af deres helbred som nødvendig for, at få et arbejde igen. Derudover er deres dårlige helbred ofte kombineret med andre barrierer såsom ingen eller begrænset erhvervserfaring og uddannelse, og andre har særlige familieforhold, sociale problemer, sproglige barrierer mv.

 

Der er behov for en styrket sundhedsafklarende og sundheds-fremmende indsats som led i opkvalificeringen til arbejdsmarkedet. Bl.a. sundhedsfremme med fokus på oplysning om, at sundere livsstil, motion, ernæring og sociale netværk kan forbedre egen mestringsevne i forhold til at træffe valg og komme tættere på arbejdsmarkedet. Herunder metodeudvikling med det formål at afklare, om og hvordan et sundhedsforløb i samspil med jobrettet aktivering kan bringe kontanthjælpsmodtagere tættere på ordinært arbejde.

 

2. Projekter med en socialfaglig indsats

Mange kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 4 og 5 har komplekse sociale problemer udover ledighed, såsom misbrug, psykiske problemer, traumer og hjemløshed, som gør det vanskeligt at fungere på arbejdsmarkedet. Traumatiserede flygtninge og nogle psykisk syge er i særlig risiko for social isolation og marginalisering, da de pga. af angst har en tendens til resignation.

 

Der er behov for nytænkning i forhold til at skabe fleksible, beskæftigelsesrettede forløb, der kan kombineres med behandlings-tilbud. Et job, der tager hensyn til den lediges særlige situation, vil kunne virke helbredende ved at bryde den sociale isolation og give mere livskvalitet.

 

Metodiske krav:

Ved udvælgelsen af projekter, som skal have støtte fra den nye udviklingspulje i 2009, lægges vægt på følgende:

§         At ansøgerne kan gennemføre et stort og sammenhængende projekt med forskellige metodeindgange

§         At ansøgeren kan dokumentere og opsamle resultater gennem målinger

§         At ansøgeren kan evaluere metoder anvendt i projektet.

 

For nogle ansøgere vil det være nødvendigt at indgå aftaler, der kan sikre de krævede dokumentations- analyse- og evalueringskompetencer. Der kan ydes støtte til sådanne partnerskabsaftaler.

For at udviklingsprojekterne sigter mod en efterfølgende anvendelse af metoderne i den ordinære beskæftigelsesindsats forudsættes, at ansøgerne har indgået samarbejdsaftaler med forvaltningens jobcentre.

 

Økonomi

Der er øremærket 5 pct. (ca. 20 mill.kr.) af købsbudgette for match 4 og 5 i 2009 til udviklingspuljen. Bevillingen afholdes over funktion 05.68.98 – efterspørgselsstyret beskæftigelsesindsats.

 

Der afsættes 0,5 mill. kr. til dækning af udgifterne til projektmedarbejder samt øvrige udgifter til gennemførelse af projektet.

 

Videre proces

De væsentligste milepæle i projektet er:

·        Indstilling omkring udviklingspuljen behandles på BIU-møde den 14. august 2008.

·        Der afholdes informationsmøder ultimo august, hvorefter ansøgnings-processen foregår frem til ultimo september 2008.

·        Forslag til projekter, der modtager støtte i 2009, forelægges på BIU-møde den 30. oktober 2008.

·        Bevillings- og afslagsbreve sendes i starten af november 2008 til alle ansøgere.

·        1. rate udbetales i december 2008 med forventning om, at projekterne er i drift fra 1. januar 2009.

 

Bilag

1.      Udvælgelseskriterier for anvendelse af udviklingspuljen i 2009

2.      Udkast til annonce

 

         Morten Binder                                /                    Kaj Ove Christiansen

 

 

 

bilag

Bilag 1:Ansøgningskriterier for anvendelse af udviklingspuljen i 2009

Bilag 2: Annonce


 

 

10.               Retningslinier for foretræde for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har i mødet den 29. juni 2008 givet udtryk for et ønske om at reservere det udvidede foretræde til problematiseringer af principiel karakter.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.      at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at vilk årene for udvidet foretræde ændres således, at der kun kan gives foretræde for enkeltpersoner, såfremt foretrædet omhandler forhold af principiel karakter inden for forvaltningens område.

 

 

Problemstilling

Syv gange i udvalgets periode, har enkeltpersoner haft udvidet foretræde for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Fire af disse har været henvendelser om generelle emner under udvalgets ressort, de tre øvrige har været borgere der har ønsket at fortælle udvalget om deres egen sag i forvaltningen – som oftest ud fra en verserende klagesag.

De borgere, der har fået foretræde, har over for sekretariatet givet udtryk for en forventning om, at udvalget kunne afgøre deres sag. På trods af, at borgerne har fået en vejledning af sekretariatet, hvoraf det specifikt fremgår, at dette ikke er tilfældet, har en del af disse borgere efterfølgende givet udtryk for frustration over, at deres foretræde ikke førte til det ønskede.

Udvalget har på sit seneste møde ønsket at begrænse muligheden for udvidet foretræde, idet udvalget finder det problematisk, at borgere ønsker foretræde med henblik på en løsning af en konkret sag i forvaltningen.

Løsning

Forvaltningen anbefaler, at udvalget beslutter, at det udvidede foretræde reserveres

til enkeltpersoner, der ønsker at debattere principielle og overordnede aspekter inden for forvaltningens område. For at sikre dette, kan det være et krav, at borgeren ved anmodningen om foretræde over for sekretariatet skal godtgøre, at temaet for foretrædet er af principiel karakter, om end borgeren naturligvis kan henvise til egne personlige erfaringer uden for foretrædet.

 

Sekretariatet vil dernæst i samarbejde med borgeren udarbejde en kort redegørelse, hvorefter udvalget på førstkommende møde under meddelelser fra borgmesteren tager stilling til, hvorvidt foretrædet kan imødekommes.

 

Såfremt foretrædet skønnes at have en sådan hastende karakter, at dette ikke kan afvente en stillingtagen på det førstkommende møde i udvalget, vil sekrtariatet fremsende redegørelsen med anmodning om foretrædet til udvalgsmedlemmerne pr. mail.

 

Til forskel fra forholdet i dag, vil denne løsning sikre, at udvalget ikke bliver forelagt sager, hvori de alligevel ikke kan træffe afgørelse (eksempelvis klagesager, der verserer i forvaltningen). Dermed gives borgeren ej heller det indtryk, at udvalget kan ændre eller fremskynde en afgørelse i en konkret forvaltningssag.

 

I det omfang udvalgsmedlemmerne får en henvendelse fra en borger, der ønsker at gøre opmærksom på sin konkrete sag i forvaltningen, anbefales det, at udvalgsmedlemmet henviser borgeren til de almindelige klagemuligheder, jfr. bilag 1. Dette sikrer ligeledes en bedre borgerbetjening.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Videre proces

Såfremt udvalget godkender indstillingen, skal udvalgets forretningsorden præciseres for punktet § 5, stk. 3, jfr. bilag 2. En sådan ændring af forretningsordenen skal behandles på 2 udvalgsmøder med mindst 14 dages mellemrum. Forslaget vil få gyldighed, når det er vedtaget ved 2. behandlingen. Derudover skal sekretariatet revidere "Vejledning for udvidet foretræde", jfr. bilag 3.

 

Bilag

1.      Notat af 13. februar 2008 om vejledning ved henvendelse angående borgerklager.

2.      Forretningsorden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

3.      Vejledning af 9. oktober 2006 om "Foretræde eller udvidet foretræde for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget".

 

         Morten Binder                                /Vibeke Østergaard

 

 

bilag

bilag 1 - vejledning

bilag 2 - forretningsorden

bilag 3 - vejledning foretræde


 

11.               Oversigt over kommende sager

 

INDSTILLING OG Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.                  at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager oversigten over fremtidige sager til udvalgets dagsorden til efterretning.

 

 

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal orienteres løbende om fremtidige sager på udvalgets dagsorden.

 

Løsning

Forvaltningen forventer, at nedenstående sager vil blive forelagt for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget på de pågældende møder. Der kan dog ske ændringer og forsinkelser af tidspunktet for de enkelte sagers behandling i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, bl.a. på grund af manglende eller nye oplysninger i sagen eller på grund af andre presserende sager.

 

Oversigt over kommende sager:

 

28. august 2008

Videre forløb

Temadrøftelse om "Forebyggelse af sygefravær"

 

Resultatstatus

 

Udbud af beskæftigelsesindsatsen (Fortrolig)

 

Halvårsopfølgning revisionsprotokollat for 2006 om fleksjob

 

Revisionsprotokollater for regnskab 2007

 

Redegørelse til Beskæftigelsesregionen om den specialiserede revalideringsindsats

 

Regnskabsprognose august 2008

 

Budgetomplaceringer

 

Omdisponering af midler indenfor diskriminationsområdet

 

 

18. september 2008

 

Behandling af Borgerrådgiverens beretning 2007

 

Resultatstatus

 

Status for arbejdsmarkedet, 2. kv. 08

 

Beskæftigelsesplan 2009

 

Høring om justering af københavnermodellen for integration

 

Mødeplan for BIU i 2009

 

 

9. oktober 2008

Videre forløb

Helhedsplaner

 

Resultatstatus

 

Sygedagpengerapportering juli/august 2008

 

Evaluering af projektstyring

 

 

         Morten Binder                                /Vibeke Østergaard

 

 

 


 

12.               Meddelelser fra borgmesteren.

 

 

 

 


 

13.               Meddelelser fra den administrerende direktør.

 

 

 


 

14.               Eventuelt

 

 

 

 


 

 

 

 



 

Til top