Mødedato: 14.06.2021, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Status på eftersynet af akademikerindsatsen

RESUME

I forbindelse med udmøntningen af Budget 2020 besluttede Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) at igangsætte et 2-årigt initiativ, hvor indsatsen i forhold til ledige akademikere efterses. BIU forelægges her status på eftersynet.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  • at Beskæftigelses- og integrationsudvalget tager status og videre proces for AC-eftersynet til orientering

Problemstilling

Københavns kommune har lige som de øvrige universitetsbyer i mange år haft en høj akademikerledighed. Forvaltningens seneste opgørelse af ledigheden blandt akademikere i marts 2021 viser en ledighedsprocent på 6,3 pct. I de øvrige universitetsbyer var ledighedsprocenten 6,0 pct. og i Aarhus alene 6,4 pct.

Selvom kommunens resultater ligger på linje med de øvrige universitetsbyer, så ændrer det ikke ved, at for mange akademikere er uden for arbejdsmarkedet. Det er en vanskelig situation for den enkelte akademiker, det er et tab for virksomhederne, som går glip af kvalificeret arbejdskraft, og det er et spild af samfundsressourcer.

Beskæftigelses – og Integrationsudvalget besluttede i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2020 at igangsætte et 2-årigt eftersyn af akademikerindsatsen. Formålet med eftersynet er at kunne igangsætte de nødvendige tiltag og justeringer af akademikerindsatsen, som kan bidrage til at flere ledige akademikere kommer – hurtigere – i job.

BIU er blevet forelagt status på eftersynet 2. juni 2020 og 14. december 2020, hvor der også blev afholdt et orienteringsmøde. Med denne sag forelægges en status på eftersynet den 14. juni 2021.

Løsning

Eftersynets toårige periode er opdelt tre faser, hvor der i hver fase arbejdes i følgende fire spor.

  • Samarbejdspartnere (spor 1)
  • Akademikerindsatsens tilbudsvifte (spor 2)
  • Samtaler med akademikerne (spor 3)
  • Organisering og administration af akademikerindsatsen (spor 4)

I 2021 er eftersynet i sin tredje fase, hvor der primært er fokus på implementering af initiativer, som følge af eftersynet analyser og opfølgning på implementerede initiativer. 

Ved BIU-orienteringsmødet om eftersynet den 14. december, blev hovedobservationerne fra eftersynet analyser præsenteret, og forvaltningen orienterede om de hovedveje, der ville blive arbejdet ud af i tredje fase (2021). Nedenfor gives en status på eftersynet arbejde i disse hovedveje.

Samarbejdspartnere (spor 1)

 Der er fortsat fokus på at vedligeholde nuværende samarbejder og etablere nye. Der er bl.a.:

  • Aftalt faste kvartalsvisemøder med universitetsbyerne Aarhus, Aalborg, Odense og Frederiksberg kommune mhp. erfaringsudveksling
  • Etableret samarbejde med Erhvervshus Hovedstaden om konference for ledige akademikere om iværksætteri
  • Intensiveret et samarbejde med RUC, DA og Akademikerne om før-dimittendindsatsen

Akademikerindsatsens tilbudsvifte (spor 2)

Hovedobservationerne fra eftersynets analyser af dette område er blevet anvendt i det igangværende udbud af rammeaftaler på akademikerområdet og i hjemtagelsen af langtidsledighedsindsatsen for akademikere.

Dette spor har fokus på at styrke det virksomhedsrettede arbejde med at matche ledige akademikere til virksomhederne. Umiddelbart efter sommerferien vil der blive sat fokus på Karrierecentrets arbejde med omvendt formidling og mersalg.

Det planlægges derudover at arbejde med implementeringen af en projekt- og porteføljestyringsmodel. Der igangsættes løbende mange initiativer og projekter for ledige akademikere (såkaldte særindsatser). En skarp styringsmodel vil øge centrets mulighed for at styre, følge op og lære af indsatserne.

Akademikerindsatsens samtaler og organisering (spor 3 og 4)

Ved orienteringsmødet den 14. december var forvaltningen ved at bearbejde analyserne af Karrierecentrets organisering og afventede en analyse af samtalerne, da den blev gennemført med ekstern bistand. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget fik tilsendt analyserapporten i forbindelse med udsendelsen af fredagsmail den 26. marts 2021. 

Samlet set peger analyserne af de to områder på et behov for at styrke akademikerindsatsens arbejdsmarkedsfokus. Nedenfor er analysernes hovedkonklusioner opridset.

Hovedobservationer fra analyse af akademikerindsatsens samtaler

  • Konsulenternes viden: Konsulenter og ledelse giver udtryk for, at der mangler viden om arbejdsmarkedet, som kan bringes i spil i rådgivningen af akademikerne.

  • Fokus i samtalerne: Der er i høj grad fokus på rådgivning om jobsøgning (cv og ansøgninger) og opfølgning/registrering på proceskrav. Der ønskes mere fokus på rådgivning om arbejdsmarkedet, konkrete jobs, virksomhedspraktik mv.

  • Konsulenternes rolle: Konsulenterne indtræder i en rådgivende rolle, men det ønskes, at de i højere grad udfordrer akademikernes forestillinger om egne muligheder på arbejdsmarkedet.

  • Forberedelse af samtaler: Der er begrænset tid til forberedelse, som primært bruges til at vurdere, om akademikerne har overholdt de formelle krav til jobsøgning. Der ønskes fokus på, hvordan den enkeltes søgeadfærd kan udfordres i forhold til det nuværende arbejdsmarked. Akademikerne opleves ofte uforberedte.

Hovedobservationer fra analyser af akademikerindsatsens organisering

  • Karrierecentrets teamstruktur: Karrerecentrets teams og borgere er opdelt efter a-kassemedlemskab. Her anbefaler konsulenthuset PLUSS, at der overvejes en teamstruktur, der i stedet tager udgangspunkt i virksomhedernes efterspørgsel, da dette kan drive et dybere kendskab til arbejdsmarkedet, som kan anvendes i samtalerne. Her fremhæver PLUSS Aarhus Kommune, som har organiseret sig efter kandidatbanker (kandidaternes kompetencer), der igen kobler sig på syv brancheområder.
  • Adskillelses af virksomhedskonsulenter og beskæftigelseskonsulenter: I Karrierecentret er beskæftigelseskonsulenter og virksomhedskonsulenter adskilt organisatorisk og til dels fysisk. Eftersynet analyser viser, at dette resulterer i, at konsulenterne har svært ved at få kendskab og indsigt i hinandens viden om bl.a. arbejdsmarkedet.

Tre initiativer skal styrke akademikerindsatsens arbejdsmarkedsfokus

For at styrke akademikerindsatsens arbejdsmarkedsfokus vil eftersynet igangsætte to initiativer rettet mod Karrierecentrets samtaler og et initiativ rettet mod Karrierecentrets organisering.

Initiativ 1 – Nyt fokus i samtalerne og opdateret konsulentrolle

Samtalernes primære fokus skal være arbejdsmarkedet, brancher, konkrete jobs, virksomhedspraktik m.v. og der skal arbejdes med den rolle som konsulenterne indtræder i til samtalerne.

Derfor gennemføres en større forandringsproces i Karrierecentret der:

  • Arbejder med tilgangen, indholdet og formålet med samtalerne.
  • Giver konsulenterne konkrete værktøjer til at omsætte lovens krav til samtalerne og deres viden om arbejdsmarkedet til en konstruktiv del af samtalerne.
  • Udvikler de kompetencer hos konsulenterne, det kræver at indtræde en rolle, der i højere grad udfordrer og skubber til akademikernes mindset omkring egne jobmuligheder.
  • Finder løsninger på, hvordan dele af den nuværende rådgivning om jobsøgning (CV, LinkedIn m.v.) kan flyttes ud af samtalerne, eller indgå på en mere værdiskabende måde.

Initiativ 2: Forberedelse og rammesætning af samtaler

For at skærpe indholdet i samtalerne igangsættes et initiativ rettet mod konsulenternes og akademikernes forberedelse til samtalerne. Initiativet skal arbejde med:

  • En omprioritering af forberedelsestiden, så konsulenterne skal bruge tid på at få en fornemmelse for akademikernes profil og dens match med arbejdsmarkedets efterspørgsel. Det skal dog være under hensyn til, at der i forberedelsen skal følges op på lovbundne krav.
  • En bedre rammesætning af samtalerne f.eks. via video, webinarer og skriftlig vejledning. Det skal på forskellige vis klæde akademikerne på og informere om forventningerne til forberedelsen af en samtale og brug af jobloggen.

Initiativ 3: Organisering der understøtter et styrket arbejdsmarkedsfokus

Karrierecentrets organisering kan med fordel i højere grad vende sig ud mod virksomhederne og tage udgangspunkt i deres efterspørgsel på arbejdskraft, så det kan inddrages i konsulenternes rådgivning af akademikerne.

Forvaltningen overvejer p.t. den konkrete organisering af Karrierecentret med udgangspunkt i overvejelser om:

  • Relevante fag- og brancheområder.
  • Indsamling og formidling viden om arbejdsmarkedet, som kan bringes i spil i samtalerne.
  • Øget tværfagligt samarbejde og videndeling på tværs af virksomhedskonsulenter og beskæftigelseskonsulenter.

De tre initiativer vil have en længere implementeringsfase, da Karrierecentret også er i gang med at etablere en intern langtidsledighedsindsats, der skal opstarte 1. juli 2021 og implementere nye rammeaftaler som følge af det igangværende AC-udbud. Derudover skal centret håndtere de ændringer i indsatsen som COVID-19 kan forårsage i forhold til den daglige drift.

Videre proces

Eftersynet arbejder videre som planlagt. BIU forelægges ny status ultimo 2021.

 

Marianne Sørensen / Line Nørbæk

Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tog orienteringen til efterretning.

Til top