Opfølgende temadrøftelse vedr. elev- og lærepladser
Resumé
I forbindelse med Temadrøftelse om elev- og lærepladser på BIU-mødet d. 25. januar 2021 blev det aftalt, at forvaltningen skal vende tilbage med et opfølgende oplæg til BIU om elev- og lærepladsindsatsen og forvaltningens brobygningsindsats.
Indstilling
Beskæftigelses og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter brobygning og elev- og lærepladsindsatsen på baggrund af oplæg om igangværende indsatser og forslag til nye initiativer
Problemstilling
Erhvervslivet efterspørger faglært arbejdskraft, samtidig vælger for få unge at gå i gang med en erhvervsuddannelse og der er højt frafald. Den nationale målsætning var i 2020 at 25 pct. af de unge skulle vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9./10. klasse – det gjorde kun 19,9 pct. For frafald fra erhvervsuddannelserne er den nationale målsætningen at andelen gennemførte uddannelser skal stige fra 52 pct. i 2012 til mindst 60 pct. i 2020 - I 2020 lå andelen af gennemførte uddannelser på 55 pct.
Formålet med denne opfølgende temadrøftelse er at dykke ned i hvad forvaltningen allerede gør i dag for at støtte de unge i at starte og gennemføre en erhvervsuddannelse og præsentere forslag til hvad der kan gøres mere af med udgangspunkt i de forslag der blev vedtaget af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget med Handleplanen for flere elev- og lærepladser fra 2019.
Løsning
Nuværende indsatser
Erhvervsuddannelserne er sammensat af et grundforløb og et hovedforløb. Hovedforløbet veksler mellem perioder på en skole og perioder i praktik i en virksomhed. Efter afsluttet grundforløb skal elever derfor finde en lære- eller elevplads for at kunne fortsætte deres uddannelse. Hvis eleven ikke kan lave en aftale med en virksomhed, er det indenfor nogle uddannelser muligt at gennemføre uddannelsen i skolepraktik. Der er derfor særligt i overgangen mellem grund- og hovedforløb en øget risiko for frafald.
Af figuren herunder fremgår hvor i de unges uddannelsesforløb vores nuværende indsatser griber. Derudover fremgår forslagene fra handleplanen for flere elev- og lærepladser fra 2019 og hvor der er potentiale for at udvide indsatsen med nye initiativer.
Jobcenter København - Ungecenteret vil som del af temadrøftelsen fortælle om den nuværende indsats for brobygning til erhvervsuddannelse og indsatsen for flere elev- og lærepladser. Her kort om indsatserne:
Brobygningsindsatsen i Jobcenter København - Ungecenteret (med oplæg fra Sabine Wolgast, afdelingschef i Jobcenter København - Ungecenteret)
Forvaltningen samarbejder med 3 erhvervsskoler om brobygningsforløb til uddannelse, som finder sted på erhvervsskolerne. De tre erhvervsskoler er Teknisk Erhvervsskole Center, Social- og Sundhedsuddannelserne Hovedstaden og Hotel- og Restaurantskolen. Derudover er der brobygning til uddannelse via daghøjskole, hvor den unge deltager i undervisning i dansk og/eller matematik i små grupper, som er tilrettelagt med udgangspunkt i den unges niveau. Herudover er der tilknyttet studievejledning, mulighed for virksomhedspraktik mhp. afklaring og motivering for fremtidig uddannelse m.v. Målet med tilbuddet er, at de unge kan påbegynde Forberedende Grunduddannelse (FGU), erhvervsuddannelse (EUD) eller brobygning til EUD efter afsluttet forløb.
I 2020 var ca. 800 unge i et brobygningsforløb, 620 i brobygning til en erhvervsuddannelse og 180 i brobygning til uddannelse via daghøjskole.
Et brobygningsforløb på en erhvervsskole er et LAB-tilbud der består af 2 faser, hhv.:
Fase 1, en op til 13 ugers indsats forankret i det ordinære uddannelsesmiljø, med fokus på uddannelsesafklaring, opkvalificering i dansk og matematik, introduktion til elementer fra det ordinære grundforløb, værkstedsundervisning og ekstern virksomhedspraktik. De unge har i forløbet tilknyttet en uddannelsesmentor, der understøtter den unge i fastholdelse i forløbet og håndteringen af personlige og sociale barrierer der kan udgøre en risiko i overgangen til ordinære uddannelse. Jobcentret er ugentligt til stede ude på skolerne for løbende at følge op på de unges forløb og sikre progression i deres uddannelsesplaner.
Fase 2, hvor de unge får tilknyttet en fastholdelsesmentor idet de optages på grundforløbet på en erhvervsuddannelse. Fastholdelsesmentoren følger den unge i hele grundforløbets ca. 14 uger indtil elev- eller læreplads/skolepraktikplads er opnået.
Forvaltningen er pt. i gang med forhandlinger med skolerne om tildeling af den rammeaftaler om brobygning til uddannelse på erhvervsskoler da de nuværende rammeaftaler udløber medio 2021.
Nuværende lære- og elevpladsindsats i Jobcenter København – Ungecenteret, herunder hvordan der samarbejdes med UU (med oplæg fra Karin Bancsi, afdelingschef i Jobcenter København - Ungecenteret)
Den nuværende indsats for at matche unge, der mangler en lære- eller elevplads, med virksomheder, som har brug for elever og lærlinge sker i regi af Jobcenter København, Ungecenteret. Målgruppen for indsatsen er 15-29-årige københavnere, der søger en elev- eller læreplads – uafhængig af om den unge har en sag i Jobcenter København. En stor del af de unge, der er i indsatsen, har særlige udfordringer, f.eks. psykiske lidelser, misbrug eller manglende motivation, samt økonomiske udfordringer. Det er ofte ikke manglen på praktikpladser, der er den største udfordring for disse unge i forhold til at fortsætte og færdiggøre deres uddannelse.
Indsatsen indebærer:
- Vejledning i at skrive cv og ansøgninger, i ansøgningsstrategi og i personlig præsentation.
- Løbende møder med konsulenter, som har særligt kendskab til virksomhederne og til den enkelte unges udfordringer. Konsulenterne matcher de unge med ledige lære- og elevpladser.
- Opsøgende virksomhedskontakt.
- Mentorer, der afdækker de unges særlige udfordringer og hjælper med at håndtere disse.
- De unge følges, indtil deres uddannelsesforløb er stabilt.
- Der har været en særlig indsats på området siden 2013 og i budgetaftalen 2019 blev der afsat 2,2 mio. kr. årligt til at videreføre indsatsen i 2019-2020
Indsatsen består af følgende hovedinitiativ og delinitiativer:
- Primære indsats for flere elev- og lærepladser til unge, der har afsluttet en grunduddannelse på en erhvervsskole
- Indsats for flere elev- og lærepladser til unge med minoritetsbaggrund
- Planlagt indsats til forebyggelse af diskrimination
- Fritidsjobindsatsen
- Opsøgende indsats i helhedsplanerne
- Elev- og lærepladser udenfor København
Hvad kan vi gøre mere af?
I handleplanen for flere elev- og lærepladser fra 2019 blev der lagt op til at udvide den nuværende indsats. Med Budget 2021 blev der afsat midler til at forlænge den nuværende indsats, men ikke til at udvide indsatsen med handleplanens nye initiativer. De nye forslag i handleplanen var bl.a. at udvide målgruppen for BIF’s indsats på området og en tidligere indsats ved at styrke og udvide BIF’s samarbejde med UU og erhvervsskolerne, se figuren ovenfor.
Forvaltningen har gennemgået forslagene i handleplanen særligt i lyset af den nye trepartsaftale, indgået af regeringen og arbejdsmarkedsparter, som bl.a. betyder at erhvervsskolerne har fået et tydeligere ansvar for at hjælpe deres elever med at finde en elev- og læreplads efter afsluttet grundforløb uden at der følger særlige midler med. Forvaltningen vurderer, at forslagene stadig er relevante. Det forventes ikke at trepartsaftalen vil have betydning for de igangværende indsatser og at der fortsat vil være en del unge, der har brug for en ekstra indsats for at starte og gennemføre en erhvervsuddannelse.
Forslag fra Handleplanen for flere elev- og lærepladser fra 2019:
- Udvidet virksomhedsrettet spor med 2 initiativer:
- Virksomhedsopsøgende arbejde generelt
- Virksomhedsopsøgende arbejde med fokus på Københavns Kommune som arbejdsplads
- Tættere samarbejde med UU ift. deres vejledning om uddannelsesvalg bl.a. i folkeskolen
- Infomøder for UU-vejledere
- Tættere samarbejde med erhvervsskolerne om unge uden erhvervskompetencegivende uddannelse
- Tættere samarbejde med erhvervsskolerne om unge uden erhvervskompetencegivende uddannelse
Nye forslag til hvad vi kan gøre mere af
- Fokus på fastholdelse
- Københavner tjenesten/ Etablering af én indgang til Københavns Kommune på erhvervsskolerne:
Udstationering af beskæftigelseskonsulent på alle erhvervsskoler. Konsulenten er indgangen til Københavns kommune for de unge københavnere i erhvervsuddannelse. Konsulenten koordinerer med team ’bagved’ (socialrådgivning, misbrugsindsats, boligstøtte etc.), og påtager sig dermed den koordinerende opgave for at få fastholdt den unge i uddannelse og undgå frafald.
- Udvide indsats for fastholdelse af unge på erhvervsskolerne på tværs af forvaltninger:
En del af de unge, der falder fra erhvervsuddannelse, har problemstillinger, der går på tværs af flere forskellige forvaltninger f.eks. misbrug, og som er medvirkende årsag til deres frafald fra uddannelse. Det foreslås at der arbejdes med en bred fastholdelsesindsats, der går på tværs af forvaltningerne. Målet er at fastholde flere unge til at gennemføre en erhvervsuddannelse.
- Københavner tjenesten/ Etablering af én indgang til Københavns Kommune på erhvervsskolerne:
- Styrket opsøgende indsats i udvalgte boligområder
Etablering af en styrket opsøgende indsats i udvalgte boligområder med vejledning af udsatte unge både ift. fritidsjob og lærepladsindsats.
- Tættere samarbejde mellem brobygningsindsatsen og elev- og lærepladsindsatsen
Opstart af pilotprojekt med det formål at koble de unge på elev- og lærepladsindsatsen mens de stadig er i gang med et brobygningsforløb. Målet er at motivere og understøtte flere unge til at påbegynde en erhvervsuddannelse med udsigt til hjælp til praktikpladssøgning allerede inden påbegyndelse af grundforløbet.
Økonomi
Der er ikke afsat midler til de nye forslag i handleplanen eller de nye forslag til hvad vi kan gøre mere af, der fremgår her, derfor vil alle nye forslag kræve finansiering. Hvis der ønskes nye indsatser, kræver det at det løftes politisk i forbindelse med Budget 2022.
Videre proces
Hvis forslag til at udvide de nuværende indsatser ønskes løftet til de kommende forhandlinger om Budget 2022 kan der bestilles budgetnotater i forvaltningen.
Line Nørbæk / Jeppe Bøgh Andersen
Beslutning
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøftede brobygning og elev- og lærepladsindsatsen på baggrund af oplægget.
Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten er bekymret for, at der er unge, som vælger et brobygningsforløb og senere en erhvervsuddannelse, som føler sig presset af jobcentret. 45 % falder fra brobygningsforløb, og et ukendt antal falder fra erhvervsuddannelserne. De unge, som falder fra, har for nogles vedkommende andre problemer end ledighed og skal samtidig med deres uddannelse have støtte og opbakning. Der skal økonomi og nye fortællinger til om, at det er sejt at være håndværker eller have andre EUD-uddannelser.”