Mødedato: 13.12.2021, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Drøftelse af diskrimination i nattelivet

Se alle bilag

Resumé

På baggrund af beskæftigelses- og integrationsborgmesterens orientering på udvalgsmødet den 25. oktober 2021 forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget en indstilling om drøftelse af mulige tiltag til forebyggelse af diskrimination i nattelivet. Drøftelsen indledes med et inspirationsoplæg fra Mellemfolkeligt Samvirke.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter mulige tiltag til forebyggelse af diskrimination i nattelivet.  

Problemstilling

baggrund af beskæftigelses- og integrationsborgmesterens orientering på udvalgsmødet den 25. oktober 2021 forelægges en sag til drøftelse af mulige tiltag til forebyggelse af diskrimination i nattelivet.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bedes drøfte mulige tiltag til forebyggelse af diskrimination i nattelivet. Drøftelsen indledes med et inspirationsoplæg fra Mellemfolkeligt Samvirke som bl.a. foreslår, at der tilbydes efteruddannelse til ansatte i nattelivet, samt at natklubber og barer mv. får frataget deres natbevilling ved gentagne tilfælde af diskrimination.

Til udvalgets orientering bemærkes det, at der i Restaurations- og Nattelivsplan 2021”, som Borgerrepræsentationen vedtog den 4. november 2021, indgår en indsats ”Certificering af serveringssteder”, som har til formål at uddanne dørmænd og barpersonale til at forhindre og håndtere diskrimination og anden uacceptabel adfærd i nattelivet (Restaurations- og Nattelivsplan 2021 er vedlagt som bilag). Kultur- og Fritidsforvaltningen er ansvarlig for indsatsen. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har erfaringer med lignende tiltag under indsatsen ”Trygt natteliv” (2016-2019), som indgik i Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets ”Handleplan til forebyggelse af diskrimination.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foreslår, at drøftelsen tager udgangspunkt i Mellemfolkeligt Samvirkes inspirationsoplæg samt i, om der er tiltag fra ”Trygt natteliv”, som udvalget finder bør prioriteres fremadrettet fx i forbindelse med udvikling af indsatsen Certificering af serveringssteder. 

I det følgende præsenteres indsatserne Certificering af serveringssteder og ”Trygt natteliv”.

Baggrund om ”Certificering af serveringssteder

 

Af ”Restaurations- og Nattelivsplan 2021” side 8 fremgår det, at Københavns Kommune: ”Vil arbejde for at forebygge og bekæmpe grænseoverskridende adfærd og diskrimination. Dette vil kommunen blandt andet gøre gennem etablering af et certificeringsprogram, som skal tilbydes til en række serveringssteder i København. Ambitionen med programmet er at uddanne dørmænd og barpersonale til at forhindre og håndtere diskrimination og anden uacceptabel adfærd i nattelivet. Derudover vil kommunen arbejde for et styrket samarbejde med politiets forskellige funktioner, herunder Trygnattelivspatruljen.”

 

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens erfaringer med lignende tiltag under indsatsen ”Trygt natteliv” kan deles med Kultur- og Fritidsforvaltningen, da der er god faglig sammenhæng. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil bl.a. anbefale, at serveringssteder som deltager i et kommende certificeringsprogram forpligter sig på at alle medarbejdere løbende gennemgår uddannelse, fx i form af e-learning om håndtering af diskrimination og anden uacceptabel adfærd i nattelivet.

 

Baggrund om ”Trygt natteliv”

 

Med Budget 2016 blev der afsat 0,5 mio. kr. årligt til indsatsen ”Et trygt natteliv” (2016-2019).

 

I samarbejde med de to brancheorganisationer inden for hotel- og restaurationsområdet, HORESTA og DRC udviklede forvaltningen ”Charter for et fair natteliv uden diskrimination”, som dannede rammen for indsatsen. 46 natklubber tilsluttede sig charteret og forpligtigede sig på et sæt retningslinjer for håndtering og forebyggelse af diskrimination. Som led i implementeringen af charteret blev der i 2016-2019 bl.a. gennemført følgende initiativer:

  • Undervisning af personale og dørmænd i nattelivet i interkulturel kommunikation og konflikthåndtering.
  • Undervisning af Københavns Kommunes natteværter i håndtering af situationer med diskrimination.
  • Udarbejdelse af pjecen ”Lige i natten” som blev sendt til alle 46 deltagende natklubber i chartersamarbejdet.

Udvalget har årligt modtaget en status for indsatsen. Af den seneste status fra februar 2020 fremgik det bl.a., at der i 2019 var gennemført en kampagne, som nåede ud til mere end 30.000 unge københavnere, undervisning af KFF’s natteværter samt afholdt 10 forestillinger med forumteater om diskrimination i nattelivet.  

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har opgjort andelen af dem, som har følt sig diskrimineret i perioden 2015-2019. Andelen af unge med dansk oprindelse, som oplevede diskrimination, steg fra 20% i 2015 til 21% i 2019. Imidlertid faldt andelen heraf, som oplevede at være blevet diskrimineret i nattelivet fra 56% i 2015 til 48% i 2019. Andelen af unge med ikke-vestlig baggrund, som oplevede diskrimination, steg fra 43% i 2015 til 46% i 2019. Imidlertid faldt andelen heraf, som oplevede at være blevet diskrimineret i nattelivet fra 36% i 2015 til 32% i 2019.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen sender et referat af  Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets drøftelse til Kultur- og Fritidsforvaltningen til brug for udvikling af kommende tiltag.

  

Line Nørbæk / Marianne Becker Andersen


Beslutning

Indstillingen blev drøftet og forvaltningen vender tilbage til udvalget med et overblik over de forskellige spor i indsatserne til forebyggelse af diskrimination og aftaler konkret proces for så vidt angår nattelivet med det kommende Partnerskabsudvalg.

Til top