Mødedato: 13.12.2021, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Status på handleplan for arbejdskraft til virksomhederne

Se alle bilag

Resume

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte den 21. oktober 2019 handleplan for arbejdskraft til virksomhederne, der beskriver forvaltningens indsats for de jobparate borgere, og hvordan forvaltningen vil hjælpe virksomheder med at rekruttere den nødvendige arbejdskraft. Den 27. april 2020 modtog udvalget en oversigt med status på implementering af handleplanen, der som lovet, var ved at blive implementeret i flere tempi. I 1. halvdel af 2022, skal det nye udvalg beslutte, hvorvidt handleplanen skal videreføres, eller der skal udarbejdes en ny. Derfor har forvaltningen udarbejdet en status på implementeringen af planen. Status viser, at handleplanen er implementeret med undtagelse af to indsatser.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager status på implementering af handleplan for arbejdskraft til virksomhederne til efterretning. 

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget modtog den 27. april 2020 en status på implementering af handleplan for arbejdskraft til virksomhederne. På det tidspunkt var Danmark stadig lukket ned grundet Corona pandemien, hvilket i et vist omfang påvirkede implementeringen. Forvaltningen har derfor udarbejdet en ny status på implementeringen.

Som en del af handleplanen blev det også besluttet, at det i første halvdel af 2022 skal besluttes, om handleplanen skal videreføres, eller der skal udarbejdes en ny. 

Løsning

I forbindelse med vedtagelse af handleplan for arbejdskraft til virksomhederne blev det besluttet, at implementeringen skulle ske i forskellige tempi, da det skete samtidig med ikrafttrædelse af ny LAB. Kort efter vedtagelse af handleplanen blev landet lukket ned på grund af Corona pandemien, hvilket i et vist omfang påvirkede implementeringen, da beskæftigelsesindsatsen blev suspenderet.

Forvaltning har udarbejdet en status på implementering af handleplan for arbejdskraft til virksomhederne. Status viser, at stort set alle dele af handleplanen er implementeret.

 Nedenstående gennemgås kort implementeringsstatus for de 6 pejlemærker.

Pejlemærke 1 – Samarbejdet mellem Jobcenter København og virksomhederne skal øges blandt andet ved at flere ledige kommer ud i virksomhederne

Under pejlemærke 1 er to ud af tre indsatser implementeret. Der er udarbejdet et systematisk grundlag for, hvilke virksomheder der skal opsøges med henblik på jobåbninger. Ligeledes er projektet med virksomhedspraktikker i detailhandlen implementeret og finansieret til og med 2022. Dog er der ikke igangsat en indsats med korte virksomhedsplaceringer. Situationen på arbejdsmarkedet har betydet, at der i endnu større omfang end før er fokus på ordinære stillinger. Det understøttes af den nyoprettede tværgående matchenhed, der skal sikre bedre match mellem ledige stillinger og de ledige, således at flere ledige kommer ud i virksomhederne i en ansættelse. Derudover er kursen justeret, så fokus er flyttet fra at indgå aftaler om jobsøgning til, at den ledige får et pålæg eller en henvisning til at søge et konkret job.

Pejlemærke 2 – Den enkelte ledige skal både fagligt og geografisk øge bredden i jobsøgningen

Under pejlemærke 2 er samtlige indsatser implementeret. Der er i samtalerne med de ledige fortsat fokus på deres jobsøgning. Med BIU's beslutning den 29. november, er der fortsat fokus på aftaler om konkret jobsøgning i samtalen. I forhold til det tværkommunale samarbejde, er der nu, i lyset af virksomhedernes rekrutteringsudfordringer, igangsat et samarbejde over Øresund om rekruttering af svensk arbejdskraft til danske virksomheder.

Pejlemærke 3 – Styrke opkvalificering eller omskoling af ledige, så deres kompetencer svarer til det, virksomhederne efterspørger

Under pejlemærke 3 er samtlige indsatser implementeret. Der er udarbejdet ”Sigtelinjer for uddannelse”, der blev vedtaget af BIU den 27. april 2020. Sigtelinjerne fastlægger, hvordan forvaltningen skal arbejde med uddannelsesindsatsen. Derudover har BIU den 9. december 2019 vedtaget en handleplan for flere lære- og elevpladser, ligesom der er igangsat et arbejde med at brande erhvervsuddannelserne som ”grønne” uddannelser med henblik på at øge de unges motivation for at starte på en erhvervsuddannelse.

Pejlemærke 4 - De ledige skal klædes på i forhold til den øgede digitalisering på arbejdsmarkedet

Under pejlemærke 4 er samtlige indsatser implementeret. Der er udarbejdet en strategi for styrkelse af de lediges IT-kompetencer med input fra ekspertgruppe og endvidere iværksat en række pilotforsøg. Strategien er godkendt af BIU den 18. maj 2020.

Pejlemærke 5 – Tidlig og bedre screening af de ledige

Under pejlemærke 5 er indsatsen endnu ikke implementeret. Indsatsen tidlig og bedre screening af ledige udestår, da der er opstået usikkerhed om, hvorvidt den valgte løsning på en faglig og etisk forsvarlig måde kan anvendes til at foretage screening for øget/lav risiko for langtidsledighed. Arbejdet med den tekniske løsning er derfor sat i bero, og det undersøges, hvilke andre digitale løsninger, der i stedet kan anvendes i forbindelse med screening for øget/lav risiko for langtidsledighed med henblik på at opnå projektets formål.

Pejlemærke 6 – Færre ledige akademikere

Under pejlemærke 6 er samtlige indsatser implementeret. Der er igangsat en før-dimittendindsats for akademikere. Der arbejdes med målrettede korte kurser for ledige akademikere i forbindelse med Løft af lediges digitale kompetencer og den grønne strategi i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

I første halvår af 2022 skal det nye Beskæftigelses- og Integrationsudvalg tage stilling til, hvorvidt handleplanen skal videreføres, eller der skal udarbejdes en ny.

 

Line Nørbæk /Marianne Becker Andersen (konst.)

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top