Udmøntning af Integrationspuljen 2008: Integrationspartnerskaber målrettet etniske minoritetspiger (Fællesindstilling)
Udmøntning af Integrationspuljen 2008: Integrationspartnerskaber målrettet etniske minoritetspiger (Fællesindstilling)
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 13. december 2007
5. Udmøntning af Integrationspuljen 2008: Integrationspartnerskaber målrettet etniske minoritetspiger (Fællesindstilling) BIU 246/2007
Kultur-
og Fritidsudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal tage stilling
til forslag til realisering af projekt "Etniske minoritetspigers deltagelse i
foreningslivet" som blev vedtaget i forbindelse med budget 2008.
indstilling og Beslutning
Kultur- og Fritidsforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, 1. &nb sp; at Kultur- og Fritidsudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at der i perioden 2008 - 2010 indgås integrationspartnerskaber, som beskrevet i denne indstilling med 1-2 foreninger med henblik på at tiltrække og fastholde etniske minoritetspiger i foreningslivet. Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2007 Indstillingen blev godkendt. |
Problemstilling
I forbindelse med budget 2008 blev der afsat 1 mill. kr. årligt i 2008, 2009 og 2010 til initiativet "Etniske minoritetspigers deltagelse i foreningslivet". Her fremgår det, at der skal indgås integrationspartnerskab med 1-2 foreninger med henblik på at tiltrække og fastholde etniske minoritetspiger i alderen 8-14 år i foreningslivet. Indsatsen skal efterfølgende forankres i foreningerne, og pigernes forældre skal inddrages. Denne indstilling er forvaltningernes forslag til realisering af indsatsen.
Løsning
Som med integrationspartnerskaberne på fodboldområdet, placeres ansvaret for integrationspartnerskaberne på pigeområdet i Projektrådgivningen. Rammerne for projektet udvikles i samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.
Projektrådgivningen udarbejder i samarbejde med de foreninger, der udvælges, planer for hvert partnerskab. Handleplanerne skal bl.a. indeholde mål, succeskriterier, aktivitetsplan, risikovurdering, plan for sikring af intern og ekstern videndeling, samt plan for forankring og evaluering af det enkelte projekt.
Udvælgelse af
foreninger
Foreninger, der kan komme i betragtning til integrationspartnerskab, skal være folkeoplysende foreninger hjemmehørende i København, som gerne vil gøre en særlig indsats for etniske minoritetspiger, og som:
·
Har i alt mindst 100 medlemmer.
· Kan tilbyde forskellige aktiviteter for piger i alderen 8-14 år.
· Ligger i områder, hvor der bor mange etniske minoriteter og/eller som vil imødekomme afstandsproblematikken og starte satellitforeninger eller faste satellithold op i områder, hvor der bor mange etniske minoriteter.
·
Har tidligere erfaringer med inddragelse af
målgruppen.
Flerstrengede foreninger og foreninger, som kan tilbyde aktiviteter, der ikke kun omfatter det idrætslige område, vil blive prioriteret.
Da der er indgået integrationspartnerskab med fem fodboldklubber i perioden 2007-2009, vil fodboldklubber ikke kunne komme i betragtning til disse integrationspartnerskaber.
Projektrådgivningen indkalder til informationsmøde om integrationspartnerskaberne via Fritid & Idræts Nyhedsbrev. Interesserede foreninger indsender herefter en ansøgning om indgåelse af partnerskabsaftale. Derefter vil Kultur- og Fritidsudvalget foretage den endelige udvælgelse. Det forventes, at der udvælges to foreninger.
Rammer for integrationspartnerskabet
Integrationspartnerskabet baserer sig på ansættelse af ressourcepersoner (30-37 timer om ugen) i hver af de involverede foreninger. Ressourcepersonerne skal sætte en integrationsudvikling i gang via opsøgende arbejde og aktivitetsudvikling, men skal samtidig sikre, at integrationsindsatsen forankres i foreningen på en sådan måde, at indsatsen fortsætter, når partnerskabet ophører. Ressourcepersonerne skal bl.a. arbejde med:
· Rekruttering og fastholdelse af etniske minoritetspiger.
· Forældreinddragelse.
· Aktivitetsudvikling. Herunder forsøg med mere socialt orienterede aktivitetsformer så som blandede boldspil, aktiviteter på tværs af aldersgrupper, åben træning, familieaktiviteter og andre sociale, kulturelle og idrætslige aktiviteter, som kan være med til at tiltrække pigegruppen.
· Rekruttering, uddannelse og fastholdelse af frivillige på alle niveauer i foreningen – med særligt fokus på kvinder med etnisk minoritetsbaggrund.
·
Samarbejde med lokale aktører (fx skoler,
pigeklubber og etniske minoritetsforeninger).
·
Inddragelse af foreningens medlemmer, frivillige
og bestyrelse i integrationsarbejdet.
Midlerne til foreningerne vil primært gå til løn og aktiviteter. På baggrund af Kultur- og Fritidsforvaltningens erfaringer med partnerskabsaftaler i forbindelse med "Idræts- og motionsprojekter for overvægtige børn og unge/etniske minoritetspiger" afsættes endvidere midler til ekstern konsulentbistand, temamøder, seminarer og PR materiale. Som supplement til selvevalueringer afsættes endvidere midler til ekstern evaluering (foranalyse, midtvejsevaluering og slutevaluering), således at effekterne og de væsentligste erfaringer fra alle projekterne synliggøres og samles.
Proceskonsultation og
rådgivning
Projektrådgivningen vil følge projekterne tæt og sikre, at hver forening får den hjælp og støtte, som er nødvendig for at skabe en bæredygtig udvikling og sikre forankring i foreningen. Projektrådgivningens rolle vil primært bestå i:
· Projektadministration (udbetaling af midler, opfølgning på handleplaner, selvevalueringer og regnskab).
· Proceskonsultation (processtyring, coaching, sparring etc.).
· Rådgivning (erfaringsudveksling, netværk, puljer, etc.).
· Praktisk hjælp til gennemførelse af konkrete aktiviteter (idrætsdage, rekruttering, konfliktløsning etc.).
Foreningerne forpligter sig til at deltage i et løbende sparrings- og proceskonsultationsforløb. Der vil dels være tale om individuelle forløb tilrettede de enkelte foreningers behov og ønsker, dels om et fælles forløb med fokus på sparring og erfaringsudveksling foreningerne imellem. Forløbet koordineres af Projektrådgivningen med inddragelse af andre forvaltningsenheder, hovedorganisationer og eksterne konsulenter efter behov. Forløbet skal sikre, at projekterne udvikler sig i henhold til de enkelte handleplaner, samt at ressourcepersonerne får den nødvendige sparring, uddannelse og motivation.
Økonomi
Der afsættes 1 mio. kr. årligt i fire år til initiativet. De 4 mio. kr. til partnerskabsprojekterne i perioden 2008-2010 fordeler sig på følgende poster:
Tilskud til foreningerne (minimum) 2.730.000 kr.*
Ekstern evaluering (foranalyse, midtvejsevaluering, slutevaluering) 100.000 kr.
Ekstern konsulentbistand til foreningerne 40.000 kr.
Seminarer, temamøder, erfaringsudveksling 40.000 kr.
Uddannelsesforløb, dialogmøder (tilpasset de enkelte foreninger) 15.000 kr.
PR-materiale om partnerskabsprojektet 15.000 kr.
* Såfremt der indgås
partnerskaber med to foreninger, betyder det et årligt tilskud på ca. 465.000
kr. pr. forening.
Videre proces
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges en indstilling i starten af 2008, hvor udvalget endeligt udvælger de foreninger, der skal indgås partnerskab med. Foranalysen forventes igangsat i januar/februar 2008, mens partnerskabsprojekterne forventes igangsat i april/maj 2008.
Bilag
1. Høringssvar fra Integrationsrådet. (Eftersendes)
Carsten Haurum / Morten Binder
Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2007