Udmøntning af Integrationspuljen 2008: Begivenhedskalender
Udmøntning af Integrationspuljen 2008: Begivenhedskalender
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 13. december 2007
8. Udmøntning af Integrationspuljen 2008: Begivenhedskalender BIU 249/2007
Beskæftigelses- og
Integrationsforvaltningen skal tage stilling til forslag til realisering af
initiativet 'Begivenhedskalender – fejring af kulturel mangfoldighed i
København' som blev vedtaget i forbindelse med budget 2008.
INDSTILLING OG Beslutning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, 2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender retningslinjer for mangfoldighedspuljen, herunder bemyndigelse af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen til løbende at fordele puljemidler til lokale initiativer ved ansøgninger under 30.000 kr. inden for en maksimal grænse af 500.000 kr. Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2007 Carl Christian Ebbesen (O) ønskede afstemning: For stemte 6: Imod stemte 1: Carl Christian Ebbesen (O) Undlod 1: Peter Schlüter (C) Indstillingen blev herefter godkendt. |
Problemstilling
Borgerrepræsentationen besluttede med vedtagelse af budgettet for 2008 i oktober at disponere 3 mio. kr. i 2008, 2009 og 2010, så Københavns Kommune fremover kan markere den kulturelle mangfoldighed i København (BR 371/07). Markeringen skal medvirke til, at alle byens borgere har en oplevelse af at være inkluderet i byen uanset national, religiøs eller kulturel baggrund. Virksomheder skal inddrages i dette arbejde der kan styrke byens vækstpotentiale. Dette er i overensstemmelse med Integrationspolitikken, som beskrev "Mødet mellem københavnere med forskellige etniske, kulturelle og religiøse baggrund gør byen til et mere berigende sted og styrker de sproglige og kulturelle kompetencer, der er nødvendige for at kunne tage udfordringen fra globaliseringen op". En rapport fra Trygfonden (2007) konstaterer, at velfungerende unge indvandrere føler sig utrygge i Danmark. Cirka halvdelen ønsker at emigrere og de har flere bekymringer om - især fremtiden, end den tilsvarende aldersgruppe af etniske danskere.
Løsning
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget åbner op for, at kommunen fremover fejrer den kulturelle mangfoldighed i København, inspireret af studieturen til New York og Toronto. Samtidig vil kommunen bistå etniske minoritetsgruppers mulighed for at fejre deres kultur i lokalområdet, der tilsammen med en række Københavnerbegivenheder markerer vores by som sammenhængende og rummelig. Det overordnede mål med begivenhedskalenderen er, henover året på kommunalt og lokalt plan, at markere den kulturelle mangfoldighed i byen, så alle borgere har en oplevelse af at være inkluderet og accepteret i byen, uanset nationalitet, kultur eller religion.
Vejen til dette mål skal ske gennem:
· Styrkelse af interkulturel dialog
· Synliggørelse af mangfoldighed i København
· Ejerskab og lokal forankring af markeringer
Den bærende fremgangsmåde for begivenhedskalenderen følger to spor der gensidigt skal styrke og supplere hinanden:
1. Markering af kulturel mangfoldighed på tværs af byen med fokus på Københavner identitet og storby udsyn gennem en kampagne.
2. Markere og understøtte lokal mangfoldighed med fokus på nærhed og ejerskab gennem etablering af en kulturel markeringspulje.
Ad. 1: Lancering af kulturel
markeringskampagne der fejrer København som en mangfoldig by
Under et fælles slogan skal der lanceres en kampagne, som synliggør
Københavns mangfoldighed som noget positivt og værdsat.
I forbindelse med kampagnen nedsættes en fokusgruppe, bestående af et bredt spektrum af ressourcepersoner. De skal både fungere som sparringspartnere for indholdet i kampagnen, som alliancepartnere i implementeringen af kampagnen og som ambassadører for budskaberne i de institutioner og netværker som de selv er en del af.
Efterfølgende er beskrevet en bruttoliste over mulige events og initiativer som kan tænkes afholdt som en del af kampagnen:
Udarbejde begivenhedskalender som omdrejningspunkt for alle kulturelle og religiøse fejringer, 'landemåneder' og markeringer i København i 2008.
Synlighedstiltag i form af søjlereklamer, posters og busreklamer for kampagnen "I København er der plads til alle" (el. lign. slogan) og lykønskninger i forbindelse med nationale og religiøse højtider.
'Nytårskur' med åbent hus reception i anledning af fejring af forskellige kulturelle nytår i Rådhushallen; Rosh Hashana (jødedommen), Kinesisk nytår, muslimsk nytår m.fl.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget inviterer til Eid-middag for religiøse overhoveder på rådhuset i forbindelse med festen.
Afholde "Københavner-dag" i forbindelse med medborgerdag på Rådhuset
Arrangere "Åbne tage", hvor samtlige kirker, moskeer og templer holder åbent en aften for byens borgere, i stil med kulturnat og galleriernes 'åbne døre'.
International dag med fokus på frivillige foreninger (selvstændigt budget).
Udstilling i Øksnehallen, med kåring af "Bedste billede af årets mangfoldighedsevent".
Der ansættes en kampagnemedarbejder, som tovholder for kampagnen og ansvarlig for udarbejdelse af begivenhedskalenderen og for fokusgruppen. Herudover skal kampagnemedarbejderen stå for udvikling og organisering af aktiviteter, og koordinering i forhold til andre aktiviteter og kampagner i Københavns Kommune. Evt. behov for ansættelse af en studentermedhjælp kan overvejes i forbindelse med afvikling af større aktiviteter og events.
Ad. 2: Etablering af en kulturel
markeringspulje
Markeringspuljen er målrettet lokale aktører i form af kulturhuse og boligselskaber som projektholdere, som i samarbejde med andre lokalt forankrede foreninger og frivillige m.fl. kan søge puljen til afholdelse af kulturelle og religiøse markeringer. Det kan være lige fra nationale mærkedage, fællesspisning til debat og kulturaftener. Der vil blive lagt vægt på, at arrangementerne lever op til følgende sæt mangfoldighedsprincipper:
· Aktivitet skal være med til at synliggøre at København er en mangfoldig by.
· Aktiviteterne skal baseres på et tværkulturelt samarbejde
· Arrangementer skal forankres lokalt via inddragelse og deltagelse af lokale foreninger og frivillige m.fl.
· Aktiviteterne skal være åbne for alle byens borgere
· Aktiviteterne skal dokumenteres over for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i form af billeder, som kan indgå i en udstilling som afvikles som en del af kampagnen.
Projekter som har medfinansiering fra bl.a. virksomheder vil blive prioriteret. Midlerne fra puljen vil blive distribueret i overensstemmelse med udkast til retningslinjer i bilag 2.
Økonomi
De 3 mio. kr. afsat til initiativet vil fordele sig som følgende:
1) Mangfoldighedspulje: 1 mio. kr. til aktiviteter
2) Mangfoldighedskampagne: 1,5 mio. kr. til aktiviteter og 0,5 mio. kr. til kampagnemedarbejder og evt. en studentermedhjælp.
Videre
proces
Der skal udarbejdes en plan for evaluering af begivenhedskalenderen, som skal godkendes i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i januar 2009 med henblik på justering og planlægning af begivenhedsåret for 2009 i forhold til erfaringerne fra 2008.
Bilag
1. Procesplan for fejring af kulturel mangfoldighed i København.
2. Udkast til retningslinjer for ansøgning til Markeringspuljen.
3. Høringssvar fra Integrationsrådet (eftersendes)