Mødedato: 13.12.2007, kl. 14:15

Udmøntning af Integrationspuljen 2008: Sprogporten (Fællesindstilling)

Udmøntning af Integrationspuljen 2008: Sprogporten (Fællesindstilling)

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 13. december 2007

 

 

6.      Udmøntning af Integrationspuljen 2008: Sprogporten (Fællesindstilling)                  BIU 247/2007

I budgetforliget 2008 (BR 371/07) er det vedtaget, at Bibliotekerne fra 2008-2010 årligt tilføres 3,5 mio. kr. til at fortsætte Sprogporten på Nørrebro og udvide projektet til andre bydele. Udvalgene skal godkende forvaltningernes forslag til, hvordan projektet skal gennemføres.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget godkender:

1.                  at det årlige tilskud på 3,5 mio. kr. anvendes til at fortsætte og udvide Sprogporten på Nørrebro, Tingbjerg, og Solvang/ Sundby (Amager).

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2007

Indstillingen blev godkendt.

 

Problemstilling

Projektet "Sprogporten" har fokus på sprogudvikling for hhv. småbørn og skolebørn. Det har kørt de sidste 3 år på Nørrebro, hvor der har været stor succes med skabe kontakt til indvandrerfamilier i Mjølnerparken. Med Integrationsaftalen for 2008 har bibliotekerne fået mulighed for at fortsætte og udvide projektet til andre bydele.

 

Løsning

Projektet foreslås gennemført omkring de 4 biblioteker Nørrebro, Tingbjerg, Sundby (Støberigården, Dalslandsgade og Telemarksgade) og Solvang Centret (Urbanplanen). Alle steder er udsatte områder med en stor andel af borgere med anden etnisk herkomst end dansk og behov for at styrke børn og unges muligheder i uddannelsessystemet. Inden projektets start udarbejdes en detaljeret plan for, hvilke boligkarreer der skal besøges og institutioner, der skal samarbejdes med. På Nørrebro fortsættes Sprogporten i Mjølnerparken og udvides til Lundtoftegade og Aldersrogade (den grønne trekant). 

Projektets formål er at støtte tosprogedes børns sproglige udvikling og på længere sigt sikre deres muligheder for et aktivt medborgerskab. Et væsentligt led heri er at engagere forældrene i at stimulere deres børns sproglige udvikling og involvere sig i deres skolegang. De hidtidige erfaringer er, at projektet er med til at opbygge og fastholde en langvarig kontakt til familierne, der er baseret tillid, respekt og frivillighed.

På den måde styrkes bibliotekernes særlige rolle i integrationsarbejdet, som støtte for sproglig indlæring og kulturelt engagement, hvilket er et mål i Integrationspolitikken.

Projektet består af 3 dele:

1)     Opsøgende arbejde hos familier med nyfødte børn, der besøges ca. 3 gange, inden barnet starter i skolen. Besøgene bruges til at tale om sprogstimulering, fortælle om bibliotekernes tilbud og forære børnene bøger.

2)     Deltagelse i arrangementer på skolen bl.a. forældremøder, så børn og forældre igen ved skolestart møder bibliotekerne. Bibliotekerne fortæller om bibliotekernes tilbud og præsenterer herunder bøger for den konkrete alder.

3)     Aktiviteter på bibliotekerne som f.eks. lektiehjælp, læseklubber, pigeklubber og udflugter med kulturelt indhold. Forældrene inviteres med til lektiehjælp sammen med deres børn og til særlige arrangementer for forældrene.

Bibliotekerne samarbejder med de lokale skoler, daginstitutioner, sundhedsplejersker mv. om kontakten med forældrene og om at udvikle målrettede tilbud. Projektet er dermed med til at styrke den samlede integrationsindsats.

Målet med projektet er samtidig, at det virker som model for nye projekter og indsatser i andre bydele. Arbejdet vil derfor blive dokumenteret systematisk, og resultaterne fulgt nøje. Det skal sikre, at projektet løbende justeres efter de indhøstede erfaringer. Den konkrete evaluering vil ske efter "Håndbog for systematisk evaluering" og aftales i samarbejde mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Et væsentligt mål vil være, at der både er flere forældre og børn, der benytter bibliotekerne og deltager i de særlige tilbud som lektiehjælp, arrangementer mv. Der bliver fremlagt årlige evalueringer for de to udvalg.

 

Økonomi

Projektet er finansieret via budgetaftalen for 2008 med et beløb på 3,5 mio. kr. i 2008-10. Midlerne skal hovedsageligt anvendes til:

·        Ansættelse af 8 medarbejdere, der skal udføre opsøgende arbejde og styrke bibliotekernes tilbud til borgere med anden etnisk baggrund end dansk (2,5 mio. kr.)

·        Indkøb af materialer – primært boggaver til børn (800.000 kr.)

·        Afholdelse af arrangementer mv. på bibliotekerne (200.000 kr.)

Budgettet er retningsgivende, idet det fastsættes endeligt, når de konk rete aktiviteter er planlagt, og der er indgået aftale om bogindkøb. Der forventes en betydelig mængderabat på bogindkøbet.

 

Videre proces

Efter behandlingen i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget 13/12 2007 og Kultur- og Fritidsudvalget 20/12 2007 sendes indstillingen i høring i Integrationsrådet 13/1 2008, Amager Vest Lokaludvalg 15/1 2008 og Amager Øst Lokaludvalg, hvor næste møde forventes afholdt 17/1 2008. Det har ikke været muligt at sende indstillingen i høring inden udvalgsbehandlingen. Det er derfor en forudsætning for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalgets beslutninger, at høringssvaret ikke bringer væsentligt nyt frem i sagen.

 

Bilag

Ingen

 

         Morten Binder                                Carsten Haurum

 



 

Til top