Mødedato: 13.08.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Status på den særlige beskæftigelsesindsats i Mjølnerparken

Resumé

På baggrund af Budgetaftale 2017 iværksatte Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen den 1. januar 2017 en særlig beskæftigelsesindsats i Mjølnerparken. Det overordnede formål med indsatsen er at bringe flere udsatte borgere i job og uddannelse gennem en kontinuerlig virksomhedsrettet indsats for alle borgere på ydelse i Mjølnerparken.

Center for Afklaring og Beskæftigelses (CAB) har ansvaret for aktiveringen af borgerne og samarbejder desuden med den selvejende institution FRIGG. Alle kontanthjælps- og uddannelseshjælpsmodtagere er omfattet af indsatsen.

Projektet har på nuværende tidspunkt opfyldt den første målsætning, da 22 pct. af de ledige over 30 år har opnået ordinært-, deltids-, fleksjob eller uddannelse. Målsætningen blev opfyldt i november 2017. For de øvrige tre målsætninger er målsætningen og målopfyldelsen: 75 / 33 pct., 80 / 45 pct. og 80 / 52 pct.

Den særlige beskæftigelsesindsats har bevillingsudløb med udgangen af 2018, og udvalget præsenteres derfor for en status for indsatsen inden budgetforhandlingerne. Statussen forelægges udvalget, med henblik på at udvalget tager statussen til efterretning.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager oplæg om status på den særlige beskæftigelsesindsats i Mjølnerparken til efterretning.

Problemstilling

Med Budgetaftale 2017 vedtog Borgerrepræsentationen, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skulle iværksætte en særlig beskæftigelsesindsats i Mjølnerparken i 2017 og 2018.

Formål og delmål for den særlige beskæftigelsesindsats er følgende:

"Formålet med den særlige beskæftigelsesindsats i Mjølnerparken er at give borgerne en intensiv indsats med kontinuerlig aktivering med så meget aktivitet som muligt. Indsatsen skal bidrage til at bringe flere udsatte borgere i job og uddannelse, at afklare borgere på kontanthjælp til andre ordninger samt understøtte, at flere kommer tættere på arbejdsmarkedet igennem virksomhedsplaceringer. Udover ovenstående formål har projektet en række delmål, som Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil følge op på undervejs. Delmålene er: 

  • 20 pct. af de ledige over 30 år har opnået ordinært-, deltids-, fleksjob eller uddannelse

  • 75 pct. af de unge er blevet optaget på en ordinær uddannelse eller er startet på en uddannelsesstilling/læreplads

  • 80 pct. af de ledige har været i virksomhedspraktik/løntilskud

  • 80 pct. af de ledige har opnået progression målt gennem udviklingsmål."

Ved budgetforhandlingerne blev indsatsen kortet ned fra 4 til 2 år, og indsatsen har dermed bevillingsudløb med udgangen af 2018. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen præsenterer derfor udvalget for en status på indsatsen umiddelbart inden budgetforhandlingerne i september. Denne status skal danne grundlag for en politisk beslutning om, hvorvidt den særlige beskæftigelsesindsats i Mjølnerparken skal forlænges i yderligere 2 år.

Løsning

Den særlige beskæftigelsesindsats i Mjølnerparken startede den 1. januar 2017. Indsatsen for de jobparate borgere startede i februar 2017, mens indsatsen for de aktivitetsparate borgere startede i marts 2017.

Beskæftigelsesindsatsen varetages i et samarbejde mellem Center for Afklaring og Beskæftigelse (CAB) og den selvejende institution FRIGG, som udspringer af Lejerbo København og Helhedsplanen i Mjølnerparken.

CAB er primær ansvarlig for aktiveringsindsatsen i Mjølnerparken og har myndighedsansvaret for de job- og aktivitetsparate. Herudover har CAB ansvar for at koordinere indsatsen i Mjølnerparken med Ungecenterets (JKU) indsats i Mjølnerparken over for de uddannelsesparate og aktivitetsparate uddannelseshjælpsmodtagere under 30 år.

Den selvejende institution FRIGG er en tæt samarbejdspartner i projektet og står for at screene borgere i projektet, uddannelse af borgere som mentorer samt levering af mentorer til borgere i projektet.

Status på målsætninger

Af tabel 1 nedenfor fremgår de resultater, som er skabt i Mjølnerparken i løbet af de 9-16 måneder, som forvaltningen indtil videre har resultater for. Målene er fastsat af BIU og skal nås i løbet af den toårige periode, som projektet løber over. Forvaltningen forventer, at målindfrielsen vil være højere, når det er muligt at opgøre de endelige resultater i midten af 2019. Grunden til, at Mål 1 og 2 ikke er opdateret, er at Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering midlertidigt har lukket for adgangen til data fra DREAM (Beskæftigelsesministeriets forløbsdatabase). I januar 2017 var der i alt 272 kontanthjælps- og uddannelseshjælpsmodtagere i Mjølnerparken.

Tabel 1: Oversigt over status på målsætninger

Note: *Udvalget er blevet præsenteret for disse resultater tidligere. Bemærk, at de enkelte målsætninger omfatter forskellige målgrupper, og at pct.-satserne dermed ikke kan sammenlignes. Målemetoder og måleperiode for de enkelte målsætninger: Mål 1: DREAM. Målt fra januar til november 2017. Alle som på et tidspunkt i perioden har haft job/uddannelse. Tilflyttere tælles ikke med. Mål 2: DREAM. Målt fra januar til november 2017. Mål 3: BIFLIS (Aktiveringskuben). Målt fra januar 2017 til juli 2018. Mål 4: BIFLIS (Udviklingsmålskuben). Målt fra januar 2017 til juli 2018. Udviklingsmål benyttes kun for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere.

I tillæg til målene kan det oplyses, at 80 borgere har fået eller er ved at få opstartet en forberedende plan, med henblik på at få deres sag vurderet i forhold til førtidspension, fleksjob eller ressourceforløb.

På udvalgsmødet holder forvaltningen og FRIGG oplæg om erfaringerne med den særlige beskæftigelsesindsats i Mjølnerparken. Desuden får udvalget en status på indsatsen samt bud på indholdet i en evt. forlængelse af indsatsen i årerne 2019-2020, jf. de budgetnotater, der er bestilt med relation til indsatsen i Mjølnerparken. På nuværende tidspunkt drejer det sig om følgende:

  • Videreførelse af indsatsen – bestilt af Venstre og Socialdemokratiet

  • Folkeskoleundervisning til ægtefælleforsørgede eller langtidsledige som forsøg i et enkelt boligområde – bestilt af Socialistisk Folkeparti.

Budgetnotaterne vil være tilgængelige på BIU-portalen, så snart de er udarbejdet.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Ovenstående budgetnotater bliver udarbejdet og fremlagt, så snart de er klar. Herudover vil udvalget få forelagt en endelig status på indsatsen i midten af 2019.

Michael Baunsgaard Schreiber/ Inger Suppli

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top