Tilsyn med administration af virksomhedspraktik og løntilskud
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forvaltningens tilsynsmodel for administrationen af virksomhedspraktik og løntilskud og forslag til rapportering af tilsynet.
Problemstilling
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede den 7. december 2015 (2015-0267321), at forvaltningen skulle hjemtage tilsynet med interne og eksterne leverandører af beskæftigelsesindsatsen. Udvalget besluttede samtidig, at de ønskede forslag til en halvårlig rapportering for resultatet af tilsynet med administration af virksomhedspraktik og løntilskud samt en beskrivelse af en minimumsmodel for tilsynet.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget pegede på, at Borgerrådgiveren kunne inddrages i beskrivelsen af minimumsmodellen, evt. mod betaling.
Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
"Partierne foreslår, at forvaltningen overvejer at lade følgende forhold indgå i rapporteringen:
- Forholdet mellem ordinært ansatte og ekstraordinært ansatte
- Varigheden på virksomhedspraktikken
- Evt. tidligere ordinær ansættelse på samme virksomhed
- Merbeskæftigelseskravet
- For virksomheder med mange virksomhedspraktikanter kan man med fordel supplere med en udtrækning på virksomhed fremfor kommunen og dermed se virksomhedens totale antal ekstraordinært ansatte."
Venstre, Konservative og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
"Venstre, Konservative og LA har ikke en særskilt interesse i et administrativt tungt tilsyn og afventer derfor, hvilken model forvaltningen kommer tilbage med."
Denne indstilling beskriver en minimumsmodel for tilsyn med forvaltningens administration af virksomhedspraktik og løntilskud. Desuden beskrives forslag til rapportering af resultatet til udvalget.
Løsning
Der henvises til beskrivelsen af minimumsmodellen og den halvårlige rapportering til udvalget i bilag 1. Forvaltningen har i minimumsmodellen og forslag til rapporteringen til udvalget taget højde for udvalgets ønsker i de angivne protokolbemærkninger ovenfor.
Minimumsmodel for tilsyn med administration af virksomhedspraktik og løntilskud
Forvaltningens minimumsmodel for tilsynet med administration af virksomhedspraktik og løntilskud tager afsæt i risikoområder ved administrationen af virksomhedspraktik og løntilskud. Formålet med tilsynet er at sikre, at kommunen lever op til gældende lov (bilag 2) og Københavns Kommunes retningslinjer (bilag 3) og ikke udbetaler ydelser uberettiget. At der er tale om en minimumsmodel for tilsyn, er et udtryk for, at der er tale om et risikobaseret tilsyn. Der er således foretaget en vurdering af, hvilke risici der er størst, dels ud fra en økonomisk og lovgivningsmæssig betragtning, dels ud fra erfaringer fra tidligere undersøgelser. På baggrund heraf har forvaltningen tilrettelagt et tilsyn med anvendelse af de nødvendige administrative ressourcer.
Følgende risikoområder vil indgå i en kommende tilsynsmodel:
-
Borgerens berettigelse til løntilskud eller virksomhedspraktik (borgeren skal have været ledig i minimum 6 måneder)
-
Borgerens eventuelle tidligere ansættelse i virksomheden (borgeren må ikke have været ordinært ansat eller ansat i løntilskud forud for en virksomhedspraktik eller et løntilskud i virksomheden)
-
Virksomhedens berettigelse til tilskud til ansættelse af borgere i løntilskud eller virksomhedspraktik. I den forbindelse afdækkes om merbeskæftigelses- og forholdstalskravet er overholdt. Her undersøges også, om virksomheden har borgere ansat i løntilskud eller virksomhedspraktik fra andre kommuner
-
Korrekt anvendelse af blanketter (understøtter overholdelse af merbeskæftigelses- og forholdstalskravet)
-
Overholdelse af reglerne om bruttostøtteintensiteten (støtten til private virksomheder må max udgøre 50 pct. af lønomkostningerne til den ansatte)
-
Overholdelse af reglerne om virksomhedspraktikkens varighed (varigheden afhænger af, hvilken målgruppe borgeren tilhører - forsikret ledig, dimittend, kontanthjælp, mfl.)
-
Overholdelse af Københavns Kommunes retningslinjer for løntilskud og virksomhedspraktik. Retningslinjerne indeholder ud over lovgivningsmæssige krav også krav til Jobcenter København om tæt kontakt og kontrol med virksomheden samt krav til arbejdsgiver om fx udarbejdelse af en klar stillingsbeskrivelse.
Tilsynet består af både et databaseret tilsyn og af en konkret stikprøvegennemgang af sager. Tilsynet gennemføres halvårligt eller efter behov. Resultatet af tilsynet forelægges for direktionen og centercheferne med henblik på opfølgning og iværksættelse af eventuelle kvalitetsforbedrende initiativer.
Hvis der konstateres fejl i tilsynet, kontaktes det ansvarlige center med henblik på genopretning i den konkrete borgersag og eventuelt ophør af samarbejde med virksomheden. Forvaltningen foretager berigtigelse af statsrefusion og rejser evt. tilbagebetalingskrav, hvis dette er relevant.
Forvaltningen har været i dialog med Borgerrådgiveren om minimumsmodellen for tilsynet og har modtaget konstruktiv feedback. Borgerrådgiveren pegede blandt andet på vigtigheden af en tydelig formålsangivelse med tilsynet, klar beskrivelse af konsekvenser ved fejl samt systematisk evaluering af tilsynsmodel og metode. Borgerrådgiverens feedback er indarbejdet i minimumsmodellen.
Forslag til rapportering af resultatet af tilsyn med administration af virksomhedspraktik og løntilskud
Resultatet af tilsynet rapporteres til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget halvårligt.
Forvaltningen foreslår, at rapporteringen til udvalget dels indeholder en oversigt over resultatet på de enkelte elementer i tilsynet, dels en samlet konklusion på tilsynet.
Herudover vil rapporteringen indeholde en angivelse af, hvilke overvejelser resultatet har givet anledning til i forhold til et eventuelt behov for at forbedre kvaliteten.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen iværksætter tilsyn med de interne og eksterne leverandører af beskæftigelsesindsatsen i overensstemmelse med tilsynsmodellen.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget modtager en halvårlig rapportering af resultatet af tilsynet - første gang i december 2016.
Forvaltningen kan oplyse, at der er igangsat en dialog med Intern Revision om beskrivelse og selvevaluering af forvaltningens ledelsestilsyn, jf. Økonomiudvalgets beslutning 12. april 2016 om risikobaseret ledelsestilsyn i Københavns Kommune (2015-0275435).
Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber