Tilsyn med danskuddannelse 1. halvår 2022
Resumé
Forvaltningen har ført tilsyn med danskuddannelse i Københavns Kommune i 1. halvår 2022.
Kommunens tilsyn konstaterer, at danskuddannelse for voksne udlændinge m.fl. i Københavns Kommune er blevet gennemført i henhold til lovgivningens rammer og intention.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orienteringen om tilsynet med danskuddannelsen for voksne udlændinge til efterretning.
Problemstilling
Forvaltningen fører tilsyn med danskuddannelsen for voksne udlændinge i henhold til lov om danskuddannelse og BIU-beslutning af november 2018. Tilsynet rapporteres halvårligt til BIUs orientering.
Tilsynet består af 5 elementer: Risikobaseret tilsyn, administrativt tilsyn, økonomisk tilsyn, pædagogisk tilsyn, herunder underviser kvalifikationer og tilsyn med opfyldelse af sociale klausuler mv.
Tilsynet gennemføres på CBSI Sprogcenter, som har ydelsesmodtagende udlændinge som kursister og de private leverandører UCplus og CLAVIS, der har selvforsørgende udlændinge som målgruppe. Der er årligt 12-15.000 selvforsørgende udlændinge, der henvises til danskuddannelse i Københavns Kommune.
Den ydelsesmodtagende gruppe består af borgere, der er henvist efter integrationsloven og som modtager selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt borgere der er henvist i henhold til tilbud efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og modtager dagpenge, kontanthjælp eller overgangsydelse.
Den selvforsørgende gruppe består af borgere, der er henvist efter integrationsloven og omfattet af introduktionsforløb eller henvist efter danskuddannelsesloven samt henviste efter integrationsloven som led i selvforsørgelses- og hjemrejseprogram eller introduktionsprogram, der ikke er berettiget til at modtage ydelse
Løsning
Forvaltningen har kvartalsvist ført tilsyn med danskuddannelse i Københavns Kommune med CBSI Sprogcenter, CLAVIS og UCplus i henhold til tilsynskonceptet.
Der er udarbejdet en individuel tilsynsrapport for hver af de tre sprogcentre. Tilsynsrapporterne er vedhæftet som bilag til indstillingen.
Tilsynet konstaterer, at sprogcentrene med rammeaftale i Københavns Kommune overholder den gældende danskuddannelseslov, rammeaftaler samt udbudsbetingelserne.
Risikobaseret tilsyn:
Tilsynet konstaterer, at kursistpopulationen på CBSI Sprogcenter samt centrets kapacitet er præget af tilgangen af Ukrainske fordrevne under særloven.
Tilsynet konstaterer endvidere, at tilgangen af selvforsørgende kursister til CLAVIS og UCplus er i fremgang.
At en større andel af selvforsørgende kursister i Københavns omegn vælger at lære dansk på sprogcentre, som Københavns Kommune har rammeaftale betyder, at forvaltningen som en tilsynsmyndighed kan kontrollere og sikre, at københavnere modtager danskuddannelse i henhold til lovgivningen og de kvalitetskriterier, der er forudsat i rammeaftalerne og besluttet af BIU.
Endvidere indikerer tidligere undersøgelser, at valg af sprogcentre ofte baseret på anbefalinger og erfaringer fx fra venner eller bekendte i internationale miljøer.
Administrativt tilsyn:
I det administrative tilsyn er der gennemført en stikprøvekontrol af sagsbehandlingen af henvisninger, og der er i 1. halvår 2022 ikke konstateret fejl.
Økonomisk tilsyn:
I det økonomiske tilsyn er det konstateret at CLAVIS og UCplus ligger betydeligt under markedspriser, når der sammenlignes med priser for 2021 hos andre udbydere i Københavns omegn og/eller landet.
i det økonomiske tilsyn konstateres det endvidere, at modultaksterne på CBSI Sprogcenter ligger over gennemsnittet for landet i 2021.
Pædagogisk tilsyn:
Tilsynet har i 1. halvår 2022 gennemført det pædagogisk tilsyn på sprogcentrene.
Det pædagogiske tilsyn fokuserede fysisk undervisning. Tilsynet konstaterede for alle sprogcentrene, at undervisningen lever op til lovgivningens rammer og fagbeskrivelserne og havde kun få mindre anbefalinger af sprogfaglig, pædagogisk eller didaktisk karakter.
Sociale klausuler
UCplus og CLAVIS har hver for sig overholdt de sociale klausuler, der er knyttet til rammeaftalen.
Politisk handlerum
Indstillingen er en del af den forvaltningsmæssige praksis, som er fastsat i lov om danskuddannelse, suppleret med BIU koncept om tilsyn med danskuddannelse af november 2018 samt Styrelsen for International Rekruttering og Integrations (SIRI) vejledning om tilsynet.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser
Videre proces
Rapporteringen indgår i det daglige arbejde med udviklingen af kvalitet i danskundervisningen, som den leveres i henhold til rammeaftalerne med de private leverandører.
Henrik Lund / Marianne Becker Andersen