Mødedato: 12.12.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Implementering af vikarlignende arbejdskraft og omskoling

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forvaltningens forslag til udmøntning af implementering af vikarlignende arbejdskraft og omskoling.

Problemstilling

Der er 17.000 jobparate borgere (helårspersoner), der modtager kontanthjælp eller dagpenge i Københavns Kommune. Alligevel oplever nogle virksomheder, at de hverken kan rekruttere faglært eller ufaglært arbejdskraft i København. I Budget 2017 blev der derfor afsat midler til en indsats for at få den ledige arbejdsstyrke til at matche virksomhedernes behov.

Løsning

Formidling af vikarlignende arbejdskraft (1,2 mio. kr. i servicemidler i 2017 og 0,7 mio. kr. i 2018)

Initiativet skal ses i forlængelse af hensigtserklæringen fra Budgetaftale 2016, hvor det fremgår, at ”Parterne er endvidere enige om, at jobformidlingen organiseres således, at efterspørgsel efter arbejdskraft til store anlægsprojekter matches med arbejdsudbuddet, samt at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i den forbindelse afdækker muligheden for at etablere et vikarkorps, herunder en løsning med ekstern aktør, der også skal have fokus på formidling af korttidsansættelser.” 

Forvaltningen vil implementere initiativet som en særlig indsats i Hovedstadens Rekrutteringsservice (HRS), der skal arbejde med at formidle faglærte og ufaglærte ledige til kortvarige ansættelser med fokus på bygge- og anlægsbranchen, samt virksomheder indenfor andre brancher med store udsving i arbejdskraftbehov. Der efterspørges især faglærte, men da der er få ledige med de rette kvalifikationer, vil forvaltningen opkvalificere ufaglærte jobparate i tilstrækkelig grad til, at de kan fungere som medhjælpere for faglærte. Et eksempel er en 8 ugers uddannelse inkl. certifikat til at varetage kloakrørlægning som medhjælper for en VVS-montør.

Hovedelementerne i initiativet er:

  • Indsatsen består i at etablere et tæt samarbejde med virksomheder, der efterspørger arbejdskraft til kortidsansættelser

  • Samarbejdet etableres og varetages af en tovholder, som placeres i HRS’ sekretariat

  • Tovholderen skal løbende afdække virksomhedernes kompetence- og arbejdskraftsbehov og indgå samarbejdsaftaler med virksomhederne om jobformidling til faglærte og ufaglærte

  • Jobcentret formidler på baggrund af behovene ledige til match hos virksomhederne og igangsætter eventuelt relevant opkvalificering

  • Forvaltningen vil parallelt hermed udmønte en særskilt bevilling på 0,5 mio. kr. i 2017 til en emnebank til at udvikle en databaseløsning til håndtering af ledige kandidater i sammenhæng med de IT systemer, der i øvrigt anvendes i forvaltningen.

Målet med indsatsen er at formidle 150 ledige årligt til kortvarige ansættelser.    

Omskoling af ledige til brancher med mangel på arbejdskraft (3 mio. kr. i indsatsmidler 2017-2018)

På linje med bygge- og anlægsbranchen er der mangel på ufaglært arbejdskraft i en række andre brancher, jf. nedenfor. Det er et såkaldt paradoksproblem set i lyset af de mange jobparate ledige i Københavns Kommune. En af årsagerne hertil er det stigende kompetencekrav i ufaglærte jobfunktioner, både lovkrav om certifikater (f.eks. køkkenhygiejnebevis, erhvervskørekort mv.), men også højere kompetenceniveau som led i servicestandarder (f.eks. kvalitets- og tempokrav i rengøringskontrakter).

Forvaltningen foreslår derfor at anvende de ekstra uddannelsesmidler til en målrettet omskoling af ledige til ufaglærte jobfunktioner, hvor der ifølge Arbejdsmarkedsbalancen er mangel på arbejdskraft. Der er udpeget nedenstående jobfunktioner ud fra to kriterier:

  1. Arbejdsmarkedsbalancen viser mangel på arbejdskraft (herunder paradoks) og

  2. At den ufaglærte jobfunktion peger frem mod en erhvervsuddannelse på sigt (uddannelsestitel er angivet i parentes nedenfor):

Kloakrørlægger (VVS-energi-uddannelsen), struktørmedhjælper (anlægsstruktør, bygningsstruktør brolægger), køkkenmedhjælper (ernæringsassistent, cater), rengøringsmedarbejder (virksomhedsserviceassistent, hospitalsserviceassistent), lastbilchauffør (lastbilchauffør, vejgodstransportuddannelsen med speciale), butiksmedarbejder (salgsassistent) og lager- og logistikmedarbejder (lagermedhjælper, lager- og transportoperatør, lager- og logistikoperatør).

Jobfunktionerne kan justeres, hvis arbejdsmarkedets efterspørgsel ændres henover indsatsperioden. Med en kortere uddannelse i grundlæggende færdigheder i faget og evt. nødvendig certificering kan borgeren opnå varig beskæftigelse. Samtidig vil uddannelsen sammen med erhvervserfaring give merit, så borgeren kan gennemføre erhvervsuddannelsen på betydeligt kortere tid, f.eks. som voksenlærling.

Indsatsen gennemføres ved, at jobcentret: 

  • Søger at indgå samarbejdsaftaler med virksomheder om jobgaranti i forlængelse af omskolingen - eventuelt via virksomhedspraktik og/eller et løntilskudsjob

  • Udsøger borgere blandt jobparate dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere

  • Opstiller uddannelsesplan for hver jobfunktion, som virksomhederne har godkendt

  • Fastlægger det videre forløb med virksomheden under virksomhedspraktikken.

Målet er at omskole 130 ufaglærte ledige årligt. Måltallet er ordinær beskæftigelse, voksenlærling eller løntilskud for størstedelen.

Økonomi

Som beskrevet i ovenstående.

Videre proces

Initiativerne iværksættes i januar 2017.

Bjarne Winge / Jacob Zeberg Eberholst

Beslutning

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag:

”Under overskriften: ”Hovedelementerne i initiativet er:” tilføjes der følgende bullet:

- samarbejde med a-kasserne om afsøgning af arbejdsmarkedet og behovet for opkvalificering af den ledige”.

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

Derefter blev selve indstillingen godkendt uden afstemning.
Til top