Mødedato: 12.11.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Status på udmøntning og resultater af akademikeraftalen

Resumé

Denne indstilling er en orientering om udmøntning og resultater af akademikeraftalen fra marts 2016. Arbejdet med akademikeraftalen viser alt i alt gode resultater. Akademikerledigheden er faldende, flere får et virksomhedsrettet tilbud, og de ledige akademikere er blevet mere geografisk mobile. Det vurderes, at den faglige og geografiske mobilitet samt antallet af søgte jobs fortsat kan øges.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager status på udmøntning og resultater af akademikeraftalen til efterretning
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at status på ac-området fremadrettet indgår som en del af opfølgningen på det strategiske fokusområde om bedre match mellem virksomheder og ledige.

Problemstilling

D. 2. marts 2016 indgik et enig Beskæftigelses- og Integrationsudvalg akademikeraftalen ”Flere akademikere i job”.

Forvaltningen følger op med status på udmøntning og resultater af akademikeraftalen to gange årligt til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Seneste status blev forelagt udvalget den 30. april 2018.

Løsning

Ad. 1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager status på udmøntning og resultater af akademikeraftalen til efterretning.

I det følgende er sammenfattet de væsentligste hovedpointer i udmøntning og resultater af akademikeraftalen:  

  1. Akademikerledigheden i København er faldet det seneste år fra 6,8 i juli 2017 til 5,8 pct. i juli 2018. I de øvrige universitetsbyer var akademikerledigheden i juli 2018 gennemsnitlig på 6,5 pct.
  2. Andelen af akademikere i København som får et virksomhedsrettet tilbud, er steget fra 20 pct. i 3. kvt. 2016 til 30 pct. i 2. kvt. 2018.
  3. Akademikerne i København søger i gennemsnit 1,7 job om ugen. Det er samme antal job som i seneste undersøgelse i april 2018. Ved aftaleindgåelse var tallet 1,6 job pr. uge.
  4. Akademikerne i København søger i gennemsnit job 38 minutter væk fra bopælen. Det er en stigning siden aftaleindgåelse og seneste undersøgelse i april 2017, hvor det var 33 minutter.
  5. 25 pct. af de job, akademikerne søger er ”ikke-vidensjob”. Det er et mindre fald siden seneste undersøgelse i april 2017, hvor det var 28 pct. Ved aftaleindgåelse var tallet 12 pct.

Arbejdet med akademikeraftalen viser alt i alt gode resultater. Akademikerledigheden er faldende, flere får et virksomhedsrettet tilbud, og de ledige akademikere er blevet mere geografisk mobile. Det vurderes, at den faglige og geografiske mobilitet samt antallet af søgte jobs fortsat kan øges.

Ad. 1. (Akademikerledigheden)

I juli 2017 var akademikerledigheden i København på 6,8 pct. og i juli 2018 på 5,8 pct. Det svarer til, at der nu er ca. 6.000 ledige akademikere (helårspersoner).

Akademikerledigheden er også faldet i de øvrige universitetsbyer, i de byer vi normalt sammenligner os med (klyngen), og i hele landet i øvrigt. Det er dog i København, at faldet er størst. I juli 2018 var akademikerledigheden i de øvrige universitetsbyer 6,5 pct., i de kommuner vi normalt sammenligner os med 5,0 pct. og i hele landet 4,6 pct.

Ad. 2.  (Virksomhedsrettede tilbud)

Andelen af ledige akademikere, der får et virksomhedsrettet tilbud i København, er højere end i de øvrige universitetsbyer, i de byer vi normalt sammenligner os med (klyngen) og i hele landet i øvrigt. I 2. kvartal 2018 fik 30 pct. af de ledige akademikerne i København en virksomhedsplacering. Andelen er steget med 6 procentpoint i forhold til samme periode året før.

Figur 1: Andelen af ledige akademikerne, der får et virksomhedsrettet tilbud i København, hele landet, øvrige universitetsbyer og klyngen, 3. kvt. 2017 - 2. kvt. 2018.

Kilde: Jobindsats, september 2018. Note: Andelen er beregnet som antal påbegyndte virksomhedsplaceringer (løntilskud og virksomhedspraktik) delt med antal fuldtidspersoner. Akademikere er opgjort som medlemmer af de fire akademiske a-kasser (Akademikernes A-kasse, Magistrenes A-kasse, CA A-kasse og A-kassen for journalist, kommunikation og sprog). Øvrige universitetsbyer er: Aarhus, Aalborg, Odense og Frederiksberg.

Ad. 3. (Jobsøgningsintensitet) 

Forvaltningen har gennemført en analyse af de ledige akademikeres jobsøgning. Den viser, at akademikerne i gennemsnit søger 1,7 job om ugen. Det er samme antal som i seneste undersøgelse.[1]

Baggrunden for analysen er akademikeraftalens tværgående satsning på intensiv jobsøgningsindsats. En ekstern analyse viste, at ledige akademikere i København i gennemsnit søgte 1,6 job om ugen i 2015, og med akademikeraftalen blev det besluttet, at gennemsnittet skulle være øget væsentligt ved næste måling.

Figur 2: Udvikling i antal søgte job pr. uge, 2015 - 2018

Kilde: KMD Opera (2015) og Fasit

Ad. 4. (Geografisk mobilitet)

Forvaltningen har gennemført en analyse af akademikernes geografiske mobilitet. Den viser, at akademikerne i gennemsnit søger job 38 minutter fra bopælen. Det er en stigning fra 33 minutter i seneste undersøgelse af den geografiske mobilitet.[2]

Baggrunden for analysen er akademikeraftalens tværgående satsning på flere alternative jobønsker, herunder øget geografisk mobilitet.

Figur 3: Udvikling i den typiske rejsetid (minutter), 2015 - 2018:

Kilde: KMD Opera (2015) og Fasit

Note: Den geografiske mobilitet er ikke undersøgt for 2017.

Ad. 5. (Faglig mobilitet)

Forvaltningen har gennemført en analyse af de ledige akademikeres faglige mobilitet. Den viser, at akademikerne i gennemsnit søger 25 pct. ”ikke-vidensjob” og 75 pct. ”vidensjob”. Det er et mindre fald fra 28 pct. ”ikke-vidensjob” i seneste undersøgelse af den faglige mobilitet.

Baggrunden for analysen er akademikeraftalens tværgående satsning på flere alternative jobønsker, herunder øget faglig mobilitet.

Figur 4: Udvikling i andelen af søgte ”ikke-vidensjob” (pct.), 2015 - 2018:

Kilde: KMD Opera (2015) og Fasit

Note: Den faglig mobilitet er ikke undersøgt for 2017. ”Ikke-vidensjob” er job, der ikke kræver vidensbaserede kompetencer, som bygger på borgerens uddannelse. Der tages forbehold for, at undersøgelsen bygger på et skøn af, hvorvidt det specifikke job er et ”ikke-vidensjob” eller ej.

I det følgende er sammenfattet resultaterne af en række øvrige ac-initiaver og indsatser på ac-området:

Resultater af eksterne aktiveringsforløb

Forvaltningen har indgået aftale med tre leverandører om at levere jobsøgningsforløb til akademikere. 

Forløbene skal understøtte, at de ledige akademikere kommer i job hurtigst muligt via en effektiv og intensiv jobsøgning m. fokus på den enkeltes udgangspunkt.

Forvaltningen tilrettelægger visitationen til de tre leverandører efter en resultat- og effektstyringsmodel. Det er intentionen at fremme brugen af de leverandører, som opnår de bedste resultater.

I 2018 har 4.500 borgere deltaget i de eksterne aktiveringsforløb. Seneste resultatrapport viser, at de tre leverandører præsterer på stort set samme niveau og er lykkedes med at få mellem 35,2 til 37,4 pct. af deltagerne i beskæftigelse, delvis beskæftigelse eller selvforsørgelse i 2. måned efter endt forløb.

Resultater af internt aktiveringsforløb

Borgerrepræsentationen har i budgetaftalen 2017 bevilget 12,35 mio. kr. i 2017 – 2019 til en business case målrettet intensiv jobhjælp til akademikere.

Forløbet er et intensivt 4-ugers aktiveringsforløb, 30 timer om ugen, målrettet nyledige akademikere med lav risiko for langtidsledighed (Dvs. borgere, som ikke umiddelbart er i målgruppen for de eksterne forløb). Forløbet har fået navnet ”Godt fra Start”.

Formålet med forløbet, som blev igangsat i september 2017, er, via en intensiv indsats, at forkorte den gennemsnitlige ledighed for deltagerne med 2 uger. Der er etableret en kontrolgruppe med henblik på at kunne svare på, hvorvidt målet bliver opfyldt. 

I jan. - sept. 2018 har ca. 700 borgere deltaget i forløbet. Seneste resultatrapport viser, at det interne forløb er lykkedes med at få 45,5 pct. af deltagerne i beskæftigelse, delvis beskæftigelse eller selvforsørgelse i 2. måned efter endt forløb. Resultatet af det interne aktiveringsforløb kan pga. målgruppeforskelle ikke sammenlignes med de eksterne aktiveringsforløb.

En gennemgang af brugertilfredsheden med de første 43 hold viser, at 77 pct. af deltagerne er helt enige eller enige i, at de alt i alt er tilfredse med forløbet.

Ledige til små og mellemstore virksomheder (SMV)

I budget 2018 blev der afsat midler til at styrke indsatsen for at få akademikere i job i små og mellemstore virksomheder. De årlige mål for indsatsen er:

  • 1.500 ledige forberedes og motiveres til at søge job i smv´ er (I alt 1.000 borgere har i 2018 til dato fået denne indsats i tre specifikke forløb)
  • 1.000 virksomheder opsøges og får afdækket behov for akademisk arbejdskraft (Københavns Erhvervshus har i 2018 til dato kontaktet 935 virksomheder)
  • 300 ledige, som har været i forlagt jobsøgningforløb i Magistrenes A-kasse, iværksætterforløb hos Rainmaking Innovation eller akademikerforløbet ”Godt fra Start” afgår fra ledighed til beskæftigelse i den private sektor. Målet er specifikt afgang til job i private virksomheder. (56 borgere er afgået til beskæftigelse eller delvis beskæftigelse i en privat virksomhed i 2. måned efter endt forløb. I målingen indgår kun borgere, som har været i forløb i januar – marts 2018.

Akademikerindsats målrettet det nye arbejdsmarked

Forvaltningen har indgået kontrakt med Rainmaking Innovation om køb af iværksætterforløb af 4 ugers varighed til i alt 100 borgere i 2017 og 2018.

Der er gennemført 4 forløb med hver 25 deltagere i 2017-18. 28 pct. er afgået til beskæftigelse, delvis beskæftigelse eller selvforsørgelse i 2. måned efter endt forløb.

Samarbejde med a-kasser og AC-organisationer

Forvaltningen har en tæt dialog med a-kasser og AC-organisationer.

Med budgetaftalen for 2018 er afsat midler til, at samarbejdet med Magistrenes A-kasse om et forlagt jobsøgningsforløb kan fortsætte. 229 borgere har deltaget i forløbet i 2018. 22 pct. afgik i 2017 til beskæftigelse, delvis beskæftigelse eller selvforsørgelse i 2. måned efter endt forløb.

Andet

  • Akademikeraftalen omfatter særlige delmålgrupper: CEO´ s (tidligere topledere), og ac’ere med udenlandsk baggrund.

Karrierecentret har indgået en aftale med Jobcenter Frederiksberg om adgang til forløb skræddersyet til fhv. topledere. I 2018 er i alt seks borgere påbegyndt forløb Fem er afmeldt ledighed. 

Karrierecentret har i samarbejde med CBSI igangsat en særlig midlertidig indsats i andet halvår 2018 målrettet ac´ ere med udenlandsk baggrund. Indsatsen kombinerer sprogundervisning og jobsøgning. I alt 75 borgere er tilmeldt.

  • Forvaltningen har påbegyndt kontakt til kommuner om et muligt tværkommunalt ac-samarbejde med henblik på, at ledige københavnske ac’ere finder job i kommuner, hvor virksomheder efterspørger akademisk arbejdskraft.
  • Københavns Erhvervshus har i samarbejde med Google siden oktober 2017 tilbudt ledige akademikere deltagelse i et 3-ugers digital-koordinatorkursus. Tilbuddet finansieres af Google. Kurset sigter på at opkvalificere ledige indenfor digital forretningsudvikling og markedsføring. I 2018 har 80 borgere deltaget.
  • Karrierecentret har i samarbejde med Dansk Boldspil Union (DBU) og en ekstern leverandør tilrettelagt et særligt forløb for akademikere m. holdundervisning og to praktikophold i henholdsvis en frivillig forening og en privat virksomhed.  15 borgere påbegyndte forløbet i august. Karrierecentret har deltaget i forløbet med henblik på eventuel implementering i driften efterfølgende.

Ad. 2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at status på AC-området fremadrettet indgår som en del af opfølgningen på det strategiske fokusområde om bedre match mellem virksomheder og ledige.

I akademikeraftalen står, at forvaltningen følger op på indstillingens mål i statusindstilling til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget to gange årligt.

Forvaltningen skønner, at det med fordel kan ændres til afrapportering ved behov, da akademikerindsatsen forventes at indgå i fokusområdet om bedre match mellem ledige Københavnere og virksomhedernes efterspørgsel efter arbejdskraft. Forvaltningen vil også fremadrettet orientere udvalget om udviklingen på enkelte delområder i akademikeraftalen, hvis væsentlige forudsætninger eller forhold ændrer sig.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Det bemærkes, at bevillingen til iværksætterforløb (Rainmaking Innovation) udløber med udgangen af 2018.

Videre proces

Under forudsætning af udvalgets godkendelse implementerer forvaltningen indstillingens 2. at. punkt.

Tanja Franck / Michael Baunsgaard Schreiber



 

[1] Jobsøgningsintensiteten er i tidligere undersøgelser undersøgt for 200 borgeropslag i IT-fagsystem Fasit (tidligere Opera). Borgernes jobsøgning er undersøgt 26 uger tilbage. I den nyeste undersøgelse, er jobsøgningsintensiteten også undersøgt for 200 borgeropslag i Fasit, men perioden er i stedet de seneste 30 dage. Ændringen skyldes nyt IT-redskab. 

[2] Geografisk og faglig mobilitet er undersøgt tre gange. Første gang af Marselisborg, som undersøgte 5.073 stillinger, som 200 borgere havde søgt i 2. halvår 2015. I undersøgelsen af faglig mobilitet indgik dog kun de borgere, der havde søgt flere end ti job (157 borgere). I forvaltningens undersøgelse året efter indgik 200 borgere og de søgte stillinger i tre udvalgte uger i 2. halvår 2016. I alt indgik 258 stillinger. I den nyeste undersøgelse undersøges også 200 borgeropslag. For hver borger indgår de fem senest søgte stillinger de seneste 30 dage. I alt indgår 927 søgte stillinger. I alle tre undersøgelser måles geografisk mobilitet som køretiden i minutter fra borgerens bopæl til adressen for den ansøgte stilling, med afgang kl. 07.30 med offentlig transport. Faglig mobilitet måles i alle tre undersøgelser som andelen af de søgte stillinger, der er i kategorien ”ikke-vidensjob” (job, der ikke kræver vidensbaserede kompetencer, der bygger på borgerens akademiske uddannelse).

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning
Til top