Mødedato: 12.11.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Regnskabsprognose og bevillingsmæssige ændringer pr. oktober 2018

Se alle bilag

Resumé

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen forventer faldende udgifter til overførsler og aktiveringsudgifter på grund af færre ydelsesmodtagere mv.

Forvaltningen skønner, at overførselsudgifterne bliver 203,2 mio. kr. lavere end hidtil skønnet. Heraf foreslås 152,4 mio. kr. afleveret tilbage til kassen.  Midlerne må, jf. de økonomiske styringsmekanismer vedtaget af Borgerrepræsentationen, ikke anvendes af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til andre formål end udbetalinger til borgerne og skal afleveres tilbage senest i forbindelse med regnskabet. Med henblik på at sikre sammenhæng mellem bevillinger og udgiftsbehov afleveres midlerne i forbindelse med nærværende prognose. Der tilbageholdes en reserve på 50,8 mio. kr., der vil fremgå som et forventet mindreforbrug.

Det bemærkes at forvaltningen i forbindelse med regnskabsprognosen for august afleverede 234,4 mio. kr. tilbage til kassen pga. forventning om færre ydelsesmodtagere og dermed færre udgifter til overførselsmodtagere. Dermed vil med godkendelse af prognosen være afleveret næsten 400 mio. kr. tilbage til kassen.

Forvaltningen skønner, at aktiveringsudgifterne (efterspørgselsstyret indsats) bliver 22,5 mio. kr. lavere end hidtil skønnet. Dette kan henføres til færre ydelsesmodtagere, faldende efterspørgsel efter danskuddannelse fra selvforsørgende samt et forventet mindreforbrug vedrørende bandeindsats. Forvaltningen bemærker, at der er et mindre fald i de forventede udgifter end faldet i antal ydelsesmodtagere kunne tilsige. Dette skyldes, at der med de seneste aktivitetstal har været en stigning i det forventede forbrug. Denne stigning vurderes dog ikke at kunne neutralisere faldet i antal ydelsesmodtagere fuldt ud, hvorfor der forventes et mindreforbrug. Der kan så sent på året ikke igangsættes ny aktiviteter, der når at få væsentlig effekt i 2018, men forvaltningen vil vedblive at holde så højt aktivitetsniveau som muligt på eksisterende aktiviteter. Forvaltningen foreslår, at det forventede mindreforbrug på 22,5 mio. kr. beholdes som en reserve til eventuelle ekstra udgifter på grund af usikkerhed om prognosen.

På øvrige udgiftsområder – service og anlæg – forventer forvaltningen kun mindre afvigelser i forhold til budgettet. På anlægsområdet forventes dog en forskydning af udgifterne fra 2018 til efterfølgende år. På serviceområdet forventes et mindreforbrug på 2,6 mio. kr. som følge af en ventet forsinkelse af projektet vedr. helhedsorienteret indsats for unge. Midler som i muligt omfang vil blive søgt overført til 2019 i forbindelse med overførselssagen 2018 til 2019. Derudover er der en række mindre bevillingsmæssige ændringer på rammerne.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, 

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender regnskabsprognosen for oktober 2018
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender de bevillingsmæssige ændringer i bilag 2.  

Problemstilling

Denne indstilling vedrører to forhold: 1) Regnskabsprognose pr. oktober og 2) Bevillingsmæssige ændringer.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal løbende følge op på forvaltningens økonomi og efter 1., 2. og 3. kvartal indberette forventet regnskab til Økonomiudvalget.

Samtidig kan Beskæftigelses- og Integrationsudvalget fire gange om året anmode Borgerrepræsentationen om bevillingsmæssige ændringer. Det er alene Borgerrepræsentationen, der har bemyndigelse til at give og ændre bevillinger. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan løbende godkende omplaceringer inden for hver af udvalgets egne bevillinger, mens omplaceringer mellem to af udvalgets egne bevillinger og mellem udvalg samt bevillingsmæssige ændringer som følge af eksterne midler (fx statslige puljemidler) skal godkendes af Borgerrepræsentationen.

Løsning

I tabellen nedenfor fremgår det, hvor forvaltningen skønner, at der er afvigelser mellem udvalgets budget for 2018 og det forventede regnskab for 2018. Afvigelsen er opgjort som forskellen mellem forventet regnskab og det korrigerede budget (korrigeret budget efter forventede korrektioner), der indeholder både allerede godkendte korrektioner og p.t. forventede korrektioner til budgettet:

Tabel 1: Forventet afvigelse mellem budget og forbrug i 2018

* Ordforklaringer: Servicerammen omfatter udgifter til fx den borgerrettede service i jobcentre (primært samtaler) og Ydelsesservice samt tværgående administration. Anlægsrammen omfatter udgifter til anlæg. Overførsler mv. omfatter a) overførselsrammen (udgifter til forsørgelsesydelser til modtagere af kontanthjælp og sygedagpenge mv. samt medfinansiering af dagpenge), og b) indsatsrammen (udgifter til aktive beskæftigelsestilbud, mv., herunder drift af kommunens egne beskæftigelsescentre). Finansposter omfatter balanceposter, fx gæld og tilgodehavender.

1. Regnskabsprognosen pr. oktober 2018 

På servicerammen forventes et mindreforbrug på 2,6 mio. kr. i forhold til budgettet (inkl. korrektioner). Mindreforbruget vedrører en ventet forsinkelse af projektet vedr. helhedsorienteret indsats for unge. Forbrugsskønnet er forbundet med en vis usikkerhed vedrørende bl.a. fuld udnyttelse af en række reservationer og dels mulige tidsmæssige forskydninger af indtægter for eksterne projekter. 

På anlægsrammen forventes et forbrug svarende til budgettet (inkl. korrektioner). Korrektioner omfatter overførsel af 9,5 mio. kr. fra 2018 til efterfølgende år. Korrektionerne foretages i forbindelse med den kommende anlægsperiodisering og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er i dialog med Økonomiforvaltningen herom.   

På overførselsrammen forventer forvaltningen et mindreforbrug på 50,8 mio. kr. i forhold til budgettet (inkl. korrektioner). Korrektionerne omfatter en reduktion af budgettet med 152,4 mio. kr. for at tilpasse budgettet delvist til forbrugsskønnet i nærværende prognose. Den samlede afvigelse (før korrektioner) på 203,3 mio. kr. skyldes færre ydelsesmodtagere (-99,1 mio. kr.), lavere gennemsnitlig udgift pr. ydelsesmodtager (-26,1 mio. kr.) samt uudnyttet reserve fra regnskabsprognosen i august (-78,1 mio. kr.).

På indsatsrammen forventer forvaltningen et mindreforbrug på 22,5 mio. kr. i forhold til budgettet (inkl. korrektioner).

I augustprognosen var forventningen til den efterspørgselsstyrede indsats budgetbalance. Forudsætningerne for budgetbalance var 1) Implementering af en række særlige initiativer til at øge aktiviteten, jf. beslutninger på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møder den 4. juni og 21. juni. 2) Forudsat udvikling i antal og sammensætning af ydelsesmodtagere. 3) Nye leverandøraftaler på bandeindsatsen og identifikation af den resterende del af målgruppen for bandeindsats.

Forvaltningen vurderer, at de ekstra og særlige initiativer har øget aktiviteten som planlagt. Mindreforbruget på 22,5 mio. kr. kan henføres til følgende:

  • Bandeindsatsen forventes at give et mindreforbrug på 6 mio. kr. bl.a. på grund af en mindre målgruppe end først forventet og forsinket opstart.
  • Antallet af ydelsesmodtagere faldet mere end forudsat og det har bidraget til at generere et nyt mindreforbrug på ca. 6,5 mio. kr. Mindreforbruget er dog ikke så stort som faldet i antal ydelsesmodtagere kunne tilsige. Dette skyldes, at det er lykkedes at øge aktivitetsniveauet. 
  • Endelig forventes et mindreforbrug på 10 mio. kr. på danskuddannelsesområdet, som primært forventes på grund af et fald i aktiviteten efter indførelse af deltagerbetaling på området.

Så sent på året er mulighederne for at øge aktivitetsniveauet yderligere begrænsede, idet der kun er kort tid til udmøntning. Der er ikke mulighed for at igangsætte nye aktiviteter med betydelig effekt i 2018, men forvaltningen vedbliver at holde et højt aktivitetsniveauet på eksisterende aktiviteter.

På finansposterne forventes en afvigelse på 0,3 mio. kr.  Afvigelsen vedrører rentebetalinger på grund af for sen betaling af fakturaer.

Regnskabsprognosen er forbundet med større usikkerhed end vanligt grundet overgang til nyt økonomisystem.

Forbrugsskønnet er baseret på de forventede korrektioner af budgettet, som fremgår af tabel 2. De forventede korrektioner er ændringer som forventes vedtaget. Enten ved anlægsprojekter der rykkes tidsmæssigt eller bevillinger der ændres på de øvrige udgiftsområder.

  Tabel 2: Forventede korrektioner til budgettet (mio. kr.) 

Mio. kr.

Bevillings-mæssige ændringer

Anlægs-periodi-sering

I alt

Servicerammen

6,3

0,0

6,3

Anlægsrammen

0,0

-9,5

-9,5

Indsatsrammen

3,3

0,0

3,3

Overførselsrammen

-152,4

0,0

-152,4

I alt

-142,8

-9,5

-152,3

Forventede korrektioner vedrører anlægsperiodisering, hvor 9,5 mio. kr. i anlægsmidler omplaceres mellem år på baggrund af forvaltningens vurdering af hvornår anlægsudgifterne afholdes. Desuden er foretaget enkelte budgettilpasninger inden for de enkelte bevillinger for at tilpasse budgettet til forvaltningens forbrugsskøn.

Forventede korrektioner vedrører desuden de bevillingsmæssige ændringer, som er beskrevet nedenfor.

I bilag 1 er der redegjort nærmere for forvaltningens forbrugsskøn for de enkelte områder.

2. Bevillingsmæssige ændringer pr. oktober 2018

Forvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget anmoder Borgerrepræsentationen om at godkende nedenstående bevillingsmæssige ændringer.

Bevillingsmæssige ændringer i forhold til egne bevillinger og andre udvalg

Ændringerne nedenfor er en følge af tidligere politiske beslutninger eller af tilpasning af budgettet til forbrugsskønnet i nærværende prognose. Den bevillingsmæssige konsekvens af disse beslutninger skal godkendes af Borgerrepræsentationen, fordi der omplaceres midler mellem bevillinger.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller følgende bevillingsmæssige ændringer i forhold til egne bevillinger og andre udvalg:  

  • Nyt skøn for overførselsudgifter (Beskæftigelses- og Integrationsudvalget afgiver 152,4 mio. kr. for at tilpasse budgettet til forbrugsskønnet i nærværende prognose. Beløbet svarer til 75 pct. af det forventede mindreforbrug i oktoberprognosen, og de resterende 25 pct.  beholdes som en reserve).
  • Velfærdsanalyseenhed (Beskæftigelses- og Integrationsudvalget modtager 575.000 kr. i 2018 på servicerammen for udlån af medarbejderressourcer til Velfærdsanalyseenheden).
  • Ituslået glas/ruder (Beskæftigelses- og Integrationsudvalget afgiver varigt 22.000 kr. fra 2018 på servicerammen til Økonomiforvaltningen, der fremover afholder udgifter hertil).
  • DUT-korrektion (Beskæftigelses- og Integrationsudvalget afgiver 241.000 kr. i 2019 og 482.000 kr. i 2020 og frem som følge af ny vurdering af forvaltningens udgifter til unge efter ny lovgivning).
  • Datalinjer (Beskæftigelses- og Integrationsudvalget modtager 121.000 kr. i 2018 og 186.000 kr. i 2019 og frem, da midlerne tidligere er afgivet ved en fejl).
  • Ydelsesrefusion (Beskæftigelses- og Integrationsudvalget afgiver 2.550.000 kr. i 2018, da en forsinkelse af IT-systemet betyder sparede udgifter til licens). 

I bilag 2 er der yderligere oplysninger om omplaceringerne, herunder baggrund for beslutning, modtagende udvalg og beløb. 

Bevillingsmæssige ændringer som følge af eksterne midler

Eksterne midler giver mulighed for at afholde ekstra udgifter. Dette indarbejdes gennem ændring af bevillingerne. Ændringerne vedrører dels et nyt projekt, som er finansieret af eksterne midler, og dels forskydninger af indtægter og/eller udgifter mellem år for seks projekter med eksterne midler, som tidligere er forelagt udvalget.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller følgende bevillingsmæssige ændringer i forhold til eksterne midler:

  • Nyt projekt: Kollegial sparring på samtaler, der sigter mod at højne samtalekvaliteten 
  • Periodeforskydninger i eksisterende projekter: 6 projekter hvor der forventes en forskydning af indtægter og/eller udgifter mellem regnskabsår.

Ændringerne betyder, at der bliver mulighed for at afholde flere udgifter (øget udgiftsbevilling) finansieret af eksterne midler (øget indtægtsbevilling). Ændringerne indebærer, at nettobudgettet på servicerammen øges med 8,2 mio. kr. i 2018 og mindskes med -4,5 mio. kr. i 2019, med -1,6 mio. kr. i 2020 og med -2,1 mio. kr. i 2021 og at nettobudgettet på indsatsrammen øges med 3,3 mio. kr. i 2018 og mindskes med -3,3 mio. kr. i 2020.  

I bilag 2 er der yderligere oplysninger om de nævnte projekter, herunder formål, tidligere politisk behandling og bevillingsgiver.  

Økonomi

Se ovenfor.

Videre proces

Indstillingen er afleveret til Økonomiforvaltningen ultimo oktober 2018 med forbehold for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse.

Økonomiforvaltningen udarbejder en samlet regnskabsprognose for Københavns Kommune og samler de enkelte udvalgs anmodninger om bevillingsmæssige ændringer med henblik på forelæggelse for Økonomiudvalget (20. november 2018) og Borgerrepræsentationen (12. december 2018).

Økonomiforvaltningen foretager i forbindelse med udarbejdelsen af den samlede regnskabsprognose et konsolideringsarbejde, og der kan i den forbindelse blive belyst forhold, der kræver større eller mindre justeringer i forvaltningernes materiale, herunder i indstillingen til fagudvalget.

 

Tanja Franck / Jeppe Bøgh Andersen

Beslutning

Indstillingens at-punkter blev godkendt uden afstemning.


 

Til top