Mødedato: 12.10.2006, kl. 14:55

Danskuddannelse på Social- og Sundhedsskolen

Danskuddannelse på Social- og Sundhedsskolen

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 12. oktober 2006

 

 

6.      Danskuddannelse på Social- og Sundhedsskolen

                      BIU 193/2006 INDSTILLING

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

at vurderingen af danskuddannelsesudbuddet på Social- og Sundhedsskolen tages til efterretning

at Social- og Sundhedsskolen fortsætter som udbyder af dele af Danskuddannelse 2 og 3 under forudsætning af, at de i indstillingen nævnte punkter til forbedringer bliver iværksat.

 

 

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 12. oktober 2006

1. at blev taget til efterretning, og 2. at blev tiltrådt.

Udvalget bad derudover om at få en opfølgning på sagen.

 

Heidi Wang (V) og Margrethe Wivel (B) havde følgende protokolbemærkning:

Kommunen bør yde dispensation til de fire danskuddannelse 3 elever, der har brugt deres 3 årige uddannelsesret, såfremt de ønsker at færdiggøre deres danskuddannelse 3 med henblik på at opnå permanent opholdstilladelse eller søge dansk statsborgerskab.

 

 

RESUME

Efter ændringen af loven om grundlæggende social- og sundhedsuddannelser med ikrafttræden den 1. august 2004 blev det muligt for social- og sundhedsskolerne, SOSU-skolerne, at tilrettelægge et særligt grundforløb for voksne udlændinge over 25 år med behov for undervisning i dansk sprog, kultur- og samfundsforståelse. Danskundervisningen skal varetages inden for rammerne af lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl.

Formålet med det særlige grundforløb er, at eleven opnår faglige og personlige kompetencer, som kræves for optagelse på social- og sundhedshjælperuddannelsen.

Det daværende Uddannelses- og Ungdomsudvalg tiltrådte den 3. november 2004 en indstilling, J.nr. U 128/04, der godkendte SOSU-skolen i København til at udbyde dele af Danskuddannelse 2 og 3. Udvalget besluttede samtidig, at danskuddannelsesudbudet på SOSU-skolen, skulle vurderes efter et år.

Nærværende indstilling er en opfølgning på denne udvalgsbeslutning.

Der er foretaget en vurdering, som er vedlagt indstillingen som bilag. Vurderingen viser, at danskuddannelsesudbudet på det særligt tilrettelagte grundforløb generelt er bredt og varieret, hvad danskuddannelse 2-delen angår, og disse elever har en høj gennemførelse af danskuddannelsesforløbet.

Vurderingen viser imidlertid også, at elever med en indplacering på Danskuddannelse 3 undervises, testes og aflægger prøve inden for rammerne af Danskuddannelse 2. Det medfører, at disse elever ikke afslutter deres danskuddannelse.

Endelig viser vurderingen, at de bekendtgørelsesfastlagte krav om udarbejdelse af individuelle læringsplaner for elevernes danskuddannelse ikke indfries.

Forvaltningen anbefaler derfor, at såfremt SOSU-skolen også fremover skal fortsætte som udbyder af danskuddannelse, må det sikres, at 1) elever indplaceret på Danskuddannelse 3 undervises, testes og aflægger afsluttende prøve på Danskuddannelse 3, samt 2) at individuelle læringsplaner indgår som en obligatorisk del af danskuddannelsesforløbet.

På baggrund heraf er det Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens anbefaling, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager denne vurdering til efterretning og tiltræder, at SOSU-skolen også fremover fortsætter som udbyder af danskuddannelse under forudsætning af, at ovennævnte punkter til forbedringer bliver iværksat.

 


 

Til top