BIU Resultatrapport 1. kvartal 2017
Resultatrapporten for 1. kvartal 2017 opgør forvaltningens indsats og resultater for 1. kvartal 2017.
Indstilling
Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager resultatrapporten for 1. kvartal 2017 til efterretning.
Problemstilling
Hvert kvartal opdateres og fremlægges en resultatrapport for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget med overblik over Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsatser og resultater.
Resultatrapporten viser, hvordan Københavns Kommunes resultater er i forhold til vores mål i Københavnerfortællingen.
København vil i 2020 være den by, blandt sammenlignelige kommuner, der har flest i job og uddannelse.
Siden udvalget sidste gang så resultatrapporten har forvaltningen revideret udvalgte visionsmål. Udvalget har tidligere godkendt det overordnede visionsmål, jf. BIU-møde d. 17. november 2014, hvilket ikke ændres. Det er forvaltningen, som i 2014 har fastsat de underliggende målgruppespecifikke mål.
De målgruppespecifikke mål er revideret for at stille skarpt på særlige udfordringer i beskæftigelsesindsatsen i København, samt i højere grad at afspejle intentionerne i de politiske aftaler som er indgået af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, dvs. Ungeaftalen (2015), Udsatte-aftalen (2015) og Akademikeraftalen (2016). Følgende mål er revideret:
- Dagpengemålet er delt op i to mål. Et mål der vedrører den særlige akademikerproblemstilling og et mål omkring øvrige dagpengemodtagere.
- Uddannelseshjælpsmålet er delt op i to mål. København har i en årrække klaret sig godt ift. uddannelseshjælpsmodtagere og målet er delt op for at sætte fokus på de 18-19 årige, som udgør det ene af de to nye mål. Det andet mål vedrører de 20-29-årige
- Udsattemålet er ligeledes delt op. Et med de dem under 50 og et for de borgere, der er ældre end 50 for at sætte fokus her.
Løsning
Status for Københavnermålet
Københavns Kommune er på rette vej mod målet for Vision 2020.
Status for delmål
Status for øvrige mål
I forhold til målene med rød status er der igangsat initiativer, der skal hjælpe til forbedring:
- Ledige akademikere: I marts 2016 indgik BIU aftalen ’Flere akademikere i job’, som sætter fokus på at flere ledige københavnske akademikere skal i beskæftigelse. Derudover er der i overførselssagen for 2017 afsat 4,8 mio. årligt i 2018 og 2019 til at give intensiv jobhjælp til akademikere, ligesom forvaltningen hjemtager myndigheden på området fra anden aktør.
- Dagpengemodtagere (ekskl. akademikere): Udvidelse af antallet af intensive jobsøgningsforløb på CBSI og justering af deres tilbudsvifte; målretning af uddannelsesindsatsen, vikar og omskoling af jobparate borgere; omlægning af beskæftigelsesindsatsen; samarbejde med Det regionale Arbejdsmarkedsråd om paradoksproblemer; fokus på uddannelsesløft; matcharrangementer - jobspeed.
- Formalitetsklager: Stigningen i klager er fordelt på flere centre, efter en periode med et støt faldende klagetal. Forvaltningen har stor fokus på at styrke dialogen med borgerne, herunder at orientere løbende om status i sagen, de fremadrettede sagsbehandlingsskridt mv. Forvaltningen er i dialog med de respektive centre omkring udviklingen i klagesager, samt hvor der eventuelt er behov for at sætte ind.
- Rettidighed i samtaler: Der er skærpet opfølgning på, om den enkelte sagsbehandler holder tilstrækkeligt med samtaler, og der er igangsat et forandringsprojekt, der skal sikre optimering af sagsbehandlernes kalenderstyring. Opfølgningen består i, at der er tilvejebragt ledelsesinformation om den enkelte medarbejders samtaleantal, som den umiddelbart foresatte benytter i den daglige ledelse.
- Rettidighed i ansøgninger om kontanthjælp m.m.: Der er forsat fokus og aktuelt et markant højere niveau end i starten af året. Aktuelt er rettidigheden over 80 pct.
- Rettidighed i behandling af sager på førtidspensions- og fleksjobområdet: Der er afsat 4,5 mio. kr. i overførselssagen i 2016 til området, og der er igangsat et forandringsprojekt, der skal sikre optimering af arbejdets organisering, så den forbedring, der allerede er i gang på området, kan fremskyndes. Rettidigheden er steget fra 50 pct. i 2. kvartal 2015 til 66 pct. i 1. kvartal 2017.
- Sygefravær: BIU drøftede sygefraværet den 6. februar 2017. Forvaltningen har arbejdet videre med de initiativer, der blev nævnt på mødet. Det drejer sig om nye retningslinjer for tidligere indkaldelse til omsorgs- og sygefraværssamtaler, servicecheck på håndtering af langt fravær og en business case for tidligere og øget brug af fast track på Jobcenter, Købehavn Sygedagpenge. HovedMED har ønsket, at retningslinjerne i første omgang kører som et forsøg og evalueres efter ½ år.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Næste resultatrapport forventes forelagt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 25. september 2017.
Bjarne Winge / Jacob Zeberg Eberholst
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.