Implementering af satspuljeinitiativet "Flere i arbejde"
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orientering om udmøntning af satspuljen ”Flere i arbejde” til efterretning.
Problemstilling
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har den 7. april 2017 udmeldt satspuljen ”Flere skal med”, som udmøntes i årene 2017-2019. Ifølge aftaleteksten skal initiativet tage hånd om de ca. 27.000 borgere i Danmark, der har været mindst fem år i kontanthjælpssystemet. Der er afsat 262,5 mio. kr. i alt. Midlerne fordeles ud fra en objektiv fordelingsnøgle, baseret på målgruppens størrelse i den enkelte kommune. Københavns Kommune har i alt søgt om 64 mio. kr. som skal gå til at få bragt 6.782 borgere med mere end fem år på kontanthjælp i job eller uddannelse. Der forventes endeligt tilsagn fra STAR medio juni.
Satspuljens formål er at reducere antallet af borgere, der har været langvarigt på kontanthjælp ved at flest mulige opnår hel eller delvis fodfæste på arbejdsmarkedet i form af ordinære timer. Som en del af formålet ligger også at borgere, der er i målgruppen for førtidspension, fleksjob eller ressourceforløb, får deres sag fremlagt for rehabiliteringsteamet.
Løsning
STAR har udarbejdet en specifik indsatsmodel med tre trin (faser), som kommunerne er forpligtet til at benytte ved deltagelse i projektet.
De tre trin (faser) omhandler:
- Afklaring (screeningsfase)
- På vej mod job (indsatsfase)
- Virksomhedsforløb med fokus på ordinære timer (opfølgning)
Trin 1: Afklaring (screeningsfase)
Formålet med første trin er at afklare hvilke borgere, der skal visiteres til projektet. STAR har udarbejdet en visitationsmodel, som skal danne grundlag for screeningen. Samtlige 6.782 borgere som er i målgruppen i København, skal visiteres til én af tre nedenstående grupper.
- Gruppe A: Borgere, som visiteres til projektindsatsen. Borger tilknyttes en personlig jobformidler og matches med et job/praktik i kombination med social- og/eller sundhedstilbud.
- Gruppe B: Borgere, som er i målgruppen for ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension.
- Gruppe C: Borgere, som aktuelt er ude af stand til at deltage i en beskæftigelsesrettet indsats pga. meget alvorlige sociale eller helbredsmæssige udfordringer. Det vil primært være borgere, der er ukontaktbare fx pga. massivt ubehandlet misbrug eller ubehandlet psykisk lidelse.
STARs opdeling matcher i store træk Udsatteaftalens grupper, jf. tabellen nedenfor. Det er således kun Udsatteaftalens gruppe 2, der ikke direkte indgår i STARs visitationsmodel.
STAR forventer at udsende en visitationsguide i august.
Trin 2: På vej mod job (indsatsfase)
De borgere, som visiteres til projektindsatsen (gruppe A) tilknyttes en personlig jobformidler. Jobformidleren tilrettelægger indsatsen med udgangspunkt i den enkelte borgeres støttebehov og følger borgeren tæt. Jobformidleren skal blandt andet hjælpe borgeren til at opsøge og tage kontakt til relevante arbejdspladser med henblik på at finde et jobmatch. Konkret kan det rette match findes ved virksomhedsbesøg og snuseaktiviteter, hvor borgeren får mulighed for at afprøve forskellige arbejdsfunktioner og arbejdspladser. Trin 2 afsluttes når der er indgået en ansættelses- eller praktikaftale mellem borger og virksomhed.
Trin 3:Virksomhedsforløb med fokus på ordinære timer (opfølgning)
Formålet med det tredje trin er at fastholde borgeren i virksomheden og understøtte borgerens progression mod (flere) ordinære timer. Jobformidleren fortsætter med at følge borgeren tæt efter opstart i virksomheden.
For borgere som visiteres til gruppe A, skal indsatsen følge de ovenfor beskrevne trin indtil borgeren opnår én af følgende:
- Opnår ordinært job eller går i uddannelse.
- 30 timers ordinært lønnet arbejde på en måned.
- Omvisiteres til gruppe B eller gruppe C.
Borgere som visiteres til gruppe B, vil få deres sag forelagt rehabiliteringstemaet. Borgere som visiteres til gruppe C, vil få tilknyttet en helhedsorienteret mentor.
Økonomi
Satspuljen udmøntes over tre rater i perioden 2017-19:
Første rate på 30 pct. udbetales, når kommunen får tilsagn (forventeligt i juni 2017).
Anden rate på 40 pct. er betinget af, at kommunen kan dokumentere, at hele bruttomålgruppen er visiteret. Midlerne kan dog tidligst udbetales fra januar 2018.
Tredje rate på 30 pct. er betinget af, at kommunen har haft minimum 40 pct. af indsatsgruppen i virksomhedsrettet indsats/ordinære timer over en periode på 3 måneder. Midlerne kan dog tidligst udbetales fra januar 2019.
Videre proces
Såfremt Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen får tildelt de forventede midler vil det betyde, at der vil være en anledning til at genoverveje, hvordan indsatsen for de aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere kan tilrettelægges. BIU vil efter sommerferien blive orienteret nærmere herom.
Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.