Mødedato: 12.06.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Regelforenklinger for erhvervslivet

Se alle bilag

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forslag til håndtering af indkomne høringssvar om regelforenklinger i København på Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens område.

  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager forslag til håndtering af indkomne høringssvar om regelforenklinger i København på de øvrige forvaltningers område til efterretning.

Problemstilling

Tidligere medlem af Borgerrepræsentationen Rasmus Jarlov (C) fremsatte den 10. oktober 2013 et medlemsforslag i Københavns Borgerrepræsentation om etablering af et regelloft for erhvervslivet i København. Borgerrepræsentation besluttede at henvise medlemsforslaget til Teknik- og Miljøudvalget uden afstemning. Indstillingen om håndtering af medlemsforslaget blev imidlertid aldrig forelagt Teknik- og Miljøudvalget, da Københavns Erhvervsservice i januar 2014 blev overflyttet fra Teknik- og Miljøudvalget til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Som håndtering af medlemsforslaget godkendte Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 29. august 2016, at forvaltningen skulle gennemføre en dialogproces med det københavnske erhvervsliv, hvor erhvervslivet fik mulighed for at komme med ønsker til regelforenklinger, eller gøre opmærksom på kommunale procedurer, der opleves unødigt bebyrdende.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede, at dialogen med erhvervslivet skal hvile på et "følg eller forklar"-princip, hvorefter forvaltningen skal redegøre for årsagen, såfremt de indkomne høringsforslag ikke foreslås gennemført.

Løsning 

Dialogprocessen er gennemført på følgende måde:

  • Dialog med relevante erhvervsorganisationer om udformning af dialogprocessen og inddragelse af deres medlemsvirksomheder

  • Dialog med Københavns Erhvervsråd om deres vurdering af regler og procedurer, som opleves bebyrdende eller unødigt bureaukratiske  

  • 14. marts til 25. april 2017: Åben høring på portalen ”Bliv Hørt”, hvor erhvervslivet, erhvervsorganisationer, lokaludvalg og andre har mulighed for at gøre opmærksom på regler og procedurer, som opleves bebyrdende eller unødigt bureaukratiske.

I høringsperioden er der indkommet i alt 25 høringssvar (vedlagt som bilag 2). På Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens område er der indkommet 5 høringssvar. De øvrige høringssvar vedrører Teknik- og Miljøforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen samt Økonomiforvaltningens område. I flere af de afgivne høringssvar udtrykkes tilfredshed med denne form for dialog med erhvervslivet om mulige forbedringer. Det foreslås, at samtlige afsendere af høringssvar modtager et svar fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, som kan følges op af uddybende svar fra fagforvaltningerne i forhold til konkrete forhold, som erhvervslivet har nævnt i høringssvarene.

Håndtering af høringssvar på øvrige forvaltningers område

Bilag 1 sammenfatter de indkomne høringssvar og redegør for forvaltningernes forslag til håndtering af hver henvendelse.

  • Økonomiforvaltningen har afgivet konkrete svar på, hvordan indkomne høringssvar på forvaltningens område håndteres (se bilag 1)

  • Kultur- og Fritidsforvaltningen vil forelægge en orienteringssag til Kultur- og Fritidsudvalget, hvor der redegøres for håndtering af de indkomne høringssvar på forvaltningens område

  • Teknik- og Miljøforvaltningen har oplyst, at forvaltningen vil tage stilling til håndtering af høringssvarene på forvaltningens område efter behandling af nærværende indstilling i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Håndtering af høringssvar på Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens område

Nedenfor er der en kort sammenfatning af indholdet i de 5 høringssvar på Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens område samt forvaltningens forslag til håndtering. Der henvises i øvrigt til bilag 1 for uddybende oplysninger.

Høringssvar fra Haandværkerforeningen i Kjøbenhavn

Haandværkerforeningen i Kjøbenhavn ønsker længere frister til virksomheder for at indberette sygefravær og anmode om lønrefusion ved længerevarende sygdom. Konkret foreslås fristen på 14 dage til at anmelde sygefravær forlænget. Og fristen på 5 uger for at anmode om refusion for længerevarende sygdom ud over 30 dage ønskes forlænget, fordi der i realiteten kun er 4 dage i NemRefusion til at anmelde længerevarende sygdom i den 5. uge af sygefraværet.

Forvaltningens svar samt forslag til handling:

  • Forvaltningen erkender udfordringen, men bemærker, at forslaget vil kræve en lovændring af sygedagpengelovens § 40, stk. 1, 2 og 3, hvis dette skal ændres samt en ændring af NemRefusion

  • Det foreslås, at forvaltningen videresender forslaget fra Haandværkerforeningen i Kjøbenhavn til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Høringssvar fra Dansk Byggeri Hovedstaden

Dansk Byggeri Hovedstaden nævner, at "samarbejdet generelt glider tilfredsstillende, når man tager det enorme lovgivningskompleks, som forvaltningen er underlagt, i betragtning". Dansk Byggeri Hovedstaden nævner desuden i deres høringssvar 4 konkrete eksempler på Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens område fra deres medlemsvirksomheder, som de håber, ikke er udtryk for gængs praksis.

  1. En virksomhed oplever, at det tager lang tid at få udbetalt lønrefusion. Dette gælder særligt ift. fleksjobbere.

  2. En virksomhed har oplevet, at en langtidssyg medarbejder raskmeldes uden, at virksomheden får besked.

  3. En virksomhed med en langtidssyg medarbejder i løntilskud blev af forvaltningen anbefalet at afskedige medarbejderen.

  4. Dansk Byggeri hører fra nogle af deres medlemsvirksomheder, at de arbejder mere sammen med nabokommunerne på arbejdsmarkedsområdet, end med Jobcenter København.

Forvaltningens svar samt forslag til handling:

Forvaltningen gør opmærksom på følgende ift. de konkrete eksempler:

  • Ad 1. Det er korrekt, at der i forbindelse med overgangen til ny fleksjobordning, i en periode har været længere sagsbehandlingstid i forhold til udbetaling af refusion for fleksjobbere. Forvaltningen har igangsat initiativer til nedbringelse af sagsbehandlingstiderne for fleksjob, hvilket har medført, at der er sket en markant forbedring i sagsbehandlingstiderne. I årets første måneder frem til 1. april 2017 var rettidigheden i sagsbehandlingen for fleksjob således 96 %.  

  • Ad 2. Det er fast praksis for jobcentrene at sende en kvittering på raskmelding af en borger til den relevante arbejdsgiver, da denne har partstatus i sagen. Hændelsesforløbet er således ikke i overensstemmelse med gængs praksis. Forvaltningen vil fremadrettet følge op på efterlevelse af denne praksis i forbindelse med forvaltningens kvalitetsopfølgning.

  • Ad 3. Forvaltningen går i dialog med Dansk Byggeri for at få afklaret den konkrete sag.

  • Ad 4. Forvaltningen vil foreslå afholdelse af et møde med Dansk Byggeri om deres erfaringer med andre kommuners samarbejde med virksomheder.

Høringssvar fra Tolkegruppen

  • Høringssvaret omhandler en klage over vejledning i en konkret sag, hvor en medarbejder blev raskmeldt, uden at arbejdsgiveren blev informeret.

Forvaltningens svar og forslag til handling:

  • Det er fast praksis for jobcentrene at sende en kvittering på raskmelding af en borger til den relevante arbejdsgiver, da denne har partstatus i sagen. Hændelsesforløbet er således ikke i overensstemmelse med gængs praksis. Forvaltningen vil fremadrettet følge op på efterlevelse af denne praksis i forbindelse med forvaltningens kvalitetsopfølgning.

  • Forvaltningen vil gå i dialog med Tolkegruppen for at få afklaret den konkrete sag.

     

Høringssvar fra Nørrebro Lokaludvalg

  • Udvalget udtrykker et generelt ønske om ”bedre bistand til virksomheder, som vil fastholde sygemeldte medarbejdere”. Det er ikke præciseret, hvad der konkret forstås med ”bedre bistand”.

Forvaltningens svar og forslag til handling:

  • Forvaltningen bemærker, at det ud fra høringssvaret ikke er muligt at afklare præcist, hvilken regel og/eller praksisændring der ønskes.

  • Forvaltningen vil gøre Nørrebro Lokaludvalg opmærksom på, at der nyligt er indført en fast praksis i Center for Arbejdsfastholdelse, hvorefter arbejdsgivere inviteres til en samtale for at få råd og vejledning, såfremt de ønsker at fastholde den pågældende, sygemeldte medarbejder. 

Høringssvar fra Vesterbro Lokaludvalg

  • Udvalget ønsker generelt kortere sagsbehandlingstider i samtlige kommunens forvaltninger frem for regelforenklinger, fuld offentlighed om kommunens regler, og sagsbehandling over for erhvervslivet.

Forvaltningens svar og forslag til handling:

  • Høringssvaret indeholder ikke konkrete forslag til regelforenklinger og/eller praksisændringer på Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens område.

  • Forvaltningen vil tilbyde at mødes med Vesterbro Lokaludvalg, såfremt de måtte ønske at uddybe deres høringssvar, herunder, hvilke konkrete sagsbehandlingstider i kommunen, udvalget ønsker mindsket.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forslag til håndtering, vil forvaltningen udarbejde og sende svar til samtlige de virksomheder, interesseorganisationer, foreninger og lokaludvalg, der har indsendt et høringssvar.

 

Bjarne Winge/Michael Baunsgaard Schreiber

                            

    

 

.

Beslutning

Indstillingen 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning.

Venstre, Konservative, Kasper Heumann Kristensen (U) og Radikale Venstre fremsatte følgende protokolbemærkning:

”Konservative, Venstre, Radikale Venstre og Kasper H. Kristensen (U) er skuffede over indstillingen, specifikt at TMF ikke har ønsket at forholde sig til de mange ønsker til regelforenkling, der er kommet fra det københavnske erhvervsliv. Vi vil på denne baggrund rejse sagen i TMU.”
Til top